ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στάσιμα κύματα.
Advertisements

Μηχανικά κύματα.
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Κυματική Κίνηση Κύω= φουσκώνω Θαλάσσια κύματα (όχι πολύ καλή πρώτη προσέγγιση) η LA OLA (25-30 θεατές/sec, ~13m/sec). Τι παρατηρούμε; Κύμα: διάδοση.
Εισαγωγικές έννοιες στην Κυματική Φυσική
Μέτρηση μάζας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
Μέτρηση μήκους Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου &
Βάρος και βαρυτική δύναμη
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία
Το φως …όπως το εξήγησε ο Maxwell
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Ζαχαριάδου Αικατερίνη
Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυμάτων
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Διακοπή και βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό κύκλωμα
Παράλληλη σύνδεση αντιστατών
Εργαστηριακη ασκηση 7 νόμος του Hook.
ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ. ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΠΙΖΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
5.1 MΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ 5.2 ΚΥΜΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Η μουσική είναι …κύμα.
ΣΥΝΟΨΗ (1) 1 Κύματα Μηχανικά κύματα Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
Κύματα Υπέρθεση, ανάκλαση Ι. Παλμοί σε ένα ελατήριο. Εγκάρσιος ΠαλμόςΠαλμός Διαμήκης ΠαλμόςΠαλμός.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
Σύνδεση αντιστατών σε σειρά
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης.  Σωλήνας με νερό και φυσαλίδα  Μετροταινία  Χρονόμετρο  Στήριγμα για πλάγια θέση του σωλήνα ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ 2009.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης να σχεδιάζουν και να επεξεργάζονται.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
Αλληλεπίδραση σωμάτων O 3ος νόμος του Newton
Τεστ κύματα. Συντονισμός 1.Αν το χέρι μας ταλαντώνεται με χαμηλή συχνότητα, ποιο από όλα τα εκκρεμή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ταλαντώνεται πιο έντονα;
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Στερεού Σώματος
Πειραματικός Υπολογισμός της Άνωσης
από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής
Φυσική για Μηχανικούς Απλή Αρμονική Ταλάντωση Εικόνα: Σταγόνες νερού που πέφτουν από ύψος επάνω σε μια επιφάνεια νερού προκαλούν την ταλάντωση της επιφάνειας.
Πειραματικός έλεγχος των νόμων του απλού εκκρεμούς Εργαστηριακή Άσκηση 7 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΕΣΜΗΣ ΣΕ ΠΡΙΣΜΑ
ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ Εργαστηριακή Άσκηση 11 Γ′ Γυμνασίου
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Ο νόμος του Ohm Εργαστηριακή Άσκηση 2 Γ′ Γυμνασίου
Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΠΡΙΣΜΑ
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Άσκηση 9 - Φυσικής Γυμνασίου.
Νόμος του Hooke ελαστικότητα
Η έννοια της ΔΥΝΑΜΗΣ Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί:
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις
1 Δήμητρα Φινδάνη Ανδριανή Συρίμη Στεριανή Στέτσικα Εύα Πασακοπούλου
ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η μελέτη των μεταβολών της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του με βάση τη χρονοφωτογραφία. Ο έλεγχος.
ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE ΟΜΑΔΑ: ΣΤΕΤΣΙΚΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΣΥΡΗΜΗ
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Μέτρηση δύναμης (βάρους)
Μέση και Στιγμιαία ταχύτητα κινούμενων σωμάτων   Μιλτιάδης Συμεωνίδης Φυσική Β’ Γυμνασίου Μ. Συμεωνίδης.
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
Συμβολή – Ανάκλαση – Διάθλαση
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Ανάκλαση Παλμού.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη, Κ. Καμπούρη, Κ. Παπαμιχάλη, Λ. Παπατσίμπα

Χρονόμετρο ψηφιακό ΓΕ Ελατήρια κυματισμών ΤΑ Απαιτούμενα όργανα και υλικά Μετροταινία ΓΕ ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ

Π ΕΊΡΑΜΑ 1: Εγκάρσια και διαμήκη κύματα Σε αυτή την εργαστηριακή άσκηση με τη βοήθεια ελατηρίου κυματισμών θα παρατηρήσουμε και θα διακρίνουμε μεταξύ τους τα εγκάρσια και τα διαμήκη κύματα. Θα μετρήσουμε την περίοδο και το μήκος κύματος. Τέλος θα μελετήσουμε πώς μπορούμε να μεταβάλλουμε τα χαρακτηριστικά φυσι­κά μεγέθη του κύματος και να βρούμε σχέσεις μεταξύ αυτών των μεγεθών και των αιτίων που προ- καλούν τις μεταβολές τους. όπου: υ η ταχύτητα διάδοσης, λ το μήκος κύματος και f η συχνότητα. Εξίσωση κύματος: υ=λ∙f

Π ΕΊΡΑΜΑ 1: Εγκάρσια και διαμήκη κύματα Τοποθέτησε στο πάτωμα του εργαστηρίου το ελατήριο. Κράτησε εσύ το ένα άκρο και ένας συμμαθητής σου το άλλο, έτσι ώστε το μήκος του ελατηρίου L να είναι 3,5 m Βήμα 1. Τοποθέτησε στο πάτωμα του εργαστηρίου το ελατήριο. Κράτησε εσύ το ένα άκρο και ένας συμμαθητής σου το άλλο, έτσι ώστε το μήκος του ελατηρίου L να είναι 3,5 m. Απομάκρυνε το ένα άκρο του ελατηρίου περί­που κατά 15 cm από τη θέση ισορροπίας του και επανάφερέ το απότομα στην αρχική θέση του. Παρατήρησε την κίνηση του παλμού (δια­ταραχής) που δημιούργησες κατά μήκος του ελατηρίου. Βήμα 2. Απομάκρυνε το ένα άκρο του ελατηρίου περί­που κατά 15 cm από τη θέση ισορροπίας του και επανάφερέ το απότομα στην αρχική θέση του. Παρατήρησε την κίνηση του παλμού (δια­ταραχής) που δημιούργησες κατά μήκος του ελατηρίου. Δέσε μια κόκκινη κλωστή σε μια σπείρα του ελατηρίου. Επανάλαβε το βήμα 2. Παρατήρησε την κίνηση του σημείου με την κλωστή. Βήμα 3. Δέσε μια κόκκινη κλωστή σε μια σπείρα του ελατηρίου. Επανάλαβε το βήμα 2. Παρατήρησε την κίνηση του σημείου με την κλωστή.

Π ΕΊΡΑΜΑ 1: Εγκάρσια και διαμήκη κύματα Συσπείρωσε τις πέντε πρώτες σπείρες του ελατηρίου με το χέρι σου και άφησέ τις ελεύθερες. Παρατήρησε τον τρόπο κίνησης των σπειρών του ελατηρίου και συμπλήρωσε την ερώτηση 3 του φύλλου εργασίας.

ΕΚΦΕ Καρδίτσας Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Θα χρειαστούν 2 άτομα να κρατάνε το ελατήριο στις 2 άκρες. Τεντώνουμε με τη το ελατήριο, ώστε το μήκος του να είναι 3,5 m. Ο ένας πρέπει να κρατά την μια άκρη του ελατηρίου σταθερή. Δημιουργούμε ένα παλ­μό, όπως στο βήμα 2 της πειραματικής διαδικασίας. Παρατήρησε ότι ο παλμός φθάνει μέχρι το άλλο άκρο του ελατηρίου, ανακλάται, επιστρέφει στο χέρι σου κ.ο.κ. Μέτρησε το χρόνο που χρειάζεται για να φθάσει ο παλμός για πέμπτη φορά στο χέρι σου. Σε αυτή την περίπτωση ο παλμός έχει διανύσει μετατόπιση 10 L, όπου L το μήκος του ελατηρί­ου. Συμπλήρωσε το πρώτο κελί της δεύτερης στήλης του πίνακα 1. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία για κάθε μήκος ελατηρίου που αναγράφεται στην πρώτη στή­λη του πίνακα 1 και συμπλήρωσε τον πίνακα 1.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Συμπλήρωση: 1. Παρατηρώ ότι η διαταραχή (παλμός) που δημιουργήθηκε από την κίνηση του χεριού μας διαδίδεται: ……………………………………………………….. 2. Κάθε σημείο του ελατηρίου κινείται ………………….. στη διεύθυνση που κινείται η διαταραχή (διεύθυνση διάδοσης του κύματος). Στα ελατήρια διαδίδεται ένα …………………………… κύμα 3. Παρατηρούμε ότι η διαταραχή που δημιουργείται με τη συσπείρωση των σπειρών του ελατηρίου διαδίδεται ……………….. …………………………. του ελατηρίου. 4. Το κύμα όταν ταξιδεύει μεταφέρει ………………. Κατά μήκος του ελατηρίου κάθετα σε σχέση με την κίνηση του χεριού. κάθετα μηχανικό κατά μήκος ενέργεια

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Μήκος ελατηρίου L (m) Χρόνος διάδοσης της διαταραχή σε απόσταση 10L (s) Ταχύτητα διάδοσης υ (m/sec) 3,5 4,5 5,0 5,5 6,0