ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟ MATLAB ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» Σπουδάστρια:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
M files – RCL Κυκλώματα Στο MATLAB γράφουμε τις δικές μας εντολές και προγράμματα μέσω αρχείων που καλούνται ‘m-Files’. Έχουν το επίθεμα ‘.m’ π.χ compute.m.
Advertisements

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ ΙΙ Μάθημα 6 Παλινδρόμηση – Δημιουργία Video - Συναρτήσεις - GUI
Μάθημα 2 Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ ΙΙ
Εισαγωγή στο MATLAB.
Torque Game Engine - #04 Κώστας Καρπούζης (kkarpou) Αμαρυλλίς Ραουζαίου (araouz) Γιώργος Καρυδάκης (gcari)
Προγραμματισμός στο ΜatLab
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία 7 Νοεμβρίου 2008 Στυλιανή Πετρούδη ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Εισαγωγή στη .net Visual C++
CSS – Cascading Style Sheets (Φύλλα επάλληλων στυλ) Κανόνες που καθορίζουν τη μορφή και τη διάταξη των στοιχείων των σελίδων (X)HTML Σκοπός είναι ο διαχωρισμός.
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Η/Υ ΙΙ Μάθημα 3 Αρχεία δεδομένων – Διαγράμματα.
Διαφάνειες παρουσίασης Ορθότητα (συνέχεια) Τακτικοί τύποι και τύποι υποπεριοχής Πίνακες.
1 Β΄ Μέρος : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ GUI Παπανίκος Νικόλαος Α.Μ Φασουράκη Ασημίνα Α.Μ 711.
CSS – Cascading Style Sheets (μορφοποίηση συνδέσμων) Οι σύνδεσμοι μπορεί να βρίσκονται σε μία από τέσσερις καταστάσεις: link(ένας κανονικός σύνδεσμος που.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γεωργία Γ. Πεχλιβανίδου Υπολογισμός Αντισταθμιστή Ανοιχτού και Κλειστού ΒρόγχουΥπολογισμός Αντισταθμιστή Ανοιχτού και.
ΣΚΟΠΟΣ Η απευθείας εισαγωγή δεδομένων στο SAS χωρίς να χρειάζεται η πληκτρολόγησή τους Τα δεδομένα πρέπει να είναι κυρίως Excel, Access, Lotus, dbase.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Μαθηματικών “Θεωρητική Πληροφορική & Θεωρία Συστημάτων και Ελέγχου” Ανάπτυξη διαδραστικού περιβάλλοντος (GUI)
12 Μαΐου 2009Torque Game Engine1 4 ο Εργαστήριο Torque GUI Αλληλεπίδραση με Αντικείμενα.
Εισαγωγή στους Η/Υ PHP Hypertext Preprocessor 3. Διατάξεις (arrays) Σε μία μεταβλητή αποθηκεύαμε μόνο μία τιμή. Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε περισσότερες.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. Περιεχόμενα ενότητας: Επιπλέον: Εφαρμογές PID Ασαφής έλεγχος Γενετικοί αλγόριθμοι.
1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΥΔ ΕΠΑΕ)
1 Οδηγίες και Υποδείγματα Aναμνηστικών Πινακίδων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης για τα προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ : Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες.
ΜΑΡΙΝΑ ΠΛΩΜΑΡΙΤΟΥ ΆΝΝΑ ΙΣΟΥΦΙ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου.
Click to add Text Σπάνια ζώα Μαργιάννα,Ελεάννα. Λεοπάρδαλη Αμούρ Ρινόκερος της Σουμάτρα Γιγαντιαίο καλαμάρι Αγριόγατα Πρίστης ή «ξυλουργός καρχαρίας.
Click to add Text Φυσικά φαινόμενα Μαργιάννα Άννα ΣΤ’1.
Εισαγωγή στο GUIDE(Matlab) και εφαρμογές στα κυκλώματα Ραχμανίδου Χρυσή (Α.Ε.Μ. 2827) Επιβλέπων Καθηγητής: Μπαλουκτσής Αναστάσιος.
Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε Τίτλος Πτυχιακής Εργασίας: Κατασκευή διδακτικού πακέτου προσομοίωσης των μηχανικών ταλαντώσεων.
ΜΑΘΗΜΑΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗ Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΦΥΣΙΚΗΜηχανολόγων Μηχανικών ΦΥΣΙΚΗ ΙΙΠολιτικών Μηχανικών Α ΝΩΤΑΤΗ Σ ΧΟΛΗ ΠΑΙ ΔΑΓΩΓΙΚΗΣ.
