Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα 6: Σωματικός Εαυτός Ανάπτυξη του Εγκεφάλου, του Σώματος και των Κινητικών Δεξιοτήτων Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Άσκηση με αντίσταση Είναι ο οποιοσδήποτε τύπος ενεργητικής άσκησης στον οποίο η δυναμική ή στατική μυϊκή σύσπαση βρίσκει αντίσταση από μία εξωτερική.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δύναμη ενός μυός 1/2
Ενότητα 8: Μιλάμε για το θέατρο
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια της Φιλοσοφίας του Δικαίου Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Ασυνέχειες: Μηχανική περιγραφή ΙI Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Ενότητα 11: Άνοιξη-Μάρτης
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 2:Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην.
Εργαστήριο 9 : Scratch (Μέρος 9_Α) Δημήτριος Νικολός ΤΕΕΑΠΗ
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Εκτίμηση Φυσικής Κατάστασης
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Ενότητα 12: Πάσχα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Υποβοηθούμενη Ενεργητική Άσκηση
Ενότητα 4 (part B) : Ιατρική ηθική
Ορισμός Επίδειξη είναι η παρουσίαση μιας πράξης μιας διαδικασίας ή ενός φαινόμενου με πραγματικά μέσα. Όταν δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά μέσα ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 2: Βιοτικές κρίσεις και ηθικά επιχειρήματα (part B) Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Ενότητα 6: Μιλάμε για την 28η Οκτωβρίου 1940
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο
Ιχθυολογία Ενότητα 4η. Eργαστηριακή Άσκηση
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ενότητα 1: Εισαγωγή στην γνωστική ανάπτυξη
Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης για την ψυχή
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 9 (PART A): Σχέση Ηθικής και Δικαιοσύνης
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 12: Δικαστής και διαδικασίας δίκης
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία
Προσχολική Παιδαγωγική
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Ενότητα 11: Επίλυση Προβλημάτων
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Εισαγωγή στις εικαστικές τέχνες
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Κινητικά προβλήματα Πολλαπλές αναπηρίες
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Ενότητα 13: Τα Έντομα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου
Διδακτική της Πληροφορικής
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 12: Το διάγραμμα ροής και η λειτουργία του
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 5 (part A): Ηθική αρχών και ηθική ωφέλειας
Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Παραγωγή
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ενότητα 4 (part A) : Ιατρική ηθική
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Μυθος και Τελετουργία στην Αρχαία Ελλάδα
Προσχολική Παιδαγωγική
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 5 (part B): Ηθική αρχών και ηθική ωφέλειας
Γενικὴ Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία Α´
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 6 (part A): Όταν τα άτομα δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής.
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Ενότητα 6: Δονήσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα 6: Σωματικός Εαυτός Ανάπτυξη του Εγκεφάλου, του Σώματος και των Κινητικών Δεξιοτήτων Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Σκοποί ενότητας Παρουσίαση της σωματικής, της εγκεφαλικής και της κινητικής ανάπτυξης των παιδιών από τη γέννηση και μέχρι την ολοκλήρωση της καθεμίας από αυτές.

Περιεχόμενα ενότητας Σωματική ανάπτυξη – Ανάπτυξη του κρανίου – Ανάπτυξη του σκελετού – Ανάπτυξη των μυών – Διαφορές στη σωματική ανάπτυξη Εγκεφαλική ανάπτυξη – Ανάπτυξη των νευρώνων – Διαφοροποίηση και ανάπτυξη του εγκεφάλου – Εμπειρία και ανάπτυξη του εγκεφάλου Κινητική ανάπτυξη – Βασικές τάσεις στην κινητική ανάπτυξη – Θεωρίες για την κινητική ανάπτυξη – Κατηγορίες κινητικών δεξιοτήτων

Σωματική ανάπτυξη Τα ανθρώπινα βρέφη μεγαλώνουν πολύ γρήγορα στη διάρκεια των 2 πρώτων ετών και ιδιαίτερα στη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών – Βάρος – Ύψος – Περίμετρος κεφαλής Διαγράμματα ανάπτυξης: δείχνουν τις μέσες τιμές ύψους, βάρους και άλλων μετρήσεων της ανάπτυξης που βασίζονται σε ευρύ δείγμα βρεφών με φυσιολογική ανάπτυξη και χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ανάπτυξης ενός βρέφους.

