Θετικισμός και ιστορικισμός στην συγκριτική ανάλυση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τι γίνεται ή παίρνουμε από τα φυτά; Εργασία στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Ζωή Κανάρη Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Βάλε σε ό,τι γίνεται ή παίρνουμε από.
Advertisements

Είναι Δυνατή η Ειρηνική Συμβίωση Ε/Κ-Τ/Κ; Νίκος Περιστιάνης Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
ROI Νέα σειρά - Παντεσπάνια Ιανουάριος ‘10 Ιανουάριος ‘10.
Εισηγητής: Άρης Ασπρούλης
ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Από την Ιστορία στη Φιλοσοφία Ηθική και Πολιτική
Κοσμητολογία ΙΙ (Ε) Ενότητα 3: Παρασκευή αποφολιδωτικής κρέμας για όλα τα δέρματα Δρ. Φωτεινή Μέλλου, Μsc, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμήμα Αισθητικής και.
Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Η δυναμική της ελληνικής οικογένειας από το παραδοσιακό στο νεωτερικό πρότυπο και νομοθετικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Αγγελική Γενά.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Ο Εμπειρισμός στην Αναλυτική Φιλοσοφία.
EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Σειρά παραδόσεων Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Ιουλία Σπινθουράκη Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ώρες.
Tαυτότητα, αυτοεκτίμηση Όλα τα ανθρώπινα όντα, που είναι αρκετά ώριμα, για να αποκτήσουν έστω και μια υποτυπώδη εικόνα του εαυτού τους, έχουν ανάγκη να.
1 Εταιρική Διακυβέρνηση & Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Easter traditions. Easter Egg Hunt On Easter Sunday, children try to find hidden eggs in the gardens or at home. The child who finds the most eggs wins.
Βασικές έννοιες ανθρωπογεωγραφίας. Εισαγωγή Όπως θυμάστε ασχοληθήκαμε αρκετά με την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το πως οι αλλαγές που σημειώνονται.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Η Φιλελεύθερη Θεωρία Liberalism, Neoliberal Institutionalism.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης 3o Μάθημα Λειτουργισμός/Φονξιοναλισμός και Εκπαίδευση (Ο Durkheim και.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ι Διάλεξη 4η Πολιτισμός και κοινωνικοποίηση του ατόμου Αναπ. Καθηγητής Γιώργος Πλειός.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ι Διάλεξη 2η Τα θεμελιώδη επιστημολογικά ερωτήματα (διλήμματα) στην Κοινωνική Θεωρία Αναπ. Καθηγητής Γιώργος Πλειός.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥΣ Από την παράδοση στη νεωτερικότητα.
ΜΑΘΗΜΑ 3: ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής.
Νεοελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα Ενότητα 10 η : Η Νέα Αγωγή – Διεθνώς και στην Ελλάδα Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.
Η Νευροβιολογική Βάση των Συναισθημάτων. Δαρβίνος & Συναισθήματα Oι συγκινήσεις/συναισθήματα ή τουλάχιστον οι εκφράσεις τους είναι «παγκόσμιες» (universals),
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία Ενότητα 3η: Η έννοια της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ο περίπλοκος τις περισσότερες φορές τρόπος που επιδιώκουμε να διερευνήσουμε τον αθλητισμό στις προοπτικές κοινωνιολογικών.
Η ΗΘΙΚΗ ΩΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ Λόγοι που επιβάλλουν στον άνθρωπο αυτόν τον επαναπροσδιορισμό: 1. καταναλωτική.
Γνωσιακή Επιστήμη Εισαγωγή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 11&12
Μάθημα 6ο Κινητοποίηση Προσωπικού
Το σχολείο -Η γένεση του σχολείου -Οι λειτουργίες του σχολείου
Η μεταβαση των μαθητων απο την οπτικη τησ β/θμιασ εκπαιδευσησ : Δυσκολιεσ – προβληματα- καθοριστικεσ παραμετροι Σ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.
ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «Αρχές και Θεσμοί Δικαίου» Aναπλ. Καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός.
Οι επιδράσεις των ΜΜΕ- media effects
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ Η μεσολάβηση της γλώσσας
Διδακτική της Πληροφορικής και των ΤΠΕ Μάθημα επιλογής Στ’ εξάμηνο, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο.
Δομική προσέγγιση και δομο-λειτουργισμός.
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 7 4/2017
Χριστίνα Γεωργιάδη Δανάη Χατζηαποστόλου
Ανδρέας Αυγερινός Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π. Θράκης
Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία
Ο λαϊκισμός ως παθογένεια της δημοκρατίας
Γενικές Αρχές και Στρατηγικές Διδασκαλίας και Πρακτική Άσκηση Ι
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης
Αντίληψη αντίληψη του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει, μέσω του νευρικού μας συστήματος αποτελεί δημιούργημα του εγκεφάλου και άρα τα χαρακτηριστικά.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Αναστασία Μιχ. Πάπαρη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ιστορικη διαδρομη του ΕκπαιδευτικΟυ
Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών
Εισαγωγή στις Κοινωνικές Επιστήμες
Αντίληψη αντίληψη του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει, μέσω του νευρικού μας συστήματος αποτελεί δημιούργημα του εγκεφάλου και άρα τα χαρακτηριστικά.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ειρηνική Συμβίωση Ε/Κ-Τ/Κ;
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ 2η Η ιστορική εξέλιξη των σχέσεων Εκπαίδευσης και ΜΜΕ
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
lat. socios (mulţime) + gr. λόγος [logos] (ştiinţă, cercetare)
Πολιτική Επιστήμη ΙΙ Θεωρίες πλουραλισμού.
Ψυχιατρική Επιδημιολογία
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018.
Η κοινωνία ενάντια στο Κράτος
Διαδικασίες του Κοινωνικού Γίγνεσθαι
Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης
ΗΠΑ Liberal / Progressive “The conscience of a Liberal” Conservative Libertarian.
Ιστορία Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικών Ιδεών Σταθμοί της Αγωγής Κωνσταντίνος Γ. Καρράς
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θετικισμός και ιστορικισμός στην συγκριτική ανάλυση 3/2017 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 1 Φιλίππα Χατζησταύρου Θετικισμός και ιστορικισμός στην συγκριτική ανάλυση

