Πρωτεΐνες Δομή και λειτουργία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
χημική σύσταση του κυττάρου
Αμινοξέα- Πεπτίδια- Πρωτεϊνες
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτεΐνες (ή λευκώματα) είναι απαραίτητα συστατικά των ζώντων οργανισμών κυρίως ως δομικά στοιχεία και ως ένζυμα που χρησιμεύουν για τα φαινόμενα.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Υδατάνθρακες.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Βασικοί όροι Αμινοξύ, Οξύ, Βάση, Αμφιπρωτικό μόριο, Πεπτίδιο,
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ B’ ΛΥΚΕΙΟΥ Εύκολο μάθημα Θέλει διάβασμα!
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η Χημεια και η Τεχνολογια του Παγωτου
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ. Tα 20 αμινοξέα ( όνομα – συμβολισμός – ισοηλεκτρικό σημείο – απαραίτητα Ε – μη απαραίτητα ΝΕ )‏
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Αμινοξέα Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών. Καλούνται οι οργανικές ενώσεις που έχουν.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #3: Πρωτεΐνες Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων.
ΑΜΙΝΟΞΕΑ Ο συνδυασμός καρβοξυλίου και αμινομάδας στο μόριό τους έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αμφολυτικό χαρακτήρα. θετικό ιόν διπολικό ιόν αρνητικό.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής – βιολογικά συστήματα  1.1 Τα μόρια της ζωής 1.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Ιδιότητες των πρωτείνων Η ΥΔΡΟΛΥΣΗ Πρωτείνη ΠΡΩΤΕΟΛΥΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ Πεπτίδια, Αμινοξέα Ή ΟΞΕΑ ( HCl ) Η ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ : καταστροφή της τρισδιάστατης δομής της.
Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία Μεταβολισμός πρωτεϊνών.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 19 Η - ΑΜΙΝΟΞΕΑ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ - ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
ΛΙΠΙΔΙΑ Ως λιπίδια χαρακτηρίζονται οι οργανικές ενώσεις (υδρόφοβες) πουσχηματίζονται στο βιολογικό κύκλο κάθε ζωικού ή φυτικού οργανισμού. Είναι ενώσεις.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
Στοιχεία από τη θεωρία απαραίτητα για την επίλυση ασκήσεων
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.
Δομή και λειτουργία βιομορίων I
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Μεταβολισμός Πρωτεϊνών και Άσκηση
2η θεματική ενότητα Μακρομόρια-Χημικοί δεσμοί-Δομή
Βασικοί όροι α-Αμινοξέα β-Αμινοξέα Όξινη μορφή αμινοξέων
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Τρούγκος Κων/νος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κεφάλαιο 2 ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ.
Αν. Καθ. ΒιολογικήςΧημείας Υπεύθυνος Βιοχημείας Ι
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτεΐνες
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Χημική σύσταση του κυττάρου
מצגת " חומצות אמיניות" ערכה : מרגולין אירנה..
مركبات الغذاء مركبات الغذاء الأساسية فيتامينات ومعادن
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρωτεΐνες Δομή και λειτουργία

Είναι το κυριότερο από τα απαραίτητα για τη ζωή συστατικά εμπλέκονται σε καθοριστικές για τη ζωή βιοχημικές περιοχές Ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος Ρυθμιστικές διαδικασίες Διαθέσιμη Ενέργεια Γενετικές Πληροφορίες

Λειτουργίες και ρόλοι Δομικά συστατικά (δέρματος, μαλλιών, νυχιών, μυών, τενόντων, αρτηριών) Ένζυμα (βιοχημικοί καταλύτες, όπως πεψίνη, τρυψίνη, ελαστάση, λιπάση, αμύλάση) Ορμόνες (μεταβολικοί ρυθμιστές όπως γλουκαγόνη και αλβουμίνη) Αποθήκες ενέργειας τροφής

Ορμόνες Χημικά μηνύματα που παράγονται σε ένα σημείο του σώματος προσλαμβάνονται από κύτταρα σε ένα άλλο.