Ανάπτυξη του κρανίου Τα οστά χωρίζονται από 6 μαλακά σημεία που γεμίζουν σταδιακά με μέταλλα. Στα 2 έτη έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο κρανίο με εύκαμπτες ραφές στα σημεία που ενώνονται. Αυτές οι ραφές επιτρέπουν τη διεύρυνση του κρανίου καθώς μεγαλώνει ο εγκέφαλος.

Ανάπτυξη του σκελετού Σε άλλα μέρη του σώματος, αγκώνες, πόδια, καρποί, παλάμες: τα οστά βρέφους είναι λιγότερα και συνδέονται λιγότερο καλά μεταξύ τους από ότι τα αντίστοιχα οστά ενός εφήβου. Όλα τα μέρη του σκελετού δεν αναπτύσσονται και δεν σκληραίνουν με τον ίδιο ρυθμό – Πρώτα το κρανίο και οι παλάμες ενώ τα οστά των ποδιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι τα μέσα ή το τέλος της εφηβείας

Ανάπτυξη των μυών Ο αριθμός των μυϊκών ινών δεν αυξάνεται αλλά οι ίνες μακραίνουν και γίνονται παχύτερες Αλλαγές σημειώνονται σε 2 άξονες: – από μέσα προς τα έξω – από πάνω προς τα κάτω

Ακολουθία ανάπτυξης μυών 3 μηνών: οι αυχενικοί και οι ραχιαίοι μύες είναι δυνατοί ώστε να επιτρέπουν στο βρέφος να σηκώνει το κεφάλι και το στήθος. 6 μηνών: θα καταφέρει πιθανότατα να καθίσει μόνο του, στητό, για μερικά δευτερόλεπτα. 8 μηνών: θα μπορεί να στέκεται αρκετή ώρα καθιστό, με την πλάτη τεντωμένη, χωρίς καμιά βοήθεια.

Διαφορές στη Σωματική Ανάπτυξη Ανομοιόμορφη διαδικασία Ατομικές διαφορές Πολιτισμικές διαφορές Κληρονομικότητα & περιβάλλον

Ανάπτυξη του Εγκεφάλου Βάρος εγκεφάλου – Νεογέννητο: γραμμάρια – 3 μηνών: 500 γραμμάρια – 12 μηνών: 900 γραμμάρια – 24 μηνών: περισσότερο από γραμμάρια. – Ενήλικας: ανάμεσα στα και γραμμάρια

Ανάπτυξη των Νευρώνων Όλοι οι νευρώνες παρόντες από τη γέννηση: 100 με 200 δισεκατομμύρια νευρώνες έχουν ήδη σχηματιστεί προς το τέλος του δευτέρου τριμήνου της κύησης πριν αρχίσει η απότομη αύξηση του εγκεφάλου Οι αλλαγές οφείλονται – 1 ον στην αύξηση του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των νευρώνων και – 2 ον στο σχηματισμό όλο και περισσότερων συνάψεων

Διαφοροποίηση και Ανάπτυξη του Εγκεφάλου Γέννηση: τα τμήματα που έχουν αναπτυχθεί είναι αυτά που ελέγχουν έμφυτα αντανακλαστικά και ζωτικές βιολογικές λειτουργίες Μετά τη γέννηση: Οι περιοχές του εγκεφάλου που ωριμάζουν πρώτες είναι αυτές που ελέγχουν απλές κινητικές λειτουργίες και αισθητηριακές διεργασίες όπως όραση ακοή όσφρηση και γεύση 6 μηνών: τα ανώτερα φλοιώδη κέντρα που αφορούν σε ανώτερες διεργασίες όπως μάθηση, σκέψη, παραγωγή ομιλίας, αναλαμβάνουν τον έλεγχο (αντανακλαστικά χάνονται)

Εμπειρία και ανάπτυξη του εγκεφάλου Ανάπτυξη αναμένουσα την εμπειρία: ανάπτυξη νευρωνικών συνδέσεων υπό γενετικό έλεγχο η οποία εμφανίζεται σε κάθε φυσιολογικό περιβάλλον Ανάπτυξη εξαρτώμενη από την εμπειρία: ανάπτυξη νευρωνικών συνδέσεων που προκαλείται ως αντίδραση στην εμπειρία

Ανάπτυξη αναμένουσα την εμπειρία (Hubel & Wiesel) Γατάκια μεγάλωναν στο σκοτάδι από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 2 εβδομάδων. Μετά τοποθετούνταν σε έναν σωλήνα για πέντε ώρες την ημέρα και τον υπόλοιπο καιρό έμεναν στο σκοτάδι. – Τα γατάκια μπορούσαν να δούν κάθετες ρίγες πολύ καλά, αλλά ήταν ουσιαστικά τυφλά στις οριζόντιες ρίγες. – Μονοκυτταρική καταγραφή βρήκε πολύ λίγα κύτταρα στους φλοιούς τους που αντιδρούσαν σε οριζόντιες ρίγες.

