4ο ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ ΛΙΑΓΚΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα
Advertisements

2η Κοινότητα Ανιχνευτών Αιγίου
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Τροφή για σκέψη…» ΘΕΜΑ: Διατροφή στην εφηβεία
Υπεύθυνοι καθηγητές: Δεμιτσάνη ς Ευάγγελος Μαρινάκη Μαρία.
Το μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του εαυτού μας
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
Μανούση Χρύσα Ζώτου Γιώτα Στράτου Γεωργία Λιάκου Ντίνα Γυμνάσιο Ζίτσας
Φόβοι, ανασφάλειες και ψυχολογικά προβλήματα εφηβικής ηλικίας
5Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Πανεπιστήμιο Κρήτης Υπουργείο Υγείας Υπουργείο Παιδείας&Πολ/μού.
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ - ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών που προσέγγισαν τη ΣΤΡΟΦΗ το 2002.
Νέοι και Κοινωνικά Δίκτυα
Χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών που προσέγγισαν το Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ το 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ-ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12
ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Εφηβεία Η εφηβεία είναι η μεταβατική > περίοδες στην ζωή μας.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΕΦΗΒΕΙΑ.
ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Αθλητισμός και γυναίκες. Ομοιότητες ανάμεσα σε αθλητές των δύο φύλων Ισχυρά παρακινούμενοι και προσανατολισμένοι στην επίτευξη Ισχυρά παρακινούμενοι και.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Ερευνητική Εργασία ΕΦΗΒΕΙΑ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ!
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΕΦΗΒΟ ΑΓΟΡΙ - ΚΟΡΙΤΣΙ 5o γενικό λύκειο Ηρακλείου ΔΙΔ. ΕΤΟΣ: Β. ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ομάδα εργασίας Μάριος.
Ποιο φόβο αγάπησες πάλι;
Φροντίζω τον εαυτό μου Κίνδυνοι τροχαίων ατυχημάτων από
ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
Ψυχολογία των νέων 1)Η μετάβαση της παιδικής στην εφηβική ηλικία
ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΛΗΞΗΣ σε μαθητές Γυμνασίου του Δήμου Παύλου Μελά.
ΘΕΜΑ : Υπάρχουν εξαρτημένοι χρήστες του διαδικτύου ; Ποιοι μπορούν να θεωρηθούν εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες.
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ: ΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: η διαδικασία λήψης απόφασης για το πώς κάποιος θα μοιράσει τα δίκαια, τους.
Κάπνισμα & Εφηβεία Ομάδα Α’.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ
Θετικές & αρνητικές επιδράσεις Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι η πρώτη ποιοτικά διαφορετική μορφή παιχνιδιού μετά από εκατοντάδες χρόνια, ενώ αρχίζουν.
Αβραμίδης Ηλίας & Θανοπούλου Αγγελική Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
….για πολλές ώρες…..
 ΘΕΜΑ:ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ:Γνωρίσματα εφηβικής  Ηλικίας-Οέφηβος μέσα στην κοινωνία-δημιουργία αρμονικών διαπροσωπικών σχέσεων με φίλους, συμμαθητές και οικογένεια.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχολική χρονιά Η φιλία στην αρχή της εφηβείας.
Διάφοροι τύποι καπνιστών 1.Γνώστες: Γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος και αποφασίζουν να το αρχίσουν. 2.Πειραματιζόμενοι: Καπνίζουν σπάνια π.χ.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΗΒΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΜΕΛΕΤΗ I. FAMILY Τορναρίτης Μ., Χατζηγεωργίου Χ.,
Ο ελεύθερος χρόνος των εφήβων Εργασία στο μάθημα της Πληροφορικής.
Πρωτογενείς φορείς Κοινωνικοποίησης
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.  Η λέξη «κοινωνικοποίηση» εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας.
ΕΦΗΒΕΙΑ - Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Γιώργος Δούλαλας ΠΕ04.01.
O Εαυτός ο χώρος και ο χρόνος
ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Θέμα 3ο Γονείς Εξάμηνο Ε΄.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
Ερευνητική εργασία Θέμα: Σχολική βία Κατάλογος μαθητών:
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ BULLING.
Ισμήνη Παπαμιχαλοπούλου
Επίδραση του καπνίσματος στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
2η Κοινότητα Ανιχνευτών Αιγίου
Δεν καπνίζω, ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑΡΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ.
Φυσιολογικό και παθολογικό
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
ΨΧ06 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 6 : ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

4ο ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ ΛΙΑΓΚΗΣ Ο ΈΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ 4ο ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΑΣ ΛΙΑΓΚΗΣ

Με ποια πρόσωπα ο άνθρωπος συμμορφώνεται; Παιδική ηλικία Εφηβεία

Ποια θέματα αφορά η υποταγή του εφήβους στους συνομήλικους; Διασκέδαση Ενδυμασία Διατροφή Μόδα Αθλητισμός Στόχοι

Τι σας θυμίζει; Τώρα πώς φοριέται το παντελόνι;

Προκαλούν αίσθημα ασφάλειας (Erikson, 1994). Συνομήλικοι Χρησιμεύουν ως πηγή συναισθηματικής ψυχολογικής στήριξης (Hartup, 1983). Προκαλούν αίσθημα ασφάλειας (Erikson, 1994). Είναι μέτρο σύγκρισης για σώμα, εμπειρίες (Schutz, Paxton, & Wertheim, 2002; Rankin, Lane, Gibbons, & Gerrard, 2004), προσωπικές ανάγκες και ιδεολογίες (Gottman & Metteral, 1986). Μέσο αντίληψης της προσωπικότητά τους και των προσωπικοτήτων των άλλων-λόγω οικειότητας (Shulman, Seiffge-Krenke, Levy-Shiff, Fabian, & Rotenberg, 1995).

