Οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Λασκαρίδου Λίνα Ζαχαριάδου Αναστασία Αϊδινίδου Εύη Ζαχαριάδου Εύα Μυρτολλάρι Όλγα.
Advertisements

Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Νερό το Πολύτιμο!!! Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης 2ου Λυκείου Ορεστιάδας
Μια χημική ένωση Με ξεχωριστές ιδιότητες
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Διαθεματική Εργασία στο μάθημα της Χημείας
Ηλεκτρολύτες ιοντικά υδατικά διαλύματα.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
Χημική ισορροπία.
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ Γυμνασίου
ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΧΗΜΕΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.
Διαχειριση φυσικων πορων
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
Αλκαλοειδές από τα σπέρματα nux vomica του φυτού strychnos nux vomica
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Ενότητα 1.1 Νερό.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Αλκένια ή ολεφίνες.
Ρύπανση από ανθρωπογενείς παράγοντες Γ.Ε.Λ. Νιγρίτας
ΒΙΟΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΟΡΙΣΜΟΣ Περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι η κατάσταση στην οποία οι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορούν να βλάψουν το.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
Πλαστικό Προέρχεται από την λέξη «πλάθω», υποδηλώνοντας την ιδιότητα του να είναι εξαιρετικά εύπλαστο. Πλαστικές ύλες ονομάζονται όλες οι συνθετικές ρητίνες.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Τοξικές οργανικές ενώσεις
Κινητική Σταδιακών Αντιδράσεων
Η έννοια της τοξικότητας Σ. Αθανασέλης Καθηγητής Τοξικολογίας
2. Άνθρωπος και περιβάλλον
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Ρύπανση του εδάφους.
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Νερό Είναι ζωτικός πόρος για τη γεωργία, τη βιοτεχνία, τις µεταφορές και άλλες αµέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Από το συνολικό διαθέσιµο νερό στη.
6-13. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΩΔΙΚΟ ΚΑΛΙΟ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
H ελευθέρωση της ενέργειας
Βιοσυσσώρευση Με τον όρο βιοσυσσώρευση εννοούμε το φαινόμενο κατά το οποίο αυξάνεται στους ιστούς των οργανισμών η συγκέντρωση μη μεταβολιζόμενων χημικών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Αλκένια ή ολεφίνες.
Αλκένια ή ολεφίνες.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα Δεκαετία 1940 και 1950 βιομηχανίες της Β. Αμερικής και Δ. Ευρώπης προέβηκαν στη σύνθεση τεράστιων ποσοτήτων χλωριωμένων φυτοφαρμάκων με ιδιότητες: Σταθερότητα και ανθεκτικότητα στο περιβάλλον (μη αποδομήσιμα) Μικρή διαλυτότητα στο νερό Υψηλή διαλυτότητα σε λιπαρά υλικά ζώντων οργανισμών Υψηλή τοξικότητα σε έντομα και μικρότερη σε άνθρωπο Παράδειγμα Από βενζόλιο και χλώριο παρασκευάζεται το εξαχλωροβενζολιο (HCB) που με 0.0062 mg/l είναι ελάχιστα διαλυτό στο νερό. Η ρύπανση των υδάτων δεν είναι όμως μόνο θέμα της διαλυτότητας στο νερό, αλλά και της προσρόφησής τους σε αιωρούμενα σωματίδια του νερού και στα ιζήματα λιμνών και ποταμών.

DDT-DDE To DDT (p,p'-διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο), από Paul Muller (Ciba-Geigy) χαρακτηρίσθηκε ήταν πολύ δραστικό ως προς τα κουνούπια τα οποία προκαλούσαν φυματίωση και κίτρινο πυρετό. Αρκετά ζωικά είδη μεταβολίζουν το DDT σε DDE υπό απόσπαση HCl. To DDE σχηματίζεται σε αλκαλικό περιβάλλον κατά την αποδόμηση του DDT. Η ανθεκτικότητα μερικών ειδών στο DDT οφείλεται σε αυτήν την αντίδραση. Στον άνθρωπο ανιχνεύεται το DDE που καταλήγει μέσω των τροφών στους λιπαρούς ιστούς και παραμένει ως λιποδιαλυτό για αρκετό χρόνο. DDT DDE

Αλογονομένα φυτοφάρμακα Σε άλλα αλογονομένα φυτοφάρμακα οι μεταβολίτες σε υδατικό περιβάλλον είναι εποξείδια ή υδροξυ-ενώσεις Aldrin Heptachlor Dieldrin Hydroxy Chlorden

Συμπεριφορά φυτοφαρμάκων στο νερό Από φυτοφάρμακα που περιέχουν αρωματικούς δακτυλίους προκύπτουν φαινόλες. Φυτοφάρμακα που έχουν ομάδες θειοφωσφορικού ή φωσφορικού εστέρα (παραθείο) υδρολύονται υπό αποτοξικοποίηση, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει στις αλογονούχες ενώσεις, όπου από διένια λαμβάνονται εποξείδια ή υδροξυενώσεις Παραθείο Αμινοπαραθείο

Ατραζίνη Ατραζίνη Υδροξυατραζίνη Ατραζίνη Υδροξυατραζίνη Βασικός μεταβολίτης σε νερό και χώμα είναι η σταθερή υδροξυατραζίνη. Σε ανθεκτικά φυτά η υδροξυατραζίνη αποδομείται στις παράπλευρες αλυσίδες (σχηματισμός αμινών) και στη συνέχεια λαμβάνει χώρα αποδόμηση του δακτυλίου μέσω ταυτομέρειας κετόνης-ενόλης. Σε ζωντανούς οργανισμούς κυριαρχεί η οξειδωτική απαλκυλίωση των αμινομάδων υπό σχηματισμό διαμινοχλωροτριαζίνης και η αντίδραση του ατόμου του χλωρίου με ενδογενείς θειόλες (γλουταθείον) . Εντός 24 ωρών το 50% των μεταβολιτών αποβάλλεται με τα ούρα και το 33% με τα κόπρανα. Συμπτώματα: μυικοί σπασμοί, δυσκολία στο βάδην, ανάγκη για αυξημένες αναπνοές

Τοξαφένια Χλωριωμένα μίγματα του καμφενίου (καμφοράς) αποτελούμενα από 177 ισομερείς ενώσεις του εμπειρικού τύπου C10H18-n Cl n. Αφυδραλογόνωση λαμβάνει χώρα παρουσία βάσεων, ηλιακού φωτός και σε θερμοκρασίες άνω τω 160οC. Τα τοξαφένια είναι ισχυρά εντομοκτόνα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αχυρώνες ή σε τροφές ζώων από όπου προκύπτουν γαλακτοκομικά προϊόντα. ΚOW 6.44 LD50 σε ποντικούς 80-90 mg/kg Συμπτώματα υπερέκθεσης: συγχύσεις, ψυχικές διαταραχές, ρίγος, σπασμοί

Θανατηφόρος δόση (LD) Η τοξικότητα των χημικών ουσιών εκφράζεται με όρους θανατηφόρας δόσης (lethal dose, LD). Ως LD50 ορίζεται η δόση σε mg χημικής ένωσης ανά kg σωματικού βάρους που απαιτείται για το θάνατο του μισού αριθμού αυτών που συμμετέχουν στο πείραμα (π.χ. η τιμή LD50 για το DDT σε αρουραίους είναι 110 mg/kg, ενώ άνθρωποι έχουν επιβιώσει σε δόσεις 10 mg/kg). Αντίστοιχες τιμές για άλλα φυτοφάρμακα: HCB 3500-10000 Toxaphene` 85 Dieldrin 46 Parathion 3.6-13 Atrazine 1870-3080