συγκριτικη πολιτικη 3/2017 Η συγκριτική πολιτική ταυτόσιμη της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας (Almond, Lasswell, Eisenstadt, Durkheim) H σύγκριση ως μέθοδος πολιτικής έρευνας (Lijphart) Συγκρίνω για να κατηγοριοποιήσω ή να ερμηνεύσω; Συγκρίνω τις διαφορές (κυρίως) και τις ομοιότητες μεταξύ κρατών, κοινωνιών, κουλτούρων, θεσμών κτλ. με στόχο να αυξηθεί η γνώση ενός ή κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα και την ανάπτυξη των κατηγοριών, ιδεών, πλαισίων, μοντέλων, θεωριών που καλύπτουν και να εξηγούν τις ατομικές και κοινωνικές διαδικασίες. Φιλίππα Χατζησταύρου

Η επιρροη του θετικισμου στην πολιτικη επιστημη 3/2017 Ο θετικισμός (19αι) συνδέεται με την εμπιστοσύνη στην επιστημονική και μαθηματική τυποποίηση του πραγματικού και αντιβαίνει στις θεολογικές πεποιθήσεις και όλες τις μορφές της δεισιδαιμονίας. βρίσκει την έμπνευση του στο γαλλικό διαφωτισμό και προτάσσει την επιστημονική πρόοδο Ο θετικισμός σημάδεψε την ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών και ειδικά της πολιτικής επιστήμης και κυριαρχεί από το μεσοπόλεμο. Τα βασικά αξιώματα του θετικισμού: Είναι δυνατόν να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι παρατηρώντας με μετρήσιμο τρόπο πως εκδηλώνονται οι κανονικότητες Οι παρατηρήσεις οδηγούν στη διαμόρφωση υποθέσεων ή ΄΄νόμων΄΄, στον ορισμό σχέσεων αιτιότητας μεταξύ των φαινομένων Η μελέτη της πολιτικής πραγματικότητας (αντικειμενική) μπορεί να γίνει με μεθόδους αντίστοιχους αυτών των φυσικών επιστημών Φιλίππα Χατζησταύρου

Eμπειρισμοσ. ο Συμπεριφορισμοσ, μια εμπειρικη μεθοδοσ 3/2017 Locke: ΄΄Οι αισθήσεις μας από τον έξω κόσμο μας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε απλές ιδέες, στη συνέχεια συνδυασμένες με σύνθετες ιδέες και την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ αυτών των ιδεών μπορούμε να καταλήξουμε σε αφηρημένες ιδέες.΄΄ Η εξέλιξη της πολιτικής επιστήμης γίνεται στη βάση σιγκεκριμένων στόχων όπως η κωδικοποίηση καθολικών εξηγήσεων και την ανάπτυξη μεθόδων Ο εμπειρισμός σε αυτό το πλαίσιο επιτρέπει την παραγωγή γνώσης στη βάση των αξιωμάτων του θετικισμού: διαδοχικές παρατηρήσεις ενός φαινομένου με εξαγωγή μιας σειράς από γενικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τον συμπεριφορισμό, οι ιδέες μας, η προσωπικότητά μας και οι συμπεριφορές μας είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας που το περιβάλλον μας κάνει να ζούμε και για αυτό είναι παρατηρήσιμες συμπεριφορές Φιλίππα Χατζησταύρου

Ιστορικισμοσ 3/2017 Πέρα από το θετικισμό, ο ιστορικισμός είναι το άλλο παράδειγμα που άσκησε επιρροή. Ο ιστορικισμός ήταν μια αντίδραση ενάντια στο θετικισμό και εφαρμόστηκε στη μελέτη της ιστορίας προς το τέλος του 19ου αιώνα. Σε αντίθεση με το (απλουστευτικό) θετικιστικό δόγμα ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι εξηγήσιμη βάσει ΄΄νόμων΄΄ βάσει καθολικών ή διαχρονικών επιχειρημάτων ή υποθέσεων. Ο ιστορικισμός περιγράφεται ως μια φιλοσοφική προσέγγιση της ιστορίας, η οποία θεωρεί ότι όλα τα ιστορικά γεγονότα είναι μοναδικά, ανεπανάληπτα και δεν υπόκεινται σε γενικούς νόμους. Ο ιστορικισμός θεωρεί ότι κάθε εποχή πρέπει να ερμηνεύεται μόνο μέσα από τις ιδέες, αξίες και το πλαίσιο αυτής και όχι βάσει εκείνων των σύγχρονων αναλυτών. Φιλίππα Χατζησταύρου

Μεθοδολογία στο θετικισμο και στον ιστορικισμο 3/2017 Ο θετικισμός χρησιμοποιεί την απαγωγική και επαγωγική μέθοδο συλλογισμού. Ο θετικισμός προβάλλει έναν τρόπο πρόσληψης της πραγματικότητας και της δράσης που στηρίζεται στις ταξινομήσεις, τυπολογίες με την εμπειρικής προέλευσης συλλογή στοιχείων και αντιπαράθεση αυτών κτλ. Η μεθοδολογία στο θετικισμό αγνοεί μακροιστορικές και πολιτισμικές παραμέτρους. H ιστορική ανάλυση στη συγκριτική πολιτική μπορεί να συνδυάζει στοιχεία και από ιστορικισμό και από θετικισμό. Αν δίνει περισσότερο βάρος στο πρώτο τότε μπορεί να παρέχει στοιχεία σχετικά με το πλαίσιο της πολιτικής δράσης και να υποδεικνύει τις όποιες αιτιότητες μεταξύ των γεγονότων. Φιλίππα Χατζησταύρου