Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Keller: Stats for Mgmt & Econ, 7th Ed
Advertisements

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Μη παραμετρικά κριτήρια
Μπουντζιούκα Βασιλική, MSc Βιοστατιστικός Εξωτ. Συνεργάτης ΕΣΔΥ
Η Ύλη του Μαθήματος Επανάληψη της πολλαπλή παλινδρόμησης και Ασυμπτωτική κατανομή της εκτιμήτριας ελαχίστων τετραγώνων. Βοηθητικές μεταβλητές και παλινδρόμηση.
Keller: Stats for Mgmt & Econ, 7th Ed
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΧΩΡΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Διάλεξη 5 Σύγκριση μέσω όρων
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ: ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Στατιστική – Πειραματικός Σχεδιασμός Βασικά. Πληθυσμός – ένα μεγάλο σετ από Ν παρατηρήσεις (πιθανά δεδομένα) από το οποίο το δείγμα λαμβάνεται. Δείγμα.
Πειραματικές Μονάδες Ένα φυτό Ένα πειραματικό τεμάχιο (plot)
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
TO ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ t (Ελεγχος Διαφορων Μεσων Ορων Αναμεσα Σε Δυο Ανεξαρτητα Δειγματα) Για τον ελεγχο στατιστικών υποθέσεων ανάμεσα στους μέσους όρους.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΠΛΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Δρ. Κουνετάς Η Κωνσταντίνος.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής Τμήμα :Νοσηλευτικής Πατρών Διδάσκουσα: Παναγιώταρου Αλίκη Διάλεξη 9.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 2: Επαγωγική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Στατιστικές Υποθέσεις (Ερευνητικά Ερωτήματα / Υποθέσεις προς επιβεβαίωση)
Διαστήματα εμπιστοσύνης – δοκιμή t Δ. Κομίλης. Είναι διαφορετικές οι διεργασίες?
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
Έλεγχος Υποθέσεων Ο έλεγχος υποθέσεων αναφέρεται στη διαδικασία αποδοχής ή απόρριψης μιας στατιστικής υπόθεσης, Κατά την εκτέλεση ενός στατιστικού ελέγχου,
Διάστημα εμπιστοσύνης για τη διακύμανση. Υπολογισμός Διακυμάνσεως και Τυπικής Αποκλίσεως Όταν τα δεδομένα αφορούν πληθυσμό – μ είναι ο μέσος του πληθυσμού.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο Ι Στις ανθρωπιστικές επιστήμες επικράτησαν δύο ερευνητικές κατευθύνσεις: Η στατιστική ανάλυση (συνυπολογίζει.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική – Δείγμα – Διαφορά μέσων τιμών
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Πηγή: ‘Βιοστατιστική’ [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β.Παναγιωτάκος]
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
Στατιστική Επαγωγή Ένα τεράστιο μέρος της έρευνας διενεργείται μέσω της ανάλυσης δειγμάτων προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα για τον πληθυσμό. Αυτό.
Ανάλυση- Επεξεργασία των Δεδομένων
Στατιστικές Υποθέσεις
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική – Δείγμα –Κατανομές
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Επαγωγική Στατιστική Εκτίμηση και Έλεγχος μέσων τιμών Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Εκτιμητική: σημειακές εκτιμήσεις παραμέτρων
Έλεγχος Υπόθεσης για το μέσο ενός πληθυσμού
Έλεγχος της διακύμανσης
Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων – Μεθοδολογία παλινδρόμησης
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική – Δείγμα – Πληθυσμός
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Κανονικότητα Μια από τις υποθέσεις του υποδείγματος της γραμμικής παλινδρόμησης είναι ότι ο διαταρακτικός όρος κατανέμεται κανονικά με μέσο μηδέν και σταθερή.
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Εισαγωγή στην Στατιστική
Πειραματικές Μονάδες Ένα φυτό Ένα πειραματικό τεμάχιο (plot)
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Δ. Τσιπλακίδης
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστής συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Στατιστικές Υποθέσεις
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ
Τ. Ε. Ι. Αθήνας Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Θ)
Στατιστικές Υποθέσεις III
Κεφάλαιο 9 Βασικές Αρχές Του Ελέγχου Υποθέσεων: Έλεγχοι Ενός Δείγματος.
Ανάλυση Διασποράς (ANOVA) Κατά Έναν Παράγοντα
Επαγωγική Στατιστική Συσχέτιση – Συντελεστές συσχέτισης Χαράλαμπος Γναρδέλλης Εφαρμογές Πληροφορικής στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
Ανάλυση διακύμανσης Τι είναι η ανάλυση διακύμανσης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών Σε πολλές περιπτώσεις μια παρέμβαση ή πείραμα οδηγεί στη σύγκριση δύο ομάδων τιμών δε που έχουν προκύψει κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Με τη βοήθεια της διαφοράς των μέσων τιμών των ομάδων αξιολογείται η διαφορά επίδρασης των συνθηκών. Για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός ερευνητής μελετά την διαφορά ως προς το επίπεδο μάθησης που προκύπτει από την διδασκαλία με την μέθοδο «Επίλυση Προβλήματος» σε σχέση με την «κλασσική» διδασκαλία. Για το σκοπό αυτό, σχηματίζονται με τυχαία επιλογή δύο ομάδες μαθητών. Η κάθε ομάδα διδάσκεται την ίδια ύλη με διαφορετική μέθοδο και οι μαθητές των δύο ομάδων αξιολογούνται με κατάλληλο κοινό τεστ. Αν οι μέση επίδοση στο κοινό τεστ είναι περίπου ίδια για τις δυο ομάδες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δύο μέθοδοι διδασκαλίας δεν διαφέρουν ως προς το γνωστικό αποτέλεσμα. Αν, αντίθετα, η διαφορά ως προς την επίδοση είναι ισχυρή, τότε κάποια μέθοδος υπερτερεί της άλλης.

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών Στην περίπτωση αμφίπλευρου ελέγχου οι στατιστικές υποθέσεις γράφονται: Στην συνηθέστερη περίπτωση οι διαφορά των μέσων τιμών στην μηδενική υπόθεση είναι 0 όπως στο παράδειγμα της σύγκρισης των μεθόδων διδασκαλίας: Για το μονόπλευρο έλεγχο :

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών Διακρίνονται δυο περιπτώσεις ελέγχου διαφοράς πληθυσμιακών μέσων τιμών ανάλογα με τον τρόπο επιλογή των δειγμάτων: Σχετιζόμενα δείγματα Ανεξάρτητα δείγματα Στην πρώτη περίπτωση είναι γνωστό στον ερευνητή από το ίδιο το σχέδιο της έρευνας ή του πειράματος ότι μια τιμή από το ένα δείγμα συνδέεται με μια τιμή από το άλλο δείγμα. Για παράδειγμα σε ένα σχέδιο πειράματος επαναληπτικών μετρήσεων όπου το ίδιο άτομο μετριέται δύο φορές πριν την παρέμβαση και μετά την παρέμβαση οι δυο τιμές του σχετίζονται επειδή ακριβώς γίνονται πάνω στον ίδιο άτομο.

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων Η ευφορία που παρατηρείται στου αθλούμενους μετά από αεροβική άσκηση, είναι πιθανόν να οφείλεται σε αυξημένη συγκέντρωση ενδορφινών στο αίμα τους. Για την διερεύνηση αυτής της υπόθεσης μετρήθηκε η συγκέντρωση β-ενδορφίνης στο αίμα 11 αθλητών πριν και μετά από τη συμμετοχή τους σε ένα δρόμο 20 km. Αν μ1 και μ2 είναι η μέσες τιμές β-ενδορφίνης πριν και μετά την άσκηση αντιστοίχως, οι στατιστικές υποθέσεις είναι:

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων Είναι πολύ εύκολο να δειχτεί ότι για τη μέση τιμή μδ των διαφορών (D = Χμετά-Χπριν) που μπορεί να υπολογιστούν για κάθε άτομο (ζεύγος τιμών) ισχύει μD = μ2 – μ1 άρα οι υποθέσεις μπορεί ισοδύναμα να διατυπωθούν: Άρα έχουμε ένα έλεγχο t ενός δείγματος για την μέση τιμή των πληθυσμού των διαφορών D Το στατιστικό t ελέγχου είναι: Χπριν Χμετά Χμετά -Χπριν 1 4 3 5 2 -3 6 Μέση τιμή 4-3=1 Που ακολουθεί την κατανομή t-student με Ν-1 βαθμούς ελευθερίας

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων Τιμές ενδορφίνης πριν και μετά τον αγώνα και διαφορά των τιμών για 11 αθλητές

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων H επισκόπηση της κατανομής των διαφορών ενδορφίνης δεν αναδεικνύει σοβαρή απόκλιση από την κανονική κατανομή

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων Επιλογή του κατάλληλου ελέγχου

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων Επιλογή των τιμών των δύο δειγμάτων-μεταβλητών

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων Περιγραφή των δυο δειγμάτων

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t σχετιζόμενων δειγμάτων Απορρίπτεται η μηδενική υπόθεση της μη μεταβολής της μέσης τιμής ενδορφίνης αφού p<0,001

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t ανεξάρτητων δειγμάτων Αναφορικά με το τυπικό σφάλμα της διαφοράς των μέσων δηλαδή την τυπική απόκλιση της δειγματοληπτικής κατανομής του στατιστικού και κριτήριο ελέγχου όπου και μέσες τιμές τυχαίων δειγμάτων από τον πρώτο και δεύτερο πληθυσμό αντίστοιχα. Δείγματα από κανονικά κατανεμημένους πληθυσμούς με γνωστές τις διακυμάνσεις των πληθυσμών τυπικό σφάλμα : Tο στατιστικό για τον έλεγχο της μηδενικής υπόθεσης είναι:

Το κριτήριο ελέγχου: Mια εκτίμηση της κοινής διακύμανσης Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t ανεξάρτητων δειγμάτων 2. Δείγματα από κανονικά κατανεμημένους πληθυσμούς με άγνωστες αλλά ίσες διασπορές Mια εκτίμηση της κοινής διακύμανσης Το κριτήριο ελέγχου: ακολουθεί την κατανομή t, με βαθμούς ελευθερίας.

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t ανεξάρτητων δειγμάτων 3. Δείγματα από κανονικά κατανεμημένους πληθυσμούς με άγνωστες αλλά άνισες διασπορές Το στατιστικό για τον έλεγχο της μηδενικής υπόθεσης είναι : Η κρίσιμη τιμή του t'

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t ανεξάρτητων δειγμάτων Ερευνητικό ερώτημα: Η μέθοδο της «επίλυσης προβλήματος» είναι αποτελεσματικότερη από την «κλασσική διδασκαλία» αναφορικά με την εκμάθηση των Μαθητικών Μεταβλητές: Επίδοση σε τεστ θεωρίας Επίδοση σε τεστ προβλημάτων Μέθοδος διδασκαλίας Μαθηματικών(«επίλυσης προβλήματος»/ «κλασσική διδασκαλία») Έλεγχος στατιστικών υποθέσεων (α=0,05): 1. Όπου μΕ.Π. και μΚ οι μέσες τιμές επίδοσης για τις δυο μεθόδους «επίλυση προβλήματος» «κλασσική διδασκαλία» αντίστοιχα

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t ανεξάρτητων δειγμάτων Στατιστικό ελέγχου και κανόνας απόφασης: από την επισκόπηση των δειγματικών τυπικών αποκλίσεων και ιστογραμμάτων των τιμών στα δυο δείγματα βαθμών προκύπτει ότι οι διακυμάνσεις δεν διαφέρουν δραματικά και δεν αμφισβητείται η προέλευσή τους από πληθυσμούς που κατανέμονται κανονικά. Θα χρησιμοποιηθεί το στατιστικό: που ακολουθεί κατανομή student με βαθμούς ελευθερίας. Επειδή πρακτικά με 100 βαθμούς ελευθερίας η student δεν διαφέρει από την τυπική κανονική κατανομή και επειδή ο έλεγχος είναι μονόπλευρος, Αν t≥1,64 απορρίπτεται η μηδενική υπόθεση

Έλεγχος για τη διαφορά μέσων τιμών μ1 και μ2 δύο πληθυσμών: Έλεγχος t ανεξάρτητων δειγμάτων