ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 1. ΕΝΝΟΙΑ & ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – Ο ΡΟΛΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η οικογένεια Η ελληνική οικογένεια
Advertisements

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Διαφάνεια 1 Κοινωνιολογία Οι Βασικές Έννοιες Michael Hughes Carolyn J. Kroehler.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
1.3 Ο κοινωνικός περίγυρος – Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων
ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
1.1 Η οικογένεια- Η ελληνική οικογένεια
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΘΑΡΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΠΕΡΤΗ
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
Νίκη Κάτσαρη Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας
1.2 Οικογενειακή αγωγή Σκοπός της οικογενειακής αγωγής
12. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕΛΙΔΕΣ
Θέμα: «Φύλο και Εργασία σε ένα Μεσαίο Αστικό Κέντρο. Η Περίπτωση των Γυναικών της Λάρισας» Ρόδος 2009 Διπλωματική εργασία Μαρίνου Ελένη ΟΝΟΜΑΒΑΘΜΙΔΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Η τοπική διάσταση της κοινωνικής ευθύνης των βιβλιοθηκών Βαρβάρα Γεωργοπούλου Υπεύθυνη Αρχείου – Βιβλιοθήκης Ο.Κ.Ε.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ- ΕΙΡΗΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΠΕΪΟΥ.
ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ Το καπλάνι της βιτρίνας
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
“ΕΓΩ, Ο AΛΛΟΣ, Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ … ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”
«εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη» ~ Μένανδρος ~
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο (29/03/2013): ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
 Σκοπός της Κοιν. Εργασίας είναι η μελέτη και η αντιμετώπιση ποικίλλων κοινωνικών και προσωπικών προβλημάτων που παρουσιάζουν άτομα ή ομάδες.  Βασίζεται.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ως κοινωνικοποιητικός φορέας
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (15/02/2013): ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΑΣ Θεσμός είναι ένα πλέγμα/σύνολο οργανωμένων και σταθερών σχεσεων που έχει ως σκοπό να ικανοποιήσει μία ή.
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Ο ρόλος της συμβουλευτικής στη γονεϊκότητα
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Βιολογία Γυμνασίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Παρασκευή Βάγια ΠΕ13 Νομικός 20ο Γυμνάσιο Αθηνών
Εργασία Α’ τετραμήνου Τόσκα Ραβέσα Κοκκίνου Έλενα Σφακιανάκη Βασιλική Τζαβάρα Κωνσταντίνα.
ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ελληνική οικογένεια σήμερα
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
Ενότητα 1.2 «Οικογενειακή αγωγή».
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Νοσηλευτική Δεοντολογία
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Αποτελεσματικός εκπαιδευτικός και αποτελεσματική διδασκαλία
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
Λογισμικό Εφαρμογών/Επεξεργασία Κειμένου
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2.3 Οικογενειακός προϋπολογισμός
Βάσεις Δεδομένων (Δύο Περίοδοι)
Σιασιαμούτης Κωνσταντίνος
Ενότητα Γ6.6 (Δημιουργία Φόρμας Εισαγωγής Δεδομένων )
ΒΑΘΜΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ – ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 1. ΕΝΝΟΙΑ & ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Καθηγήτρια: Σ. Πασχαλιώρη, ΠΕ13 Σχολικό Έτος: 2017-2018

Τι σου έρχεται στο μυαλό με το που ακούς τη λέξη «οικογένεια»; αδέλφια φροντίδα - ασφάλεια ζευγάρι μάθηση γονείς σπίτι συγγενείς αλληλοβοήθεια - υποστήριξη γάμος συγκρούσεις - προβλήματα υποχρεώσεις - πίεση αγάπη συμβουλές τιμωρίες Χαρούμενες στιγμές

Σε συνεργασία με τον διπλανό σου, χρησιμοποιώντας λέξεις από αυτές που αναφέρθηκαν διατύπωσε έναν ορισμό για την «οικογένεια» (διάρκεια δύο λεπτά) Συγκρίνετε τον ορισμό σας με αυτόν της ομάδας που κάθεται πίσω σας και συμφωνείστε ανά τετράδες σε έναν ορισμό για την «οικογένεια» (διάρκεια τρία λεπτά)

Τελικά τι είναι η οικογένεια; Σύνολο ανθρώπων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και συνδέονται με γάμο και συγγένεια

Πάντα τα μέλη της οικογένειας τα συνδέει ο γάμος, η συγγένεια ή ζουν κάτω από την ίδια στέγη;

Πυρηνικές οικογένειες Εκτεταμένες οικογένειες Ανασυγκροτημένη οικογένεια Μονογονεϊκή οικογένεια Οικογένεια με σύμφωνο συμβίωσης Παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια Συζυγική πυρηνική οικογένεια Οικογένεια χωρίς γάμο Εκτεταμένες οικογένειες

ΠΗΓΗ: http://www.statistics.gr/documents/20181/1cc22aec-3fc2-4f96-a9bc-1eff00fab4c0

ΠΗΓΗ: http://www.statistics.gr/statistics/-/publication/SAM05/-

Ίσως θα ήταν καλύτερα να προσδιορίσουμε την έννοια της οικογένειας βάσει των ρόλων που αυτή επιτελεί……

ή/και επίσημων κειμένων…. Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Σύνταγμα της Ελλάδας

Επομένως….

Οικογένεια: σημαντικός κοινωνικός & οικονομικός θεσμός Γέννηση & ανατροφή απογόνων – Βιολογική αναπαραγωγή της κοινωνίας Βοηθάει το νέο άτομο να αποκτήσει αρχές, αξίες, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να αναπτύξει δεξιότητες κ.ά. – Εκπαίδευση & κοινωνικοποίηση των ατόμων Αμοιβαία προστασία & στήριξη των μελών της – Ικανοποίηση ψυχλογικών & συναισθηματικών αναγκών του ατόμου Παραγωγή και κατανάλωση αγαθών Διαμόρφωση της καταναλωτικής και γενικότερα οικονομικής συμπεριφοράς του ατόμου Αφομοίωση των μεταβολών που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση

Τύποι οικογένειας Πυρηνική Εκτεταμένη αποτελείται μόνο από το ζευγάρι ή το ζευγάρι και το παιδί ή τα παιδιά ή τον γονιό και το παιδί ή τα παιδιά, δηλαδή περιλαμβάνει δύο γενεές Εκτεταμένη αποτελείται όχι μόνο από τους γονείς και τα παιδιά αλλά και από συγγενικά πρόσωπα, όπως παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, θείες, ξαδέλφια που ζουν κάτω από την ίδια στέγη

Τύποι οικογένειας παραδοσιακή πυρηνική: δημιουργείται με γάμο και αποτελείται από τους συζύγους μόνο ή από τους συζύγους και τα παιδιά τους μονογονεϊκή: αποτελείται από τον έναν γονέα και το παιδί ή τα παιδιά χωλή: οι γονείς χωρίς να είναι διαζευγμένοι δεν μένουν μαζί –π.χ. ο ένας από τους συζύγους εργάζεται στο εξωτερικό ανασυγκροτημένη: προκύπτει από διαζύγιο και νέο γάμο διπλής σταδιοδρομίας: και οι δύο γονείς ή σύντροφοι εργάζονται, κάνουν καριέρα χωρίς γάμο: οι σύντροφοι συζούν χωρίς να έχουν τελέσει γάμο με σύμφωνο συμβίωσης: οι σύντροφοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης

Τύποι οικογένειας Αστική οικογένεια Αγροτική οικογένεια ζει στην ύπαιθρο και ασχολείται κυρίως με τις αγροτικές εργασίες (γεωργία-κτηνοτροφία) Αγροτική οικογένεια ζει στις πόλεις και ασχολείται με διάφορα επαγγέλματα που δεν ανήκουν στον αγροτικό τομέα

Για την επόμενη φορά: Να κάνετε μία ανάγνωση τις σελίδες 6-9 (μόνο α΄ & δ) & 25 του βιβλίου Οικιακή Οικονομία Α΄ Γυμνασίου, καθώς και τις σελ. 128-129 του βιβλίου Α΄ & Β΄ Γυμνασίου & να είστε σε θέση να απαντήσετε με δικά σας λόγια τις ερωτήσεις του φυλλαδίου που θα διανεμηθεί. Να συμπληρώσετε το επισυναπτόμενο φύλλο εργασίας (2η ΕΡΓΑΣΙΑ).

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας!! Καιρός για διάλειμμα… Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας!!

Πηγές «Οι νέοι & τα προβλήματά τους. Οικογενειακά προβλήματα» Έρευνα του 9ου ΓΕΛ Πατρών κατά το Α΄ Τετράμηνο 2012-2013 διαθέσιμη στην http://9lyk- patras.ach.sch.gr/autosch/joomla15/phocadownload/neoikaiprovlimataoi kogeniakaproblems.pdf http://homouniversalisgr.blogspot.gr/2014/10/blog-post_95.html http://www.statistics.gr/statistics/-/publication/SAM05/- http://www.statistics.gr/documents/20181/1cc22aec-3fc2-4f96-a9bc- 1eff00fab4c0 Οι εικόνες προέρχονται από αναζήτηση στην google

Την ερώτηση απάντησαν 66 μαθητές/ριες δύο λυκείων της Πάτρας κατά το σχολικό έτος 2012-2013 ΠΗΓΗ: http://9lyk-patras.ach.sch.gr/autosch/joomla15/phocadownload/neoikaiprovlimataoikogeniakaproblems.pdf