Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Advertisements

Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Χημική Ισορροπία.
Διατροφή και υγεία.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΖΥΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών DNA και RNA: Μόρια της κληρονομικότητας
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
Διδακτική Ενότητα «Ένζυμα»
ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
4. Μεταβολισμός ξενοβιοτικών ουσιών
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
S.S. Logothetis PhD Yeast Biotechnology - Stress Physiology
Κεφάλαια 8 και 9: ΕΝΖΥΜΑ Εξειδίκευση (Α) θρυψίνη (Β) θρομβίνη.
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Εισαγωγή στον μεταβολισμό Τζώρτζης Νομικός Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
S1 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Βιολογία Ενότητα 8: Εισαγωγή στον μεταβολισμό Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΙΑΣΟΣ MD, PhD ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
Bιοχημεία Νοσηλευτικής Τρούγκος Κωνσταντίνος Αν. Καθ. Βιοχημείας Εργ. Βιολογικής Χημείας ΕΚΠΑ- Ιατρική Σχολή.
Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία Μεταβολισμός πρωτεϊνών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Στρατηγικές κατάλυσης. ΕΝΖΥΜΑ Βιολογικοί καταλύτες: επιταχύνουν κατά πολύ (> 10 6 ) τη ταχύτητα των βιοχημικών αντιδράσεων χωρίς να.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
Bιοχημεία Νοσηλευτικής
Οξειδωτική Φωσφορυλίωση
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ένζυμα Ένζυμο: Πρωτεϊνικό μόριο που ενεργεί ως καταλύτης δηλαδή ως χημικός παράγοντας ο οποίος επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση χωρίς να καταναλώνεται.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Ι
Βιοχημεία Μεταβολισμός λιπαρών οξέων Dr. Αθ. Μανούρας
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Στρατηγικές κατάλυσης
Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Παράγοντες που επηρεάζουν την δραστικότητα των ενζύμων 1/3
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Η ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Ιστοχημικές Τεχνικές και Ιστοχημικές Χρώσεις
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία

Ένζυμα Τα ένζυμα είναι μόρια πρωτεϊνικής φύσεως τα οποία αποτελούν τους καταλύτες βιολογικών λειτουργιών Χαρακτηρίζονται από: καταλυτική ισχύ και Εξειδίκευση Επιταχύνουν τις αντιδράσεις κατά ένα εκατομμύριο φορές ή και περισσότερο. υποστρώματα. Έχουν υψηλό βαθμό ειδίκευσης τόσο στην αντίδραση που καταλύουν όσο και στην επιλογή των αντιδρώντων που ονομάζονται υποστρώματα. Η εξειδίκευση ενός ενζύμου οφείλεται στην ακριβή αλληλεπίδραση του υποστρώματος και του ενζύμου. Η ακρίβεια αυτή είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκης τρισδιάστατης δομής της ενζυμικής πρωτεΐνης. Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας Η δραστικότητα ενός ενζύμου είναι υπεύθυνη για τη φωταύγεια της μέδουσας:

Ένζυμα Τα ένζυμα επιταχύνουν τις αντιδράσεις ελαττώνοντας την ενέργεια ενεργοποίησης. Ο συνδυασμός ενζύμου- υποστρώματος δημιουργεί μια καινούρια πορεία αντίδρασης, της οποίας η ενέργεια της μεταβατικής κατάστασης είναι χαμηλότερη από εκείνη της αντίδρασης χωρίς ένζυμο Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας Ελεύθερη ενέργεια Πορεία της αντίδρασης Αντιδρώντα Προϊόντα Ελεύθερη ενέργεια Χωρίς ένζυμο Με ένζυμο

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Κατηγορίες ενζύμων Δρ. Αθ. Μανούρας Τα ένζυμα κατατάσσονται σε 6 μεγάλες κατηγορίες: Οξειδερουκτάσες ή οξειδοαναγωγάσες : καταλύουν την oξείδωση ή την αναγωγή του υποστρώματος Τρανσφεράσες : καταλύουν τη μεταφορά ομάδων από μια ουσία σε άλλη Υδρολάσες : καταλύουν την υδρόλυση του υποστρώματος Λυάσες : καταλύουν τη μη υδρολυτική αφαίρεση ομάδων από το υπόστρωμα ή την προσθήκη ομάδων σε διπλούς δεσμούς Ισομεράσες : καταλύουν ενδομοριακές μεταβολές στο υπόστρωμα Λιγάσες : καταλύουν τη σύνθεση ουσιών από μικρότερα μόρια και NTPs

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστικότητα των ενζύμων είναι: pH Συγκέντρωση υποστρώματος και Θερμοκρασία Επίδραση pH Η μέγιστη δραστικότητα στο βέλτιστο pH Τα περισσότερα ένζυμα χάνουν τη δραστικότητά τους σε υψηλές ή χαμηλές τιμές pH

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας Επίδραση θερμοκρασίας Παρουσιάζουν μικρή δραστικότητα σε χαμηλή θερμοκρασία Τα περισσότερα ένζυμα εμφανίζουν τη μέγιστη δραστικότητα στη βέλτιστη θερμοκρασία (συνήθως 37 o C) Σε υψηλές θερμοκρασίες μετουσιώνονται και χάνουν τη δραστικότητά τους

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας Συγκέντρωση υποστρώματος αύξηση της συγκέντρωσης του υποστρώματος οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης της αντίδρασης η μεγαλύτερη δραστικότητα επιτυγχάνεται όταν όλα τα ένζυμα συνδέονται με τα αντίστοιχα υποστρώματα

Συνένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας Ορισμένα ένζυμα χρησιμοποιούν για την καταλυτική τους ενέργεια ορισμένες οργανικές ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους που ονομάζονται συνένζυμα. Το σύμπλοκο ενζύμου – συνενζύμου καλείται αποένζυμο. Ως συνένζυμα μπορούν να δράσουν συστατικά (σίδηρος, ψευδάργυρος) και βιταμίνες Παράδειγμα: Η δέσμευση του οξυγόνου από την αιμογλοβίνη απαιτεί την παρουσία σιδήρου

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας

Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας