Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ετερογενής μικροβιακή ανάπτυξη
Advertisements

Χημική Ισορροπία.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιοτεχνολογία.
Πως μεταδίδεται η ασθένεια
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων.
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (χημοστάτης)
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση Μπλέ του μεθυλενίου- Κινητική
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 1 η Μικροπολλαπλασιασμός Φυτών (μέρος β) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων. 2  Η ασθένεια που προκαλείται από τη μετάδοση μικροβιακού παράγοντα (ή τοξίνης) σε ένα ευπαθή ξενιστή.
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
Βιολογική Oλιστική Προσέγγιση της Δυναμικής Μορφής Επιβίωσης Παθογόνων Βακτηριακών Σχηματισμών - ΒΙΟΥΜΕΝΙΑ.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Εργαστήριο Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου Πρακτική Εξάσκηση μέσω ΕΣΠΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΙΖΑΜΠΕΛΑ 1101.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Αντιβιοτικά Κεφάλαιο 12 Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. Ιστορικό Υπόβαθρο Α. Fleming 1928: Ανακάλυψη της αντιβακτηριακής δράσης του Penicillium nοtarium στον.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Εισαγωγή, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 3: Καταμέτρηση Μικροοργανισμών με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης ή επίστρωσης σε τρυβλία- Κανόνες Αρίθμησης (ή καταμέτρησης).
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
ΕΥΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ /05/ /05/ /07/ /07/2012.
Παραγωγή Αγενούς Πολλαπλασιαστικού υλικού
ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕPΓΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ PSEUDOMONAS SAVASTANOI subsp.SAVASTANOI.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 5: Αναπαραγωγή βακτηρίων, μικροβιακή αύξηση και θανάτωση. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
Καθαριστικά, Απολυμαντικά, Ιατροτεχνολογικά. Καθαρισμός – Απολύμανση – Αποστείρωση Ιατροτεχνολογικών Επιφανειών Πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων και λοιμωδών.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
Μικροβιολογία Τροφίμων I
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
Τέτανος.
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Aγοράσαμε γάλα ήδη παστεριωμένο και το θερμάναμε έως τους 45ο C.
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με λοίμωξη
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ......
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανάπτυξη μικροοργανισμών σε θρεπτικά υποστρώματα Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη

Μικροβιακή Καλλιέργεια Μια μικροβιακή καλλιέργεια αποτελεί τα δοχείο καλλιέργειας, το θρεπτικό υπόστρωμα και το εμβόλιο του μικροοργανισμού Δοχείο καλλιέργειας –α) κωνική φιάλη –β) τρυβλίο Petri –γ) δοκιμαστικός σωλήνας –δ) σωλήνας γενικής χρήσεως Εμβολιασμός μικροοργανισμού: μικρή ποσότητα εναιωρήματος στο θρεπτικό υλικό Θρεπτικό υλικό

Προετοιμασία Θρεπτικού υλικού Ανάγνωση συνταγής υποστρώματος Ζύγιση συστατικών Διάλυση συστατικών Διαύγαση Θρεπτικού υλικού (μερικές φορές) Αποστείρωση (121 ο C για 15 λεπτά) Διανομή θρεπτικού υλικού Έλεγχος στειρότητας (37 ο C για 24 ώρες) Διατήρηση υλικού (ψυγείο)

Καθαρή Καλλιέργεια Α) διαδοχικές αραιώσεις

Καθαρή Καλλιέργεια Β) Μέθοδος παράλληλων γραμμών σε στερεό θρεπτικό υπόστρωμα

Μορφολογία αποικιών

Μικροβιακή Ανάπτυξη

Στάδια μικροβιακής ανάπτυξης –Λανθάνουσα φάση: Δεν υπάρχει ανάπτυξη, προσαρμογή και προετοιμασία –Φάση Επιτάχυνσης: αρχή ανάπτυξης –Φάση Εκθετικής ανάπτυξης: έντονη ανάπτυξη –Φάση Επιβράδυνσης: ελάττωση του ρυθμού ανάπτυξης –Φάση Στασιμότητας: ο πληθυσμός παραμένει μεταβολικά ενεργός αλλά δεν αυξάνεται –Φάση Θανάτου: η βιωσιμότητα ελαττώνεται

Τρόποι μετάδοσης μικροοργανισμών 1. άμεση επαφή 2. εισπνοή σταγονιδίων 3. κατάποση μολυνσμένης τροφής 4. εκδορές π.χ τέτανος 5. αρθρόποδα πχ ψύλλοι, ελονοσία

Παράγοντες υπεύθυνοι για λοιμογόνο δράση βακτηρίων Λοίμωξη: η είσοδος και ανάπτυξη (πολλαπλασιασμός) ενός μικροοργανισμού στον οργανισμό του ανθρώπου. Εξαρτάται: 1. αριθμός μικροοργανισμών 2. Λοιμογόνος δύναμη μικροοργανισμών. πχ. Σαλμονέλα: Λοίμωξη με λιγότερους από 1000 οργανισμούς, Σιγκέλα: Λοίμωξη με 10 οργανισμούς

Κλινική πορεία λοιμωδών νοσημάτων α) Λοίμωξη β) Χρόνος επώασης γ) πρόδρομος περίοδος δ) οξεία φάση ε) περίοδος απόκλισης ζ) περίοδος ανάρρωσης