Οι έφηβοι συγκρίνουν διαρκώς τον εαυτό τους με τα άτομα που τους μοιάζουν Ο εαυτός των εφήβων βρίσκεται συνεχώς σε διάλογο με τον άλλον σε μια συνεχή διαδικασία πιστοποίησης (Hermans & Hermans-Konopka, 2010)

Με ποια κριτήρια διαλέγει ο έφηβος την ομάδα αναφοράς; Ομοιότητες Αποδοχή ή απόρριψη Πώς κατηγοριοποιεί τους άλλους; Με ποιους χαρακτηρισμούς; Αφηρημένοι χαρακτηρισμοί : Δεν είναι πια οι ποδοσφαιριστές. Είναι πλέον τα ψώνια

Ομοιότητα: αλκοόλ και κάπνισμα Ομοιότητα: αλκοόλ και κάπνισμα 3 στους 10 εφήβους ηλικίας, 14 χρόνων στην Ελλάδα, έχουν καπνίσει μία ή περισσότερες φορές. Έως την ηλικία των 13 χρόνων το 20,3% των εφήβων έχουν καπνίσει πρώτη φορά. Αγόρια 23,6% και κορίτσια 17,2% (Κοκκέβη, Κίτσος, & Φωτίου, 2005). Το 2011 τα 13-14 έτη αποτελούν την ηλικία έναρξης καπνίσματος για την μειονότητα  (<2%) Αλματώδης αύξηση καπνίσματος έως την ηλικία των 17-18 ετών (24,5%) και στην ηλικία των 19 (51%). Υπάρχει σαφής μείωση των καπνιστών από το 2003 έως το 2011 (ΕΠΙΨΥ, 2014).

Θα μπορούσε να είναι φίλος σας σήμερα; Θα μπορούσε να ήταν ο δημοφιλής του σχολείου; Με ποιον θα θέλατε να κάνετε παρέα;

Ποιος είναι ο δημοφιλής στην εφηβεία και γιατί; Τα κριτήρια δεν είναι ευκρινή Δημοφιλής Αρεστός στους περισσότερους Υψηλή θέση στην ομάδα Έχει πολλούς στενούς φίλους. Εμπλέκεται σε δραστηριότητες. Συζητά περισσότερο για προσωπικά θέματα με τους άλλους. Είναι λιγότερο μοναχικός, και έχει επίγνωση της δημοτικότητάς του Αμφιλεγόμενος Αρεστός σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους Απομονωμένος Αντιπαθής σε όλους Χαμηλή θέση στην ομάδα Έχει λιγότερους φίλους. Δεν εμπλέκεται συχνά σε διαπροσωπικές δραστηριότητες. Έχει λιγότερες επαφές με το άλλο φύλο. Θεωρεί τον εαυτό του λιγότερο δημοφιλή. Πιθανώς αισθάνεται μοναξιά. Παραμελημένος Ούτε συμπαθής, ούτε αντιπαθής

Η θρησκεία τι επίδραση έχει στις σχέσεις και τις φιλίες; Οι ομάδες των νέων που πιστεύουν σε μία θρησκεία, προσδιορίζονται από αυτήν και συγχρόνως αυτή προσδιορίζει την ευρύτερη κοινωνική δραστηριότητά τους (π.χ. στο σχολείο).

Υποχρεωτική δραστηριότητα: Παράδοση ηλεκτρονικά μέχρι Τετάρτη 25/11 ώρα 11 π.μ. makoulia@theol.uoa.gr Αναζήτα ποιες έρευνες έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό και ελληνικό περιβάλλον για τους εφήβους της πρώτης εφηβείας. Επικέντρωσε τη μελέτη σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Με βάση τις έρευνες αυτές και τα θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί μέχρι σήμερα (εαυτός, γονείς, συνομήλικοι) οργάνωσε μία μικρή έρευνα (2-3 εφήβους πρώτης ή μέσης εφηβείας. Εναλλακτικά 1 πρώτης και 1 μέσης εφηβείας=σύγκριση) με ερωτηματολόγιο ή δομημένη συνέντευξη και παρουσίασέ την σε μία σύντομη εργασία 1200-1800 λέξεων. Επιπλέον επισύναψε τη βιβλιογραφία (ΑPA style) και το ερωτηματολόγιο ή συνέντευξη