Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ Θ. Κοσμάνης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κεφάλαιο 1ο Γενικές Αρχές Λειτουργίας Κεραιών
Advertisements

Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Μετασχηματιστής λ/4 Μία από τις μεθόδους προσαρμογής είναι η παρεμβολή πριν από το φορτίο γραμμής μεταφοράς μήκους l/4 και κατάλληλης χαρακτηριστικής αντίστασης.
Βλάπτουν τα κινητά τηλέφωνα; 1ο Μέρος: Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και κινητά τηλέφωνα Καρακούλιας Άγγελος (Ομάδα 1) Υφαντή Ειρήνη (Ομάδα 2) Φωτόπουλος.
Καλή και δημιουργική χρονιά.
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
Optical Networks: A Practical Perspective (Second Edition) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Διάδοση Σημάτων σε Οπτικές Ίνες.
ΘΕΜΑ : ΚΕΡΑΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
Κεφάλαιο 4ο Στοιχειοκεραίες
ΣΥΝΟΨΗ (6) 49 Δείκτης διάθλασης
Ευστάθεια Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες
Φράγματα echelle Είναι φράγματα περίθλασης των οποίων κύριο γνώρισμα είναι η μεγάλη διακριτική ικανότητα τους για μεγάλο αριθμό τάξης περίθλασης, όπως.
Πως διαδίδονται τα Η/Μ κύματα σε διαφανή διηλεκτρικά ?
ΑΝΑΚΛΑΣΗ - ΔΙΑΘΛΑΣΗ Φυσική Γ λυκείου Θετική & τεχνολογική κατεύθυνση
Οπτικές Επικοινωνίες Μαρινάκης Ιωάννης (2009)
Δίαυλοι Μεταδόσεως και Λήψη
Κατανοεί τη συμπεριφορά της χωρητικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία
ΗΛΕΚΤΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Κλασική Μηχανική Σχετικιστική Μηχανική
Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις ΙΙ
Ανάλυση Σ.Α.Ε στο χώρο κατάστασης
ΣΥΝΟΨΗ (4) 33 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα Εξισώσεις του Maxwell στο κενό
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιβλέπων Καθηγητής : Δρ. Σ. Τσίτσος Σπουδάστρια : Μποζίνου Ζαφειρούλα, ΑΕΜ: 1909 Σέρρες, Ιούλιος 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ.
ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΚΕΡΑΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑ BUTLER N×N ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΜ :714 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Δρ. ΓΚΟΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Δειγματοληψία
ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Βασικές έννοιες. Τι είναι ένα ασύρματο δίκτυο; Ασύρματο δίκτυο καλείται ένα δίκτυο στο οποίο η επικοινωνία των χρηστών αλλά και των δομικών.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Ενότητα 2 η Σήματα και Συστήματα. Σήματα Γενικά η πληροφορία αποτυπώνεται και μεταφέρεται με την βοήθεια των σημάτων. Ως σήμα ορίζουμε την οποιαδήποτε.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΚΙΝΗΤΕΣ & ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 4 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Π ΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1.
Αναγνώριση και ταυτοποίηση αντικειμένων με χρήση ραδιοσυχνοτήτων RFID - υλοποίηση αισθητήρων σε ετικέτες RFID, αξιολόγηση απόδοσης WiFi RFID, μοντελοποίηση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Η Μέθοδος των Πεπερασμένων Διαφορών στο Πεδίο του Χρόνου (Finite Difference - Time Domain) Η FDTD αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Μετρήσεις-Αβεβαιότητα-Σφάλματα. Η μέτρηση ενός μεγέθους στο εργαστήριο μπορεί να είναι: ΑΜΕΣΗ ή ΕΜΜΕΣΗ Στην άμεση μέτρηση το μέγεθος μετράται με κάποιο.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 3η Μετασχηματισμός Fourier.
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
Πτυχιακή εργασία : Σχεδίαση γραμμικών στοιχειοκεραιών με τη χρήση εξελικτικών αλγορίθμων Της σπουδάστριας : Χοροζάνη Αναστασίας Επιβλέπων Καθηγητής : Δρ.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 4η Δειγματοληψία.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ
Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων 2013
ΗΜ & Διάδοση ΗΜ Κυμάτων Ενότητα 1: Εξισώσεις Maxwell
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
Πτυχιακή Εργασία: Γκεριτζής Σταύρος (2315) Τσακαλάκης Απόστολος (1416)
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
Διάλεξη 4: Εξίσωση διάχυσης
Διάλεξη 9: Συναγωγή και διάχυση (συνέχεια)
Διάλεξη 6: Εξίσωση διάχυσης (συνέχεια)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ονοματεπώνυμο Σπουδάστριας: Ευαγγελία Δάπκα
Φοιτητριεσ: Ντωνου ευγενια(αεμ: 2197) Τσιουρη κυριακη (αεμ: 2241)
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.
LPDA: Logarithmic periodic dipole antenna
Δ. Κλιγκόπουλος Επιβλέπων: Β. Σπυρόπουλος, Καθηγητής
Ηλεκτρικό πεδίο Δυνάμεις από απόσταση.
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ Θ. Κοσμάνης ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Θέμα:Μέθοδος πεπερασμένων διαφορών στο πεδίο του χρόνου Ιακωβίδου Ιλόνα – Δήμου Δήμητρα Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ Θ. Κοσμάνης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μέθοδος πεπερασμένων διαφορών στο πεδίο του χρόνου (FDTD). Απορροφητικές συνθήκες (PML στρώμα). Μετασχηματισμός κοντινού σε μακρινό πεδίο (Near to far transformation). Εφαρμογή κεραίας στο χώρο. Τελικά Συμπεράσματα

