Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ. Κάθε επιφάνεια που βρίσκεται στο έδαφος ή σε κάποιο ύψος από αυτό, δέχεται την επίδραση του βάρους της υπερκείμενης αέριας στήλης,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ. Κάθε επιφάνεια που βρίσκεται στο έδαφος ή σε κάποιο ύψος από αυτό, δέχεται την επίδραση του βάρους της υπερκείμενης αέριας στήλης,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

2 Κάθε επιφάνεια που βρίσκεται στο έδαφος ή σε κάποιο ύψος από αυτό, δέχεται την επίδραση του βάρους της υπερκείμενης αέριας στήλης, με αποτέλεσμα να ασκείται στην επιφάνεια μια δύναμη. Το πηλίκο της δύναμης προς την επιφάνεια μας δίνει την ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ή ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

3 ΙΣΟΒΑΡΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ Είναι οι γραμμές που ενώνουν τόπους που έχουν την ίδια τιμή της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά την ίδια στιγμή ή περίοδο. Παρουσιάζουν διάφορες μορφές:  Ύφεση (Depression ή Low)  Αντικυκλώνας (Anticyclone ή High)  Σφήνα Υψηλών πιέσεων (Ridge)  Σκάφη Χαμηλών πιέσεων (Trough)

4 Οι ισοβαρείς αποτελούν την βάση της ανάλυσης και πρόγνωσης καιρού

5 Βαροβαθμίδα Εκφράζει την μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης σε διεύθυνση κάθετη πάνω στις ισοβαρείς, στη μονάδα μήκους. Η τιμή της βαροβαθμίδας έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι στενότατα συνδεδεμένη με τον άνεμο.

6 Για να υπολογίσουμε την τιμή της βαροβαθμίδας, θα διαιρέσουμε την διαφορά πίεσης μεταξύ δυο διαδοχικών ισοβαρών προς την απόσταση αυτών.

7 Γεωγραφική κατανομή ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της Γης Υπάρχουν μόνιμοι και εποχιακοί αντικυκλώνες και υφέσεις.

8 Μόνιμοι αντικυκλώνες: Β. Ατλαντικού ή Αζόρων Β. Ειρηνικού Ν. Ειρηνικού Ν. Ατλαντικού Ν. Ινδικού

9 Αίτια δημιουργίας μόνιμων αντικυκλώνων 1. Δυναμικά (γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας) 2. Θερμικά (βασικός μηχανισμός μεταφοράς θερμότητας)


Κατέβασμα ppt "ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ. Κάθε επιφάνεια που βρίσκεται στο έδαφος ή σε κάποιο ύψος από αυτό, δέχεται την επίδραση του βάρους της υπερκείμενης αέριας στήλης,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google