Ο δήμος υπέρτατος νομοθέτης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΠΕ για Άτομα με Οπτική Αναπηρία (ΟΑ)
Advertisements

Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Τι σκέφτονταν οι άνθρωποι της Nεολιθικής Eποχής
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ Η/Υ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΕΝΜΑ 26 Απριλίου 2012 «ΝΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ» _____________________________________________________________ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, χρήση Η/Υ και γραφικά περιβάλλοντα επικοινωνίας Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ.
...για περισσότερα... Τμήμα Βιολογίας.
1 Οι πληροφορίες στο εσωτερικό του υπολογιστή Τι καταλαβαίνει ένας υπολογιστής;
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
...για περισσότερα... Τμήμα Βιολογίας.
Ποιοι ήταν οι χορηγοί των εκκλησιών; Ι. Παλαιοχριστιανική περίοδος
Σ. Ηλιαδου ταχου Καθηγητρια παν/μιου δυτ. μακεδονιασ.
Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας Νευρολογική Νοσηλευτική Ενότητα 11.1: Νόσος του κινητικού νευρώνα και πολυνευροπάθεια Δρ. Χρυσούλα Νταφογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια.
Π ΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α ΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Μ Κ ΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ ΑΡΑΒΟΤΑΣ Α.Μ Γ ΕΩΡΓΙΟΣ Π ΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Μ D ANIEL T OPI Α.Μ
ΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
ΑΝAΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
1 MΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 13Η.
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 1/ Κ. ΓΑΪΤΑΝΑΚΗ Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙ. ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΙΙ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ IV. ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ,
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑ /ΠΗΞΗ-ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΓΑΚΗΣ.
ΕΝΤΟΜΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ Χρήστος Γ. Αθανασίου
Διάλεξη 1 Μακροοικονομία. Η Μακροοικονομική ασχολείται με τη συμπεριφορά και τα προβλήματα της οικονομίας σαν σύνολο. Άθροιση: από τη μικροοικονομική.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ Εύα Γραμουστιάνου ΜSc, PhD ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ.
Άσκηση 1 Ανασκόπηση ανοσολογικών τεχνικών Ράνια Τσιτσιλώνη.
Διαγνωστικά κριτήρια Πολλαπλού Μυελώματος >30 % ΠΜΚ στον μυελό μονοκλ. γαμμοπάθεια Οστική νόσος (οστελύσεις, παθολ. Κάταγμα, οστεοπώρωση) IgG 7 g/dL Παραπρωτεϊναιμία.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ Κων/νος Γ. Τούτουζας Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, Ιπποκράτειο ΓΝ Αθηνών.
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ Ι.Κ.ΑΓΓΕΛΗ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΓΟΝΑ: αναγνώριση από υποδοχέα Β ή από υποδοχέα Τ + ΜΗC μόρια Β-κύτταρο + αντιγόνο Τ-κύτταρο +
Κ. Γαϊτανάκη, Καθηγήτρια Τομέας Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου
ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ Δρ. Δανίκας Δημήτριος Παθολόγος – Διαβητολόγος
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ Κεφάλαιο 20: ΑΝOΣΟΛΟΓΙΑ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Αναπνευστικό σύστημα &Αιμοποιητικό
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ /29/1 και 3/2/2014 Γαϊτανάκη Κ.
Ο δήμος υπέρτατος νομοθέτης
Κεφάλαιο 7: Διαδικτύωση-Internet
Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.Χ.)
Αρχαίες Ελληνικές Διάλεκτοι II
Αρχαίες Ελληνικές Διάλεκτοι I
Ανοσολογία 33/ Π.Παπαζαφείρη Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων
Αρχαϊκη ελλαδα (8-6ος αι. π.Χ.)
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΜΕΙΖΟΝ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ
πόσο γρήγορα γίνεται μια αντίδραση;
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΩΡΙΜΑΝΣΗ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Ασχολείται με :
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
ΜΕΙΖΟΝ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ
Ανοσολογία 31-32/ Π.Παπαζαφείρη ανοχή και αυτοανοσία
ساختمان دستگاه های اندازه گیری
ΑΝΟΣΟΙΣΤΟΧΗΜΕΙΑ.
אנרגיה בקצב הכימיה פרק ג
У циљу обезбеђења полазног момента статори једнофазних асинхроних мотора увек су снабдевени са двофазним намотајима. Принципијелна шема извођења једнофазних.
Ανοσολογία Π.Παπαζαφείρη Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων
Ανοσολογία Μεταμόσχευσης
Find: KBE PBE=180 [k] AB, BC  W12x14 compression fy= 36 [ksi]
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Ανοσολογία 30, Π.Παπαζαφείρη Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων
Insulated Gate Field Effect Transistor (IGFT)
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Paus ἔστι δὲ τῆς στοᾶς τῆς μακρᾶς, ἔνθα καθέστηκεν ἀγορὰ τοῖς ἐπὶ θαλάσσης —καὶ γὰρ τοῖς ἀπωτέρω τοῦ λιμένος ἐστὶν ἑτέρα—τῆς δὲ ἐπὶ θαλάσσης στοᾶς ὄπισθεν ἑστᾶσι Ζεὺς καὶ Δῆμος, Λεωχάρους ἔργον.
Atene. Decreto sul sacerdozio e sul tempio di Atena Nike Anni 40’ o 30’ del V sec. a.C. (?) IG I3 35.
Εμβολιασμοί και Επείγον στην Παιδιατρική
Ποιές είναι οι αμφίδρομες αντιδράσεις; Τι είναι η χημική ισορροπία;
Εργαστηριακή άσκηση 7: Ανοσοενζυμικοί προσδιορισμοί
ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΕΣ.
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Dividing cells in the insulin-staining islets of anti-CD3–treated mice
Φαινόμενα και θεσμοί του ελληνιστικού κόσμου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο δήμος υπέρτατος νομοθέτης Η αθηναϊκη νομοθεσια Ο δήμος υπέρτατος νομοθέτης

Στην κλασική εποχή η νομοθεσία περιλαμβάνει: * Τον φονικό νόμο του Δράκοντα * Τη νομοθεσία του Σόλωνα * Τους νόμους που εκδίδει η εκκλησία του δήμου με τη μορφή ψηφισμάτων * Μετά το 403, τους νόμους που εκδίδουν οι νομοθέται ύστερα από παραγγελία της εκκλησίας του δήμου

Η νομοθεσία του Δράκοντα, 621 π.Χ. Πρώτη γραπτή νομοθεσία στην Αθήνα Καταργήθηκε στη συνέχεια από τον Σόλωνα, εκτός από τον φονικό νόμο Φονικός νόμος (ίσχυσε στην Αθήνα επί πολλούς αιώνες): Καθιερώνει ισότητα απέναντι στην ποινική μεταχείριση Καταργεί την αντεκδίκηση, θεσπίζει την αρμοδιότητα των φονικών δικαστηρίων Λαμβάνει υπ’όψη για τον υπολογισμό της ποινής την υποκειμενική διάθεση του δράστη. Διακρίνει φόνο εκ προμελέτης (εκ προνοίας), φόνο εξ αμελείας (ακούσιος) και Στον ακούσιο φόνο επιδιώκει τη συμφιλίωση των συγγενών του θύματος με τον δράστη Κατά την αναθεώρηση των νόμων το 409/8 π.Χ., ο φονικός νόμος του Δράκοντος αναγράφηκε σε λίθινη στήλη και αναρτήθηκε στην αγορά Η στήλη βρέθηκε το 1843 (IG 13 104)

Η νομοθεσία του Σόλωνα, 594 π.Χ. Ο Σόλων έδωσε συνολική γραπτή νομοθεσία Οι νόμοι του χαράχθηκαν σε άξονες και κύρβεις Υποδιαίρεσε το σώμα των πολιτών σε 4 τάξεις με τιμοκρατικά κριτήρια Πεντακοσιομέδιμνοι, ιππείς, ζευγίτες, θήτες Μεταρρυθμίσεις κληρονομικού και εμπραγμάτου δικαίου Επέτρεψε τη συμμετοχή των φτωχών (θητών) στην εκκλησία του δήμου και τα δικαστήρια Σεισάχθεια: απελευθέρωσε τις μικρές ιδιοκτησίες από τα εμπράγματα βάρη Απαγόρευσε τον δανεισμό με ασφάλεια το πρόσωπο του οφειλέτη Εισήγαγε νέα μέτρα – σταθμά, μείωση επιτοκίων