Μέθοδος Πεπερασμένων Διαφορών στο Πεδίο του Χρόνου (FINITE DIFFERENCE TIME DOMAIN METHOD – FDTD) Η βασική αρχή της είναι ότι ο χώρος χωρίζεται σε διακριτά κελιά και ο χρόνος σε διακριτά χρονικά βήματα.

Με αφετηρία τις εξισώσεις στροφής του Maxwell και δουλεύοντας σε τρεις διαστάσεις θα αποδείξουμε πως συνδέονται οι εξισώσεις αυτές με την μέθοδο FDTD.

Διακριτοποίηση πεδίων στον χρόνο και στον χώρο Οι σχέσεις αυτές δείχνουν ποια είναι η τιμή των πεδίων στα σημεία του χώρου και ισχύουν για μέσο ομογενές, γραμμικό και ισοτροπικό.

Αλγόριθμος του Yee Ο αλγόριθμος του Yee βασίζεται στις εξισώσεις του Maxwell, για την περίπτωση όμως υλικού χωρίς απώλειες. Βασικές ιδέες του αλγορίθμου: Προσδιορίζει και τις δύο πεδιακές εντάσεις (ηλεκτρική και μαγνητική) στο χώρο και το χρόνο, χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις του Maxwell. Τοποθετεί τις συνιστώσες του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου στο χώρο. Τοποθετεί τις συνιστώσες του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου στο χρόνο.

Παράμετροι της FDTD Μέγεθος κελιού Χρονικό βήμα Διέγερση Απορροφητικές συνθήκες

Μέγεθος κελιού Κριτήριο για την επιλογή του μεγέθους των κελιών είναι το θεώρημα δειγματοληψίας Nyquist ( fs2fmax). Οι διαστάσεις Δx, Δy και Δz των κελιών καθορίζουν : - τον αριθμό των κελιών -το υπολογιστικό κόστος

Χρονικό βήμα Το χρονικό βήμα είναι σημαντικό για την ευστάθεια του προγράμματος. Το μέγιστο χρονικό βήμα που εξασφαλίζει ευστάθεια, παρέχεται από την συνθήκη ευστάθειας του Courant, η οποία για πλέγμα τριών διαστάσεων με διαστάσεις κελιού Δx, Δy και Δz γράφεται ως εξής:

Διέγερση Η διέγερση μπορεί να είναι ημιτονοειδούς μορφής, τετραγωνικός παλμός ή παλμός Gauss. Ημιτονοειδή μορφή : Τετραγωνική μορφή : Παλμός Gauss :