Ανάπτυξη εξαρτώμενη από την εμπειρία (Rosenzweig) Oρισμένα ποντίκια μεγάλωναν σε εμπλουτισμένο και άλλα σε στερητικό περιβάλλον. Τα ποντίκια στο εμπλουτισμένο περιβάλλον επέδειξαν σε σύγκριση με αυτά στο στερητικό περιβάλλον: – Αυξημένα ποσοστά μάθησης σε τυπικά έργα του εργαστηρίου όπως η εκμάθηση ενός λαβυρίνθου – Καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη (αυξημένο συνολικό βάρος του εγκεφαλικού φλοιού, αυξημένες ποσότητες εγκεφαλικού ενζύμου που ενισχύει τη μάθηση, μεγαλύτερο σώμα νευρωνικών κυττάρων και μεγαλύτερα νευρογλοιακά κύτταρα, περισσότερες συνοπτικές συνδέσεις)

Κινητική ανάπτυξη Ποσοστό παιδιών που έχει κατακτήσει τη δεξιότητα50%90% Δεξιότητα Ηλικία σε μήνες Σηκώνει το κεφάλι κατά 90%2,23,2 Στριφογυρίζει2,84,7 Κάθεται όταν το στηρίζουν2,94,2 Κάθεται χωρίς στήριξη5,57,8 Στέκεται όταν κρατιέται από κάπου5,810 Μπουσουλάει7,09,0 Περπατάει όταν κρατιέται από κάπου9,212,7 Στέκεται καλά μόνο του11,513,9 Περπατά καλά12,114,3 Ανεβαίνει σκάλες17,022,0 Κλωτσά μία μπάλα20,024,0

Βασικές τάσεις στην κινητική ανάπτυξη Κινητική ανάπτυξη – «από το κεφάλι προς την ουρά» και – «από το κέντρο προς την περιφέρεια» Θεωρίες που εξηγούν τη σειρά και τον χρόνο κινητικής ανάπτυξης: – Άποψη της ωρίμανσης – Υπόθεση της εμπειρίας (ή της εξάσκησης) – Θεωρία δυναμικών συστημάτων

Άποψη της ωρίμανσης Σταδιακή εμφάνιση μίας γενετικά προγραμματισμένης διαδοχής γεγονότων κατά την οποία τα νεύρα και οι μύες ωριμάζουν με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω και από μέσα προς τα έξω Επιβεβαίωση από – Διαπολιτισμικές έρευνες – Μελέτες με δίδυμα

Υπόθεση της εμπειρίας (της εξάσκησης) Οι ευκαιρίες που έχει το παιδί να εξασκήσει τις κινητικές δεξιότητες είναι σημαντικές Wayne Dennis (1960) – έρευνες σε ιδρυματικά παιδιά: η ωρίμανση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων

Θεωρία δυναμικών συστημάτων Οι κινητικές δραστηριότητες είναι ενεργητικές αναδιοργανώσεις ικανοτήτων που αποκτήθηκαν παλαιότερα και οι οποίες γίνονται για να βρει το άτομο πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξερεύνησης του περιβάλλοντος ή εκπλήρωσης άλλων στόχων Γιατί πρέπει να δουλέψουν σκληρά τα βρέφη; Γιατί όλα τα μωρά περνάν από τα ίδια στάδια;

Κατηγορίες κινητικών δεξιοτήτων Αδρές κινητικές δεξιότητες – Σύρσιμο και μπουσούλημα – Βάδισμα Λεπτές κινητικές δεξιότητες – Πρώιμες δεξιότητες – Μεταγενέστερες δεξιότητες Ανάπτυξη αδρών κινητικών δεξιοτήτων: Σύρσιμο και μπουσούλημα

Νεογέν- νητο Έρπει κάνοντας κινήσεις ώθησης με τα γόνατα και τα δάκτυλα των ποδιών του. 2 μηνώνΚρατάει το κεφάλι όρθιο αλλά οι κινήσεις των ποδιών μειώνονται. 3 μηνώνΟ έλεγχος των κινήσεων του κεφαλιού και των ώμων αυξάνεται. 4 μηνώνΗ ικανότητα στήριξης του επάνω μέρους του σώματος με τα χέρια βελτιώνεται. 6 μηνώνΔυσκολεύεται να συντονίσει τους ώμους με τον μεσοθώρακα. Όταν ο μεσοθώρακας υψώνεται το κεφάλι χαμηλώνει. 7 μηνώνΜπορεί να κρατήσει το μεσοθώρακα υψωμένο αλλά είναι ανίκανο να συντονίσει τις κινήσεις χεριών και ποδιών. Έτσι έχει την τάση να κινείται μπρος-πίσω. 8-9 μηνών Οι συντονισμένες κινήσεις χεριών και ποδιών επιτρέπουν στο μωρό να μπουσουλήσει.

