ΜΕΛΙ,ΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Η καταγωγή των μελισσών Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΚΜΑΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Advertisements

ΣXΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΩ Ι.Ν.Β.Ι.Σ. Ιανουάριος 2004.
Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων
GRGOV Mobile Search Βαγγέλης Μπάνος, Open Public Data Hackathon 2014.
Ανάλυση και Σύνθεση Τηλεπικοινωνιακών Διατάξεων (ΤΗΛ412)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Επιστημών της Διοίκησης Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης Computer applications in the modern enterprise Γ. Κούζας, PhD.
Προς μια Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Υποδομής Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων Βαγγέλης Φλώρος, ΕΔΕΤ A.E. Συντονιστής έργου HellasHPC
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ WordNet.
Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ
Πτυχιακη εργασια μεσαϊκοσ Κωνσταντινοσ
ΗΥ 252: Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός csd. uoc
Web Services Υπηρεσίες διαδικτύου
Βαβλιάκης Κωνσταντίνος
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ECOGrid™: Προς ένα Καθολικό Περιβάλλον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: Διοίκηση ανάπτυξης μη-κερδοσκοπικού ιστόπεδου (ιστόπεδου Δήμου Αγ.Παρασκευής)
ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΠΛΗΣΙΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ
Σχεδιασμός του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Βίγλας, Ειρήνη Λουρδή, Μάρα Νικολαΐδη, Γιώργος Πυρουνάκης,
Εισαγωγή σε Android Δομή αρχείων σε Android Projects
An Implementation and Evaluation of WiFi Positioning Algorithms in Android Πανεπιστήμιο Κύπρου 2011 Προγραμματισμός Συστημάτων ΕΠΛ371 Γιώργος Κωνσταντίνου.
Εισαγωγή στη JAVΑ (μέρος Α’)
WORDNET Διαχείριση Περιεχομένου Παγκόσμιου Ιστού Και Γλωσσικά Εργαλεία.
Μέλι. Πηγή ευζωίας και μακροζωίας
HTML5 Λυμπούδης Μάτε. Η Ιστορία της HTML Η Ιστορία της HTML5  Η ανάπτυξη της ξεκίνησε το 2004 από μέλη της Apple, της Mozilla Foundation και της Opera.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΜΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΓΕΡΓΑΤΣΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Το DSpace ως ένα Ανοικτό.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Web Programming MARY GRAMMATIKOU 2/06/2009.
HY454 : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΦΥΩΝ, ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΔΙΕΠΑΦΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚOΝΤΕΣ.
Προγραμματισμός με GTK ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΜΗΧΑΝΗΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΓΙΔΑΡΑΚΟΣ
El participio aoristo pasivo MasculinoFemininoNeutro nom λυθείς λυθε ῖ σα λυθέν gen λυθέντοςλυθείσηςλυθέντος dat λυθέντι λυθείς ῃ λυθέντι acu λυθέντα.
Building e-Commerce Applications and Infrastructure Γιώργος Θάνος Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008.
ἐ λύ θη μεν A ORISTO P ASIVO I NDICATIVO aumento raíz señal del aoristo pasivo terminación.
Δικτυακός Προγραμματισμός (Θ) Ενότητα 8: Webservices-SOAP Ιωάννης Βογιατζής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Διάλ ε ξη 10 Android και Threads AsyncTasks Handlers SQLite Android και Web Services Android Design Patterns Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη.
Web APIs Θερινό Σχολείο, 14 – 20 Ιουλίου 2014 Δημοσθένης Νικούδης Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ ΤΕΙ Αθήνας.
1 «Ο κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών κυρίαρχος πυλώνας στη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», Μάρτιος 2015.
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ KAI ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP, ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
Ανάλυση του λειτουργικού συστήματος Firefox OS Υπότιτλος.
Πρόσβαση και αποθήκευση πληροφοριών σε τερματικό εξοπλισμό χρήστη: Cookies, Device fingerprinting, Smart devices Γεωργία Παναγοπούλου, Μηχανικός, MSc.,
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ηλεκτρονικού Εμπορίου Ε-Επιχειρείν Δρ. Χρήστος Κ. Γεωργιάδης Java APIs για Web Services: ΧΜL και JSP.
Java Media Framework (JMF)  Τι είναι το JMF  Τι υποστηρίζει  Πού χρησιμοποιείται  Προβλήματα και λύσεις  Το μέλλον.
Παρουσίαση Θερινού Σχολείου Αριστεία ΕΛ/ΛΑΚ ΤΕΙ Αθήνας.
Αρχιτεκτονική Λογισμικού Τα σχήματα και το κείμενο είναι από το βιβλιο © Web services: Concepts, Architectures and Applications by Gustavo Alonso, Fabio.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – No.7 Ηλεκτρονικού Εμπορίου Ε-Επιχειρείν Δρ. Χρήστος Κ. Γεωργιάδης Java APIs για Web Services: ΧΜL και JSP.
4. ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Η. ΠΙΤΤΑΡΑΣ MD PhD Ιατρός Βιοπαθολόγος Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Η ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΟΥΤΣΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ.
Ζωική Ποικιλότητα Ενότητα 5. Χερσαία Αρθρόποδα της Ελλάδας Αναστάσιος Λεγάκις, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας.
Μαθησιακά Αντικείμενα – Ανοικτά Μαθήματα: Σύγχρονες Τάσεις και Προκλήσεις.
Μέλισσα ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ Λ. ΓΙΑΝΝΗ Κ. ΓΙΩΡΓΟ Λ. ΜΑΡΙΝΟ Δ. ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ Κ.
Βάσεις Δεδομένων και Παγκόσμιος Ιστός Βασικές έννοιες του Ιστού.
Πλαίσιο Υπηρεσιών για τη Χρήση του Κοινωνικού Διαδικτύου σαν Δίκτυο Αισθητήρων : Αναγνώριση Γεγονότων σε Πραγματικό Χρόνο με τη Χρήση Χωρικών, Χρονικών.
Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ, Παν. Κύπρου, ΣΣΤ στο ΕΣΔΔ’15 13 ο Ελληνικό Συμπόσιο Διαχείρισης Δεδομένων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιουλίου “The.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ηλεκτρονικού Εμπορίου Ε-Επιχειρείν
WebRTC Web Real Time Communications
Adaptive & integrated business solutions
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ηλεκτρονικού Εμπορίου Ε-Επιχειρείν
Σύστημα Ενιαίας Πρόσβασης (SSO)
Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας
Ασφαλείς Υπηρεσίες Ιστού (Web Services)
NBG i-bank API & Info day
JavaScript Είναι μία scripting language
Εισαγωγή σε Android Δομή αρχείων σε Android Projects
Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ Ζωική Ποικιλότητα.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ JAVA
Windows Server 2008 R2 ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΟΛΦΕΤΑΣ SERVER BUSINESS GROUP LEAD
Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Ευρωπαϊκh ΦαρμακοπoiΙΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ HTML 5
Γιώργος Παναγιώτου Κούλα Χατζηκώστα Λευτέρης Ελευθεριάδης.
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ Ελευθέριος Αλυσσανδράκης Επίκουρος Καθηγητής,
Ψηφιακά Εργαλεία, Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων
Υμενόπτερα 1. ΑΛΛΕΡΓΙΑ στα ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΑ (μέλισσες- σφήκες) * Από την πρόληψη στη θεραπεία Μαρία Κουρή Ιατρός Αλλεργιολόγος Msc Public Health & Biostatistics.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΛΙ,ΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ

Η καταγωγή των μελισσών Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια, περίπου, και εξελίχθηκαν από έντομα που έμοιαζαν με σφήκες. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από είδη μελισσών, ανάμεσα σ’ αυτές και η κοινή μέλισσα Apis Mellifera L. Πιστεύεται ότι το σημείο από όπου άρχισε η διασπορά της ήταν η περιοχή της ινδικής χερσονήσου και της νοτιοανατολικής Ασίας. Το ελάχιστο μέγεθος μέλισσας είναι 2 χιλιοστά και το μέγιστο 39 χιλιοστά

Η κοινωνία Η μέλισσα είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες και καλά οργανωμένες κοινωνίες, τα μελίσσια. Κάθε μελίσσι περιλαμβάνει ή και περισσότερα άτομα στις αρχές του καλοκαιριού, τα οποία έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες, τις εργάτριες που αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, τους κηφήνες και τη βασίλισσα.

Το σπίτι της κοινωνίας Το μελίσσι ζει σε φωλιές που το προστατεύουν από τον αέρα και τη βροχή. Η φωλιά είναι ένας κοίλος χώρος με μικρή είσοδο όπως η κουφάλα ενός δέντρου, η κοιλότητα κάποιου βράχου ή κάποιου κτίσματος, όπου στο εσωτερικό της οι μέλισσες χτίζουν κηρήθρες. Το 1885 ένας Αμερικανός μελισσοκόμος κατασκεύασε την πρώτη κυψέλη, που επιτρέπει στο μελισσοκόμο να επεμβαίνει στη ζωή του μελισσιού, να υποβοηθά την ανάπτυξή του και να συλλέγει περισσότερο μέλι. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους οι μέλισσες το περνούν μέσα στη φωλιά τους και μόνο ένα μικρό μέρος έξω απ’ αυτή.

Τα άτομα της κοινωνίας

Ο κηφήνας Είναι το αρσενικό άτομο του μελισσιού. Έχει κοντή προβοσκίδα, μεγάλα μάτια, φαρδιά κοιλιά και θώρακα. Σε αντίθεση με την εργάτρια δεν έχει κεντρί, ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού. Το αναπαραγωγικό του σύστημα ωριμάζει 12 μέρες μετά τη γέννησή του και παράγει έως και σπερματοζωάρια. Κύρια αποστολή του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Έτσι όταν το νέκταρ σπανίζει, οι εργάτριες απομακρύνουν τους κηφήνες από το μελίσσι και τους αφήνουν να πεθάνουν από την πείνα. Ζει το πολύ 2 μήνες.