Ένζυμα Πρωτεΐνες που καταλύουν χημικές αντιδράσεις παραμένοντας αμετάβλητες κατά τη μάζα τους . Αναβολική και καταβολική δράση Πέψη Αμυλάση (σίελος) Tριψίνη

Δομική και μηχανική στήριξη Κολλαγόνο Κοκάλα και δέρμα Κερατίνη Μαλλιά και νύχια Κινητικές πρωτεΐνες Κάνουν τους μύες να δουλεύουν!

Πηγές Ενέργειας Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται τελευταίες ως πηγές ενέργειας! Μόνο σε περιπτώσεις λοιμού και σε δίαιτες με χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων.

Μεταφορικές πρωτεΐνες Μεταφέρουν ουσίες μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Μεταφέρουν ουσίες στο αίμα Λιποπρωτεΐνες (μεταφέρουν λιπίδια) Αιμογλοβίνη (μεταφέρει οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα)

Ανοσολογικές αντιδράσεις (αντισώματα) Ανοσολογικές αντιδράσεις (αντισώματα) Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που συλλαμβάνουν’ δραστικά βακτήρια και ιούς.

Δομή πρωτεϊνών Άμυλο?: γλυκόζη+ γλυκόζη + γλυκόζη + γλυκόζη … Πρωτεΐνες: αμινοξύ+ αμινοξύ + αμινοξύ + αμινοξύ … Αποτελούνται από 20 αμινοξέα που ενώνονται με διαφορετικούς τρόπους για το σχηματισμό διαφορετικών πρωτεϊνών.

Κατηγορίες Αμινοξέων Διαιτητικά απαραίτητα Αμινοξέα τα οποία το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει Λαμβάνονται με την τροφή Αριθμούν 8-10 Μη απαραίτητα Συντίθενται στο σώμα σε επαρκείς ποσότητες Συντίθεται από τα απαραίτητα Δε είναι απαραίτητη η λήψη με τροφή Αριθμούν 10-12

Ιδιότητες Αμινοξέων Αριθμούν 25 Διαφέρουν χημικά αλλά έχουν κοινές ιδιότητες Υδατοδιαλυτότητα Οπτική ενεργότητα (εκτός γλυκίνης) Επαμφοτερίζοντα χαρακτήρα Σχηματίζουν κατιόντα σε όξινο pH, και ανιόντα σε βασικό pH

Δομή Αμινοξέος

Δομή αμινοξέων N H C H C OH O Central carbon Διαφορετικές πλευρικές αλυσίδες σχηματίζουν διαφορετικά αμινοξέα N H C H C OH O Acid group Amino group Side chain (R)

Αμινοξέα, Πεπτίδια, Πρωτεΐνες, Ένζυμα Διατροφή: Προμηθεύουν αμινοξέα-Πηγή C, N, S Λειτουργικότητα: αφρώδη συστήματα, πηκτές, σταθεροποίηση γαλακτωμάτων Κατάλυση: ένζυμα Δομή: πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις διαμορφώνουν τις δομές του κρέατος, του τυριού και του ψωμιού Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Χρώμα και οσμή από αντιδράσεις Maillard και από ελεύθερα πεπτίδια και αμινοξέα Αμινοξέα Πεπτίδια (<50 αμινοξέα) Πεπτιδικός δεσμός Πρωτεΐνες (>50 αμινοξέα)

Αμινοξέα Αλειφατικά Αμινοξέα Αμινοξέα με υδροξυ- και σουλφουρ- ομάδες Βαλίνη (Val, V)* Λευκίνη (Leu, L)* Ισολευκίνη (Ile, I)* Γλυκίνη (Gly,G) Αλανίνη (Ala, A) Αμινοξέα με υδροξυ- και σουλφουρ- ομάδες Θρεονίνη (Thr, T)* Μεθειονίνη (Met, M)* Σερίνη (Ser, S) Κυστεϊνη (Cys, C)

