Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Εργαστήριο Χημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων Εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικοχημείας Τροφίμων Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία
Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία είναι η μέθοδος με την οποία μετράται η γωνία στροφής του επιπέδου πολωμένου φωτός που προκαλεί μια οπτικά ενεργή ουσία. Πόλωση του φωτός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το φως από μια πηγή ακτινοβολίας το οποίο διαδίδεται με εγκάρσια ηλεκτρομαγνητικά κύματα προς όλες τις διευθύνσεις του χώρου εξαναγκαστεί σε ευθύγραμμη διάδοση προς μια και μόνο διεύθυνση του χώρου. Αυτό πραγματοποιείται με τη βοήθεια πρισμάτων (πολωτές). Η μέτρηση της γωνίας στροφής του επιπέδου του πολωμένου φωτός γίνεται με ειδικά όργανα τα πολωσίμετρα.
Οπτικά ενεργές ουσίες Οπτικά ενεργές ουσίες χαρακτηρίζονται αυτές που έχουν την ικανότητα να στρέφουν το επίπεδο του πολωμένου φωτός. Είναι ενώσεις που περιέχουν ασύμμετρο άτομο C (C*) στο μόριό τους με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ενδομοριακή ασυμμετρία. Οι ενώσεις αυτές είναι ισομερείς καλούνται οπτικοί αντίποδες ή χειρόμορφες. Δομικά έχουν σχέση αντικειμένου-ειδώλου και διαφέρουν ως προς τη φορά στροφής του επιπέδου του πολωμένου φωτός. Οι αντίποδες έχουν τις ίδιες φυσικές και χημικές ιδιότητες διαφέρουν όμως στο σημείο στροφής (+) δεξιά ή (-) αριστερά και στη βιολογική τους δράση. Επίσης οι ταχύτητες αντίδρασης των δύο αντιπόδων είναι διαφορετικές όταν η αντίδραση γίνεται με οπτικά ενεργό αντιδραστήριο.
Ταξινόμηση κατά Fischer
Πολωσίμετρο
Ειδική στροφική ικανότητα l*c 100% μοίρες . mL dm . g λ Τ α: γωνία στροφής σε μοίρες (ο) l: μήκος κυψελίδας που περιέχει το διάλυμα της ουσίας σε dm c: περιεκτικότητα διαλύματος %w/v
Εφαρμογές πολωσιμετρίας Από τη γωνία στροφής α και τη σχέση της πολωσιμετρίας υπολογίζεται είτε η ειδική στροφική ικανότητα μιας ουσίας αν χρησιμοποιηθεί διάλυμα γνωστής συγκέντρωσής της είτε η συγκέντρωση της ουσίας αν είναι γνωστή η ειδική στροφική της ικανότητα (δίνεται από πίνακες) Βιομηχανία τροφίμων: ταυτοποίηση σακχάρων σε διάλυμα ή εύρεση συγκέντρωσης σακχαρούχων διαλυμάτων Βιομηχανία φαρμάκων και αρωμάτων: έλεγχος καθαρότητας φαρμακευτικών παρασκευασμάτων και αιθέριων ελαίων Νοσοκομεία: εξετάσεις σακχάρων και πρωτεϊνών στα ούρα Εργαστήρια: εκπαιδευτικές και ερευνητικές εφαρμογές