ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Advertisements

Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Χημική Ισορροπία.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΜIΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ή ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρχή διατήρησης της μάζας – Εξίσωση συνέχειας
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Τι καθορίζει την φυσική κατάσταση ενός σώματος
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Χημικούς Υπολογισμούς
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Εξισώσεις Streeter-Phelps Ρύπανση ποταμών και λιμνών
Υπολογιστική Μοντελοποίηση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία
Τάση ατμών ενός υγρού Η τάση ατμών ενός υγρού είναι η πίεση ισορροπίας ενός ατμού επάνω από το υγρό της (ή το στερεό) δηλαδή η πίεση του ατμού ως αποτέλεσμα.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Κων/νος Θέος, Χημεία Α΄Λυκείου 4 ο κεφάλαιο Ιδανικά αέρια Νόμοι των αερίων Καταστατική εξίσωση των αερίων.
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Απορρόφηση, κατανομή και απέκκριση των φαρμάκων
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Βιοκινητική αξιολόγηση αθλητικών ικανοτήτων
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Ενότητα: Διάχυση Υγρών και Αερίων Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό Διδακτικό.
Μεταφορά Μάζας Ενότητα 3: Διάχυση σε Μόνιμες Συνθήκες Μαντζαβίνος Διονύσιος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
Εισαγωγή Θεωρία Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα “Μετατόπιση Υδρατμών” Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας Μαρία.
Ενότητα B6: Σπηλαίωση ελίκων Α. Θεοδουλίδης. Σπηλαίωση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η ροή γύρω από μια φέρουσα επιφάνεια αλλάζει ριζικά λόγω αλλαγής.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Κινητική θεωρία αερίων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
Κινητική θεωρία των αερίων
Σημείο Ανάφλεξης Ορισμός:
Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Ιωαννίνων Αναστασία Μπαδέκα, PhD
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΕΠΤΗΣ ΣΤΟΙΒΑΔΑΣ (Thin Layer Chromatography, TLC) Egon Stahl Στατική Φάση 0.15 – 2 mm Υλικό στήριξης.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ – ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΔΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Σύστημα Παραγωγής Η βασική μονάδα κάθε συστήματος παραγωγής HC είναι.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
Πίεση Ρ Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ατμοσφαιρική πίεση,
Κινητική θεωρία των αερίων
Πυκνότητα Προσοχή στις μονάδες έκφρασης της πυκνότητας
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δρ. Αναστασία Μπαδέκα Τμήμα Χημείας Παν/μιο Ιωαννίνων

ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΕΡΙΑ, ΥΔΡΑΤΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΜΗΡΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Η διάλυση και η μεταφορά ενώσεων μικρού μοριακού βάρους μέσω του υλικού συσκευασίας είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό της συσκευασίας. Είναι πορεία δύο δρόμων: Απώλεια υγρασίας ή αρωματικών ενώσεων του τροφίμου (προς το περιβάλλον) Πρόσληψη ανεπιθύμητων οσμών ή υγρασίας από το περιβάλλον.

Οι πορείες με τις οποίες περνούν τα αέρια και οι ατμοί μέσω των πολυμερικών υλικών είναι: Μέσω πόρων – τα αέρια και ατμοί ρέουν μέσω μικροσκοπικών πόρων, οπών και σπασιμάτων των υλικών Διαλυτοποίηση-διάχυση – αέρια και ατμοί διαλύονται στην μία επιφάνεια του πολυμερούς, διαχέονται μέσα στο υλικό λόγω διαφοράς συγκέντρωσης και εξατμίζονται στην άλλη πλευρά του πολυμερούς (διαπερατότητα)

ΘΕΩΡΙΑ Σε σταθερές συνθήκες το αέριο ή ο ατμός θα διαχυθεί μέσω του πολυμερούς με σταθερό ρυθμό εάν η διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο πλευρών του πολυμερούς διατηρείται σταθερή. Η ροή J του διεισδυτικού μέσα από μία επιφάνεια πολυμερούς ορίζεται ως: t A Q J × = Q είναι το ολικό ποσό του διεισδυτικού που πέρασε από μία επιφάνεια Α σε χρόνο t

Η σχέση μεταξύ του ρυθμού διαπέρασης και της συγκέντρωσης δίνεται από το 1ο Νόμο του Fick: J είναι η ροή ανά μονάδα επιφάνειας, c είναι η συγκέντρωση του διεισδυτικού, D ορίζεται ως ο συντελεστής διάλυσης και δc/δx είναι η διαφορά συγκέντρωσης κατά το πάχος δx x c D J d - =

ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ) ( p A l P t Q D = Η διάχυση είναι σε σταθερή κατάσταση, η σχέση συγκέντρωσης-απόστασης είναι γραμμική, η διάχυση λαμβάνει χώρα μόνο προς μία κατεύθυνση και οι συντελεστές διάχυσης D και διαλυτότητας S είναι ανεξάρτητοι από τη συγκέντρωση. Η εξίσωση που ισχύει σε αυτή την περίπτωση είναι η ) ( p A l P t Q D = Q=ποσότητα που διαπέρασε, t=ο χρόνος, P=ο συντελεστής διαπερατότητας, Α=επιφάνεια, Δp=διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο πλευρών του υλικού, l=πάχος υλικού

ΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Εξαιτίας του περιορισμένου ρυθμού διάχυσης της ένωσης μέσα στο πολυμερές υπάρχει μία περίοδος μέχρι να επιτευχθεί η σταθερά κατάσταση. Μία τυπική καμπύλη διαπέρασης και του χρόνου υστέρησης είναι η εξής Q Σταθερή κατάσταση Ασταθής κατάσταση L t

Q = F At Ο ρυθμός διαπέρασης, F, είναι ίσος με Q = ποσότητα διεισδυτικού που πέρασε από τη μεμβράνη Α = επιφάνεια μεμβράνης t = χρόνος

Προέκταση του ευθύγραμμου τμήματος της σταθεράς κατάστασης, σημείο τομής ο χρόνος υστέρησης, L και υπολογίζεται ο συντελεστής διάχυσης, D L l D 6 2 = D = ο συντελεστής διάχυσης, l = πάχος, L = χρόνος υστέρησης

Η σταθερά διαπερατότητας, P, είναι ίση με At D = Ql P Q = ποσότητα της ένωσης που διαπέρασε, l = πάχος μεμβράνης, Α = επιφάνεια μεμβράνης, t = χρόνος, Δp = διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο πλευρών της μεμβράνης

Ο συντελεστής διαλυτότητας και ο συντελεστής διάλυσης περιγράφουν τον συντελεστή διαπερατότητας, Ρ P=DS S=P/D

Όταν λαμβάνει χώρα διόγκωση του πολυμερούς (οργανικοί διαλύτες, μεγάλα μόρια αερίων) τότε οι D και S εξαρτώνται από τη συγκέντρωση και το χρόνο. Απαιτείται η μελέτη συμπεριφοράς της προσρόφησης συναρτήσει του χρόνου Τοποθέτηση του πολυμερικού υλικού σε ομοιόμορφη συγκέντρωση ατμών σε γνωστή θερμοκρασία και πίεση. Μέτρηση απώλειας ή αύξησης του βάρους στην κατάσταση ισορροπίας σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ατμών και προσδιορισμός της ισόθερμης προσρόφησης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Συντελεστής διαπερατότητας Ο συντελεστής διαπερατότητας, Ρ, είναι ένα μέτρο της ποσότητας του διεισδυτικού που περνά από μία μονάδα επιφανείας πολυμερούς. Συντελεστής διάχυσης Ο συντελεστής διάχυσης, D, είναι ένα μέτρο της ταχύτητας των μορίων που κινούνται μέσα στο πολυμερές (cm2/s) Συντελεστής διαλυτότητας Ο συντελεστής διαλυτότητας, S, είναι ένας δείκτης του αριθμού των μορίων διεισδυτικού τα οποία διαχέονται (πυκνότητα ανά μονάδα όγκου).

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαπερατότητα Χημική σύσταση και μορφολογία του υλικού συσκευασίας (πολικότητα, αδράνεια, ακαμψία, συσσώρευση, κρυσταλλικότητα, σταυροδεσμοί, υψηλή θερμοκρασία Tg) Χημική σύσταση του διεισδυτικού (διαστάσεις, πολικότητα, ικανότητα συμπύκνωσης)

Συγκέντρωση του διεισδυτικού Παρουσία και άλλων ενώσεων (οξικός αιθυλεστέρας, λεμονένιο) Σχετική υγρασία (πολικά) Θερμοκρασία S=Soexp(-ΔHs/RT) αέρια , ατμούς  D=Doexp(-Ed/RT)  P=Poexp(-Ep/RT) 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ Μέθοδος αυξημένης πίεσης Μέθοδος αυξημένης συγκέντρωσης Μέθοδος αυξημένου όγκου Μέθοδος ανίχνευσης με χρήση μεμβράνης

Μέτρηση διαπερατότητας σε Ο2 Το οξυγόνο επηρεάζει τη γεύση, οσμή, χρώμα, τη θρεπτική αξία και το χρόνο ζωής των τροφίμων Χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένα συστήματα μέτρησης (MOCON – Oxtran) με κουλομετρικό ανιχνευτή Μονάδες μέτρησης cm3/m2 day atm

Μέτρηση διαπερατότητας σε υδρατμούς Η υγρασία επηρεάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (απώλεια ή προσρόφηση υγρασίας) καθώς και το χρόνο ζωής τους Χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένα συστήματα μέτρησης (MOCON – Permatran) με υπέρυθρο ανιχνευτή Μονάδες μέτρησης cm3/m2 day

Μέτρηση διαπερατότητας σε CO2 Οι νέες τεχνικές συντήρησης τροφίμων απαιτούν νέα υλικά συσκευασίας. Η τροποποιημένη ατμόσφαιρα και η ελεγχόμενη ατμόσφαιρα του συσκευασμένου τροφίμου πρέπει να διατηρείται αυστηρά έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές μέθοδοι συντήρησης. Χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένα συστήματα μέτρησης με υπέρυθρο ανιχνευτή Μονάδες μέτρησης cm3/m2 day atm

Γενικά ισχύει ότι οι διαπερατότητες των πολυμερικών υλικών σε Ν2, Ο2 και CO2 έχουν λόγο 1:4:24

Ρυθμοί διαπερατότητας οξυγόνου και υδρατμών διαφόρων υλικών πάχους 25μm Υλικό OTR (cm3/m2day atm) 25oC & 50% RH WVTR (g/m2 day) 25oC & 75% RH PVDC 2 1 EVOH 0,5-10* 40 PVDC-PVC 15 9 Nylon 6 50-150* Polyester 80 8 PVC 200 20 HDPE 1400 OPP 1500 LDPE 8000 5 HIPS 4500 30

Μέτρηση διαπερατότητας σε οργανικούς ατμούς (άρωμα) Στατικός τρόπος Μέτρηση διαπερατότητας σε οργανικούς ατμούς (άρωμα) Στατικός τρόπος Έξοδος δειγματοληψίας (GC) Δείγμα μεμβράνης Εξεταζόμενη ένωση

Δυναμικός τρόπος Αδρανές αέριο Έξοδοι δειγματοληψίας (GC) περιβάλλον Δείγματα μεμβρανών Εξεταζόμενη ένωση

Ένα υλικό χαρακτηρίζεται ως υψηλός φραγμός ανάλογα με τη τιμή της διαπερατότητάς του στο Ο2 < 2cm3/m2 day atm

Όταν ένα πολυμερικό υλικό έχει υψηλό φραγμό στο οξυγόνο συνήθως έχει καλό φραγμό στις οσμηρές ενώσεις εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει αλληλεπίδραση με το διεισδυτικό

Εάν ένα πολυμερικό υλικό έχει υψηλό φραγμό στο Ο2 δεν συνεπάγεται ότι θα έχει καλό φραγμό στους υδρατμούς

Ιδιαίτερη προσοχή με τα υλικά που προσροφούν υγρασία