Η εργάτρια Είναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού. Έχει κοντή κοιλιά, μακριά φτερά, μακριά προβοσκίδα και κεντρί. Έχει όργανα για να συλλέγει και να μεταφέρει νερό, νέκταρ και γύρη, και αδένες που μεταξύ άλλων παράγουν βασιλικό πολτό και κερί. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ζει το πολύ 45 μέρες ενώ το χειμώνα μέχρι και 6 μήνες. Κύρια αποστολή της είναι η ασχολείται με όλες τις εργασίες του μελισσιού, γι’ αυτό ονομάστηκε έτσι.

Η βασίλισσα Είναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού. Δεν έχει όργανα για συλλογή γύρης ούτε κηρογόνους αδένες για παραγωγή κεριού όπως η εργάτρια. Το κεντρί της το χρησιμοποιεί για να σκοτώσει τις αδελφές της βασίλισσες και σχεδόν ποτέ εναντίον του ανθρώπου. Η βασίλισσα ζει 3-5χρόνια και μένει διαρκώς μέσα στην κυψέλη. Κάθε μελίσσι έχει μια μόνο βασίλισσα, που είναι το μοναδικό τέλειο θηλυκό άτομο του μελισσιού και μαζί η μητέρα όλου του πληθυσμού. Δε συλλέγει τροφή ούτε ασχολείται με άλλες εργασίες. Κύρια αποστολή της είναι η ωοτοκία και η διοίκηση του μελισσιού.

Περιποίηση της βασίλισσας Η βασίλισσα του μελισσιού συνοδεύεται πάντοτε από ένα αριθμό εργατριών, τις συνοδούς, οι οποίες έχουν ως αποστολή τους να την ταΐζουν, να την καθαρίζουν και να μεταδίδουν σε όλο το μελίσσι τις χημικές ουσίες που εκκρίνει η βασίλισσα, τη‘ βασιλική ουσία ’ και ορίζουν την ταυτότητα και την μοναδικότητά της.

Κτίσιμο κηρήθρων Οι κηρήθρες κατασκευάζονται από κερί, το οποίο παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της εργάτριας και είναι αρχικά διαυγές υγρό που στερεοποιείται αμέσως.

Φρούρηση της εισόδου Η είσοδος της κυψέλης φρουρείται από μικρό ή μεγάλο αριθμό εργατριών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχει το μελίσσι. Ο εισβολέας αντιμετωπίζεται με το κεντρί, που αποτελείται από αδένες παραγωγής δηλητηρίου.

Συλλογή τροφής Στην ηλικία των τριών περίπου εβδομάδων η εργάτρια γίνεται συλλέκτρια και συλλέγει νέκταρ, γύρη, νερό και πρόπολη. Οι επισκέψεις στα διάφορα είδη φυτών γίνονται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, την ώρα που το κάθε φυτό εκκρίνει νέκταρ ή δίνει γύρη.

Ο μελισσοκόμος κ. Μεννής

Οι ζωγραφιές μας

Το θέμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Ο κύριος Μεννής,μελισσοκόμος της περιοχής μας, μας εξήγησε με πολύ απλό τρόπο την κοινωνία των μελισσών. Εμείς βρήκαμε τις πληροφορίες μας στο διαδίκτυο, γράψαμε τα κείμενα μας και τα στολίσαμε με εικόνες. Ζωγραφίσαμε δικά μας έργα εμπνευσμένα από τη ζωή των μελισσών και απολαύσαμε κάθε στιγμή της εργασίας μας. Ευχαριστούμε τις δασκάλες μας κυρία Χαρά και κυρία Αφροδίτη που μας βοήθησαν να ταξιδέψουμε στον όμορφο κόσμο των μελισσών.

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Σχ. έτος  Νίκος Πα π ανδρέας  Κρίτωνας Πετράκης  Έρντι Πέ π α  Παναγιώτης Μ π ουλιός  Θοδωρής Τσιακάλης  Κωνσταντίνος Γεωργούλης  Μάνος Στου π άκης  Α π όστολος Καρδαμύλας  Άκης Στεφανιάς  Μανώλης Μ π ίρμ π ας  Κέβιν Τζαμέτα  Κατερίνα Βλυσίδου  Αγγελική Αρακά  Ασ π ασία Φρεζούλη  Εβελίνα Νομικού  Μαρκέλλα Φαφαλιού  Ειρήνη Κώσταλου  Παναγιώτα Ρερρέ  Κατερίνα Τζάνη  Ιωάννα Βενέτη  Ευφημία Ζώη  Ειρήνη Μ π ουλά  Στέλιος Μ π ουλάς  Βαγγέλης Οικονόμου  Ραφαήλ – Ευθύμιος Πα π α π έτρου  Μάριος Πότσης  Ευτέρ π η Στου π άκη  Όλγα Τριανταφυλλάκη  Φώτης Φακούδης  Καλλιό π η Φιστέ

Υπεύθυνες δασκάλες Κυριάκου Χαρά Γιαννιτσάκη Αφροδίτη