Απορροφητικές συνθήκες Τέλεια προσαρμοσμένο στρώμα (Perfectly Matched Layer – PML) Με τη μέθοδο FDTD προσομοιώνουμε τον άπειρο χώρο με πεπερασμένο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κελιών και ότι κάπου συγκεκριμένα υπάρχει κάποιο όριο. Στο όριο λοιπόν αυτό υπάρχει απορρόφηση χωρίς ανάκλαση. Βασική αρχή :

Μετασχηματισμό κοντινού σε μακρινό πεδίο (θεώρημα ισοδύναμης επιφάνειας)

Ικανοποίηση οριακών συνθηκών επάνω στην επιφάνεια S: Έχοντας γνωστά τα παραπάνω, μπορούμε να υπολογίσουμε το ηλεκτρικό διανυσματικό δυναμικό F και το μαγνητικό διανυσματικό δυναμικό Α, από τις σχέσεις: Γνωρίζοντας τις τιμές των παραπάνω μεγεθών μπορούμε να υπολογίσουμε την ισχύ ως εξής:

Εφαρμογή του αλγορίθμου FDTD σε διατάξεις κεραιών Ορισμός κεραίας Κεραία είναι μια μεταλλική συσκευή για μετάδοση ή λήψη ραδιοκυμάτων Βασικές παράμετροι κεραιών Συχνότητα Εύρος ζώνης Πεδιακές ζώνες (Ζώνη Fresnel, Ζώνη Fraunhofer) Διάγραμμα ακτινοβολίας Κατευθυντικότητα Κέρδος Είδη κεραιών Μονόπολο Δίπολο Στοιχειοκεραία Κεραία Yagi-Uda

Μονόπολο λ/4 (N=5) Ez σε διαφορετικά χρονικά βήματα

Ez σε διαφορετικά επίπεδα στο τελευταίο χρονικό βήμα

Μονόπολο λ/4 (N=15) Ez σε διαφορετικά χρονικά βήματα

Συμπεράσματα μονόπολου λ/4 με Ν=5 και Ν=15 Μονόπολο λ/4, Ν=5 Ακτινική διάδοση κύματος Απορρόφηση από το PML Μονόπολο λ/4, Ν=15 Ακριβή αποτελέσματα

Διαγράμματα ακτινοβολίας μονόπολου λ/4 για Ν=3, Ν=5 και Ν=15 Παρατηρούμε ότι με την αύξηση των αριθμών των κελιών από τα οποία αποτελείται η κεραία πλησιάζουμε περισσότερο το πραγματικό διάγραμμα ακτινοβολίας του μονόπολου .

Δίπολο λ/2 (N=30) Ez σε διαφορετικά χρονικά βήματα

Σύγκριση διαφόρων μηκών κύματος διπόλων Όπως παρατηρούμε όσο αυξάνεται το μήκος κύματος, η κεραία γίνεται πιο κατευθυντική, δηλαδή εκπέμπει σε μικρότερο εύρος ζώνης.

Στοιχειοκεραία λ/4 (Ν=15, θ=0) Ez σε διαφορετικά χρονικά βήματα

Στοιχειοκεραία λ/4 (Ν=15,θ=π/2) Ez σε διαφορετικά χρονικά βήματα

Στοιχειοκεραία λ/4 (Ν=15,θ=-π/2) Ez σε διαφορετικά χρονικά βήματα

Yagi-Uda Ez σε διαφορετικά χρονικά βήματα

Τελικά Συμπεράσματα Η μέθοδος FDTD είναι μία άμεση μέθοδος Χρησιμοποιείται για επιλύσει προβλήματα με υψηλές συχνότητες Παρέχει δυνατότητα απεικόνισης του πεδίου σε όλα τα σημεία του χώρου Εφαρμόζεται και στο πεδίο του χρόνου Προσομοιώνει τον συνεχές χώρο Κάνει χρήση οποιασδήποτε πηγής Ύπαρξη υπολογιστικού κόστους Ανοχή σφαλμάτων

Ευχαριστούμε τον κ.Κοσμάνη Ευχαριστίες Ευχαριστούμε τον κ.Κοσμάνη για την ενθάρρυνση, την καθοδήγηση και την άψογη συνεργασία.