ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ VISCOMETRY.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Advertisements

Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Μετάδοση Θερμότητας με μεταφορά
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Εισαγωγή στη Μηχανική των Ρευστών
Κεφάλαιο 3 TΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ
Εσωτερική Ενέργεια.
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
ΠΕΔΙΟ ΡΟΗΣ ΡΕΥΣΤΟΥ Ροή Λάβας Ροή Νερού
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΜIΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ή ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
ΑΓΩΓΙΜΟΜΕΤΡΙΑ ΠροσδιορισμΟς της σταθερΑς ταχΥτητας της σαπωνοποΙησης οξικοΥ αιθυλεστΕρα.
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Κεφάλαιο 23 Ηλεκτρικό Δυναμικό
Κεφάλαιο 11 Στροφορμή This skater is doing a spin. When her arms are spread outward horizontally, she spins less fast than when her arms are held close.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της ταχύτητας των σωμάτων;
Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2013 Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία.
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Ιξώδες Η μακροσκοπική άποψη
Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών
ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Υδροστατική είναι το κεφάλαιο της Υδραυλικής που μελετά τους νόμους που διέπουν τα ρευστά όταν βρίσκονται σε ηρεμία.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΣΜΟΥ ΙΞΩΔΟΥΣ
Πίεση σε υγρό Ένα υγρό εξασκεί πίεση προς όλες τις διευθύνσεις
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Ενότητα: Μέτρηση ιξώδους ρευστών και συντελεστή οπισθέλκουσας Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου,
ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΟΗΣ ΑΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕ.ΤΡΟ.. Χαρακτηριστικά ρευστών Κάθε ρευστό έχει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων είναι: Πυκνότητα.
Ενότητα: Διάχυση Υγρών και Αερίων Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό Διδακτικό.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ Έδρανα ολίσθησης Χ. Παπαδόπουλος ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 1.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.

Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ- ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ NAVIER STOKES
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Κινητική θεωρία αερίων
Κινητική θεωρία των αερίων
ΣΤΑΤΙΚΗ ΣΚΕΔΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Με τεχνικές σκέδασης φωτός, προσδιορίζονται το μέσο μοριακό βάρος κατά βάρος, Mw, ο δεύτερος συντελεστής Virial, A2, και η μέση γυροσκοπική.
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ (συνέχεια).
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Δομή του μαθήματος Το σύστημα και το περιβάλλον του συστήματος
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Πίεση Ρ Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ατμοσφαιρική πίεση,
Κινητική θεωρία των αερίων
Πυκνότητα Προσοχή στις μονάδες έκφρασης της πυκνότητας
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Ρυθμός ροής ή Παροχή  V (m3/s) ή M ή (kg/s)
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ VISCOMETRY

ΓΙΑΤΙ ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ;  

ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ Ιξώδες ορίζεται ως η εσωτερική αντίσταση ενός υγρού στη ροή που προκαλείται από μια διατμητική τάση. Εάν στο υγρό που ρέει προστεθούν σωματίδια που το μέγεθος τους είναι μεγαλύτερο από τα μόρια του υγρού, αυτά θα επιδρούν στον τρόπο κίνησης των στρωμάτων προκαλώντας μια αύξηση στην αντίσταση του διαλύματος για ροή, δηλαδή θα αυξήσουν το ιξώδες.

ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ F = Δύναμη διάτμησης που εξασκείται στα μόρια του υγρού, αντίσταση λόγω τριβής ανά μονάδα επιφάνειας Α, μεταξύ δύο στρωμάτων του υγρού. η = το ιξώδες του υγρού. dv/dy = βαθμίδα ταχύτητας μεταξύ των στρωμάτων.

Αντίθετα από ότι συμβαίνει στα ιδανικά υγρά, στα πραγματικά υγρά κυριαρχούν δυνάμεις συνοχής ανάμεσα στα επιμέρους στρώματα του υγρού και δυνάμεις συνάφειας ανάμεσα στο υγρό και στα τοιχώματα του δοχείου. Η ταχύτητα του υγρού έχει μέγιστη τιμή στον κεντρικό άξονα του κυλινδρικού δοχείου και μηδενική στα στρώματα του υγρού που εφάπτονται με τα τοιχώματα του δοχείου.

Νευτονικά και μη υγρά Τα νευτονικά υγρά σε σταθερή θερμοκρασία έχουν σταθερό ιξώδες, δηλαδή αλλαγές στη διατμητική τάση που ασκείται στο υγρό προκαλούν ανάλογες μεταβολές στο ρυθμο-ταχύτητα διάτμησης. Στα μή νευτονικά υγρά οι παραπάνω μεταβολές είναι δυσανάλογες.