Αμινοξέα Αρωματικά Αμινοξέα Βασικά Αμινοξέα Φαινυλαλανίνη (Phe, P)* Τυροσίνη, (Tyr, Y) Θρυπτοφάνη (Trp, W)* Ιστιδίνη (His, H) Λυσίνη (Lys, K)* Αργινίνη (Arg, R) Όξινα Αμινοξέα και τα Αμίδιά τους Κυκλικό Αμινοξύ Ασπαρτικό οξύ (Asp, D) Γλουταμικό οξύ (Glu, E) Ασπαραγίνη (Asn, N) Γλουταμίνη (Gln, Q) Προλίνη (Pro, P)

Αμινοξέα Απαραίτητα (10) Phenylalanine Valine Μη απαραίτητα (10) Απαραίτητα (10) Phenylalanine Valine Threonine Tryptophan Isoleucine Methionine Histidine Arginine Leucine Lysine Υπό συνθήκες απαραίτητα (3) Cysteine Glutamine Tyrosine Μη απαραίτητα (10) Alanine Asparagine Aspartic acid Cysteine Glutaminc acid Gluatmine Glycine Proline Serine Tyrosine

Οξεοβασικές Ιδιότητες Αμινοξέων Ισοδύναμα ΟΗ-

Κατάταξη των Πρωτεινών ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Απλές Σύνθετες Σφαιρικές Ινώδεις Γλυκοπρωτεΐνες Λιποπρωτεΐνες Μεταλλοπρωτεΐνες Νουκλεοπρωτεΐνες Φωσφοπρωτεΐνες Γλοβουλίνες Αλβουμίνες Γλουτελίνες Προλαμίνες Κολλαγόνο Ελαστίνη Κερατίνη

Δομικά Χαρακτηριστικά Είναι πολυμερείς ενώσεις μεγάλου ΜΒ Τα μόριά τους έχουν διαστάσεις κολλοειδούς και δεν διαπερνούν τις μεμβράνες Έχουν επαμφοτερίζοντα χαρακτήρα δηλ. συμπεριφέρονται σαν οξέα και σαν βάσεις. Με πλήρη υδρόλυσή τους λαμβάνουμε αμινοξέα. Στην πολυμερή τους σύνταξη τα αμινοξέα ενώνονται με ορισμένη σειρά και σε καθορισμένους τρισδιάστατους σχηματισμούς.

Χημική σύσταση πρωτεϊνών Element % Carbon Hydrogen Nitrogen Oxygen Sulfur Phosphorous 51.0 – 55.0 6.5 – 7.3 15.5 – 18.0 21.5 – 23.5 0.5 – 2.0 0.0 – 1.5

Πρωτοταγής δομή πρωτεϊνών Σχηματίζονται από αλληλουχία αμινοξέων που κάνει κάθε πρωτεΐνη διαφορετική Διπεπτίδιο = 2 αμινοξέα Τριπεπτίδιο = 3 αμινοξέα Πολυπεπτίδιο = πολλά αμινοξέα Οι περισσότερες πρωτεΐνες διαθέτουν αποτελούνται από 100 αμινοξέα Peptide Bonds

Στερεοχημική δομή Ο συντακτικός τύπος κάθε πρωτεΐνης είναι απολύτως καθορισμένος δοθέντος ότι η διαδοχική σειρά των αμινοξέων στην πολυπεπτιδική αλυσίδα είναι πάντα απολύτως ορισμένη.

Πρωτοταγής δομή Αναφέρεται στη διαδοχή των αμινοξέων στην πολυπεπτιδική αλυσίδα.

Πώς σχηματίζονται οι πρωτεΐνες ? Η σύνδεση των αμινοξέων για τη δημιουργία πολυμερών πρωτεϊνικών μορίων γίνεται με τον πεπτιδικό δεσμό

Δευτεροταγής δομή Αναφέρεται στον τρόπο διάταξης στο χώρο της πολυπεπτιδικής αλυσίδας

Δομή των Πρωτεινών Δευτεροταγής - β-πτυχωτό φύλλο στροφή αντι-παράλληλο παράλληλο

Τριτοταγής δομή Αναφέρεται στον τρόπο της αναδίπλωσης της δευτεροταγούς ελικοειδούς διατάξεως των πρωτεϊνών

Η αναδίπλωση είναι αποτέλεσμα ενδομοριακών επιδράσεων μεταξύ ομάδων της πλευρικής αλυσίδας R των αμινοξέων Αλληλεπιδράσεις υδρόφοβων ομάδων Δισουλφιδικόυς δεσμούς Δεσμούς υδρογόνου Ιοντικούς δεσμούς

Τεταρτοταγής δομή Αναφέρεται στη σύζευξη μεταξύ επιμέρους πολυπεπτιδικών αλυσίδων με δεσμούς μη ομοιοπολικούς.

