ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών DNA και RNA: Μόρια της κληρονομικότητας
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Κωνσταντίνος Βαμβακερός
Διδακτική Ενότητα «Ένζυμα»
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
Διδασκαλία του ενζύμου με τη χρήση αναλογίας
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Περί ρυθμιστικών διαλυμάτων
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Δομή και λειτουργία των πρωτεϊνών
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
4. Μεταβολισμός ξενοβιοτικών ουσιών
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ. Αν πάτε στο ψηφιακό σχολείο θα θυμηθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από συστήματα:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Βιολογία Ενότητα 8: Εισαγωγή στον μεταβολισμό Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Στρατηγικές κατάλυσης. ΕΝΖΥΜΑ Βιολογικοί καταλύτες: επιταχύνουν κατά πολύ (> 10 6 ) τη ταχύτητα των βιοχημικών αντιδράσεων χωρίς να.
Η ροή της γενετικής πληροφορίας. Στo DNA βρίσκονται αποθηκευμένες οι πληροφορίες που αφορούν : στον αυτοδιπλασιασμό του →εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταβίβαση.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Έλεγχος και ρύθμιση της ενζυμικής δραστικότητας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Στρατηγικές κατάλυσης
Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
Παράγοντες που επηρεάζουν την δραστικότητα των ενζύμων 1/3
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
Μιτοχόνδρια και χλωροπλάστες
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
H ελευθέρωση της ενέργειας
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
Χημική σύσταση του κυττάρου
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3o ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Περιφερικό Νευρικό Σύστημα
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.2 Ένζυμα – βιολογικοί καταλύτες Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου 3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Ενέργεια ενεργοποίησης Σχεδόν όλες οι αντιδράσεις για να πραγματοποιηθούν, πρέπει αρχικά να προσφερθεί ενέργεια στα αντιδρώντα. Η ενέργεια αυτή ονομάζεται Ενέργεια ενεργοποίησης Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Ενέργεια ενεργοποίησης Εξασφαλίζεται με προσφορά θερμότητας Κάτι που στα κύτταρα δεν μπορεί να γίνει. Επιπλέον ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η αντίδραση είναι πολύ μεγάλος και αυτό θα ήταν πρόβλημα για τα κύτταρα Για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα κύτταρα διαθέτουν τα ένζυμα. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Τα ένζυμα μειώνουν την ενέργεια ενεργοποίησης Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου Ένζυμα Είναι πρωτεΐνες που καταλύουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την παρουσία τους Η ταχύτητα των αντιδράσεων μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 100 εκατομμύρια φορές Αυτό επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο προσανατολισμό των αντιδρώντων μορίων που ονομάζονται υπόστρωμα Μπορούν να δρουν μέσα στα κύτταρα (ενδοκυτταρικά) ή έξω από τα κύτταρα (εξωκυτταρικά) Έχουν κατάληξη – άση στο υπόστρωμα που δρουν π.χ πρωτεάση, λιπάση κ.α Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Ενεργό κέντρο του ενζύμου Είναι η περιοχή του ενζύμου στην οποία συνδέεται το υπόστρωμα (αντιδρώντα) Με τη σύνδεση υποστρώματος – ενζύμου σπάνε οι δεσμοί στα αντιδρώντα και σχηματίζονται τα προϊόντα. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Ενεργό κέντρο του ενζύμου Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Ιδιότητες των ενζύμων ( είναι πρωτεΐνες ) α. Η δράση τους καθορίζεται από την τριτοταγή δομή του πρωτεϊνικού τους μορίου β. Δρουν πολύ γρήγορα Π.χ ένα μόριο καταλάσης μπορεί στη θερμοκρασία του κυττάρου να διασπάσει έξι εκατομμύρια μορίων υπεροξειδίου του υδρογόνου. Αλήθεια που γίνεται η παραπάνω αντίδραση; γ. Δε συμμετέχουν στην αντίδραση που καταλύουν δηλ μετά το τέλος της αντίδρασης παραμένουν αναλλοίωτα και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές, ώσπου να καταστραφούν δ. Εμφανίζουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης δρουν σε ένα υπόστρωμα στο οποίο μπορεί να συνδεθεί το ενεργό κέντρο ε. Η δραστικότητά τους επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες (θερμοκρασία , pH , συγκέντρωση υποστρώματος και ενζύμου) Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση των ενζύμων Θερμοκρασία: τα περισσότερα ένζυμα δρουν άριστα σε θερμοκρασία 36ο – 38ο C. πάνω από 50ο τα ένζυμα χάνουν μόνιμα την ικανότητά τους να καταλύουν τις αντιδράσεις Που να οφείλεται αυτό; pH: για κάθε ένζυμο υπάρχει μια ορισμένη τιμή του pH στην οποία η ταχύτητα γίνεται μέγιστη. Για τα περισσότερα 5 -9. Η πεψίνη που δρα στο στομάχι έχει άριστη δράση σε pH 2 Συγκέντρωση υποστρώματος: μέχρις ενός σημείου η αύξηση του υποστρώματος οδηγεί σε αύξηση της ταχύτητας Συγκέντρωση του ενζύμου: γενικά έχουμε αύξηση της ταχύτητας της αντίδρασης με την αύξηση του ενζύμου. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Δραστικότητα ενζύμων και pH Αλλαγές στο pH μπορούν να αλλάξουν το σχήμα του ενζύμου και να μειώσουν τη δραστικότητά του. Τα ένζυμα λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο pH ή περιοχή pH Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Αναστολείς της δράσης των ενζύμων Είναι ουσίες που αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων Διακρίνονται σε : α. αντιστρεπτούς και β. μη αντιστρεπτούς ( εντομοκτόνα ) O αναστολέας συνδέεται με το ένζυμο μεταβάλλοντας το σχήμα του και το καθιστά ανενεργό Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Συμπαράγοντες ενζύμων Είναι μόρια μη πρωτεϊνικά π.χ ιόντα Ζη2+ , Cu2+ , Mn2+ κ.α ή οργανικές ενώσεις που τότε ονομάζονται συνένζυμα που είναι απαραίτητα για να γίνουν δραστικά τα ένζυμα Συνένζυμα μπορεί να είναι βιταμίνες τις οποίες αν δεν συνθέτει ο οργανισμός μας θα πρέπει να τις προσλάβουμε με την τροφή μας. Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου