ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου
Advertisements

Minerals and Trace Elements. Ανόργανες ουσίες που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες, γενικά ως τμήμα τις δομής άλλων μορίων ή ως βασικά συνένζυμα για τη.
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
1 Βιοτεχνολογία – Θρεπτική Αξία και Ασφάλεια Τροφίμων ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 12η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.1 (Β): ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (α) Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού. (Περιοδικός.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
1 ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Θ) Παράδοση 1 η (Θ) Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης, 2016.
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ (1)  Προεγχειρητικοί ασθενείς: αποφυγή λήψης τροφής-νερού 8 ώρες πριν την επέμβαση – πρόληψη αναγωγής και εισρόφησης κ.λ.π.
Βιταμίνες Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι υπεύθυνες για την.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 15 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ.
Σχεδιασμός προγράμματος εξάσκησης 4η Περίπτωση: Παραδοσιακοί χοροί Άγγελος Κωνσταντινίδης, ΑΕΜ: 908.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
Maggie Kuhn Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων Γνωστή για την ίδρυση του κινήματος Gray Panthers Με την αύξηση της μακροζωίας, πολλοί άνθρωποι.
Διατροφή Ενότητα 19: Λίπη, έλαια, λαχανικά και πατάτες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄Γυμνασίου Επίδραση των Διαλυμάτων Οξέων σε Μέταλλα Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα Κυριάκος Π Καρκούλιας Επίκ. Καθηγητής Πνευμονολογίας.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Σκευάσματα Εντερικής Σίτισης
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους
Τοξικότητα των θρεπτικών συστατικών
Η αρχή του σκληρού ή μαλακού οξέος (ή βάσης)
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
Διατροφή στην τρίτη ηλικία Διατροφή και καρδιαγγειακά νοσήματα
Διατροφική σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο
Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ 61,60, 61,46, 61,55, 61,61 61,555  0,069 61,560,07 (Ν = 4) ζυγό τεσσάρωv δεκαδικώv ψηφίωv 0,0001 g ή 0,1 mg τέταρτoυ δεκαδικoύ ψηφίoυ.
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
2.2.1– Μείγματα.
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ x + y A B -
Το θέμα «έφηβοι και διατροφή» τέθηκε από τους μαθητές του προγράμματος προκειμένου να διαπιστωθεί η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη ζωή και την καθημερινότητα.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Διατροφή-Διαιτολογία
2ο μάθημα βιολογίας Ομοιόσταση: το μοναδικό χαρακτηριστικό των ζωντανών οργανισμών Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος.
Απορρυπαντική δράση σαπώνων
Ατομική υγιεινή Ενότητα 4.1.
Αιμόπτυση και Δύσπνοια σε ασθενή με Καρκίνο του Πνεύμονα
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
Οι μαθήτριες του Β2: Παρουσιάζουν το πρότζεκτ με θέμα: Μακρή Θεοδώρα
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Emmanuella Magriplis, Ph.D Clinical-Dietitian-Nutritionist
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
الكيــمــيــــــــــــاء
Τράπεζα Τροφίμων Food Bank   Οι Εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά Τράπεζα Τροφίμων   Η συλλογή τροφίμων έχει.
Διατροφικές Συστάσεις - Ομάδες Τροφίμων & Σύνθεση τροφίμων
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΕΙΔΗ ΔΙΑΙΤΩΝ Δίαιτες χαμηλών υδ/κων
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 1α Ύλη, τρόπος διαβάσματος.
Μεταμορφωμένα πετρώματα
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
A.ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΛΟΧΡΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Ύλη, τρόπος διαβάσματος και εξέτασης
Илмий раҳбар доц.в.б.Тастанов Н.А.
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1ο ΜΑΘΗΜΑ Άσκηση/Πράξη Εκτίμησης Θρεπτικής Κατάστασης Χατζή Βασιλική

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Σιτάρι – π.χ. ψωμί, μπισκότα, δημητριακά πρωινού Ρύζι – συνήθως χρησιμοποιούμε τον καρπό Καλαμπόκι – π.χ. νιφάδες καλαμποκιού Κριθάρι – π.χ. μπίρα, ουίσκι, ψωμί, παξιμάδι Βρώμη – π.χ. κέικ βρώμης, δημητριακά πρωινού Σίκαλη – π.χ. ψωμί από σίκαλη

