1 Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ. 2 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ: Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά  Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καλως Ήρθατε στο CERN!.
Advertisements

"Δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων με τη χρήση Κοινωνικού Κεφαλαίου"
Νέες υπηρεσίες/ ανακοινώσεις από τον ΟΒΙ. DESIGN VIEW O Ενιαίο διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης κατατεθειμένων design στην Ευρώπη, βασισμένο σε πληροφορίες.
Τακτικό μέλος της AESGP Association of European Self – Medication Industry Σύνδεσμος.
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Ευρωπαϊκη ενωση Το μετέωρο βήμα….
1 η Ημερίδα φαρμακοποιών Κρήτης Φαρμακοποιοί και οικονομική κρίση Ευρωπαϊκή ανάλυση Εισηγήτρια : Χατζέλλη Μαριάνθη Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ
Καλώς Ήρθατε στο CERN! Χρήστος Λαζαρίδης University of Wisconsin-Madison.
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στηρίξτε τη φαρμακευτική περίθαλψη για τους Έλληνες ασθενείς Νοέμβριος 2013.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Η περίπτωση της SIEMENS
Διεθνής Κινητικότητα για Προσωπικό και Φοιτητές
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
Χάρτης Χώρες Πληθυσμός
Μεθοδολογία και Υποδομές: Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Α. Ροβολής Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Τα Σύμβολα της Ενωμένης Ευρώπης
Όλοι μαζί μια αγκαλιά, όλοι μαζί μια ένωση.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 8 η Διανομή Εισοδήματος και Μέτρα Πολιτικής.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
ΕΣΔΔ - Χρήστος Μπουρσανίδης1. Τρόπος αμοιβής των ιατρών: ● Αποζημίωση με τιμές της αγοράς: με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης παραλλαγή.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Υγειά και Ποιότητα ζωής Η ποιότητα ζωής είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο -Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο στην Αμερική ο όρος ποιότητα ζωής εκφράζει την.
Όλγα Χρ. Σίσκου RN, MSc, PhD
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
«Το νομικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες για τους ασθενείς στην κρίση» Δημήτρης Κρεμαλής, LL.M., Ph.D. LMU Munich Εταίρος, ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία Πρόεδρος.
Έρευνα κόστους υπηρεσιών 2009 Κ. Sultan ‘SID’ Dajani MRPharmS, Ταμίας, Royal Pharmaceutical Society Φαρμακοποιός & Αντιπρόσωπος της PGEU.
Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης Μάθημα: Εκπαιδευτική πολιτική Διδάσκουσα : Σοφία Ηλιάδου-Τάχου Φοιτήτρια : Ντέλη.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
1 Η Έλλειψη Εθνικού Σχεδιασμού για την Υγεία και οι Δραματικές Επιπτώσεις της ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ Γιώργος Ι. Στάθης.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Γ. Καμπουρίδης 9/26/ Βασικά Οικονομικά Μεγέθη - Ανάλυση Νεκρού Σημείου.
XBRL Νέο Πληροφοριακό πρότυπο για τις επιχειρήσεις Παρουσίαση: Στεργιάκη Ελισάβετ XBRL Νέο Πληροφοριακό πρότυπο για τις επιχειρήσεις Παρουσίαση: Στεργιάκη.
Μοντέλο του Porter. Διαμόρφωση στρατηγικής (συνέχεια) Αξιολόγηση των πληροφοριών Συνήθως, με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, γίνεται μια συνολική.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 12 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EUROPEAN REGIONAL SCIENCE ASSOCIATION.
Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο
Ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας σε Διεθνές Επίπεδο – Συγκριτικές Διακρατικές Διαφορές.
Δαπάνες Υγείας 1.
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ERASMUS+
Η προενεργητική διαχείριση της ασφάλειας και υγείας
Τα κύρια oργανωτικά χαρακτηριστικά ενός συστήματος προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες της οικονομικής και κοινωνικής κάθε χώρας είναι: Ο βαθμός επίτευξης.
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
Όλγα Χρ. Σίσκου RN, MSc, PhD
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ERASMUS+ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ (SMS) ΑΚ.ΕΤΟΣ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Mathew Shane & David Kelch
EURES Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 25 ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛ.Γ.Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
ΡΟΥΜΑΝΙΑ.
Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Καταγραφής Ενδιαφέροντος των Επιχειρήσεων – Μελών του ΕΒΕΘ για τις Αγορές του Εξωτερικού.
Η επιχείρηση ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την.
Τραπεζεσ– Ασφαλιση Πιστωσεων – Χρηματοδοτηση
Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Η επιχείρηση Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
Μελέτη Κόστους Κινητών Επικοινωνιών
«Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και Διασπαρμένη Παραγωγή –
Η επιχείρηση Α. ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε. Ε
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Η επιχείρηση ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΑΒΒΑΣ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

2 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ: Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά  Μπορεί να βοηθήσει στα μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα του τομέα της υγείας? προβλήματα του τομέα της υγείας? Μείωση κόστους με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας? Μείωση κόστους με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας? ή Πρόκειται για μηχανισμό επιλεκτικής κάλυψης του πληθυσμού, προκαλώντας προβλήματα ισοτιμίας πληθυσμού, προκαλώντας προβλήματα ισοτιμίας (cream skimming)? (cream skimming)?

H λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς υγείας Για την αποτελεσματική λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς θα πρέπει να ισχύει η εξίσωση: π 1 = (1+α) p 1 L όπου: π 1 είναι το ασφάλιστρο που αντιστοιχεί στο άτομο 1 α είναι το ποσοστό προσαύξησης που αναλογεί στις διοικητικές δαπάνες και τα κέρδη της ασφαλιστικής εταιρείας p 1 είναι η πιθανότητα το άτομο 1 να ζητήσει αποζημίωση για καλυπτόμενα έξοδα περίθαλψης L είναι το αναμενόμενο ύψος της αποζημίωσης για καλυπτόμενα έξοδα περίθαλψης 3

Προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς  Πρόσθετα, θα πρέπει τόσο η πιθανότητα του κινδύνου p1 όσο και το μέγεθος της ζημιάς L να είναι ανεξάρτητα πράξεων ή παραλείψεων των ασφαλισμένων  Ωστόσο, στην πράξη υφίσταται το φαινόμενο του ηθικού κινδύνου (moral hazard)  Για την αντιμετώπισή του εφαρμόζεται το μέτρο της συνασφάλισης (της συμμετοχής, δηλαδή, των ασφαλισμένων στο κόστος περίθαλψης)  Στην Ελλάδα, έντονο το πρόβλημα του ηθικού κινδύνου τη δεκαετία του ’90.  Από την πλευρά των πολιτών, σημαντικό πρόβλημα η αντίστροφη / δυσμενής επιλογή (adverse selection) 4

Οι διάφορες μορφές που μπορεί να λάβει η ιδιωτική ασφάλιση Εναλλακτική της κοινωνικής ασφάλισης (opt out) πχ Γερμανία, Ολλανδία Πρόσθετη (supplementary) για υπηρεσίες, που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση Συμπληρωματική (complementary) για μερική ή πλήρη κάλυψη των θεσμοθετημένων συμ-πληρωμών πχ Γαλλία Ομαδική (τα ασφάλιστρα κυρίως καλύπτονται από τους εργοδότες). Πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ. 5

6 Το ποσοστό του καλυπτόμενου πληθυσμού από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ

7 Η ποσοστιαία συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στη χρηματοδότηση της συνολικής δαπάνης υγείας 2005 Αυστραλία6,7 Αυστρία5,2 Βέλγιο5,1 Καναδάς12,9 Τσεχία0,2 Δανία1,5 Φινλανδία2,3 Γαλλία12,5 Γερμανία9,2 Ελλάδα2,5 Ουγγαρία1,1 Ισλανδία0 Ιρλανδία7 Ιταλία0,9 Κορέα3,4 Μεξικό3,3 Ν. Ζηλανδία 4,5 Πολωνία0,6 Πορτογαλία3,8 Ισπανία5,5 Ελβετία8,8 ΗΠΑ36,6

Κράτος και Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας  Σε ορισμένες χώρες εκπίπτει η δαπάνη για ασφάλιστρα -Επιδοτούνται εύρωστα άτομα -Στρεβλώνεται η λειτουργία της αγοράς  Οι θιασώτες της ιδιωτικής ασφάλισης: χρησιμοποίηση φορολογικών εσόδων για χορήγηση διατακτικών ιδιωτικής ασφάλισης σε οικονομικά ασθενείς. Αντιμετώπιση του προβλήματος της αντίστροφης επιλογής. 8

Αλληλεπίδραση Ασφάλισης και Συστήματος Υγείας Σύστημα που βασίζεται σε ανταγωνιζόμενες ιδιωτικές εταιρείες πχ ΗΠΑ + Προάγει την ανταποκρισιμότητα και τη δυνατότητα επιλογής των πολιτών -Αυξανόμενο κόστος -Κάλυψη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ???? Συστήματα όπου το μέτρο της συμμετοχής των χρηστών στο κόστος υφίσταται σε σημαντικό βαθμό, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. -Ωστόσο, αναιρεί το ρόλο του μέτρου της συμμετοχής στο κόστος Συστήματα όπου η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί ως πρόσθετη (της υποχρεωτικής) + Μειώνει τη δημόσια δαπάνη λόγω της εξαίρεσης κάποιων καλύψεων από το βασικό πακέτο 9

Μελλοντικές εξελίξεις στην Ιδιωτική Ασφάλιση Τα επιτεύγματα της γενετικής, η δυνατότητά μας να διαβάζουμε το γενετικό κώδικα, πώς θα επηρεάσουν τις πολιτικές ασφάλισης των εταιρειών (για την επιλογή των ασφαλισμένων)??? Ασφάλιση όμως σε βέβαιο κίνδυνο δεν υφίσταται παρά μόνο με κατακόρυφη αύξηση των ασφαλίστρων Μήπως σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για το «τέλος της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας»??? Συνεπώς, ανάγκη εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, μέσω αύξησης της αποδοτικότητας, με ταυτόχρονη αύξηση της ποιότητας και ικανοποίησης των χρηστών 10