ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Καραβασίλογλου Παρθένα-Ζωή Μπαζιώτη Βενετία Ακ.Έτος : Β΄ εξάμηνο πρακτικής άσκησης ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμήμα Επιστήμης Διατροφής – Διαιτολογίας
ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ Ν.Ιωνίας 2 ο, 5 ο και 6 ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Στην πλειοψηφία τους υγιή παιδιά
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ… Προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής μέσω : – Συζήτησης – Ιστοριών- Παραμυθιών – Παιχνιδιών – Δραστηριοτήτων Βοήθεια στο σερβίρισμα - μάζεμα του φαγητού Χαρτοκοπτική Χειροτεχνία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Φυλλάδιο αντιστοίχισης που περιλαμβάνει όλα όσα έχουμε αναφερθεί
Σε έναν από τους σταθμούς στείλαμε ένα φύλλο αξιολόγησης στους γονείς που περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών τους
ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΑΜΕ …
ΖΥΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΟΥΣ Σε έναν από τους σταθμούς μετρήσαμε και καταγράψαμε το βάρος και το ύψος των μαθητών Πραγματοποιήσαμε ένα «follow-up» Ελέγξαμε την ανάπτυξη των μαθητών χρησιμοποιώντας τις καμπύλες ανάπτυξης της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ, ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΝΑΚ Φτιάξαμε φρουτοσαλάτα, σαλάτα λαχανικών στη τάξη και σερβίραμε τους μαθητές Φτιάξαμε υγιεινά σνακ (μπάρες δημητριακών) με τη βοήθεια των μαθητών
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕ ΟΣΠΡΙΑ
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕ ΟΣΠΡΙΑ- ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Με αφορμή τη συζήτηση για την αξία των ψαριών και των οσπρίων στη διατροφή δημιουργήσαμε το δικό μας «ενυδρείο»
ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Μέσα από μια ιστορία αναφερθήκαμε στην πορεία του γάλακτος από την αγελάδα στο ποτήρι μας. Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν σχετική εργασία
ΑΛΜΥΡΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΣΝΑΚ Μιλήσαμε για τα γλυκά και αλμυρά σνακ και μέσα από την ιστορία το «Δίλλημα της Λένιας» τονίσαμε την ανάγκη για περιστασιακή κατανάλωση τους Δημιουργήσαμε πίνακες με «πράσινα» και «κόκκινα» τρόφιμα
MY PLATE
ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Αναφερθήκαμε στα έθιμα του Πάσχα που σχετίζονται με τη διατροφή (Κόκκινα αυγά, Πασχαλινό αρνί κλπ)
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ !
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ … Αναφορά σε όσπρια, κρέας, ψάρι, δημητριακά, γλυκά και αλμυρά σνακ Ανάδειξη της αξίας του πρωινού γεύματος Προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής Αναγνώριση & επιλογή του υγιεινού Προώθηση αύξησης κατανάλωσης φρούτων & λαχανικών στους σταθμούς
ΤΙ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΜΕ … Αποκτήσαμε δεξιότητες που μας επιτρέπουν να προσεγγίζουμε τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα Εργαστήκαμε σε συνεργασία με τις παιδαγωγούς για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής Αναγνωρίσαμε τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν στην πράξη όσον αφορά την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!!