Διαταραχές του συναισθήματος. Έννοιες και διακρίσεις  Ψυχοπαθολογία: μελέτη των ψυχικών καταστάσεων κατά τις οποίες οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επιθετικότητα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ.
Advertisements

Αφράτη Αναστασία Φοιτήτρια Ιατρικής
Παραβατικότητα ανηλίκων. Εκτίμηση επικινδυνότητας και αναγκών τους
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ … ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Ευθύνες Σχολείου και Οικογένειας στην πρόληψη Παραβατικής Συμπεριφοράς των παιδιών μας … Δ. Μικελλίδης.
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
Τζιάκης Νίκος Παιδοψυχίατρος
Πρόληψη επιθετικότητας Πρόληψη επιθετικότητας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΘΕΜΑ Παρουσιάζουν οι Μαθήτριες του τμήματος ΑΥ1 – Ε.Π.Α.Λ Γλυφάδας •Κιουστελίδη Δανάη.
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Φόβοι, ανασφάλειες και ψυχολογικά προβλήματα εφηβικής ηλικίας
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Αυτοκτονικότητα και κατάθλιψη: Κατανόηση και θεραπεία
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της Μιχάλη Αργυρώς.
Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.
Ψυχιατρικές Διαταραχές και Υ π οστηριζόμενη Εργασία.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Ερευνητική Εργασία (Project) τμήματος Α2
Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12
Επιθετικότητα Επιθετικότητα είναι η συμπεριφορά που έχει στόχο να πληγώσει κάποιον ή να καταστρέψει κάτι. Η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιες συγκινησιακές.
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του, τα αίτια που τον ωθούν και οι συνέπειες των πράξεών του.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Άνδρας 38 ετών, έγγαμος. Προοδευτικά επιτεινόμενη κατάθλιψη τις τελευταίες.
Αποδόσεις αιτίων.
ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
Η βία μπορεί να συμβεί στα «καλύτερα» σπίτια, δεν έχει χρώμα, χώρα, κουλτούρα, κοινωνικό, μορφωτικό ή οικονομικό υπόβαθρο.
Μαρία Παπαδάκη. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πριν την εκδήλωσή του Μείωση της ζήτησης – Προαγωγή της υγείας WHO: Προαγωγή της υγείας αποτελεί η ανάπτυξη.
Χαρακτηριστικά παιδιών αυτιστικού φάσματος
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ
Οι εκτιμήσεις των ενηλίκων αποτελούν τη βάση για την αυτοεκτίμηση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας Το καλό και το κακό ορίζονται από τις συναισθηματικές.
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Καταθλιψη Λύκειο Μεσοβουνίων
Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει χαθεί. Είτε είναι πρόσωπο είτε είναι ιδέα είτε πρόκειται για μια κατάσταση» Σίγκμουντ.
Συναισθηματική Νοημοσύνη: Ορισμός, δομή, μοντέλα, μέσα αξιολόγησης
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 1: Εισαγωγή – Ψυχική Υγεία – Ψυχική Διαταραχή. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 1.Καταθλιπτική διάθεση. 2.Απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. 3.Μειωμένη ενέργεια.
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑ 10. Επιθετικότητα Συνηθισμένο φαινόμενο Μπορεί να αποτελεί από τη μαζική βία ενός πολέμου ως τα καθημερινά περιστατικά λεκτικής.
Σωματοποίηση του άγχους σε παιδί πρώτης σχολικής ηλικία. Ο ρόλος της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας στην Οικογένεια. Αβαγιανού Πηνελόπη-Αλεξία.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
Δημιουργία κινήτρων στην εκπαίδευση
Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει χαθεί. Είτε είναι πρόσωπο είτε είναι ιδέα είτε πρόκειται για μια κατάσταση» Σίγκμουντ.
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, BULLYING (εκφοβισμός).
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ & ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΘΡΗΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Η αιτιολογία της εξάρτησης
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
AITIA Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, του τρόπου σκέψης, του συναισθήματος αλλά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΑΝΑΠΗΡΙΑ.
Συναισθηματική ανάπτυξη
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Σιασιαμούτης Κωνσταντίνος
Αναπτυξιακη ψυχολογια συναισθηματικη και κοινωνικη αναπτυξη παιδιων
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Φυσιολογικό και παθολογικό
Αποσυνδετικές διαταραχές
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΨΧ06 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 : ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
Παιδοψυχιατρική Dr. Μαρία Παπαδημητρίου, MD, PhD
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διαταραχές του συναισθήματος

Έννοιες και διακρίσεις  Ψυχοπαθολογία: μελέτη των ψυχικών καταστάσεων κατά τις οποίες οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη ζωή τους  Ακραίες συναισθηματικές εμπειρίες, έντονες και μακροχρόνιες καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης ή φόβου  Οι συγκινήσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο της ψυχοπαθολογίας, αλλά η διαταραχή δεν ταυτίζεται ποτέ με την ίδια τη συγκίνηση, αλλά με την υπερβολή της ή την παρουσία της απουσία ενός συγκεκριμένου αντικειμένου: Θλίψη ≠κατάθλιψη, Πανικός≠Φόβος, Χαρά≠Μανία  Ταξινομικά συστήματα DSM IV & ICD 10: Διαγνωστικά κριτήρια κλινικών «περιπτώσεων» ή  Συνεχείς μετρήσεις με καταλόγους συμπτωμάτων και χρήση ερωτηματολογίων (κυρίως για παιδική ψυχοπαθολογία) Ωστόσο, συμφωνία ως προς τους παράγοντες ψυχοπαθολογίας

Η ψυχοπαθολογία στην παιδική ηλικία  Διαταραχές εξωτερίκευσης συναισθήματος: θυμός, εχθρότητα, επιθετικότητα, κλοπές και ψέματα (>6 μήνες)  Διαταραχές εσωτερίκευσης συναισθήματος: θλίψη (>2 εβδομάδες), άγχος (>6 μήνες), απόσυρση (>2 εβδομάδες)

Σχέση ανάμεσα στα βραχύχρονα συναισθήματα και την ψυχοπαθολογία  Η ψυχοπαθολογία χαρακτηρίζεται από κυριαρχία ενός και μόνο συναισθήματος στη συναισθηματική οργάνωση του ατόμου:  Μεμονωμένα γεγονότα προκαλούν μακροχρόνιες διαταραχές, αλλά συνήθως μεταγενέστερα συγκινησιακά γεγονότα ενισχύουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων με συνέπεια τη δημιουργία μιας σταθερής δομής ανταπόκρισης (Tomkins, 1979)  Ασυμβατότητα συγκινησιακής συμπεριφοράς: έλλειψη ενσυναίσθησης  Δυσκολία στη ρύθμιση των συγκινήσεων, οπότε αυτές γίνονται πιο έντονες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και παρεμβάλλονται στην καθημερινή ζωή

Παρεκκλίσεις των συγκινησιακών συστατικών  Αξιολόγηση γεγονότων: τα επιθετικά παιδιά αξιολογούν συχνότερα ως σκόπιμη μια επιθετική συμπεριφορά (Dodge & Coie, 1987), ενώ η «καταθλιπτογενής» απόδοση (σταθερότητα αρνητικών γεγονότων, εσωτερική απόδοση και γενίκευση) χαρακτηρίζει τα καταθλιπτικά παιδιά  Διαταραχές εξωτερίκευσης: μικρότερη κατανόηση των συναισθημάτων τους, λιγότερο σοβαρές αιτίες για τα συναισθήματά τους και μειωμένη ικανότητα ανάκλησης των λεπτομερειών αυτών των γεγονότων  Κατάθλιψη: προτίμηση σε συμπεριφορές απόσυρσης