Ανάπτυξη αδρών κινητικών δεξιοτήτων: Βάδισμα 8 μηνώνΣτέκεται με βοήθεια 10 μηνώνΜπουσουλάει ακουμπώντας στα χέρια και στα γόνατα 11 μηνώνΠερπατάει με βοήθεια 12 μηνώνΣτέκεται μόνο του 14 μηνώνΠερπατάει μόνο του 2 ετών Μεγάλες δρασκελιές και ταλάντευση του σώματος. Σκαρφαλώνει, σπρώχνει, τραβά, τρέχει αλλά σκοντάφτει, ανεβοκατεβαίνει σκάλες με δυσκολία. Μικρή αντοχή. 3 ετών Κινείται πιο ομαλά με μικρότερο άνοιγμα ανάμεσα στα πόδια. Στέκεται στο ένα πόδι για λίγο. Κάνει ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες. 4 ετών Έχει μεγαλύτερη δύναμη, αντοχή και συντονισμό. Κάνει κουτσό. Μπορεί να πηδήξει μακριά. 5 ετών Η ισορροπία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Πηδούν ομαλά πάνω από αντικείμενα. Κάνει ποδήλατο. Κάνει πατίνι.

Ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων 4 μηνώνΠιάνει αντικείμενα και με τα δύο χέρια και τα εξερευνά. 6 μηνών Λαβή της δαγκάνας. Απλώνει το χέρι και πιάνει μικροαντικείμενα. Εξερευνά ιδιότητες αντικειμένων: ζουλάει μαλακά αντικείμενα και σέρνει αντικείμενα με ρόδες. 12 μηνών Πιάνει αντικείμενα με τον αντίχειρα και το δείκτη. Χτυπάει τα αντικείμενα μεταξύ τους. Κρατάει κουτάλι και το χτυπάει στο τραπέζι. Βάζει αντικείμενα σε δοχείο. 18 μηνών Σέρνει παιχνίδια ενώ περπατάει. Βάζει τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο. Γυρίζει σελίδες βιβλίου. Βάζει καπέλο. Βυθίζει κουτάλι στο πιάτο, το φέρνει κοντά στο στόμα, συνήθως άδειο. 2 ετών Ανοίγει συρτάρια. Τρώει με το πιρούνι. Χτίζει πύργο με τουβλάκια. 3 ετών Μουτζουρώνει με μπογιές, τραβάει γραμμές. Βάζει παπούτσια και κάλτσες. Ξεκουμπώνει και κουμπώνει. 4 ετώνΣχεδιάζει σχήματα και απλές μορφές. Ντύνεται μόνο του. 5 ετώνΔένει κορδόνια. Χρησιμοποιεί σωστά εργαλεία και σκεύη. Γράφει γράμματα.

Ανάπτυξη της εκούσιας προσπάθειας να φτάσει το παιδί αντικείμενα ΝεογέννηταΑντανακλαστικό της παλαμιαίας σύλληψης. Άστοχες προσπάθειες να φτάσουν αντικείμενα που είναι στο οπτικό τους πεδίο. 3 μηνώνΕκτείνουν τα χέρια τους, διορθώνουν την πορεία τους και βελτιώνονται σε ακρίβεια. 4 μηνώνΦτάνουν και πιάνουν αντικείμενα που βλέπουν και που ακούν μόνο (στο σκοτάδι). 5 μηνώνΦτάνουν και πιάνουν αντικείμενα που φωσφορίζουν και κινούνται στο σκοτάδι.

Τέλος Ενότητας

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Ειρήνη Σκοπελίτη, «Αναπτυξιακή Ψυχολογία». Ενότητα 6: Σωματικός Εαυτός Ανάπτυξη του Εγκεφάλου, του Σώματος και των Κινητικών Δεξιοτήτων. Έκδοση: 1.0. Πάτρα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.