Περιεχόμενα Γενικά για τα συστήματα γραμμικών εξισώσεων,
Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στη MATLAB
FREEMAT Γραφήματα.
Περιεχόμενα M – Files Δημιουργία, Αποθήκευση, Εκτέλεση. Function Files.
Εφαρμογές – Γεωργική Πολιτική και Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων
Εντολές Χειρισμού Αρχείων και Δεδομένων (1 από 2)
To MATLAB Το MATLAB πρωτοεμφανίστηκε πριν μια εικοσαετία και από τότε άρχισε να κατακτά τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο. Η συνεχής ανάπτυξή του MATLAB.
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζαχαρίας-Σωτήρης Μ..
RICAPITOLAZIONE ...una volta ancora.
Χρωματικά μοντέλα και συστήματα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 6: Το Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίας (Γ.Π.Ε.)
Prolog Επεξεργασία και Αναπαράσταση Γνώσης Εισαγωγή
Ασφάλεια στο διαδίκτυο ε’2
Εκπαιδευτικό Λογισμικό Function Probe (FP)
6η ενότητα: Σχεδίαση (layout) και εξαγωγή του χάρτη
Άνοιγμα αρχείου Οποιοδήποτε αρχείο ζητήσει να ανοίξετε η κυρία θα βρίσκεται “τοποθετημένο” πάνω στην επιφάνεια εργασίας και για να το ανοίξετε θα κάνετε.
Βάσεις Δεδομένων Ι 7η διάλεξη
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
International Hospitality Management MC Employability Scheme
Εφαρμογή 1: Μια πρώτη, μινιμαλιστική ιστοσελίδα
Web development series My First CSS Steps
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟ Ι∆ΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ FFD, NFD, BFD.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΟ Ι∆ΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 6: Το Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίας (Γ.Π.Ε.)
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ MATLAB(GUI) – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΣΚΡΙΜΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ–ΑΕΜ:3135 ΤΑΚΟΣ.
ΑΠΟ QUARK ΣΕ QUASAR.
εισαγωγή στην έννοια του Αλγόριθμου & Προγραμματισμού
Φοιτητρια: Ραλλη Γεωργια 3346 Επιβλεπων: κ. ΚουϊρουκιδηΣ ΑποστολοΣ
<Διαθεματική προσέγγιση της Θεωρίας Ελέγχου στη Μέση Εκπ/ση>
Συστήματα Αναμονής (Queuing Systems)
Διδασκαλία με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και προβολέα Βασίλης Συμεωνίδης 3ο Γενικό Λύκειο Δράμας
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Η δύναμη της τηλεόρασης : ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού Εύβοιας
ΤΜΗΜΑ Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης
Μαθηματικά Προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 6: Το Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίας (Γ.Π.Ε.)
Copy and paste function can then be applied
Illustration of the MAPK/ERK pathway.
A Gut Feeling for Obesity: 7TM Sensors on Enteroendocrine Cells
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟ MATLAB ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ» Σπουδάστρια: Αθανασίου Μαρία, Α.Ε.Μ: 2797 Επιβλέπων Καθηγητής: Απόστολος Κουιρουκίδης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κοινή αιτία πολλών φαινομένων και σ’αυτό στηρίζεται η λειτουργία δεκάδων συσκευών που χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας ζωή. Μπορούμε να κατατάξουμε τα φαινόμαι που προκαλεί το ηλεκτρικό ρεύμα στις ακόλουθες κατηγορίες: Θερμικά αποτελέσματα Ηλεκτρομαγνητικά αποτελέσματα Χημικά αποτελέσματα Φωτεινά αποτελέσματα

ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Όταν ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται διαμέσου χημικών ουσιών, προκαλεί χημικές μεταβολές. Εκμεταλλευόμαστε τα χημικά φαινόμενα που προκαλεί το ηλεκτρικό ρεύμα στην κατασκευή των ηλεκτρικών μπαταριών, των συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας, στην Παρασκευή χημικών στοιχείων, όπως νατρίου, υδρογόνου, αλουμινίου, κλπ.

ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΥΓΡΑ ΣΩΜΑΤΑ Συνδέοντας μια μπαταρία με ένα λαμπάκι και ενα δοχείο με καθαρό νερό παρατηρούμε ότι το λαμπάκι δεν ανάβει, άρα το καθαρό νερό δεν είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην δεύτερη εικόνα βλέπουμε πως άμα διαλύσουμε αλάτι μέσα στο δοχείο το λαμπάκια ανάβει. Την ίδια συμπεριφορά παρουσιάζουν τα υδάτινα διαλύματα ουσιών που ονομάζονται ηλεκτρολύτες (οξέα, βάσεις, άλατα κλπ.)

Θετικά και αρνητικά ιόντα νατρίου Όταν το χλωριούχο νάτριο διαλύεται σε νερό, μόρια vερού παρεμβάλλονται μεταξύ των ιόντων του. Η μεταξύ τους αλληλεπίδραση εξασθενεί οπότε ο κρύσταλλος καταστρέφεται και τα ιόντα του χλωρίου και του νατρίου μπορούν να κινούνται ελέυθερα μέσα στο διάλυμα. Τα θετικά ιόντα έλκονται από τα αρνητικά και το αντίστροφο. Οι ελτυκές δυνάμεις προκαλούν κίνηση των ιόντων προς τα ηλεκτόδια και στο διάλυμα δημιουργείται ηλεκτρικό ρεύμα.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ Συχρόνως με τη διέλευση ρεύματος μέσα απο το διάλυμα του χλωριούχου νατρίου, χημικές μεταβολές συμβαίνουν στην επιφάνεια των ηλεκτροδίων. Παρατηρούμε ότι φυσαλίδες αερίου εμφανίζονται στο αρνητικό ηλεκτρόδιο, ενώ το διάλυμα κοντά στο θετικό ηλεκτρόδιο θολώνει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ηλεκτρόλυση.

MATLAB Η δημιουργία των εκπαιδευτικών ασκήσεων έγιναν στο περιβάλλον ανάπτυξης GUI του Matlab, το οποίο παρέχει εργαλεία σχεδιασμού διεπαφών χρήστη για προσαρμοσμένες εφαρμογές.

Περιβάλλον προσομοίωσης Η προσομοίωση αποτελέιτε απο τέσσερα M- files τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Ως κεντρικό m-file αποτελείτε αυτό με το όνομα gcentral, μέσω του οποίου τρέχουν τα υπόλοιπα M-files της προσομοίωσης. Κάθε φορά που εκκινούμε το GUI και δημιουργούμε ένα παράθυρο figure , αυτομάτως το matlab εκκινεί τον M- file editor και δημιουργεί το αντίσοιχο m- file, όπου δημιουργούνται οι εξής συναρτήσεις:

function varargout = name(varargin) function name_OpeningFcn( hObject, eventdata, handles, varargin) function varargout = name_OutputFcn(hObject, eventdata, handles)

Εντολή “fill” Syntax Fill (x ,y ,c ) Fill (x , y , ColorSpec) Fill (… , ‘PropertyName’, PropertyValue) Fill (ax , ….) H = fill(….)

Fill function(1) Η εντολή fill δημιουργεί πολύχρωμα πολύγωνα Fill(x ,y ,c ) δημιουργεί γεμάτα πολύγωνα από τα δεδομένα Χ και Υ με χρώμα κορυφής που καθορίζεται απο το C. Οι τιμές X , Y μπορούν να είναι αριθμητικές, ημερομηνία, διάρκεια, ή κατηγορικές τιμές. Fill(x ,y , ColorSpec) γεμίζει τα πολυδιάστατα πολύγωνια που καθορίζονατι απο τα x ,y με το χρώμα που καθορίζεται από το ColorSpec. Fill (… , ‘PropertyName’, PropertyValue) επιτρέπει να καθορίσουμε τα ονόματα ιδιοτήτων και τις τιμές για ένα αντικείμενο γραφικών Fill (ax , ….) δημιουργεί τα πολύγωνα στους άξονες που καθορίζονται από τον άξονα H = fill(….) επιστρέφει ένα διάνυσμα αντικειμένων

Fill Function (2) Στην πράξη γεμίσαμε αυτό το χώρο που δημιουργήσαμε με την fill ως εξής: Fill(diakddLamprx1, diakddLampry1 , [0.5 0.5 0.5 ],...,.. ‘Linestyle’ ,’ None’) όπου δίνουμε τα ονόματα των μεταβλητών που θέλουμε το χρώμα και τον τύπο της περιμετρικής γραμμής. Ο χρωματισμός γίνετε βάζοντας μέσα στις αγκύλες τις τιμές της έντασης των Red Green Blue.

Εντολή text Με την εντολή text εισάγουμε σε οποιδήποτε σημείο των αξόνων θέλουμε το κέιμενο που επιθυμούμε.

Για να δημιουργηθεί η κίνηση του πειράματος στην ουσία γίνοντε συνεχόμενες επαναλήψεις σχεδιασχού του γραφήματος

Στο σημείο αυτό ξεκινάει η κίνηση των ιόντων σε διάλυμα χλωριούχου νατρίου

Συμπεράσματα Η κεντρική ιδέα της συγκεκριμένης εργασίας ήταν να αναπτυχθεί ένα περιβάλλον προσομοίωσης για πειράματα φυσικής τα οποία αναφέρονται στα χημικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος. Η δημιουργία της παραθυριακής εφαρμογής αναπτύχθηκε με την βοήθεια του Matlab σε περιβάλλον GUI. Σε πρώτη προσέγγιση περιγράφεται αναλυτικά το γνωστικό αντικέιμενο που πραγματοποιείται η προσομοίωση σε θεωρητικό υπόβαθρο, εν συνέχεια περιγράφεται πως η θεωριτική αυτή προσέγγιση μεταφέρεται και αναπτύσσεται σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε ένα εργαστήριο φυσικής.

Βιβλιογραφία www.WikiVersity.org www.EbooksEdu.gr www.sholar.google.gr   www.EbooksEdu.gr www.sholar.google.gr www.wikipedia.com www.Mathworks.com