Η ψυχοπαθολογική «διαμόρφωση του παιδιού»  Τα μη τυπικά συναισθήματα προέρχονται από μη τυπικά περιβάλλοντα:  Η επιθετικότητα εξασφαλίζει τους στόχους απέναντι σε επιθετικούς γονείς, ενώ η κατάθλιψη αφαιρεί την επιθετικότητα από άλλα μέλη της οικογένειας  Σταθερότητα των δυσλειτουργιών που παρατηρείται κατά την ενήλικη ζωή και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το άτομο, αλλά από το συνήθως σταθερό δυσλειτουργικό περιβάλλον

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της παιδικής και συχνά ενήλικης ψυχοπαθολογίας  Συγκρούσεις γονέων: συχνότητα και σοβαρότητα οργισμένων διαφωνιών, διάσταση απόψεων στα θέματα ανατροφής και περίοδοι σιωπηλής υπερέντασης [Cummings (1987): Το εχθρικό και επιθετικό συναίσθημα μεταξύ ενηλίκων προκαλεί την επιθετικότητα των παιδιών]  Ψυχιατρικές διαταραχές γονιών: τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά έναν τύπο διαταραχής παρόμοιο με εκείνο των γονιών τους, π.χ. κατάθλιψη=διαταραχές εσωτερίκευσης, (μίμηση προτύπου ή ματαίωση στόχων)  Γενετική προδιάθεση και περιβάλλον (διαταραχή της σχέσης προσκόλλησης)

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της παιδικής και συχνά ενήλικης ψυχοπαθολογίας  Field et al. (1988): αλληλεπίδραση βρεφών με καταθλιπτική μητέρα με τη μητέρα τους και έναν ξένο: τα βρέφη αναπτύσσουν δομές ανταπόκρισης προσαρμοσμένες στις συναισθηματικές καταστάσεις της μητέρας τους (ανασφαλής δεσμός) και μεταφέρουν αυτές τις δομές στις καινούργιες αλληλεπιδράσεις  Hops et al. (1978): το παιδί μαθαίνει επίσης ότι το αποτέλεσμα των συναισθημάτων στις αλληλεπιδράσεις παρακολουθώντας τον καταθλιπτικό γονιό του να αλληλεπιδρά με άλλα μέλη της οικογένειας  Καταθλιπτική διάθεση μειώνει την επιθετικότητα, η έκφραση του θυμού μειώνει την καταθλιπτική διάθεση ή ακόμη το συναίσθημα δεν αφορά πάντοτε το πρόσωπο που απευθύνεται (π.χ. ο πατέρας καταστέλλει το θυμό προς τη μητέρα και τον απευθύνει στα παιδιά του)

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της παιδικής και συχνά ενήλικης ψυχοπαθολογίας  Σχέσεις γονιών-παιδιού:  Αποτυχία διαμόρφωσης του πρωταρχικού δεσμού προσκόλλησης (Bowlby, 1951) λόγω εγκατάλειψης- ιδρυματοποίησης, ωστόσο οι υποστηρικτικές σχέσεις αργότερα στη ζωή μπορούν να βελτιώσουν τις αρνητικές επιδράσεις της πρώιμης συναισθηματικής αποστέρησης (ανθεκτικότητα): θετή οικογένεια (Hodges & Tizard, 1989, 1978) ή υποστηρικτικός σύζυγος (Quinton & Rutter, 1988)  Απώλεια του ενός γονιού: ως παράγοντας κινδύνου κατάθλιψης συναρτάται από την ποιότητα της φροντίδας μετά την απώλεια (η απώλεια του πατέρα ενέχει περισσότερους κινδύνους από την απώλεια της μητέρας)  Είδος δεσμού: αποπροσανατολισμένος αποδιοργανωμένος=54% σε βρέφη με μητέρες χαμηλού εισοδήματος και κατάθλιψη=ισχυρός παράγοντας ψυχοπαθολογίας κυρίως κατά τους πρώτους 18 μήνες, πάντα σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της παιδικής και συχνά ενήλικης ψυχοπαθολογίας  Διαταραχές στη σχέση παιδιού-γονιού:  Επικρίσεις, έλλειψη θαλπωρής, κακοποίηση  Έλλειψη θετικών συναισθημάτων:  Pettit & Bates (1989): βρέφη 6, 13 & 24 μηνών: Τρυφερή επαφή, τρυφερή διδαχή, προφορικά ερείσματα: πρόγνωση ψυχοπαθολογίας στα 4 έτη: ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας από τα αρνητικά συναισθήματα  Φτώχεια  Χαμηλός δείκτης νοημοσύνης, καθυστέρηση στην ομιλία, ήπιες γνωστικές βλάβες από πρόωρο τοκετό  Ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά  Προσθετική/συσσωρευτική δράση των παραγόντων κινδύνου  Αντισταθμιστικός ρόλος προστατευτικών παραγόντων που εξασφαλίζει ανθεκτικότητα