Πολιτειακές μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα Λαϊκή συμμετοχή στη διακυβέρνηση Ο δήμος στην εκκλησία – συμμετοχή των θητών Εκλογή των αρχόντων από την εκκλησία – πλήγμα κατά του αριστοκρατικού Αρείου Πάγου Ίδρυση Βουλής των Τετρακοσίων Δημιουργία της Ηλιαίας (δικαστήριο αποτελούμενο από το σώμα των πολιτών)

Η γραφή παρανόμων Είναι ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων Όταν προτείνεται ένα ψήφισμα στην εκκλησία του δήμου, όποιος πολίτης θεωρεί ότι αυτό παραβαίνει κάποιον ισχύοντα νόμο, μπορεί να ασκήσει γραφή παρανόμων Είτε αντίθεση με ισχύοντα νόμο στην ουσία του Είτε μη νομότυπη διαδικασία υποβολής του ψηφίσματος Ο μηνυτής ασκεί ὑπομωσία με την οποία αναστέλλεται η διαδικασία Είτε πριν την ψήφιση Είτε αμέσως μετά Η υπόθεση δικάζεται ενώπιον ηλιαστικού δικαστηρίου Αν το ψήφισμα κριθεί παράνομο, ο προτείνας τιμωρείται (τιμητός αγών) και το ψήφισμα ακυρώνεται Η παλαιότερη γνωστή υπόθεση είναι του 415

Αναδημοσίευση της νομοθεσίας 410-399 π.Χ. Μετά την κατάλυση της ολιγαρχίας στην Αθήνα το 410 Ορίζεται επιτροπή ἀναγραφέων, στους οποίους ανατίθεται η αναδημοσίευση των νόμων και η κατάργηση όσων θέσπισε το ολιγαρχικό καθεστώς Μετά το δεύτερο πραξικόπημα (404/3), ανανεώνεται η επιτροπή και διευρύνεται το έργο της Το 399 δημοσιεύεται η νέα καταγραφή, που περιλαμβάνει όλη την ισχύουσα νομοθεσία Δημοσθένης, Κατά Τιμοκράτους 42: τοὺς νόμους τοὺς πρὸ Εὐκλείδου τεθέντας ἐν δημοκρατίᾳ καὶ ὅσοι ἐπ’ Εὐκλείδου ἐτέθησαν καὶ εἰσὶν ἀναγεγραμμένοι

Διαδικασία αναθεώρησης των νόμων (403/2) Μετά το 403 στην αρχή κάθε έτους γίνεται ἐπιχειροτονία νόμων 1ον) Η εκκλησία του δήμου ψηφίζει, μετά από συζήτηση, επί των ισχυόντων νόμων, εάν είναι ικανοποιητικοί ή όχι (ὅτω δοκοῦσιν ἀρκεῖν οἱ νόμοι ὅτω μὴ δοκοῦσιν) 2ον) Αν κάποιος νόμος κριθεί μη ικανοποιητικός, οι πολίτες προτείνουν νέο νόμο 3ον) Απόφαση για την αποδοχή ή απόρριψη του νέου και κατάργηση ή διατήρηση του παλαιού 4ον) Εκλέγονται 5 συνήγοροι, που θα υπερασπιστούν τον παλαιό νόμο σε δικαστικό αγώνα 5ον) Η δίκη διεξάγεται στην Ηλιαία ενώπιον των νομοθετῶν, που αποφασίζουν κυριαρχικά, χωρίς επικύρωση της απόφασης από τη συνέλευση Τύπος απόφασης: «δεδόχθαι τοῖς νομοθέταις» και όχι «ἔδοξε τῷ δήμῳ»

Ἐπιχειροτονία τῶν νόμων Η διαδικασία διατηρείται, με πολλές τροποποιήσεις, έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Σκοπός: όχι η μετάθεση αρμοδιοτήτων, αλλά η αποτροπή του κινδύνου κατάργησης των νόμων από τη λαϊκή συνέλευση Οι νομοθέται ήταν πολίτες που είχαν δώσει τον ηλιαστικό όρκο (ἐν τοῖς ὀμωμοκόσιν) Διασφαλίζεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας του θεσμού καθώς όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία