 Αρμαδώρου Κωνσταντίνα  Μπιτάκου Έφη  Νικολοπούλου Ίλια  Παππά Τζίνα  Πετειναρέλη Μαρία  Χατζόπουλος Πέτρος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

ΛΕΥΚΟΚΥΤΤΑΡΟΤΟΞΙΚΟ ΤΕΣΤ PRODIET
Οδηγίες πως παίζεται το παιχνίδι
Φαγητό των αρχαίων ΕΛΛΗΝΩΝ
Αυγά και γαλακτοκομικά
Ισορροπημένη διατροφή
7η ομαδα ΑΓΟΡΑ- ΣΥΝΗΘΙΕΣ-ΧωΡΟΣ-ΕΠΙΠΛΑ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΠΑΥΛΙΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και Υγεία.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
H αρχαία Ελληνική κουζίνα
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΗ ΓΙΩΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Ελληνική- παραδοσιακή κουζίνα.
Ομαδα Α Διατροφή στηνΑρχαία Ελλάδα: Καλλιέργειες και προϊόντα Γεύματα
ΚΟΚΤΕΙΛ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σαλάτες Καλοκαιρινή σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κάπαρη, κρίταμο και βαρελίσια φέτα Πράσινη σαλάτα με αρωματικά φρούτα εποχής, λάδι, αγουρίδα και.
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Τα ζώα μας ΖΩΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΣ.
Δειγματική Διδασκαλία
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Χριστουγεννιατικα εθιμα της Κυπρου και της Ελλαδας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
ΚΑΛΙΟ (Κ).
Διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων
Δημοτικό Σχολείο Καμινίων
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!!! ‘Αλεξ Χαράλαμπος Στ’2.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΜΗΜΑ : ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟ : Α΄ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΝΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ:
Απο τις μαθήτριες Γιώτα Μπαρκλέσια και Ιωάννα Κουγιά. Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων.
ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Από πού προέρχονται οι τροφές;. Από πού προέρχεται η μπριζόλα; O Από το γουρούνι ; γουρούνι O Από το πρόβατο ; πρόβατο O Από την κότα ; κότα.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 1.
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρα-κτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργι-κή δραστηριότη-τα.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Αρμαδώρου Κωνσταντίνα  Μπιτάκου Έφη  Νικολοπούλου Ίλια  Παππά Τζίνα  Πετειναρέλη Μαρία  Χατζόπουλος Πέτρος

Αυστηρή νηστεία  ψωμί / Αγιοζούμι, γουρτίτσα  λαχανικά (κρεμμύδια, κινάρες, κράμβη)  Όσπρια χωρίς λάδι και… ηγούμενοι και… ηγούμενοι  Οστρακοειδή : καραβίδες και γαρίδες  Χαβιάρι και αυγοτάραχο.  Σύκα, μήλα και γλυκά Φαγητό…. και νηστεία

 Λαχανικά: μαρούλια, αντίδια, ασπάραγγοι, ανθοκράμβη,δαυκιά (καρότα), χρυσολάχανον, γαλατσίδες!  Όσπρια: φασόλια, πισσάρια, λάθυρις, φακές, τρωγάλια  Σπόροι κάνναβης (κανναβούριν)!  Αρωματικά: μαϊντανός, δυόσμος, αντράκλα, μολόχα, τσουκνίδα  Θαλασσινά: χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές

Περίοδος «ελευθερίας»: αρτύσιμα φαγητά Κρέας μη προσιτό για όλους  Βασικές προτιμήσεις: αρνί, κατσίκι  Εκλεκτά κομμάτια: απάκιν, ουρά  Για τους πολλούς: κεφάλι, πόδια, εντόσθια Πουλερικά για όλους Κοτόπουλα, Χήνες, Πάπιες

 Αγριοκάτσικα,  Όναγροι  Αγριογούρουνο  Γαζέλια  Ελάφια  Λαγοί  Ορτύκια, τρυγόνια, κίχλες, αγριόπαπιες, πέρδικες, φασιανοί και παγόνια!

