Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου
Ομάδες Εργασίας Πρωτεΐνες Μαγικά Βότανα Ψυχολόγοι Μεταλλαγμένοι Υποσιτισμένοι
ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Υδατάνθρακες Λίπος Οργανικά Άλατα Κυτταρίνη Βιταμίνες ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ασβέστιο Μαγνήσιο Μαγγάνιο Φώσφορος Θείο Χλώριο Κάλιο Νάτριο Ιώδιο Άνθρακας Υδρογόνο Άζωτο Σίδηρος Οξυγόνο ανόργανες ενώσεις, όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορς, το θείο και πολλά άλλα ανόργανα συστατικά. ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τι είναι η θερμίδα; Η θερμίδα είναι μία μονάδα μέτρησης ενέργειας που μετριέται σε Joule. ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως; Μέσος άνδρας: 2500-3000 Μέση γυναίκα: 1500-2000
Φρούτα, λαχανικά και θερμίδες Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν πολλές θερμίδες γι’ αυτό συνιστώνται για μια ισορροπημένη διατροφή Ένα κιλό μήλα έχει 133 θερμίδες. Ένα κιλό καρότα έχει 330 θερμίδες. Φρούτα, λαχανικά και θερμίδες
Γαλακτοκομικά και θερμίδες Τα γαλακτοκομικά, έχουν αρκετές θερμίδες, όμως είναι πλούσια σε ασβέστιο, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την κατανάλωσή τους. Τα 100 γραμμάρια τυρί gouda έχουν 320 θερμίδες. Γαλακτοκομικά και θερμίδες
Γλυκά και θερμίδες 1 μικρό εκλαίρ έχει 180 θερμίδες. Τα γλυκά και τα ζαχαρωτά, παρ’ όλο που έχουν ωραία γεύση, έχουν πολλές θερμίδες και πρέπει να επιλέγουμε την κατανάλωσή τους σε μικρές ποσότητες. 1 μικρό εκλαίρ έχει 180 θερμίδες. 1 κομμάτι κέικ σοκολάτας έχει 296 θερμίδες. Γλυκά και θερμίδες
Το κόκκινο κρέας έχει πολλές θερμίδες και πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο. Το λευκό κρέας έχει λιγότερες θερμίδες. 100 γραμμάρια μπέικον έχουν 700 θερμίδες Η μερίδα κοκορέτσι έχει 310 θερμίδες Η βραστή κότα (μερίδα) έχει 210 θερμίδες Κρέατα και θερμίδες
Ψάρια ,θαλασσινά και θερμίδες Αποτελούν υψηλής διατροφικής αξίας φαγητό. Bέβαια, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι γαρίδες κτλ έχουν περισσότερες θερμίδες. Η μερίδα ψητής πέστροφας έχει 184 θερμίδες Η μερίδα χταπόδι σχάρας έχει 200θερμίδες Ψάρια ,θαλασσινά και θερμίδες
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΊΝΑΙ ΝΑ «ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ» ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΕΩΣ ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ; ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ: ΦΥΣΙΚΑ 1. ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΕΧΝΗΤΑ 2. ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ; ΑΡΙΘΜΟΣ Ε ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε 100-199 ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ε 200-299 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ε 300-399 ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ε 400-499 ΓΑΛΑΚΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ Ε 500-599 ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ Ε 600-699 ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ε 131 Ε103 Ε102 Ε104 Ε339 Ε142 Ε105 Ε110 Ε123 Ε340 Ε210 Ε111 Ε120 Ε141 Ε341388 Ε211 Ε121 Ε150 Ε407 Ε212 Ε125 Ε124 Ε151 Ε450 Ε213 Ε126 Ε127 Ε153 Ε461 Ε214 Ε130 Ε171 Ε462 Ε215 Ε152 Ε173 Ε463 Ε217 Ε181 Ε180 Ε465 Ε239 Ε240 Ε466 Ε241 Ε477