Οφθαλμολογική – Οπτομετρική Εξέταση ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ατομικό- Οικογενειακό Συνήθη οφθαλμικά συμπτώματα ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Επισκόπηση-ψηλάφηση Εξέταση της όρασης 1.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ
Advertisements

Κλάσματα- κλασματικές μονάδες- κλασματικοί αριθμοί
Τα γυαλιά: Ο βοηθός της όρασής μας.
Superior Visualization. Ποια χαρακτηριστικά έχουν σημασία? •Ανάλυση –Ανάλυση είναι η δυνατότητα της απεικόνισης μικρών αντικειμένων και καθορίζεται από.
ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Pinhole Camera ή Κάμερα Μικροσκοπικής Οπής
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
ΕΡΓΑΣΙΑ 1ο Λύκειο Χαλανδρίου Τάξη Γ΄ Μάθημα: Φυσική Γενικής Σχ
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΟΣ ΦΑΚΟΥ
1 Αλγόριθμοι Παρακολούθησης Ακτίνας (Ray tracing) Τα μοντέλα τοπικού φωτισμού (π.χ. Phong) δεν ασχολούνται με τον έμμεσο φωτισμό των αντικειμένων. Τα μοντέλα.
Τεστ (χρήση διαφανειών- Αρχής Huygens)
Βασικοί μηχανισμοί όρασης
Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
9. ΦΑΚΟΙ & ΟΠΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.
Β’ Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ.
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Δύο καθρέπτες τοποθετούνται όπως δείχνει το σχήμα
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Όργανο υποδοχής του ερεθίσματος-αισθητήριο όργανο Αισθητήριο νεύρο
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
ΓΕΝΙΚΑ ΤΥΠΟΙ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΤΙΩΝ
7.2 ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ: ΕΙΔΩΛΑ
Βαλαβάνη Ευδοξία ΑΕΜ: Εργασία 3η.
Διανυσματική παράσταση εναλλασσόμενων μεγεθών
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Προοπτική
Ο οφθαλμικός λοβός έχει
ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΙΝΗΣΗΣ Εξελικτική Κρισιμότητα της Κίνησης
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μήκους – Μέση Τιμή Ηλ. Μαυροματίδης
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΜΑΤΙΟΥ
Ποια είναι τα παιδιά με προβλήματα όρασης;
Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης
Πώς βλέπουμε.
6° Εργαστηριακό Μάθημα Θέμα: Φως - Κάτοπτρα.
ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ- ΜΑΚΙΓΙΑΖ
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ - A possible day at the office ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ, M.Sc. Optometry ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.
Οπτικό πεδίο Οπτικό πεδίο είναι εκείνη η άποψη που μπορεί να δει κανείς χωρίς κίνηση του κεφαλιού. Η εικόνα που προβάλλεται επάνω στον αμφιβληστροειδή.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ I.
ΑΜΕΣΗ ΟΦΘΑΛΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Οπτικά, αυτά τα όργανα αποτελούνται από δύο μέρη, ένα φωτιζόμενο σύστημα και ένα σύστημα παρατήρησης.
Βασικά στοιχεία Τηλεσκοπίου Ενίσχυση Φωτός Μεγέθυνση Γ. Νικολιδάκης.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 25/10/10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΟΦΘΑΛΜΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σ  1.η δράση των οφθαλμοκινητικών μυών 2.το τόξο επαφής των μυών 3.Οι συζυγείς κινήσεις.
Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Ενότητα 3: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Βασίλης Αργυρόπουλος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Ο μηχανισμός της όρασης Για να σχηματιστεί οπτική εικόνα, πρέπει οι φωτεινές ακτίνες να σχηματίσουν είδωλο του αντικειμένου πάνω στον αμφιβληστροειδή =>βρίσκονται.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ Το υδατοειδές υγρό που παράγεται από το ακτινωτό σώμα διαχέεται και γεμίζει το χώρο.
Κερατομετρία - Τοπογραφία Κερατόμετρο Javal. Κερατόμετρο Bauch & Lomb.
ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη.
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ Αμβλυωπία μπορεί να ορισθεί η οπτική οξύτητα χειρότερη από 6/9, η οποία δεν οφείλεται σε διαθλαστικά σφάλματα, οφθαλμολογικές ανωμαλίες που μπορούν.
Ανατομία και φυσιολογία του οπτικού συστήματος όραση: οπτικό σύστημα, φως, αντικείμενο κύρια οπτική οδός: μάτι-θάλαμος-φλοιός μάτι: αμφιβληστροειδής (retina)
Η οπτική οξύτητα περιγράφεται με το παρακάτω κλάσμα: Οπτ. Οξύτητα = όραση (v) (χωρίς διόρθωση) = απόσταση του τεστ σε m / απόσταση αναγνώρισης πιο μικρού.
Ο φωτογραφικός φακός Στα πλαίσια του μαθήματος Φωτογραφίας στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, στα Δ.ΙΕΚ Σπάρτης Ρήγου Θάλεια.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ. Πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας των οφθαλμοκινητικών μυών το ματιού, με αποτέλεσμα την παρέκκλιση από.
ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ Η φωτεινή δέσμη μπορεί να έχει κυκλική διατομή ( Spot retinoscope ) ή ταινιοειδή (Streak retinoscope)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 ΝΥΣΤΑΓΜΟΣ. Ακούσιες, ρυθμικές,με μορφή ταλαντώσεως κινήσεις ενός ή δύο οφθαλμών σε όλες ή ορισμένες μόνο θέσεις του βλέμματος. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Δρ Αποστολίδου Ευτέρπη Εντατικολόγος Φυσιολογία Νοέμβριος 2011.
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Κουκούλης Πάρης. Τα μέρη του ματιού βολβόςΟ βολβός του ματιού κινείται από μύες Βολβός.
1. άνω ορθός μυς του ματιού
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Εισαγωγή στην ανατομία και φυσιολογία του οπτικού συστήματος
(σχετικό κομμάτι: ~37s ως ~2min
ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ό ρ α σ η.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γεώργιος Τζούμας (ΑΕΜ:45)  
Πώς μετράμε με το παχύμετρο;.
Καθηγητής: Κ. Πιτσιλαδής Τάξη-Τμήμα: Α΄1 Μάθημα: Βιολογία
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οφθαλμολογική – Οπτομετρική Εξέταση ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ατομικό- Οικογενειακό Συνήθη οφθαλμικά συμπτώματα ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Επισκόπηση-ψηλάφηση Εξέταση της όρασης 1. οπτική οξύτητα 2. οπτικά πεδία 3. έλεγχος της αντίληψης χρωμάτων 4. προσαρμογή στο σκότος 5. ευαισθησία στη φωτεινή αντίθεση 6. διόφθαλμη όραση εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία κερατομετρία - τοπογραφία κερατοειδούς αισθησιομετρία κερατοειδούς τονομετρία βυθοσκόπηση εξοφθαλμομετρία έλεγχος της δακρυικής λειτουργίας έλεγχος των αντανακλαστικών της κόρης έλεγχος οφθαλμοκινητικότητας αντικειμενική εξέταση της διάθλασης Πρεσβυωπία - έλεγχος

