Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΜΑΘΗΤΡΙΑ:ΚΑΨΙΩΧΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΥΠΕΥΘ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΟΥΛΟΓΕΩΓΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

2 ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

3

4

5

6

7 GPS «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ»

8 GPS Το GPS (Global Positioning System), Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης, ή Θεσιθεσίας είναι παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, (στίγματος), ακίνητου ή κινούμενου χρήστη, το οποίο βασίζεται σε ένα "πλέγμα" εικοσιτεσσάρων δορυφόρων τηςΓης, εφοδιασμένων με ειδικές συσκευές εντοπισμού, οι οποίες ονομάζονται "πομποδέκτες GPS". Οι πομποδέκτες αυτοί παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός σημείου, το υψόμετρό του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης του. Επίσης, σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης μπορούν να απεικονίσουν γραφικά τις πληροφορίες αυτές. Το σύστημα ξεκίνησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και ονομάστηκε NAVSTAR GPS (Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System). Το δορυφορικό αυτό σύστημα ρυθμίζεται καθημερινά από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Σρίβερ (Schriever) με κόστος 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 ΑΛΕΞΑΝΡΟΥΠΟΛΗ

23 Η Αλεξανδρούπολη έως το 19ο αιώνα ήταν ένα μικρό ψαροχώρι με το όνομα Δεδέαγατς. Η ανάπτυξη του οικισμού ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γνώρισε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας από το Πύθιο. Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε μέρος μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανατέθηκε σε μηχανικούς από τηνΑυστροουγγαρία. Ο οικισμός σύντομα εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο χωριό γνωστό ως Δεδέαγατς.

24 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Η Αλεξανδρούπολη υπήρχε στην αρχαιότητα με το αρχαίο όνομα Σάλη, η οποία ιδρύθηκε από τους Μαρωνίτες. Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από τα χωριά της Μάκρης και της Μαρώνειας και έγινε γνωστή ωςΔεδέαγατς (τουρκικά: Dedeağaç). Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνειδέντρο του παππού (dede σημαίνει παππούς και ağaç σημαίνει δέντρο) και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία. Το 1920, ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α', επισκέφθηκε την πόλη, και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.

25 ΙΣΤΟΡΙΑ Η Αλεξανδρούπολη έως το 19ο αιώνα ήταν ένα μικρό ψαροχώρι με το όνομα Δεδέαγατς. Η ανάπτυξη του οικισμού ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γνώρισε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας από το Πύθιο. Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε μέρος μιας προσπάθειας εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ανατέθηκε σε μηχανικούς από τηνΑυστροουγγαρία. Ο οικισμός σύντομα εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο χωριό γνωστό ως Δεδέαγατς.

26 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

27 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

28 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53 ΧΑΡΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

54 ΧΑΡΤΕΣ Γεωφυσικός χάρτης Ευρώπης

55 Δορυφορικός χάρτης Ευρώπης

56

57

58

59

60

61

62

63 ΟΔΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

64

65

66

67 ΧΑΡΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

68

69

70

71

72 ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

73 H Ευρώπη, αποκαλούμενη συνήθως Γηραιά ήπειρος, θεωρείται ότι είναι μία από τις επτά ηπείρους του κόσμου. Αποτελούμενη από τη δυτικότερη χερσόνησο της Ευρασίας, η Ευρώπη χωρίζεται γενικά από την Ασία στην ανατολή του από το χώρισμα που αποτελείται από τα Ουράλια, τον ποταμό Ουράλη, την Κασπία Θάλασσα, την περιοχή τουΚαυκάσου (προσδιορισμός των συνόρων) και τον Εύξεινο Πόντο προς τα νοτιοανατολικά. Επίσης, η Ευρώπη συνορεύει με τον Αρκτικό ωκεανό και άλλα υδατικά συστήματα στα βόρεια, τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά, τη Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο, και τον Εύξεινο Πόντο και συνδέεται με υδατικές οδούς προς τα νοτιοανατολικά. Ωστόσο, τα σύνορα της Ευρώπης -μια έννοια που χρονολογείται από την κλασική αρχαιότητα- είναι κάπως αυθαίρετη, όπως ο όρος ήπειρος μπορεί να αναφέρεται σε μια πολιτιστική και πολιτική διάκριση ή μία φυσιογραφική.

74 Οι δορυφορικές λήψεις στην χώρα μας είναι μια
Οι δορυφορικές λήψεις στην χώρα μας είναι μια... πονεμένη ιστορία, που οφείλεται στην γεωγραφική μας θέση στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Από τις αρχές της αναλογικής εποχής το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην λήψη κυρίως των καναλιών της δυτικής και βόρειας Ευρώπης με την οποία έχουμε πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά η θέση της χώρας μας καθιστά συχνά το εγχείρημα δύσκολο, καθώς τα συγκεκριμένα κανάλια ενδιαφέρονται αντίθετα να καλύψουν την δυτική και βόρεια Ευρώπη και όχι εμάς. Αν και η αυξημένη ισχύς των δορυφόρων έδειχνε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι λήψεις θα γίνουν ευκολότερες και δεν θα απαιτούν μεγάλα δορυφορικά πιάτα, τα τελευταία χρόνια οι λήψεις δυσκόλεψαν και πάλι, αφού οι νέοι δορυφόροι διαθέτουν συχνά πολύ στενές δέσμες εκπομπής, γεγονός που επιτρέπει σε πολλά κανάλια να εκπέμψουν ελεύθερα χωρίς να προβληματίζονται για την λήψη σε άλλες χώρες για τις οποίες δεν διαθέτουν πνευματικά δικαιώματα. Επιπλέον, την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι άραβες και ενώ πριν λίγα χρόνια πιάναμε εύκολα όλα τα αραβικά κανάλια, σήμερα απαιτούνται συχνά στην Βόρεια Ελλάδα πολύ μεγάλα πιάτα για να πετύχουμε λήψη.

75

76

77

78

79

80

81


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google