Κρέατα, ψάρια και πτηνά Κρέατα, ψάρια και πτηνά Εξαίσια παστά εδέσματα  Παστουρμάς (από τράγο και κατσίκα)  Απάκιν (κρέας γύρω από τα νεφρά)  Ορτύκια, αμπελοπούλια, τσίχλες  Λαρδίν, χοιρομέριν, λουκάνικα  Αυγά και Σφουγγάτον (Ομελέτα με χόρτα και κρεμμύδια)  Γάλα, Οξύγαλα, Βούτυρο  Τυρίτσιν : βλάχικο, κρητικό, ανθότυρον

 Συναγρίδες, μπαρμπούνια  Καλκάνια, λυθρίνια  Αθερίνες, μαρίδες, πετρόψαρα  Σαρδέλες, κολιοί, παλαμίδες, σκουμπρί  Χέλια (φημισμένα της λίμνης Κωπαΐδας) Κέφαλος (για αυγοτάραχο) Οξύρρυγχος (για το χαβιάρι)

Εισαγωγής  Μαύρο πιπέρι, κανέλλα, σανταλόξυλο  Ινδικό ξύλο (κιννάμωμον), άμβαρ, νάρδο  Στύρακας, ζάχαρη, πιπερόριζα  Βάλσαμο της Μέκκας Εγχώρια  Μαστίχα, ηδύοσμος  Κρόκος, ρίγανη

Καρυκεύματα/ σάλτσες  Βυζαντινός γάρος  Οξύμελιν και Ζιγγίβεριν  Χαβιάρι Περίεργοι συνδυασμοί Περίεργοι συνδυασμοί  Λαπάρα μονοθυλευτή  Χοιρινό με ελάφι και λαγό  Κότα γεμιστή με ψάρια, Poulet blanc!  Σουφλέ αφράτον με κοτόπουλο και ψάρια  Ψαρόπιτες και Μονόκυθρον

 Καθαρός, μέσος, ρυπαρός  Κιβαροί άρτοι και προσφούρνια Για τον στρατό και τους ταξιδιώτες Βουκκελάτον / δίπυρος άρτος = παξιμάδι Ελαιόλαδο: λόγω σπανιότητας, κυρίως για φωτισμό και καλλωπισμό Επιτραπέζιες Ελιές Θλαστές,κολυμβάδες Οξυμέλιται

 Δροσιστικά ποτά: Ζουλάπιν, κυμινοθέρμιν θασόρροφον, μελίγαλα  Οινοπνευματώδη : οίνος κινναμώμου (ηδύποτο κανέλλας), υδροδροσάτον  Κρασιά: Μαστιχάτος οίνος, Αψινθίτης οίνος, κρασί από στύρακα, μοσχάτο, ρετσίνα και μαλβαζία.  Μπύρα

Καρποί Καρποί  Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, σταφίδες  Κουκουνάρια, παπαρουνόσποροι Φρούτα  βερίκοκα, κεράσια,αχλάδια  σύκα, ρόδια, μούρα, μήλα  σταφύλια, μούσμουλα Γλυκά Γλυκά  Κυδωνάτον, Καρυδάτον  Ρυζόγαλο, Παστέλλιν  Μέλι και Λαλάγγια

Τα γεύματα:(3ή 4) Ακράτισμα, Άριστον, ίσως Δειλινόν, Δείπνον Τα έπιπλα  Τραπέζια/τάβλες, Σελλία  θρονίν και Ανακλιτόν  Λύχνος, τρικάνδηλα Τα σκεύη  Πινάκια και ποτήρια  Μαχαιροπίρουνα και κοχλιάρια  Γαβάθες και μινσούρια  Σαλτσάρια και Γαρερόν  Φιάλες, κανάτια, κεραστικά  Στάμνες και πιθάρια