Pseudoplastic (Ketchup, syrups, blood, whipped cream, molasses, some silicone oils) Dilatant (suspensions of corn starch in water, sand in water) Newtonian Fluids (Water, custard, blood plasma)

ηr=η/ηο=1+νφ ηsp=ηr-1=νφ O Einstein έδειξε ότι ο ρυθμός κατανάλωσης (αποθήκευσης) της ενέργειας σε ένα αραιό διάλυμα πολυμερούς δίνεται από την σχέση: όπου φ είναι το κλάσμα όγκου του διαλύματος που καταλαμβάνεται από το πολυμερές και ν είναι ένας παράγοντας που καθορίζεται από το σχήμα (για σφαίρες ν=5/2). Με δεδομένο ότι dE/dt είναι ανάλογο του ιξώδους, μπορούμε να γράψουμε ότι: ηr=η/ηο=1+νφ όπου ηr είναι το σχετικό ιξώδες, η το ιξώδες του διαλύματος, και ηο το ιξώδες του διαλύτη. Μπορούμε να ορίσουμε και το ειδικό ιξώδες ως: ηsp=ηr-1=νφ

Δq/q = (η-ηο)/ηο= ηsp = νφ = ηr-1 qο = ηο(dv/dy)2 Για το διάλυμα αντίστοιχα: q = η(dv/dy)2 Δq/q = (η-ηο)/ηο= ηsp = νφ = ηr-1 Ειδικό ιξώδες, ηsp, εξαρτάται για δεδομένη θερμοκρασία από τη συγκέντρωση, το σχήμα και τον όγκο που καταλαμβάνει το πολυμερές.

Μπορούμε τώρα να ορίσουμε το εσωτερικό ιξώδες: Εξαρτάται από τις μοριακές διαστάσεις του μακρομορίου. Το φ μπορεί να γραφεί ως συνάρτηση του δραστικού υδροδυναμικού όγκου του πολυμερούς,Vh: όπως έχουμε αναφέραι φ είναι το κλάσμα όγκου του πολυμερούς στο διάλυμα, ΝΑ είναι ο αριθμός Avogadro, M2 είναι το μοριακό βάρος και c2 η κατά μάζα συγκέντρωση των σωματιδίων. Έτσι για ένα σφαιρικό διαλυμένο σωματίδιο ισχύει ότι:

     

Νόμος του Poiseuille. όπου t είναι ο χρόνος έκλουσης του όγκου V. Ο λόγος V/t είναι η παροχή (mL/sec). P: υδροστατική πίεση (dyn/cm2), r: ακτίνα του τριχοειδούς σωλήνα (inches), l: μήκος του τριχοειδούς σωλήνα (cm), η: ιξώδες του υγρού (poise). P=ρgh η= Aρt (η= Aρt-Bρ/t) συνεισφορά κινητικής ενέργειας

ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ Σχετικό ιξώδες, ηr, ο λόγος του ιξώδους του διαλύματος, η, προς το ιξώδες του διαλύτη, ηο. Ειδικό ιξώδες, ηsp, εξαρτάται για δεδομένη θερμοκρασία από τη συγκέντρωση, το σχήμα και τον όγκο που καταλαμβάνει το πολυμερές. ηsp=ηr-1 Για αραιό διάλυμα σκληρών σφαιρών όπου οι αλληλεπιδράσεις είναι αμελητέες ηsp= 5/2 φ, όπου φ το κλάσμα όγκου των σφαιρών.

ΤΥΠΟΣ ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΟΥ

ΚΗ + Κκ= 0.5

Εξάρτηση ΜΒ από [η]. Η παραπάνω σχέση πρέπει να χρησιμοποιείται για μοριακά βάρη >25Κ

log[η] = α logM + logK Τα Κ, α είναι σταθερά για δεδομένο σύστημα πολυμερούς-διαλύτη-θερμοκρασίας.

Υπολογισμός Ιξωδομετρικής Ακτίνας Rv= (3/10 π NA)1/3 ([η] Μw)1/3

Προσδιορισμός Αδιατάρακτων Διαστάσεων  

 

Προσδιορισμός αριθμού κλάδων-διακλαδώσεων g’ = <S2>0,br/ <S2>0,lin <S2>0,br: γυροσκοπική ακτίνα υπό συνθήκες θ του διακλαδισμένου πολυμερούς. <S2>0,lin: γυροσκοπική ακτίνα υπό συνθήκες θ του γραμμικού πολυμερούς. Τα δύο πολυμερή πρέπει να έχουν το ίδιο μοριακό βάρος. Επειδή οι μετρήσεις του <S2> είναι δύσκολες και λιγότερο ακριβείς χρησιμοποιούμε μετρήσεις [η]. g’ = [η]0,br/[η]0,lin