Παράγοντες ευπάθειας  Απώλεια τροφού: μητέρας: έλλειψη φροντίδας/πατέρα: κατάθλιψη μητέρας: Απώλεια αίσθησης του εαυτού ως πολύτιμου και αξιαγάπητου  Αρνητικές Γνωστικές Επιδράσεις  Ύφος απόδοσης αιτιότητας: ο τρόπος του σκέπτεσθαι προδιαθέτει την κατάθλιψη (αυθαίρετα συμπεράσματα και αντιμετώπιση γεγονότων ως προσωπικών), έτσι  Ένα γεγονός:  Προκύπτει από εσωτερικές αιτίες και όχι εξωτερικούς παράγοντες  Έχει οικουμενικό και σταθερό και όχι τρέχοντα και τοπικό χαρακτήρα  Αυτοεκτίμηση: απόδοση αποτυχίας σε εσωτερικές αιτίες

Βιολογικοί παράγοντες ευπάθειας  Ουδός βίωσης συγκινήσεων κληρονομικά καθορισμένος: βαθμός συναισθηματικότητας  Βραχείς υποδοχείς μεταφοράς σεροτονίνης  Οι μεταβλητές που θεωρούνται περιβαλλοντικές μπορούν να επηρεαστούν από την κληρονομικότητα (Plomin & Bergeman, 1991): ισχυρή συσχέτιση εμφάνισης δυσάρεστων γεγονότων σε μονοζυγώτες, αλλά όχι στους διζυγώτες δίδυμους (πιθανόν λόγω κληρονομημένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας, π.χ. παρορμητικότητα)

Πολιτισμικοί παράγοντες ευπάθειας  Διαφορετική ευαισθησία: Μία μόνο σοβαρή περίπτωση άγχους σε ιθαγενείς Αυστραλούς, απουσία αγοραφοβίας σε Ιφαλούκ  Διαφορετικοί δομή (κατάθλιψη, WHO, 1993):  Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιράν: θλίψη, έλλειψη χαράς, άγχος, έλλειψη ενεργητικότητας  Ιράν: 57% vs Καναδάς: 27% σωματικά συμπτώματα  Καναδάς & Ελβετία (68%) vs Ιράν (32%): αισθήματα ενοχής και αυτοκατηγορίας

Η κοινωνική υποστήριξη ως παράγοντας ανθεκτικότητας  Οι σχέσεις οικειότητας λειτουργούν προστατευτικά: Μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών που δεν διατηρούσαν μια οικεία στενή σχέση (Parry & Shapiro, 1986; Solomon & Bromet, 1982)  Κοινωνική υποστήριξη: ύπαρξη ενός έμπιστου προσώπου, απουσία διαπροσωπικών προστριβών, ένταξη σε ένα κοινωνικό δίκτυο και πρακτική βοήθεια: αντίληψη του εαυτού ως ικανού να συνεχίσει να επιτυγχάνει κοινούς στόχους μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους