ΥΓΕΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ Χώρου & Εξοπλισμού.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ηλεκτρολυτική Επεξεργασία Λυμάτων
Advertisements

KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Διατροφή και υγεία.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Απολυμαντικά χώρων και τοπικά απολυμαντικά
Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Βιοτεχνολογία.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Βιολογικός Καθαρισμός
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
Διαχειριση φυσικων πορων
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Η Χημεια και η Τεχνολογια του Παγωτου
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 7: Μικροβιολογική ανάλυση νερού (μέθοδος μεμβρανών). Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ Microch Α. Μπλουγουρά Υγιεινολόγος ΤΕ – Δ / νση Δημόσιας Υγείας Νομαρχιακή.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 9: Συμβατικές και σύγχρονες μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Καθαριστικά, Απολυμαντικά, Ιατροτεχνολογικά. Καθαρισμός – Απολύμανση – Αποστείρωση Ιατροτεχνολογικών Επιφανειών Πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων και λοιμωδών.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Project Ομάδας (4 άτομα)
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΓΕΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ Χώρου & Εξοπλισμού

Εξυγίανση HACCP Ορθή Βιομηχανική Πρακτική Εξυγίανση

Εξυγίανση Κρίσιμη παράμετρος σε κάθε λειτουργία της βιομηχανίας τροφίμων Προϋπόθεση της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής και του συστήματος HACCP Θεμελιώδης παράγοντας για την ασφάλεια των τροφίμων Το πιο σημαντικό «εργαλείο» για τον έλεγχο των μικροβιακών επιμολύνσεων

Η απομάκρυνση ή θανάτωση των μικ/ών Στάδια εξυγίανσης 1. Καθαρισμός 2. Απολύμανση Η απομάκρυνση του υπολλειμματικού υλικού έτσι ώστε να μην μπορεί να ανιχνευτεί ασθητικά (π.χ όραση, όσφρηση,αφή) ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο Η απομάκρυνση ή θανάτωση των μικ/ών

Τελική ‘Εκπλυση με νερό Καθαρισμός & Απολύμανση Τυπικό πρόγραμμα καθαρισμού & απολύμανσης σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος Έκπλυση με νερό Καθαρισμός απορρυπαντικό Απολύμανση Με ή χωρίς θέρμανση Τελική ‘Εκπλυση με νερό Καθαρισμός & Απολύμανση Μικτά σκευάσματα διπλής χρήσης

Παρέχει θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών Ανεπιθύμητο υλικό στις επιφάνειες το οποίο μπορεί να αποτελέσει πηγή επιμόλυνσης των τροφίμων Παρέχει θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών Υπολλειμματικό Υλικό Μέταλλα Λίποι-έλαια ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Τρόφιμα, Νερό , Άνθρωπος Ζώα, Αέρας, Μέσα καθαρισμού Υδρογονάνθρακες-σάκχαρα, άμυλο Πρωτεϊνες-πεπτίδια Ανόργανα άλατα

Χημικά χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικά της επιφάνειας Επικόλληση Υπολλειμματικού Υλικού ΒΙΟYMENIA

βακτήρια Βιοφίλμς υπολ. υλικό Ροή υγρού

βακτήρια Βιοφίλμς υπολ. υλικό Ροή υγρού

βακτήρια Βιοφίλμς υπολ. υλικό Ροή καθαριστικού ή απορρυπαντικού

βακτήρια Βιοφίλμς υπολ. υλικό Ροή απολυμαντικού

Μέσα καθαρισμού Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Συνθετικά απορρυπαντικά Αλκάλεα και οξέα

Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Αλκάλεα και οξέα Συνθετικά απορρυπαντικά Μέσα καθαρισμού Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Μέσα καθαρισμού Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Σαπωνοειδή απορρυπαντικά - Άλατα καρβοξυλικών οξέων μετά νατρίου ή καλίου 1. Αλκαλική υδρόλυση φυσικών ελαίων και λιπών 2. Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με καυστικά ή ανθρακικά αλκάλεα - Άλατα καρβοξυλικών οξέων μετά νατρίου ή καλίου - Άλατα καρβοξυλικών οξέων μετά νατρίου ή καλίου 1. Αλκαλική υδρόλυση φυσικών ελαίων και λιπών 2. Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με καυστικά ή ανθρακικά αλκάλεα 1. Αλκαλική υδρόλυση φυσικών ελαίων και λιπών 2. Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με καυστικά ή ανθρακικά αλκάλεα Συνθετικά απορρυπαντικά Συνθετικά απορρυπαντικά Αλκάλεα και οξέα

Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Αλκάλεα και οξέα Συνθετικά απορρυπαντικά Μέσα καθαρισμού Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Σαπωνοειδή απορρυπαντικά - Άλατα καρβοξυλικών οξέων μετά νατρίου ή καλίου - Άλατα καρβοξυλικών οξέων μετά νατρίου ή καλίου 1. Αλκαλική υδρόλυση φυσικών ελαίων και λιπών 2. Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με καυστικά ή ανθρακικά αλκάλεα 1. Αλκαλική υδρόλυση φυσικών ελαίων και λιπών 2. Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με καυστικά ή ανθρακικά αλκάλεα Τασενεργές ουσίες -ανιονικές -κατιονικές -ουδέτερες -αμφολυτικές Αποσκληρυντικές ουσίες Συνθετικά απορρυπαντικά Συνθετικά απορρυπαντικά Γαλακτοματοποιητές Ουσίες που ελέγχουν τον αφρισμό Ουσίες που παρεμποδίζουν την οξείδωση Ένζυμα Αλκάλεα και οξέα

Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Αλκάλεα και οξέα Συνθετικά απορρυπαντικά Μέσα καθαρισμού Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Μέσα καθαρισμού Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Σαπωνοειδή απορρυπαντικά Σαπωνοειδή απορρυπαντικά - Άλατα καρβοξυλικών οξέων μετά νατρίου ή καλίου - Άλατα καρβοξυλικών οξέων μετά νατρίου ή καλίου 1. Αλκαλική υδρόλυση φυσικών ελαίων και λιπών 2. Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με καυστικά ή ανθρακικά αλκάλεα 1. Αλκαλική υδρόλυση φυσικών ελαίων και λιπών 2. Εξουδετέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με καυστικά ή ανθρακικά αλκάλεα Τασενεργές ουσίες -ανιονικές -κατιονικές -ουδέτερες -αμφολυτικές Αποσκληρυντικές ουσίες Συνθετικά απορρυπαντικά Συνθετικά απορρυπαντικά Γαλακτοματοποιητές Ουσίες που ελέγχουν τον αφρισμό Ουσίες που παρεμποδίζουν την οξείδωση -καυστικά αλκάλεα -μη καυστικά-ισχυρά αλκάλεα -μη καυστικά-ασθενή αλκάλεα Ένζυμα Αλκάλεα και οξέα -ανόργανα -οργανικά

Η απομάκρυνση ή θανάτωση των μικ/ών Στάδια εξυγίανσης 1. Καθαρισμός 2. Απολύμανση Η απομάκρυνση του υπολλειμματικού υλικού έτσι ώστε να μην μπορεί να ανιχνευτεί ασθητικά (π.χ όραση, όσφρηση,αφή) ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο Η απομάκρυνση ή θανάτωση των μικ/ών Μέθοδοι απολύμανσης Φυσικές -θερμότητα -ακτινοβολία Χημικές

Φυσική Απολύμανση Χημική απολύμανση Με θέρμανση Ενώσεις χλωρίου Νερό -θερμοκρασία 77 oC -χρόνος 5 min Ατμός -θερμοκρασία 93.3 oC Αέρας -θερμοκρασία 82 oC -χρόνος 20 min Φυσική Απολύμανση Χημική απολύμανση Ενώσεις χλωρίου Ενώσεις ιωδίου Τεταρτοταγείς ενώσεις του αμμωνίου Αμφολυτικά απολυμαντικά Υπεροξείδια Όζον

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του απολυμαντικού Διάρκεια έκθεσης Θερμοκρασία Παράγοντες που επηρεάζουν τη δράση του απολυμαντικού Συγκέντρωση Σκληρότητα νερού Καθαρισμός

ΒΙΟ-ΥΜΕΝΙΟ (“BIOFILM”) Με τον όρο βιο-υμένιο εννοούμε μια μικροβιακή κοινότητα που βρίσκεται προσκολλημένη σε μια επιφάνεια και συχνά εγκλείεται σε στρώμα εξωκυτταρικών πολυσακχαριτών (“microbial community, adhering to a surface and frequently embedded in an extracellular polysaccharide matrix”)

Βιο-υμένιο σχηματισμένο πάνω σε επιφάνεια ανοξείδωτου χάλυβα από Salmonella Enteritidis PT4

Γιατί τα βακτήρια φτιάχνουν biofilms Jefferson 2004 FEMS Microbiology Letters 236, 163–173

Σχηματισμός βιο-υμενίου στον εξοπλισμό

Αυξημένη αντοχή βακτηριών των βιο-υμενίων σε αντιμικροβιακές ουσίες μειωμένη διείσδυση απάντηση κυττάρων σε αντίξοες συνθήκες (μεταβαλλόμενο μικροπεριβάλλον, ανθεκτικά κύτταρα) παραγωγή ενζύμων που αποικοδομούν τις αντιμικροβιακές ουσίες