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ φλουοροαγγειογραφία- αγγειογραφία με πράσινο της ινδοκυανίνης υπερηχογραφία βιομετρία διαγνωστική υπερηχογραφία ηλεκτρονική μελέτη της θηλής του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς ηλεκτροφυσιολογία: ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα-ηλεκτροοφθαλμογράφημα- οπτικά προκλητά δυναμικά-κορογραφία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ μικροβιολογικές – κυτταρολογικές – βιοψία – PCR ακτινολογικός έλεγχος: MRI-CT-Scan βολβού, κόγχου, εγκεφάλου

Η οπτική οξύτητα εξαρτάται από τη διαθλαστική κατάσταση του ματιού και τη λειτουργική κατάσταση του αμφιβληστροειδούς, των νευρικών οδών και των κεντρικών νευρικών μηχανισμών. Με τον όρο οπτική οξύτητα καλούμε την μέτρηση της οξύτητας της όρασης με διόρθωση. Μετριέται για μακριά στα 6m και για κοντά στα 33cm, μονόφθαλμα και διόφθαλμα, χρησιμοποιώντας ειδικούς πίνακες που ονομάζονται οπτότυπα.

Η μέτρηση της οπτικής οξύτητας βασίζεται στον προσδιορισμό της μικρότερης αμφιβληστροειδικής εικόνας που μπορεί να γίνει αντιληπτή από το μάτι. Για να γίνει ο διαχωρισμός δύο σημείων θα πρέπει να ερεθιστούν δύο κωνία και μεταξύ τους να παρεμβάλλεται ένα που να μην ερεθίζεται. Η μέση διάμετρος ενός κωνίου είναι 0,004 mm και είναι η μικρότερη αμφιβλιστροειδική εικόνα που μπορεί να γίνει αντιλιπτή. Στην κλινική πράξη αντί του μεγέθους της αμφιβληστροειδικής εικόνας, χρησιμοποιούμε σαν μεταβαλλόμενο μέγεθος τη οπτική γωνία. Έχει υπολογιστεί ότι προκειμένου να σχηματιστεί μια αμφιβληστροειδική εικόνα μεγέθους 0,004 mm, το αντικείμενο πρέπει να σχηματίζει στο δεσμικό σημείο του ματιού μια γωνία 1 min. Το μέγεθος αυτό λαμβάνεται σαν το πρότυπο της οπτικής οξύτητας.

Το μέγεθος της αμφιβληστροειδικής εικόνας και αντίστοιχα το μέγεθος της οπτικής γωνίας δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του αντικειμένου, αλλά και από την απόσταση που το χωρίζει από το μάτι. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η απόσταση, τόσο μικρότερη είναι και η αμφιβληστροειδική εικόνα και αντίστοιχα η οπτική γωνία.

Η οπτική οξύτητα περιγράφεται με το παρακάτω κλάσμα: Οπτ. Οξύτητα = όραση (v) (με η χωρίς διόρθωση) = απόσταση του τεστ σε m / απόσταση αναγνώρισης πιο μικρού γράμματος σε προβολή 5΄(m). π.χ. το 6/60 μας δίνει δυο πληροφορίες: το πρώτο νούμερο ο αριθμητής, μας δείχνει πως το τεστ διεξάγεται στα 6 m. Το δεύτερο νούμερο, ο παρανομαστής, μας δείχνει πως το γράμμα είναι σε μέγεθος τέτοιο, όπως το γράμμα των 5΄, από απόσταση 60 m. Αλλά το άτομο μπορεί να το δει αυτό μόνο από τα 6 m.

ΟΠΤΟΤΥΠΑ Κάθε σύμβολο της πρώτης σειράς του οπτότυπου σχηματίζει οπτική γωνία 5 min όταν βλέπεται από απόσταση 60 m, ενώ κάθε σύμβολο της τελευταίας σειράς σχηματίζει γωνία 5 min από απόσταση 6 m. Οι εσωτερικές λεπτομέρειες του κάθε συμβόλου (πάχος γραμμών, διάκενα) που χρησιμεύουν για την αναγνώρισή του έχουν μέγεθος ίσο με το 1/5 του ολικού μεγέθους του συμβόλου και συνεπώς σχηματίζουν οπτική γωνία 1 min στη δεδομένη απόσταση.

Πίνακας οπτικής οξύτητας κατά SNELLEN.

Snellen

Πίνακας οπτικής οξύτητας κατά Landolt

Πίνακας οπτικής οξύτητας LogMAR

E οπτότυπος

Contrast Sensitivity Pelli-Robson

Κλίμακες Visual acuity scales FootMetreDecimalLogMAR 20/2006/ /1606/ /1206/ /1006/ /806/ /606/ /506/ /406/ /306/ /256/ /206/ /166/ /126/ /106/

ΑγγλικόMonoyerΕλληνικό 6/ /10 6/ /10 6/ /10 6/ /10 6/ /10 6/ /10 6/ /10 6/ /10 6/ /10 6/ /10 3/ /10