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Γενικά πλούσια σε: Γενικά φτωχά σε: Άμυλο Πρωτεΐνη (περιοριστικά σε κάποια αμινοξέα) Βιταμίνες συμπλέγματος Β και κάποια μέταλλα Γενικά φτωχά σε: Λίπος Λιποδιαλυτές βιταμίνες Βιταμίνη C

Δυσανεξία στη Γλουτένη - Κοιλιοκάκη Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που βρίσκεται σε: σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι Είναι μίγμα δύο πρωτεϊνών: γλοιαδίνη και γλουτελίνη Η κοιλιοκάκη είναι αλλεργική αντίδραση στο κλάσμα της γλοιαδίνης. Ιδιαίτερα επηρεάζει το λεπτό έντερο και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

ΨΩΜΙ Η σύνθεση του ψωμιού μπορεί να ποικίλει σημαντικά, π.χ. το ψωμί ολικής άλεσης έχει προέλθει χρησιμοποιώντας όλο τον καρπό του σιταριού. Το λευκό ψωμί έχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη και για το λόγο αυτό συστήνεται περιορισμός στην κατανάλωσή του. Συγκριτικά με το λευκό ψωμί, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει: Περισσότερη πρωτεΐνη, λίπος, ΦΙ, βιτ. Β και Ε Λιγότερους υδατάνθρακες και ασβέστιο, όπως και αποδίδει λιγότερες θερμίδες.

ΠΑΤΑΤΑ Γενικά έχει καλή περιεκτικότητα σε: Χαμηλή περιεκτικότητα σε: Άμυλο Βιταμίνη C (εξαρτώμενη από αποθήκευση και μέθοδο μαγειρέματος) Χαμηλή περιεκτικότητα σε: Λίπος (χωρίς επεξεργασία) Πρωτεΐνη Είναι τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

ΟΣΠΡΙΑ Στην κατηγορία αυτή ανήκουν: φακές, φασόλια, ρεβύθια, φάβα, σόγια κ.ά. Περιοριστικά αμινοξέα είναι τα θειώδη και η μεθειονίνη. Παρέχουν πρωτεΐνες σχετικά μέτριας βιολογικής αξίας – συμπληρωματικότητα πρωτεϊνών όταν συνδυάζονται με δημητριακά, όπως ρύζι, πατάτα, σιτάρι κ.ά. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το 50% των πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι ζωικής και το 50% φυτικής προέλευσης. Καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, όπως Β1, Β3, Fe, Ca και Mg. Το μαγείρεμα είναι απαραίτητο για την καταστροφή αντιθρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι αναστολείς θρυψίνης, φυτικό οξύ. Τα προϊόντα σόγιας χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα γάλακτος και κρέατος.

ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ Γενικά καλές πηγές σε: Νερό Καροτενοειδή Φολικό οξύ Βιταμίνη C Κάλιο (βιταμίνες Κ, Ε, και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β) Γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε: Λίπος (εξαίρεση αβοκάντο που είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων) Να Χαμηλή ενεργειακή απόδοση

ΓΑΛΑ & ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Γενικά πλούσια σε: Πρωτεΐνη Ca βιταμίνες Β (συμπεριλαμβανομένων των Β12 και Β2) Λίπος (κυρίως κορεσμένα λιπαρά) και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι φτωχές πηγές Fe.

ΚΡΕΑΣ Γενικά καλή πηγή: πρωτεΐνης, αιμικού Fe, Zn, Se. Μπορεί να περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Κάποιες μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να οδηγούν στην παραγωγή καρκινογόνων ουσιών (όπως π.χ. barbeque). Κόκκινο κρέας Η σύστασή του σε λίπος ποικίλει, κυρίως περιέχει κορεσμένα, αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Εξαιρετική πηγή αιμικού Fe και χρήσιμη πηγή βιτ. Β. Λευκό κρέας Λιγότερο λίπος από το κόκκινο κρέας, το οποίο όμως ποικίλει ανάλογα με τα μέρη του ζώου που καταναλώνονται. Καλή πηγή βιταμινών Β. Λιγότερο αιμικό Fe απ’ ό,τι περιέχει το κόκκινο κρέας.

ΨΑΡΙΑ Γενικά αποτελούν καλή πηγή Γενικά είναι φτωχά σε: Πρωτεϊνών ω-3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολωμός, ρέγγα) Ιωδίου Γενικά είναι φτωχά σε: Λίπος Fe Zn, με εξαίρεση τα οστρακοειδή Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση ψαριών ανοιχτής θάλασσας όπως τόνου, σολωμού κ.ά., λόγω ενδεχόμενης περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο, μόλυβδο, διοξίνες κ.ά.

ΑΥΓΑ Γενικά καλές πηγές: Πρωτεϊνών (πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα) Βιταμινών Α και Β12 Fe Zn Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση μέχρι και ενός αυγού ημερησίως φαίνεται να έχει πολύ μικρή επίπτωση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αυξάνει ελάχιστα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στον υγιή πληθυσμό.

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ Ελαιόλαδο Καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο Φοινικέλαιο, Καρυδέλαιο πλούσιο σε MUFA Καλή αναλογία ω-3/ω-6 Καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο Καλή πηγή PUFA Φοινικέλαιο, Καρυδέλαιο Πλούσιο σε SFA Μαργαρίνη 81% λίπος ποικίλης προέλευσης εμπλουτισμένη με βιτ. Α και D.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Γενικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε: Μονο/πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα Βιταμίνη Ε ΦΙ Πολλοί από αυτούς φαίνεται να έχουν υποχοληστερολαιμική δράση. Προσοχή στην κατανάλωση των αλατισμένων, λόγω μεγάλης ταυτόχρονης πρόσληψης Να. Τα φυστίκια αποτελούν μία πολύ αλλεργιογόνο τροφή.

ΖΩΙΚΑ ΛΙΠΗ Βούτυρο Ιχθυέλαια 82% λίπος (κυρίως κορεσμένο) Καλή πηγή βιταμινών Α και D Συνήθως προστίθεται αλάτι. Ιχθυέλαια Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Αλκοόλ: Τι εννοούμε όταν λέμε ένα ποτό; Στις ΗΠΑ ένα ποτό συνήθως περιέχει 30 ml αιθανόλης. Σε γενικές γραμμές, τα ποτά που παρουσιάζονται στην εικόνα περιέχουν χονδρικά αυτήν την ποσότητα αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ γενικότερα ορίζεται ως η κατανάλωση όχι περισσότερων των δύο ποτών/μέρα για τους άνδρες και του ενός ποτού/μέρα για τις γυναίκες.

Adapted from http://healthyeatingclub.com https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/the-eatwell-guide.aspx https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/executive-summary/ http://jn.nutrition.org/ http://www.diatrofikoiodigoi.gr/default.aspx?page=home Adapted from http://healthyeatingclub.com

Οδηγίες ενός ισορροπημένου διαιτολογίου % Ενέργεια Ολικό λίπος 15 - 30% Κορεσμένο λίπος <10 % Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 6 - 10% ω-6 λιπαρά οξέα 5 – 8 % ω-3 λιπαρά οξέα 1 – 2 % Trans λιπαρά οξέα <1 % Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα Από διαφορά Ολικοί υδατάνθρακες 55 – 75 % Απλά σάκχαρα < 10 % Πρωτεΐνη 10 – 15 % Diet, Nutrition, and the Prevention of Chronic Diseases, WHO Technical Report series 916, WHO, Geneva, 2003

Οδηγίες ενός ισορροπημένου διαιτολογίου (…συνέχεια) Ποσότητα/μέρα Χολοστερόλη < 300 mg Αλάτι (χλωριούχο νάτριο) < 5 g Νάτριο < 1,5 g Φρούτα και λαχανικά > 400 g Φυτικές Ίνες * > 25 g * Αυτή είναι η ποσότητα των φυτικών ινών που μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση των προτεινόμενων ποσοτήτων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Diet, Nutrition, and the Prevention of Chronic Diseases, WHO Technical Report series 916, WHO, Geneva, 2003

Βιβλιογραφία Mann J. and Truswell S. (2007). Food groups, in: Essentials of human nutrition (3rd Edition). Oxford: Oxford University Press.