Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Βελτίωση Ποιότητας Εικόνας: Επεξεργασία στο πεδίο της Συχνότητας
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ. Ε. Ι
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ.
Πιθανότητες & Τυχαία Σήματα Συσχέτιση
ΗΥ430 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ.
ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ.
Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ-ΦΙΛΤΡΑ. Σχεδίαση FIR Φίλτρων – Ιδανικές Προδιαγραφές 0πω-π 1 ωcωc -ωc-ωc.
ΗΥ430 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Σήματα και φασματικές μέθοδοι στη γεωπληροφορική Ηλίας Τζιαβός 2014/2015ΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας 3 ο Εξάμηνο Σήματα και Φασματικές Μέθοδοι.
Απαντήσεις Θεωρίας - Ασκήσεων
Τα 5 μέτρα ύφασμα κοστίζουν 30 €. Πόσο κοστίζουν τα 12 μέτρα ύφασμα; ? Σκέφτομαι: Τα ποσά είναι ανάλογα. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με 3 τρόπους. Ο πρώτος.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 3) 1 Από κοινού κατανομή δύο ΤΜ Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ΤΜ ενδιαφέροντος, η συνάρτηση κατανομής.
Η. Τζιαβός - Γ. Βέργος Σήματα και φασματικές μέθοδοι στη γεωπληροφορική 2014/2015ΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας 3 ο Εξάμηνο Σήματα και Φασματικές.
Άσκηση 5 Το τρίγωνο με πλευρές 3,4,5 είναι ορθογώνιο. Αν πολλαπλασιάσουμε τα μήκη των πλευρών του με έναν οποιοδήποτε φυσικό αριθμό λ ( ), το τρίγωνο που.
Ο Μετασχηματισμός Laplace και ο Μετασχηματισμός Ζ
Η. Τζιαβός - Γ. Βέργος Σήματα και φασματικές μέθοδοι στη γεωπληροφορική 2014/2015ΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας 3 ο Εξάμηνο Σήματα και Φασματικές.
Η. Τζιαβός - Γ. Βέργος Σήματα και φασματικές μέθοδοι στη γεωπληροφορική 2013/2014ΑΠΘ/ΤΑΤΜ Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας 3 ο Εξάμηνο Σήματα και Φασματικές.
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Θεωρία Στοχαστικών Σημάτων: Εκτίμηση φάσματος, Παραμετρικά μοντέλα ΒΕΣ.
Παρουσίαση Νο. 6 Αποκατάσταση εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας.
Βασικά Στοιχεία Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος (ΙΙ)
Κοζαλάκης Ευστάθιος ΠΕ03
Κινήσεις στερεών σωμάτων
Olympia Nikou1 Τίτλος Παρουσίασης: Προσεγγιστικός Υπολογισμός των λύσεων ενός προβλήματος με: Δειγματοληψία στον χώρο αναζήτησης των λύσεων.
Βασικά Στοιχεία Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος (ΙΙI)
ΗΥ231 – Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δ εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER
Μετασχηματισμός Fourier
Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Δειγματοληψία
Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας
Σήματα και Συστήματα Σήματα και Συστήματα Διακριτού Χρόνου Μετασχηματισμός Ζ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χρήστος Μιχαλακέλης,
Σήματα και Συστήματα Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χρήστος Μιχαλακέλης.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τμήμα Εφηρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Εργαστήριο Νευρωνικών Δικτύων Slide 1 ΨΗΦΙΑΚΑ ΦΙΛΤΡΑ Προδιαγραφές.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 4η Δειγματοληψία.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Επεξεργασία Ομιλίας & Ήχου
Επεξεργασία Ομιλίας & Ήχου
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II
ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θεωρία Σημάτων: ανάλυση στο χρονικό και στο φασματικό πεδίο Fourier Transform ενεργειακών σημάτων Σειρά Fourier για περιοδικά σήματα.
ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ FOURIER - ΣΕΙΡΑ FOURIER
ΣΗΜΑΤΑ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θεωρία Σημάτων: ανάλυση στο χρονικό και στο φασματικό πεδίο Θεωρία Γραμμικών Συστημάτων Συνεχής συνέλιξη (Continuous convolution) Διακριτού.
F(x,y,y΄, y΄΄, y΄΄΄,y΄΄΄΄, …, y(n)) = 0
Υλοποίηση ψηφιακών φίλτρων
Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου
O Θόρυβος στα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών
Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας
Η Έννοια της τυχαίας Διαδικασίας
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 3
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Διαφορικές εξισώσεις τάξης ανώτερης της πρώτης
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Δισδιάστατα Σήματα και Συστήματα #1
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ K06 Σήματα και Γραμμικά Συστήματα Οκτώβρης 2005
Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου
Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου
Σεραφείμ Καραμπογιάς Τι είναι σήμα;
Γίνεται και με πιο εύκολο τρόπο
Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας
Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου Σήματα και Συστήματα Αν. Καθηγητής Γεώργιος Ευθύμογλου September 11, 2018 Module Title

Εισαγωγή Ποιο σήμα αντιστοιχεί στο Γινόμενο δύο DFTs? Κυκλική Συνέλιξη Πότε η κυκλική συνέλιξη ισούται με τη γραμμική? Module Title

Discrete Time Fourier Transform (DTFT) Θεώρημα Δυϊκότητας: Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν επίσης ισχύει   ή ισοδύναμα Επίσης, για ποια τιμή του Ν ισχύει η ισότητα?? Δηλαδή, σε πόσες συχνότητες πρέπει να γνωρίζουμε το φάσμα των x(n) και h(n) ώστε ο πολλαπλασιασμός των δύο φασμάτων να μας δίνει το φάσμα του y(n) = h(n) * x(n)

DFT of length N Καταρχήν στο δεύτερο μέρος της παραπάνω εξίσωσης πρέπει να ορίσουμε το DFT length Ν που πρέπει να είναι το ίδιο για το x(n) και h(n), ώστε να πολλαπλασιαστούν κάθε φορά οι ίδιες συχνότητες Σύμφωνα με τα προηγούμενα το Ν πρέπει να είναι το μεγαλύτερο από τα δύο μήκη, δηλαδή max[ length(x), length(h)]. Είναι όμως αυτό αρκετό για να μας δώσει μέσω του IDFT το ίδιο αποτέλεσμα με τη γραμμική συνέλιξη y(n) = x(n) * h(n) ? Η απάντηση προκύπτει εύκολα αν σκεφτούμε ως εξής: το αποτέλεσμα της συνέλιξης y(n) έχει μήκος: length(y) = length(x) + length(h) – 1.

DFT of length N Επομένως, σύμφωνα με τα προηγούμενα, μόνο αν γνωρίζουμε το DFT σε τουλάχιστον length(y) συχνότητες μπορούμε μέσω του IDFT να επανακτήσουμε το σήμα y(n). Δηλαδή οι τιμές της σε Ν = max [ length(x), length(h)] συχνότητες δεν είναι αρκετές. (Θα υπάρχει επικάλυψη στα πρώτα length(h) – 1 δείγματα). Το παραπάνω όμως πρόβλημα, μας οδηγεί απευθείας και στη λύση του προβλήματος. Δηλαδή αν επιλέξουμε μήκος DFT / IDFT τουλάχιστον ίσο με length(x) + length(h) – 1 τότε και μόνο τότε

DFT of length N >>x = [6,5,4,3,2,1]; >>h=[1,2,3]; >> y=conv(x,h) y = 6 17 32 26 20 14 8 3 >> x_fft = fft(x, 8); >> h_fft = fft(h, 8); >> y_fft = x_fft .* h_fft; % dot operator >> y_ifft = ifft(y_fft, 8) y_ifft = 6.0 17.0 32.0 26.0 20.0 14.0 8.0 3.00

Κυκλική συνέλιξη Ορίζουμε ως την μετατόπιση κατά m δείγματα του θεωρώντας όμως ότι το είναι η περιοδική επέκταση του με περίοδο Ν ! Για παράδειγμα αν (μήκος Ν = 4), τότε Επίσης ορίζουμε το circular convolution ως

Κυκλική συνέλιξη Το DFT για το circular convolution δίνεται ως Δηλαδή, όταν πολλαπλασιάζουμε δύο Ν-point DFT στο πεδίο συχνοτήτων, παίρνουμε το circular convolution (αντί του linear convolution) στο χρονικό πεδίο.

Κυκλική συνέλιξη Υπολογίστε το 4-point circular convolution για τα σήματα και για n=0 για n=1

Κυκλική συνέλιξη για n=2 για n=3 Επομένως

Κυκλική συνέλιξη DFT μήκους 4 του = Και = Και τελικά: IDFT =

Κυκλική συνέλιξη Πότε η κυκλική συνέλιξη θα ισούται με την γραμμική? Απάντηση το circular convolution να δίνει τα ίδια αποτελέματα με το linear convolution θα πρέπει να πάρουμε Ν = length( ) + length( ) -1 point circular convolution. Για το προηγούμενο παράδειγμα αν πάρουμε Ν =3+4-1=6 point circular convolution (length(x1)=3) θα έχουμε το οποίο είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της γραμμικής συνέλιξης conv(x1, x2) = 1 4 9 14 14 8

Κυκλική συνέλιξη Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όταν πήραμε 4-point circular convolution (μικρότερο από ότι έπρεπε για τον γραμμικό) έχουμε αναδίπλωση των τιμών των δειγμάτων n=4 και n=5 που επειδή δεν «χωράνε» εμφανίζονται ως άθροισμα στα δείγματα n=0 και n=1, αντίστοιχα. Για αυτό το λόγο βρήκαμε . Γενικά τα 6-4 = 2 μόνα πρώτα δείγματα θα είναι λάθος όταν το μήκος της κυκλικής συνέλιξης (=4) είναι μικρότερο από το μήκος της γραμμικής (=6)!

IDFT Γενικά, για να επανακτήσουμε ένα διακριτού χρόνου σήμα με μήκος Ν δείγματα από το φασματικό του περιεχόμενο, πρέπει να γνωρίζουμε το Διακριτό Μετασχηματισμό Fourier σε Ν συχνότητες στο διάστημα 0 – 2π: X(k), k=0,1,…,N-1