Δομή των Πρωτεϊνών

Δομή των Πρωτεινών Τριτοταγής Τεταρτοταγής

Φυσικές ιδιότητες Ισοηλεκτρικό σημείο Διαλυτότητα pH Άλατα Οργανικοί διαλύτες Θερμοκρασία Ζελατινοποίηση Συγκράτηση μεγάλης ποσότητας νερού στο πλέγμα Υδρόλυση με οξέα, βάσεις ή ένζυμα θερμανση Μετουσίωση

ΥΔΡΟΛΥΣΗ Ελευθερώνει ενέργεια Καταλύεται από άλλες πρωτεΐνες ΠΕΠΤΙΔΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΑΜΙΝΟΞΕΑ

Φυσικές ιδιότητες Μετουσίωση Φυσικοί παράγοντες Θερμοκρασία φυσική μετουσιωμένη Φυσικοί παράγοντες Θερμοκρασία Μηχανική επεξεργασία Πίεση Αφρός

Μετουσίωση

Μετουσίωση : η μεταβολή της τριτοταγούς δομής των πρωτεϊνών Αλλαγές στις φυσικοχημικές ιδιότητες των διαλυτών πρωτεϊνών Μείωση διαλυτότητας Σχηματισμός πηκτών Αύξηση ιξώδους Αύξηση στροφικής ικανότητας Απώλεια ενζυμικής δραστηριότητας.

Φυσικές ιδιότητες Μετουσίωση - Χημικοί παράγοντες Οργανικοί διαλύτες Οξέα Βάσεις Απορρυπαντικά RCOO-

Πρωτεΐνες τροφίμων Γάλα (3-4%) Φρούτα και λαχανικά (<6%) Καζεΐνη Πρωτεΐνες του ορού (αλβουμίνες, γλοβουλίνες) Αυγά (12%) Κρόκος (λιποβιτελίνη, λιποβιτελινίνη) Ασπράδι (ωοαλβουμίνη, κοναλβουμίνη, ωομυκοειδές, λυσοζύμη) Κρέας (18-20%) Σαρκοπλασμικές (μυογλοβίνη, αιμογλοβίνη) Μυοινώδεις (ακτίνη, μυοσίνη) Συνδετικού ιστού (κολλαγόνο, ελαστίνη) Φρούτα και λαχανικά (<6%) Δημητριακά (10-15%) Γλουτένη (γλοιαδίνη, γλουτενίνη) Όσπρια & ελαιούχοι σπόροι Σόγια (32-46%) Άλλοι (17-36%)

Πηγές Πρωτεϊνών

Πρωτεΐνες και τρόφιμα Πρωτεΐνες του γάλακτος Άρωμα γαλακτοκομικών προϊόντων Εγκλωβισμό αέρα (παραγωγή παγωτού) Αύξηση ικανότητας προσρόφησης νερού του αλεύρου Πήξη του γάλακτος Πρωτεϊνες του κρέατος Ικανότητα συγκράτησης νερού (τρυφερότητα)

Πρωτεΐνες και τρόφιμα Πρωτεΐνες των αυγών Σχηματισμός αφρού Κατακράτηση αέρα Γαλακτωματοποιητική ικανότητα (μαγιονέζα) Πρωτείνες του αλεύρου Καθορισμός αρτοποιητικής ικανότητας (γλουτένη) Πρωτείνες φυτικών σπόρων (π.χ σόγιας στην επεξεργασία του κρέατος)

Τεχνολογία Τροφίμων και Πρωτεΐνες Θέρμανση Αφυδάτωση Λυοφιλίωση: Πάγωμα --> πίεση <1mmHg --> εξάχνωση νερού Παστερίωση