Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Advertisements

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
στο Κλινικό Εργαστήριο.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Βιοτεχνολογία.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης Όργανα-Συσκευές Όργανα-Συσκευές ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Αντιδραστήρια Υλικά Αντιδραστήρια Υλικά 200 ml νερό αποσταγμένο.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ pH ΚΑΙ ΠΕΧΑΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Επώαση παρουσία CO 2 Μικρόβια: Μικρόβια: Μηνιγγιτιδόκοκκοι,γονόκοκκοι, αιμόφιλοι, βρουκέλλες CO 2 : 5-10 %  Εισαγωγή αερίου CO 2 από οβίδα σε κλίβανο.
Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ενότητα 1.1 Νερό.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Γαλακτοκομικά προϊόντα
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Pseudomonas aeruginosa
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ζύμες και μύκητες.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική, MD, PhD Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Μείγματα.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Προσδιορισμός NH4+, ΝΟ2-, ΝΟ3-
Καλλιέργειες.
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καλλιέργειες

Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά κότας (ιοί) Πειραματόζωα (βακτήρια, μύκητες, ιοί, παράσιτα) Στην καθημερινή μικροβιολογική εργαστηριακή πράξη χρησιμοποιείται μόνο η καλλιέργεια των βακτηρίων και των μυκήτων στα τεχνητά θρεπτικά υλικά

Ορισμοί Καλλιεργητικό υλικό: ένα θρεπτικό υλικό που προορίζεται για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών σε ένα εργαστήριο Ενοφθαλμισμός: η εισαγωγή μικροβίων σε ένα υλικό καλλιέργειας Καλλιέργημα: τα μικρόβια που αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται σε ένα θρεπτικό υλικό

Τα τεχνητά θρεπτικά υλικά: Παρασκευάζονται στο Εργαστήριο ή αγοράζονται έτοιμα από το εμπόριο Περιέχουν θρεπτικές ουσίες και άλλους παράγοντες για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό που θέλουμε να καλλιεργήσουμε Περιέχει ικανοποιητική υγρασία, κατάλληλο pH, συγκέντρωση οξυγόνου Πρέπει να είναι αρχικώς αποστειρωμένο, ώστε να καλλιεργηθούν μόνο τα μικρόβια που προσθέτουμε Επώαση στην κατάλληλη θερμοκρασία

Ο ενοφθαλμισμός σε θρεπτικά υλικά σκοπό έχει: Την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μικροβίων Την απομόνωση, το διαχωρισμό και την ταυτοποίηση εκείνων των ειδών που έχουν παθογόνο δράση

Τα καλλιεργητικά υλικά τοποθετούνται σε -Δοκιμαστικούς σωλήνες, τοποθετούνται συνήθως υπό κλίση για να μεγιστοποιείται η επιφάνεια για την καλλιέργεια μικροβίων -Σε τρυβλία Petri, ρηχά πιατάκια με καπάκι που αποτρέπει τις επιμολύνσεις

Κύρια συστατικά θρεπτικών υλικών Ι Πεπτόνες (πηγή ενέργειας, άνθρακα, αζώτου, θείου) μικρές αλυσίδες αμινοξέων που προέρχονται από μερική πέψη πρωτεïνών από οξέα ή ένζυμα Εκχυλίσματα κρέατος ή μυκήτων (πηγή βιταμινών, οργανικών αυξητικών παραγόντων) Σάκχαρα προστίθενται είτε ως τροφή για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικροβίων είτε για την μελέτη των μεταβολικών τους ιδιοτήτων Άγαρ και άλλες στερεωτικέ ουσίες -σύνθετος πολυσακχαρίτης που παράγεται από τα θαλάσσια φύκη -Δεν αποτελεί τροφή για τα μικρόβια -Λιώνει στους 80 0 C και πήζει στους 30 0 C

Κύρια συστατικά θρεπτικών υλικών ΙΙ Αναγωγικές ουσίες (θειογλυκολικό νάτριο, κυστε ΐ νη, ασκορβικό οξύ) Προστίθενται ως βοηθητικό στοιχείο για τη δημιουργία αναερόβιου περιβάλλοντος Εκλεκτικές ουσίες ή μίγματα (χρωστικές, άλατα, pH, αντιβιοτικά) Χρωματομετρικοί δείκτες -Ουσίες που αλλάζουν χρώμα όταν μεταβληθεί το pH του διαλύματος που βρίσκονται -Χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση του pH των θρεπτικών υλικών κατά την Παρασκευή τους, αλλά και σαν δείκτες μεταβολής του pH όταν τα μικρόβια αναπτύσσονται μέσα σε αυτά

Θρεπτικά υλικά διαφορετικής σύστασης Υγρά Θρεπτικά υλικά διαλυμένα σε νερό Στερεά Θρεπτικά υλικά διαλυμένα σε νερό και άγαρ σε αναλογία % Ημίρρευστα θρεπτικά υλικά διαλυμένα σε απεσταγμένο νερό και άγαρ σε αναλογία 0.5%

Υγρά θρεπτικά υλικά Π.χ. θειογλυκολικός ζωμός, θρεπτικός ζωμός

Στερεά θρεπτικά υλικά Π.χ. αιματούχο άγαρ, σοκολατόχρωμο άγαρ, Thayer-Martin άγαρ, Mac Conkey, Muller Hinton

Θρεπτικά υλικά διαφορετικής σύνθεσης 1.Εκλεκτικά θρεπτικά υλικά -Περιέχουν ουσίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός είδους βακτηρίου, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες ουσίες αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων ειδών βακτηρίων -διευκολύνεται η απομόνωση ενός συγκεκριμένου βακτηρίου -Mac Conkey άγαρ (περιέχει χολικά άλατα, ανάπτυξη μόνο Gram (-) βακτηρίων Thayer Martin Columbia άγαρ

Εμπλουτισμένα θρεπτικά υλικά Περιέχουν τα συστατικά των κοινών θρεπτικών υλικών εμπλουτισμένα με αίμα, ορό αίματος, πρωτε ΐ νες, αμινοξέα ή σάκχαρα -Αιματούχο άγαρ -Σακχαρούχοι θρεπτικοί ζωμοί

Διαχωριστικά θρεπτικά υλικά Περιέχουν συστατικά (κυρίως σάκχαρα) που επιτρέπουν τον μακροσκοπικό διαχωρισμό των αποικιών ομάδων βακτηρίων Mac Conkey άγαρ(περιέχει λακτόζη) -lac (+) Gram (-) κόκκινες αποικίες -lac (-) Gram (-) άχρωμες αποικίες

Συντηρητικά θρεπτικά υλικά Περιέχουν ουσίες που επιτρέπουν την επιβίωση των μικροβιακών κυττάρων για μεγάλο χρονικό διάστημα

Επώαση στον κλίβανο στις κατάλληλες συνθήκες Αερόβια καλλιέργεια σε επωαστικό κλίβανο στους 37 0 C για 18h Καλλιέργεια σε ατμόσφαιρα CO 2 με κερί αναμμένο ή ειδικό σακουλάκι σε ειδικό δοχείο, το οποίο σβήνει μόνο του σε επωαστικό κλίβανο στους 37 0 C για 18h Αναερόβια καλλιέργεια συνήθως με ειδικούς φακέλους GasPak σε δοχείο ή ειδικές σακούλες σε επωαστικό κλίβανο στους 37 0 C για 18h

Staphylococcus aureusStaphylococcus epidermidis

Μακροσκοπική εμφάνιση αποικιών Εξαρτάται από το στερεό θρεπτικό υλικό καλλιέργειας. Παρατηρούνται και περιγράφονται: 1. μέγεθος (πολύ μικρή, μικρή, μεγάλη) 2. σχήμα (κυκλική, ακτινοειδής, ριζοειδής) 3. ύψος (χαμηλή, επηρμένη, φουσκωτή, ομφαλωτή, με κοίλανση) 4. Χρώμα (άσπρη, γκρι, κίτρινη, ιριδίζουσα) 5. Περιφέρεια (περιγεγραμμένη, κυματοειδής, ερπύζουσα,δαντελωτή) 6. Σύσταση (βλεννώδης, ιξώδης) 7. Όψη επιφάνειας (ομαλή, πτυχωτή, γυαλιστερή, θαμπή)

Μεταβολές στο θρεπτικό υλικό 1. αιμόλυση α-αιμόλυση ή πλήρης αιμόλυση β-αιμόλυση ή ατελής αιμόλυση γ-αιμόλυση ή απουσία αιμόλυσης 2. Παραγωγή χρωστικής 3. Παραγωγή μυρωδιάς

Παραγωγή χρωστικής

Παραγωγή βλέννης

Ερπυσμός

Ταυτοποίηση Είναι η εκτέλεση του συνόλου εκείνων των βιοχημικών, μικροβιολοικών ή/και ορολογικών δοκιμασιών που οδηγούν στην αναγνώριση ενός βακτηρίου σε επίπεδο είδους άμεσο παρασκέυασμα- μικροσκόπηση νωπών ή χρωματισμένων παρασκευασμάτων Καλλιέργεια (συνήθως σε ένα θρεπτικό ζωμό- εμπλουτισμός, και στα στερεά θρεπτικά υλικά αιματούχο, σοκολατόχρωμο, Mc Conkey, Sabouraud άγαρ) Χημικές δοκιμασίες (καταλάση, πηκτάση, οξειδάση, οπτοκίνης, βακιτρακίνης) Βιοχημικές δοκιμασίες Χρήση αντιορών Αντιβιόγραμμα

Καταλάση

Πηκτάση-κοαγκουλάση

Οξειδάση

Δοκιμασία οπτοχίνης

Ενοφθαλμισμός σε θρεπτικό υλικό

Ποσοτική καλλιέργεια

Μονοκαλλιέργημα

Φυσιολογική χλωρίδα