Φυσική του στερεού σώματος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Έργο ροπής - Ενέργεια.
Το εκκρεμές του Foucault
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
Κέντρο μάζας σώματος Έστω ότι ασκούμε σ’ ένα σώμα που βρίσκεται σε λείο οριζόντιο τραπέζι μια ώθηση και κατόπιν το αφήνουμε ελεύθερο να ολισθήσει στο τραπέζι.
ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Ενεργειακή αντιμετώπιση της σύνθετης κίνησης
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Συμπληρωματικά ερωτήματα πάνω στις δυνάμεις
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
Κεφάλαιο 11 Στροφορμή This skater is doing a spin. When her arms are spread outward horizontally, she spins less fast than when her arms are held close.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Γωνιακή επιτάχυνση.
4.2 ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
Κεφάλαιο 5 Εφαρμογές των Νόμων του Νεύτωνα: Τριβή, Κυκλική Κίνηση, Ελκτικές Δυνάμεις Chapter Opener. Caption: Newton’s laws are fundamental in physics.
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
Στροφορμή.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Στροφορμή.
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Κινήσεις στερεών σωμάτων
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Εμβιομηχανική Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Ενότητα 3: Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Αθανάσιος Τσιόκανος, Γιάννης Γιάκας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Εισαγωγικές γνώσεις από την κυκλική κίνηση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Φυσική του στερεού σώματος (rigid body)
“Worm Gear”, από MGA73bot2 διαθέσιμο ως κοινό κτήμα
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
Κίνηση σε δύο διαστάσεις (επίπεδο)
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Περιστροφική κίνηση Κυκλική κίνηση Ροπή αδράνειας Ροπή δύναμης
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Μελέτη Στροφικής Κίνησης Στερεού Σώματος
Φυσική Β’ Γυμνασίου Ασκήσεις.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Μηχανικές Ταλαντώσεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
Γενική Φυσική 1ο Εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φυσική του στερεού σώματος

Γωνιακή ταχύτητα ! σε ορισμένη χρονική όλα τα υλικά σημεία του σώματος σε ορισμένη χρονική όλα τα υλικά σημεία του σώματος έχουν την ίδια γωνιακή ταχύτητα άξονας περιστροφής γωνιακή ταχύτητα του στρεφόμενου σώματος Αναφέρεται σε όλο το στερεό !!! ω

Θα μεταβάλλεται όμως και η γραμμική ταχύτητα και μάλιστα και ως προς την κατεύθυνση και ως προς το μέτρο !! Επιτρόχιος επιτάχυνση ! Τι μεταβάλλει ;; Κεντρομόλος επιτάχυνση ! Τι μεταβάλλει ;; Το μέτρο της υγρ Την κατεύθυνση του διανύσματος της υγρ

Σχέση γωνιακής και επιτρόχιας επιτάχυνσης ;

αγ>0 , ω>0 ή αγ<0 , ω<0 αγ>0 ,ω<0 ή αγ<0 , ω>0

Ποιες οι ταχύτητες των σημείων Α, Γ,Δ,Ε,Ζ. Υπολογισμός ταχύτητας στην κύλιση χωρίς ολίσθηση Α Ζ Ε ΙΣΧΥΕΙ !! Τα σημεία της περιφέρειας του τροχού έχουν γραμμική ταχύτητα ίση με την ταχύτητα του κέντρου μάζας του τροχού !! υcm=υγρ=ωR Γ Δ Ποιες οι ταχύτητες των σημείων Α, Γ,Δ,Ε,Ζ.

Ταχύτητα και επιτάχυνση στην κύλιση χωρίς ολίσθηση !

Εξισώσεις κίνησης στη σύνθετη κίνηση

Σύνθετη κίνηση και ..νήμα 1) Μετατόπιση του κέντρου μάζας : Δχcm =1/2. αcm.t2 , 2) Στο διπλανό σχήμα το σημείο Β (άκρη σχοινιού που ξετυλίγεται) μετατοπίζεται με επιτάχυνση : Μετατόπιση του σημείου Β : ΔχB=1/2. αB.t2 , χνημ B xcm xB και ΔχB=1/2. 2αcm.t2 , οπότε : ΔχB= 2Δχcm 3) Το μήκος νήματος που ξετυλίγεται είναι: Ακόμη χΝ=χΑ-χcm

Ακόμη χΝ=χΑ-χcm

ΑΣΚΗΣΗ Ένα τρακτέρ έχει τροχούς με διαμέτρους δ1 =1 m και δ2 =0,5 m και αρχικά κινείται με ταχύτητα. υo =10 m/s. Ο οδηγός πατάει φρένο για κάποιο λόγο και οι τροχοί αρχίζουν να επιβραδύνονται. Αν γνωρίζουμε ότι επιβράδυνση του τρακτέρ είναι σταθερή και ίση με αcm =2 m/s2. Να βρεθούν: α) Η αρχική γωνιακή ταχύτητα του κάθε τροχού καθώς και η γωνιακή επιβράδυνση που θα αποκτήσει κάθε τροχός. β) Το συνολικό διάστημα μέχρι το τρακτέρ να σταματήσει. γ) Μετά από μετατόπιση s=16 m από τη στιγμή που άρχισε να επιβραδύνεται το τρακτέρ, από το ψηλότερο σημείο του μεγαλύτερου τροχού ξεκολλάει ένα κομμάτι λάσπης .    i) Με τι ταχύτητα ξεκολλάει αυτό το κομμάτι ;    ii) Η συνολική εφαπτομενική επιτάχυνση που έχει το κομμάτι λάσπης ελάχιστα πριν ξεκολλήσει.

Β.1 πόσο έχει μετατοπιστεί ένα σημείο του νήματος. Α.1 τη γωνιακή επιτάχυνση αγ και την επιτάχυνση αcm του κέντρου μάζας του σώματος Σ. Α.2 τη χρονική στιγμή t1 Α.3 την επιτάχυνση ανημ με την οποία μετακινείται ένα σημείο του νήματος. Α4. Ποιες οι ταχύτητες των σημείων Α, Β ,Γ που βρίσκονται στην κατακόρυφη διάμετρο Β) Όταν ο άξονας περιστροφής του σώματος Σ έχει μετατοπισθεί κατά Δχcm= 96 m, να βρείτε: Β.1 πόσο έχει μετατοπιστεί ένα σημείο του νήματος. Β.2 το μήκος του νήματος που έχει ξετυλιχτεί Ένα σώμα Σ αποτελείται από δύο ομογενείς και ομόκεντρους δίσκους ακτίνων R1= 15cm και R2= 5 cm. Στον εσωτερικό δίσκο είναι τυλιγμένο ένα λεπτό μη εκτατό νήμα και το όλο σύστημα ηρεμεί. Με τη βοήθεια του νήματος που ξετυλίγεται οριζόντια το σώμα Σ αρχίζει να κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει και η γωνιακή ταχύτητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό. Κάποια στιγμή t1 το σώμα Σ έχει διαγράψει Ν = 80/π στροφές και έχει αποκτήσει συχνότητα περιστροφής f=40/π Ηz. Α) Να βρείτε: