Προσδιορισμοσ σημειου τηξεωσ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Advertisements

Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Καταστάσεις των υλικών
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
Ερωτήσεις κατανόησης 12 η και 13 η διάλεξη Περιβαλλοντικής Γεωτεχνικής 24 &
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Μεταβολές καταστάσεων της ύλης
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
Ποιο είδος διαμοριακών δυνάμεων έχουμε: α. Σε υδατικό διάλυμα CaCl 2 β. Σε αέριο μίγμα ΗCl και ΗΒr γ. Σε αέριο μίγμα CO 2 και HCl Λύση: α. Στο υδατικό.
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
ΗλεκτρολύτεςΗλεκτρολύτες. 1. Τα οξέα, κατά Lewis, είναι δέκτες ασύζευκτου ζεύγους ηλεκτρονίων. Σωστό ή λάθος; 2. Οποιοδήποτε υγρό είναι είτε οξύ είτε.
Φυσικές μεταβολές Με την μεταβολή των συνθηκών πίεσης και θερμοκρασίας, μπορεί να μεταβληθεί και η φυσική κατάσταση ενός σώματος. Οι μεταβολές αυτές αποτελούν.
Καμπύλη ογκομέτρησης είναι η γραφική παράσταση του pΗ του άγνωστου διαλύματος που ογκομετρούμε σε συνάρτηση με τον όγκο του πρότυπου διαλύματος που προσθέτουμε.
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.

Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων
ΚΕΦ.2.Δ: Σταθερά ιοντισμού ασθενών οξέων και βάσεων (α)
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Extraction Εκχύλιση Διαχωρισμός και απομόνωση μιας ουσίας από διάλυμα ή στερεό μίγμα με τη βοήθεια ενός διαλύτη (εκχυλιστής). Τεχνικές εκχύλισης Εκχύλιση.
Κινητική Σταδιακών Αντιδράσεων
ΚΕΦ.2.3: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ, pH (α)
Τάση ατμών Τάση ατμών ενός υγρού είναι η πίεση που ασκούν οι ατμοί του υγρού όταν το υγρό βρίσκεται σε ισορροπία με τους ατμούς του. Αν διαλύσουμε μια.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ιδιότητες καθαρών ουσιών
Διδακτικές ενέργειες Επίδραση της θερμοκρασίας
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Φυσικές Διεργασίες Ι Ενότητα 1: Ισορροπία φάσεων Χριστάκης Παρασκευά
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Υγρασία του αέρα.
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
ΑΣΠΙΡΙΝΗ.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΕΠΤΗΣ ΣΤΟΙΒΑΔΑΣ (Thin Layer Chromatography, TLC) Egon Stahl Στατική Φάση 0.15 – 2 mm Υλικό στήριξης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
Παραμετρική Ανάλυση Οργανικού κύκλου Γεωθερμίας
Το κλίμα της Ευρώπης.
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
6/5/2014 ΚΕΦ 5. Υδατικοί Πόροι Ιδιότητες του Νερού 1.
Οι Φυσικές καταστάσεις της ύλης και οι αλλαγές τους
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΒΑΠΤΙΣΗ Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Τάξη: Γ2
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Τοποθέτησα την επιφάνεια του ξύλου σε εξωτερική θερμοκρασία 17οC για μια ώρα και ανά ένα τέταρτο μετρούσα την θερμοκρασία Του.
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
Παιγνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προσδιορισμοσ σημειου τηξεωσ Σημείο τήξεως μιας στερεής οργανικής ένωσης  Σημείο τήξεως μιας στερεής ένωσης είναι η θερμοκρασία στην οποία η στερεά φάση μετατρέπεται στην υγρή χωρίς να συμβεί οποιαδήποτε χημική μεταβολή του σώματος. Το σημείο τήξεως (σ.τ.) χρησιμοποιείται: στην ταυτοποίηση μιας ουσίας και στον έλεγχο της καθαρότητας των οργανικών ενώσεων.

΄Ελεγχος καθαρότητας Μία καθαρή κρυσταλλική οργανική ένωση έχει σταθερό σ.τ. με μικρό εύρος το πολύ 2 οC. Η παρουσία κάποιας πρόσμιξης, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, προκαλεί ελάττωση του σημείου τήξεως και αύξηση του εύρους. Καθαρή ένωση Ένωση με πρόσμιξη, χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να χαλάσει το κρυσταλλικό πλέγμα

Μικτό σημείο τήξεως  Το φαινόμενο της ελάττωσης του σ.τ. μιας στερεάς ένωσης λόγω της παρουσίας προσμίξεως, χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση μιας άγνωστης ένωσης. Ανάμιξη καθαρού δείγματος μιας άγνωστης ένωσης με καθαρό δείγμα μιας γνωστής ένωσης με την οποία θεωρείται ότι είναι ίδιες και προσδιορισμός του σ.τ. του μίγματος.

Mixed Melting Point - used to determine identity of compound: Cinnamic acid MP 120-121 Urea MP 120-121 Have unknown compound that melts at 120-121. What is the unknown?

Mix unknown compound with a little urea and measure melting point + unknown sample If melting point is still 120-121 degrees, unknown compound was urea:

If melting point is lower and broader, i. e If melting point is lower and broader, i.e. 110-116, unknown compound was NOT urea:

Όσο αυξάνεται το ποσοστό της πρόσμιξης, τόσο ελαττώνεται το σ. τ Όσο αυξάνεται το ποσοστό της πρόσμιξης, τόσο ελαττώνεται το σ.τ. της καθαρής ένωσης μέχρι ενός σημείου, μετά από το οποίο η ένωση θεωρείται "κορεσμένη" ως προς την πρόσμιξη και η επιπλέον προσθήκη δεν προκαλεί περαιτέρω ελάττωση του σ.τ. Το σημείο αυτό καλείται ευτηκτικό σημείο και το μίγμα που έχει τη συγκεκριμένη σύσταση ευτηκτικό μίγμα

Ποσότητα ουσίας για προσδιορισμό σ.τ.

Προετοιμασία δείγματος για προσδιορισμό σ.τ.

Το βρόμιο (σε πίεση 1 atm) έχει σημείο τήξης -7οC και σημείο ζέσεως 58οC. Σε ποια φυσική κατάσταση βρίσκεται το βρόμιο σε πίεση 1 atm και θερμοκρασία 25 οC;

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το σημείο τήξεως και του βενζοϊκού οξέος και της 2-Ναφθόλης είναι 122- 123 οC, χαρακτηρίστε τις ακόλουθες προτάσεις σαν σωστές ή λάθος και διορθώστε το αντίστοιχο λάθος. Μία ένωση με σ.τ. 122-123 oC είναι οπωσδήποτε βενζοϊκό οξύ. Για να ταυτοποιήσουμε μία άγνωστη οργανική ένωση με σ.τ. 122-123 oC πρέπει να εφαρμόσουμε την τεχνική του μικτού σημείου τήξεως. Μίγμα 2-Ναφθόλης και Βενζοϊκού Οξέος έχει πάντα σ.τ. 122-123 oC. Μίγμα βενζοϊκού οξέος και μιας άγνωστης οργανικής ένωσης με υψηλότερο σ.τ., πάντα θα έχει σ.τ. υψηλότερο του βενζοϊκού οξέος.