11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Βροχόπτωση Χιονόπτωση Ομίχλη Δροσιά Πάχνη Χαλάζι
Advertisements

Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
Κεφάλαιο 3 Θερμοκρασία του αέρα
6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής» Μάιος 2012
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΗΝΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ.
Άνοιξη Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται. Τα φυτά ανθίζουν, τα ζώα ζευγαρώνουν. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ζεστός. Άνοιξη έχουμε τον.
Το ηλιακό σύστημα και η Γη
Ένας φυσικός χρησιμοποιεί κυλινδρικό δοχείο με διαστάσεις ύψους 0,250 m και διαμέτρου 0,090 m για την αποθήκευση υγρού ηλίου σε θερμοκρασία 4,22 Κ. Στη.
ΗΗΜΕΙΑ.
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
BEACHMED-e: Υποπρόγραμμα 3
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Εργαστήριο Υδρογεωλογίας - ΑΣΚΗΣΗ 3 Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής Μέτρηση Απορροής Εμμ. Ανδρεαδάκης.
ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ : ΟΠΙΣΘΟΤΡΟΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ.ΜΕΛΑΣ.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.
Εκλογή έντασης τεχνητής βροχής
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Η ατμόσφαιρα.
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
Ο κύκλος του νερού (εργασία για το μάθημα της χημείας)
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
(The Primitive Equations)
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
Τμήμα Φυσικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΛΙΜΑ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Μάθημα 2 ο - Ηλιακή και Γήινη ακτινοβολία Φασματική κατανομή ακτινοβολίας.
Θερμοδυναμική του αέρα. Παραδοχές για την ατμόσφαιρα Ανάμεσα στη θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα και των ιδανικών αερίων δεν υπάρχουν ουσιαστικές.
Εισαγωγή Θεωρία Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα “Μετατόπιση Υδρατμών” Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας Μαρία.
Εισαγωγή Θεωρία Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα “Υγρασία” Δημόκας Γεώργιος Μαρία Κόκκορα Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου.
Μέτρηση Υγρασίας Αέρα Εξάτμισης. Υγρασία Αέρα Τρόποι περιγραφής υγρού περιεχομένου της Ατμόσφαιρας  1. Απόλυτη Υγρασία ( )  2. Τάση των υδρατμών (e)
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ. Κάθε επιφάνεια που βρίσκεται στο έδαφος ή σε κάποιο ύψος από αυτό, δέχεται την επίδραση του βάρους της υπερκείμενης αέριας στήλης,
1 Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος Διήθηση – Διηθητικότητα Διάρκεια άρδευσης Εύρος άρδευσης.
Τροπικοί κυκλώνες. Χαρακτηριστικά Πολύ μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη έκταση από εξωτροπικούς κυκλώνες. Πολύ μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη έκταση από.
ΕΞΑΤΜΙΣΙΔΙΑΠΝΟΗ P= E +I+R. η θερμοκρασία του νερού.η θερμοκρασία του νερού. Η θερμοκρασία και η απόλυτη υγρασία του στρώματος του αέρα που είναι αμέσως.
Βασικές αρχές θερμοδυναμικής και Απώλειες ενέργειας σε κτήρια Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Διδάσκων: Δρ. Ν. Κατσούλας.
Archimedean Academy Mr. Panagiotis Tsakalis 3rd/4th Grade Greek Language Days/Months/Seasons Pronunciation & Spelling Review Study Packet *Click anywhere.
Θερμοκρασία του αέρα. Τι είναι θερμότητα και πώς γίνεται αντιληπτή; Μορφή ενέργειας που διαδίδεται από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω μεταφοράς θερμότητας.
Η ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τι ονομάζουμε ακτινοβολία;  Η εκπομπή και διάδοση ενέργειας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία).
Μετεωρολογικά όργανα. Θερμοκρασία Άνεμος Υγρασία Ακτινοβολία Υετός (βροχή) Ατμοσφαιρική πίεση Θερμόμετρα Ανεμόμετρα Υγρόμετρα Ψυχρόμετρα Πυρηλιόμετρα/Πυρανό-
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684
Αστικό μικροκλίμα – αστική θερμική νησίδα ασκήσεις
Υπολογισμοί στην στάγδην άρδευση (ΕΘΙΑΓΕ)
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων
Λάζαρος Ηλιάδης Καθηγητής ΔΠΘ
Tεχνολογία Δομικών Υλικών
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Ατμοστρόβιλοι με Αναθέρμανση και Αναγέννηση
Βάθος ριζοστρώματος Κίνηση του νερού στο έδαφος
2) Οι Θεμελιώδεις Εξισώσεις (The Primitive Equations)
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΗΛΙΑΔΟΥ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Κινητική θεωρία των αερίων
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
Σχολική Χρονιά: Γυμνάσιο Αραδίππου ΟΜΑΔΑ GLOBE
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
Υγρασία του αέρα.
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
Αύγουστος 2009 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
2010 Μηνιαίο ημερολόγιο Μπορείτε είτε να εκτυπώσετε αυτό το πρότυπο για να το χρησιμοποιήσετε ως ημερολόγιο τοίχου είτε να αντιγράψετε τη σελίδα ενός μήνα.
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Ημερολόγιο ακαδημαϊκού έτους
ΕΤΗΣΙΟΣ ΔΙΠΛΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Άρδευση είναι η παροχή πρόσθετου νερού στις καλλιέργειες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε νερό και να πραγματοποιηθεί κανονική ανάπτυξή τους με στόχο.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Δώστε ερμηνεία/αίτια για την ημερήσια διακύμανση του ΑΟΣ
Κινητική θεωρία των αερίων
Διαχείριση υδατικών πόρων και ενεργειακών διαθεσίμων
Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενεργειακών Διαθεσίμων
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite

Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενες έμμεσες μεθόδους και ισχύει με την κατάλληλη προσαρμογή σε οποιεσδήποτε συνθήκες όταν είναι γνωστά: η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα του αέρα, η ηλιακή ακτινοβολία και η διάρκεια της ημέρας. Η εξίσωση Penman όπως τροποποιήθηκε από τους Doorendos and Pruitt το 1977 αποτελείται από δυο μέρη: το πρώτο μέρος αναφέρεται στη διαθέσιμη ενέργεια (ακτινοβολία) και το δεύτερο μέρος στην αεροδυναμική κατάσταση της ατμόσφαιρας (ταχύτητα αέρα, υγρασία) και είναι: (mm/day)

Ο διορθωτικός συντελεστής c όπου: c = διορθωτικός συντελεστής που δίνεται σε πίνακα, σαν συνάρτηση της μέγιστης υγρασίας RHmax, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος Rs, της ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της ημέρας Ud και του λόγου Ud/Un, όπου Un η ταχύτητα του ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας Διαθέσιμη ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία Αεροδυναμική κατάσταση της ατμόσφαιρας , άνεμος υγρασία, θερμοκρασία

Ο διορθωτικός συντελεστής c όπου: c = διορθωτικός συντελεστής, συνάρτηση της μέγιστης υγρασίας RHmax, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος Rs, της ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της ημέρας Ud και του λόγου Ud/Un, όπου Un η ταχύτητα του ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας, που δίνεται σε πίνακα ή εναλλακτικά:

Ο συντελεστής βάρους της ακτινοβολίας ως προς τις ατμοσφαιρικές συνθήκες W όπου: W = συντελεστής βάρους «συμμετοχής» της ακτινοβολίας στην διαμόρφωση της τιμής της ΕΤp, που εξαρτάται από την θερμοκρασία και την πίεση (από πίνακα) Είναι ίσος με: Δ είναι η κλίση της ευθείας στη σχέση πίεσης κορεσμού υδρατμών – θερμοκρασίας σε kPa.oC-1, και γ είναι η ψυχρομετρική σταθερά στις ίδιες μονάδες.

Rns = η καθαρή μικρού μήκους ακτινοβολία και Rn = καθαρή ηλιακή ακτινοβολία εκφρασμένη σε ισοδύναμο ύψος εξατμισμένου νερού (mm/day). H Rn μπορεί να μετρηθεί απ’ ευθείας αλλά τέτοιες παρατηρήσεις σπανίζουν. Υπολογίζεται έμμεσα με τη βοήθεια της θεωρητικής ηλιακής ακτινοβολίας, της ηλιοφάνειας, της θερμοκρασίας και της υγρασίας του αέρα, με την ακόλουθη διαδικασία: Rns = η καθαρή μικρού μήκους ακτινοβολία και Rs = είναι η πραγματική ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στην επιφάνεια της γης και υπολογίζεται από τη σχέση:

n/N = σχετική ηλιοφάνεια, το Ν δίνεται από πίνακα Η καθαρή μεγάλου μήκους ηλιακή ακτινοβολία Rnl Ra = θεωρητική ηλιακή ακτινοβολία, είναι αυτή που φθάνει στο απώτατο όριο της ατμόσφαιρας και εξαρτάται μόνο από το γεωγραφικό πλάτος και την ημέρα του έτους (από πίνακα) n/N = σχετική ηλιοφάνεια, το Ν δίνεται από πίνακα Rnl = η καθαρή μεγάλου μήκους ηλιακή ακτινοβολία και αντιπροσωπεύει τη διαφορά της ενέργειας που ακτινοβολεί η γη προς το περιβάλλον και αυτής που δέχεται η γη από το περιβάλλον σαν ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος και υπολογίζεται έμμεσα από τη σχέση:

Επίδραση διαφόρων παραγόντων στην καθαρή μεγάλου μήκους ηλιακή ακτινοβολία σ = σταθερά των Stefan – Boltzman = 1.9867.10-9 T = η θερμοκρασία (οC) (συνάρτηση, που εκφράζει την επίδραση της πιέσεως των υδρατμών στην ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος) eα = πίεση των κορεσμένων υδρατμών στη μέση θερμοκρασία του αέρα (από πίνακα)

Επίδραση του ανέμου και της πίεσης υδρατμών του αέρα στην ET f(u) = συνάρτηση που αντιπροσωπεύει την επίδραση του ανέμου επί της εξατμισοδιαπνοής και υπολογίζεται από: U2 = η ταχύτητα του ανέμου ανά 24ωρο σε ύψος 2 m πάνω από το έδαφος σε (km/day). Αν η ταχύτητα μετράται σε ύψος διαφορετικό γίνεται αναγωγή από τη σχέση: ea – ed = διαφορά μεταξύ της πιέσεως των κορεσμένων υδρατμών στη μέση θερμοκρασία του αέρα και της πραγματικής πιέσεως των υδρατμών του αέρα (mbar)

Πορεία υπολογισμών Penman 1/4

Πορεία υπολογισμών Penman 2/4

Πορεία υπολογισμών Penman 3/4

Πορεία υπολογισμών Penman 4/4

Εμπειρικές μέθοδοι – Μέθοδος Thornwaite ΕΤp = δυνητική ΕΤ για μήνες 30 ημερών με διάρκεια ωρών ημέρας 12 h. Ld διορθωτικός συντελεστής, του οποίου οι τιμές δίδονται από πίνακα σε συνάρτηση με το γεωγραφικό πλάτος και τον μήνα του έτους T μέση μηνιαία θερμοκρασία του αέρα οC υπολογισμένη από τις ημερήσιες

Μέθοδος Thornwaite I = ετήσιος δείκτης θερμότητας που δίδεται από τη σχέση: (9) Τj = μέση μηνιαία θερμοκρασία Ij αντίστοιχοι μηνιαίοι δείκτες θερμότητας υπολογιζόμενοι από πίνακες Ο εκθέτης a υπολογίζεται από τη σχέση: (10)

Μέθοδος Thornwaite Αριθμητική εφαρμογή Σε μια περιοχή με γεωγρ. πλάτος 40ο καλλιεργείται μηδική της οποίας ζητείται να υπολογισθεί η ΡΕΤ κατά τον μήνα Ιούλιο. Η μέση θερμοκρασία του αέρα κατά τους 12 μήνες του έτους είναι: Μήνας Τ (οC) Ιανουάριος 3,0 Μάιος 15,0 Σεπτέμβριος 18,6 Φεβρουάριος 5,5 Ιούνιος 21,0 Οκτώβριος 13,8 Μάρτιος 8,0 Ιούλιος 23,2 Νοέμβριος 9,5 Απρίλιος 11,4 Αύγουστος 22,5 Δεκέμβριος 5,8

Μέθοδος Thornwaite Από τον Πίν. 10.2 βρίσκονται οι τιμές του μηνιαίου δείκτη θερμότητας i που αντιστοιχούν στις παραπάνω θερμοκρασίες και υπολογίζεται ο δείκτης Ι με τη σχέση: Ο εκθέτης a υπολογίζεται: Ο παράγοντας Ld για τον Ιούλιο και για Φ.Π. 40ο από τον Πίν. ΙΧ βιβλ. Κ. Τζιμόπουλου, σ.34, βρίσκεται ίσος με 1,27.

Μέθοδος Thornwaite Η ΡΕΤ του Ιουλίου με μέση θερμοκρασία αέρα 23,2 οC είναι: