ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Advertisements

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
Διατροφική υποστήριξη. 2  Στόχος :  Να αποκαλύψει προϋπάρχουσα πλημμελή διατροφή  Να αποτρέψει επιπλέον ελλείμματα πρωτεϊνών και θερμίδων  Να βελτιστοποιήσει.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Εμφιαλωμένο νερό 1.Διαχείρηση πηγών 2.Κόστος 3.Ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή 4.Το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα-Απόστολος.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
Επιπτώσεις & μέτρα πρόληψης τοξικών και χημικών ουσιών.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Αντωνία Σγούρα Ζωή Δερματοπούλου Κλεόπας Ρώσσος Βασίλης Δρουγούτης Στα πλαίσια του μαθήματος : βιωματικές δράσεις.
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 5: Συσκευασία καλλυντικών προϊόντων Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.
Άσκηση 1η Παρασκευή – Αραίωση διαλύματος Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας 1.
Χρηματοοικονομικές Αγορές*
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΕΦΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
1o Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών
Γεωργική Χημεία Ενότητα 1 : Βασικές εργαστηριακές τεχνικές - διαλύματα
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ
Προβλήματα στην παραγωγή & εξαγωγή ποιοτικών ελαιολάδων
ΔΙΑΛΕΞΗ 5 Αρχές εντερικής διατροφής Αρχές παρεντερικής διατροφής.
5. Φυσικοχημικές διεργασίες στα εδάφη
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Σχεδιασμός μαθήματος στο Λύκειο
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ 61,60, 61,46, 61,55, 61,61 61,555  0,069 61,560,07 (Ν = 4) ζυγό τεσσάρωv δεκαδικώv ψηφίωv 0,0001 g ή 0,1 mg τέταρτoυ δεκαδικoύ ψηφίoυ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
Διακυτταρική επικοινωνία
Ποιοί είναι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Δικαστηρίου;
Πνιγμονή Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από.
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
Πολυμερή Μεγάλου μοριακού βάρους μακρομόρια, οργανικής σύνθεσης ή προέλευσης, που προέρχονται από τη συνένωση μεγάλου αριθμού ομοίων μορίων (μονομερών).
Μέτρηση Βάρους – Μάζας - Πυκνότητας
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΝΟΗ.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
2.2.1– Μείγματα.
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
Επίδραση της στέρησης τροφής στο μεταβολισμό του ήπατος
Θεοδώρα Μπάφα Ε2 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νικης
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Επίδραση της στέρησης τροφής στο μεταβολισμό του ήπατος
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Εργασία Φυσικής.
5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Μέτρηση Βάρους-Μάζας-Πυκνότητας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΌΓΚΟΣ – ΜΑΖΑ- ΒΑΡΟΣ- ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ 1.
Περί Ελαιολάδου… Το μάζεμα της ελιάς.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΑυτοχθονεΣ λαοΙ Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Στ΄
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΛΥΜΒ. ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.
واکنشهای حاد آلرژیک و آنافیلاکسی
Για να προσθέσετε αυτήν τη διαφάνεια στην παρουσίαση
ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Φαινόμενο θερμοκηπίου αίτια – ενεργειακό ισοζύγιο
Για να εισαγάγετε αυτή τη διαφάνεια στην παρουσίασή σας
Για να προσθέσετε αυτήν τη διαφάνεια στην παρουσίαση
ΑΝΤΙΑΡΡΥΘΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ (ΟΞΥΤΟΚΙΝΗ)
Αγωγή Καταναλωτή Τζίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης ΚΡΙΚΡΙ
Για να εισαγάγετε αυτή τη διαφάνεια στην παρουσίασή σας
Тригонометриялық функциялар.
CaCO3 + 2H+ =Ca H2O + CO2 Δεδομένα t, min X
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ Δρ. Αναστασία Μπαδέκα Τμήμα Χημείας Παν/μιο Ιωαννίνων

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ

Η μεταφορά είναι αποτέλεσμα της άμεσης επαφής ή αλληλεπίδρασης μεταξύ του τροφίμου και του υλικού συσκευασίας Όμως είναι δυνατόν και συστατικά του τροφίμου να μεταφερθούν στο υλικό συσκευασίας Αυτή η μεταφορά των συστατικών του υλικού στο τρόφιμο μπορεί να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου ή/και να το κάνει τοξικολογικά επικίνδυνο

Ολική μεταφορά (overall or global migration) – το άθροισμα Ειδική μεταφορά (specific migration) – μεταφορά μίας και γνωστής ένωσης του υλικού

Τρεις τάξεις μηχανισμών μεταφοράς: Τάξη Ι: Μη μεταφορά – είτε παρουσία είτε απουσία τροφίμου Τάξη ΙΙ: Ανεξάρτητη μεταφορά – μη ελεγχόμενη από το τρόφιμο παρόλο που μπορεί να επιταχύνει η παρουσία του τη μεταφορά Τάξη ΙΙΙ: Έκπλυση – ελέγχεται από το τρόφιμο, ασήμαντη όταν απουσιάζει το τρόφιμο

Η μεταφορά γίνεται αυθόρμητα από την περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση προς την περιοχή με μικρότερη συγκέντρωση. Είναι διαδικασία δύο σταδίων: 1. Διάχυση του πρόσθετου από το εσωτερικό του πολυμερούς προς την επιφάνειά του 2. Μεταφορά του πρόσθετου στο τρόφιμο και η διασπορά του στον κύριο όγκο του

Παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά Οι φυσικοχημικές ιδιότητες του υλικού (MB, Tg, κρυσταλλικότητα, διακλαδώσεις, πυκνότητα, χημική συγγένεια) 2. Διαδικασία παρασκευής του υλικού (συμπίεση, εξώθηση – έγχυση, εμφύσιση) 3. Η φύση του συσκευασμένου τροφίμου (λιπαρό, όξινο ή αλκαλικό, στερεό ή υγρό, πορώδες επιφάνειας, κρυσταλλικότητα κ.α.)

4. Η φύση και η συγκέντρωση των προσθέτων του υλικού (πολικότητα, ΜΒ, σ.ζ. κ.α.) 5. Οι συνθήκες μεταφοράς (θερμοκρασία, χρόνος, ανάδευση κτλ)

Μέτρηση της μεταφοράς Σε δοχείο μεταφοράς τοποθετείται ο προσομοιωτής (200ml) και εμβαπτίζεται το υλικό (100dm2). Η επαφή είναι μίας πλευράς (one side contact) ή δύο πλευρών (two side contact). Οι συνθήκες χρόνου και θερμοκρασίας καθορίζονται από διεθνείς προδιαγραφές ή επιλέγονται ανάλογα με την πειραματική διαδικασία

Ποσομοιωτές τροφίμων για έλεγχο της μεταφοράς: απεσταγμένο νερό 3% οξικό οξύ σε νερό 8 ή 15 % αλκοόλη σε νερό ελαιόλαδο ή ισοοκτάνιο

Συνθήκες ελέγχου της μεταφοράς: 10 ημέρες στους 40οC 2 ημέρες στους 20οC (ισοοκτάνιο) 30min στους 150οC (121-150οC) 120min στους 175οC (>150οC) Όριο ολικής μεταφοράς 10mg/dm2 ή 60mg/kg

Πλαστικά υλικά συσκευασίας Τα πολυμερή εκτός από τη δομική τους μονάδα (μονομερή) περιέχουν και ένα πλήθος προσθέτων (πλαστικοποιητές, αντιοξειδωτικά, διογκωτικά, σταθεροποιητές, κτλ) τα οποία βελτιώνουν τις φυσικοχημικές και μηχανικές τους ιδιότητες.

Μονομερές βινυλοχλωρίδιο (VCM) Τοξική του επίδραση γνωστή από το 1930. Το 1973 ανακαλύφθηκε ότι μεταφέρεται στα τρόφιμα. Μέγιστο όριο στα υλικά 1ppm Μέγιστη μετανάστευση στα τρόφιμα 0.01ppm

Μονομερές στυρόλιο Σημείο ζέσης 145οC. Κεντρικό νευρικό σύστημα, ήπαρ Παρατηρήθηκαν επίπεδα μεταφοράς 60-2250ppm Ανεπιθύμητη μεταφορά, οσμή - γεύση πλαστικού. Μέγιστη καθημερινή λήψη 40μg/kg (προσωρινή)

Μονομερές ακρυλονιτρίλιο (AN) Όριο 80ppm στον περιέκτη, άρα στο τρόφιμο δεν είναι μεγαλύτερο από 0,3ppm (1975 FDA) Τα συμπολυμερή του ΑΝ δεν εγκρίθηκαν για αλκοολούχα ποτά Δεν θα πρέπει να ανιχνεύεται στα τρόφιμα με χρήση αναλυτικής μεθόδου με όριο ανίχνευσης ίσο με 0.020mg/kg

Πλαστικοποιητές Φθαλικοί, αδιπικοί για το PVC (26mg/dm2) Kιτρικοί για συμπολυμερή VC-VdC (10mg/dm2) Φθαλικοί – καρκινογενέσεις, διόγκωση ήπατος Αδιπικοί – υποψίες καρκινογενέσεων, ανωμαλίες στη σύλληψη κ.α. Όριο ειδικής μεταφοράς για τον DEHA = 18mg/kg Κιτρικοί – έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων Μικρότερη μεταφορά από τους φθαλικούς και αδιπικούς

Αντιοξειδωτικά ΒΗΤ, BHA, Irganox 1010 στο HDPE και LDPE Επίπεδα που ανιχνεύθηκαν 0.5-60μg/dm2

Οσμές και μολύνσεις Διαλύτες εκτύπωσης – τολουόλιο, οξικός αιθυλεστέρας, αλδεύδες, κετόνες Μονομερή – στυρόλιο Όριο ανίχνευσης γεύσης στο νερό 22ppb ΡΕ – οσμή κεριού όταν θερμαίνεται Οσμή ακεταλδεΰδης και αλλυλικής αλκοόλης – προϊόντα θερμικής οξείδωσης του ΡΕ ΡΕΤ – ακεταλδεΰδη (οσμή στα αναψυκτικά, αλλαγή χρώματος του ΡΕΤ), ολιγομερή (0,02-2,73mg/kg)

Μεταλλική συσκευασία

Κασσίτερος Παρουσία οξυγόνου – διάλυση κασσιτέρου Όριο 250ppm σε διάφορες χώρες και ελαττώθηκε στα 200ppm κανονικές συνθήκες αποθήκευσης – αύξηση μόνο 50mg/kg 200mg/kg στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα εκτός από τα αναψυκτικά, 100mg/kg στα αναψυκτικά και 50mg/kg για τα παιδιά

Μόλυβδος Τοξικός Ενήλικες: λήψη 50μg/kg βάρους Νομοθεσία: 2ppm κονσερβοποιημένα τρόφιμα, 0,5ppm παιδικές τροφές, 0,2ppm στα ποτά

Αλουμίνιο Γενικώς αναγνωρίζεται ως ασφαλές ΗΠΑ – ημερήσια δόση 9-14mg/ημέρα Διαβρώνεται από οξέα ή/και άλατα Σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, μαγνήσιο και χρώμιο Η μεταφορά του Al 67-2084ppb

Χρώμιο Επίστρωση 0,5μg/cm2 – 0,4mg/kg

Χαρτί

Διοξίνες Στη λεύκανση χαρτιού 4-5ppt FDA – δόση ίση με 0.0576pg (10-12 g)/kg βάρους/ημέρα

Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) Ανακυκλωμένο, εκτυπωτικά μελάνια Και τα δύο βρίσκονται στη φύση και είναι παρόντα στο γάλα, ψάρι, λίπος κρέατος πριν τη συσκευασία τους.

Νιτροζαμίνες Ν-νιτροζομορφολίνη (NMOR) και μορφολίνη (MOR) είναι μολυντές και μεταφέρονται στο τρόφιμο μετά από μεγάλο χρόνο επαφής. Οι αμίνες μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες σε όξινο περιβάλλον (στομάχι) Η MOR χρησιμοποιείται ως επιβρανδυντής διάβρωσης σε βραστήρες.

Τριχλωροανισόλη Οσμή μούχλας Χλωροφαινόλη – πρόδρομος (από ανακυκλωμένο χαρτί)

Γυαλί

Αδρανές υλικό Πυρίτιο και οξείδιο του νατρίου – απίθανο να μεταφερθούν Ενδείξεις για μεταφορά μολύβδου και καδμίου Διοξείδιο του πυριτίου και μεταλλικά οξείδια Οδηγία της Ε.Ε.γυαλί και κεραμικά: ολική μεταφορά 60mg/l ή 10mg/dm2, μόλυβδο και κάδμιο 5mg/l ή 1mg/dm2 και 0,25mg/l ή 0,05mg/dm2 αντίστοιχα.