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΒΙΟΦΘΟΡΙΣΜΟΣ - ΑΤΡ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΦΟΡΟΥ ΣΤΥΛΕΟΥ swabbing XΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝOY ΣΠΟΓΓΟΥ (wipe)

DIRECT SURFACE METHOD ΤΡΥΒΛΙΑ ΕΠΑΦΗΣ ΚΟΛΗΤΙΚΟ ΦΙΛΜ

ΒΙΟΦΘΟΡΙΣΜΟΣ – ΑΤΡ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΑΤΡ_ΛΟΥΣΙΦΕΡΙΝΗΣ ΛΟΓΩ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΟΥΣΙΦΕΡΙΝΗΣ

Συσχετίζει ΑΤΡ με cfu σε μικρό χρονικό διάστημα ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ _ΜΗ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΑΤΡ DETECTION LIMIT ( 104) ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑ Της ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΡΟΥ Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ2/2600/2001 - ΦΕΚ-892 Β'/11-7-01 Μικροβιολογικές παράμετροι Παράμετρος Tιμή (αριθμός/100 ml) Escherichia coli (E.coli) Εντερόκοκκοι Για το νερό που πωλείται σε φιάλες ή δοχεία, ισχύουν τα ακόλουθα: Παράμετρος Tιμή Escherichia coli (E.coli) 0/250 ml Εντερόκοκκοι Pseudomonas aeruginosa Αριθμός αποικιών σε 220 C 100/ml Αριθμός αποικιών σε 370 c 20/ml

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Επεξεργασία μολυσμένου τροφίμου Άμεση επεξεργασία στείρου τροφίμου 3 μηχανήματα κοπής (κιμαδομηχανή, τεμαχισμός ζαμπόν, τεμαχισμός σαλάτας) 2 ομάδες ανά μηχάνημα Επεξεργασία μολυσμένου τροφίμου Πόσα μικρόβια μεταφέρθηκαν στο μηχάνημα? Άμεση επεξεργασία στείρου τροφίμου - Πόσα μικρόβια μεταφέρθηκαν στο τρόφιμο ως αποτέλεσμα διασταυρούμενης επιμόλυνσης από μολυσμένο τρόφιμο, μέσω της προηγούμενης επξεργασίας? Καθαρισμός - Πόσα μικρόβια απέμειναν στο μηχάνημα Επεξεργασία νέου στείρου τροφίμου - Μεταφέρθηκαν μικρόβια στο νέο τρόφιμο?

Δειγματοληψία με αποστειρωμένη γάζα ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την εξυγίανση 7 ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ 3-4 ΑΤΟΜΩΝ Δειγματοληψία με αποστειρωμένη γάζα ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την εξυγίανση Πριν (αρχικό πληθυσμό) 2) Μετά την εξυγίανση α) Πλύση με ΝΕΡΟ β) Καθαρισμός με ΑΛΚΟΟΛΗ (70%) γ) Απολύμανση με QUAT (2%)

ΠΡΙΝ ΜΕΤΑ ΓΑΖΑ ή ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ Μεταφορά σε σακούλα Stomacher ΓΑΖΑ ή ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ (Εμπλουτισμένο με 15ml MRD) Μεταφορά σε σακούλα Stomacher Προσθήκη 25 ml MRD (ζυγό) ΑΠΟΞΕΣΗ διαδοχικές αραιώσεις (1) εξάπλωση σε τρυβλία PCA & RBC ΜΕΤΑ ΨΕΚΑΣΜΟΣ σε ΠΛΑΚΑΚΙ με ένα από (Α) ΝΕΡΟ (Β) ΑΛΚΟΟΛΗ (Γ)ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ /ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΑΖΑ ή ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ (Εμπλουτισμένο με 15ml MRD) Μεταφορά σε σακούλα Stomacher Προσθήκη 25 ml MRD (ζυγό) ΑΠΟΞΕΣΗ διαδοχικές αραιώσεις (0) εξάπλωση σε τρυβλία PCA & RBC

Ncm2 = (((N x F) / A) x D) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ο τελικός πληθυσμός των βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό (CFU/cm2) επιφάνειας (ISO 18593:2004): Ncm2 = (((N x F) / A) x D) Ν= ο μέσος όρος του αριθμού των αποικιών, F= η ποσότητα υγρού θρεπτικού μέσου που προσθέτονταν σε κάθε δείγμα, Α= η επιφάνεια δειγματοληψίας (cm2) και D= η αραίωση που χρησιμοποιήθηκε.

Staph. aureus Listeria Salmonella

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3ης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΜΑΔΑ Listeria monocytogenes Salmonella spp. Listeria innocua Staphylococcus aureus Α + - 103 CFU/g Β 105 CFU/g Γ 104 CFU/g Δ > 10 CFU/g