Ρευματοειδής Αρθρίτιδα παιδιών Νόσος του Still Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη Βιβλιογραφική αναφορά
Advertisements

Σβανιάς M.1, Μαντζιάρας Γ.1, Ράντος Σ.1
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Όνομα: Σαμουρέλη Σωτηρία Μάθημα: Βιολογία
Μηνιγγίτιδα Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια (συνηθέστερα βακτήρια και ιούς). Το πιο συχνό αίτιο είναι οι ιοί και σε αυτή την περίπτωση (ιογενής μηνιγγίτιδα)
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Τ Κύτταρα και Ρύθμιση της Διάρκειας Ζωής τους
Αυτοανοσίες και Σκλήρυνση κατα Πλάκας
Αιματοεγκεφαλικός Φραγμός και Σκλήρυνση κατά Πλάκας Μικροβίωμα
Αδρενολευκοδυστροφία (ALD)
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ( Legg – Calve – Perthes )
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
Μαθήματα Παθοφυσιολογίας
Διάλεξη 9η Οργανικά Νοσήματα: Αρθρίτιδα, Αναιμία
Γ. Πετσατώδης Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΚΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική Α.Π.Θ.
Νόσος του Wilson Γενετική και θεραπεία
ΠΑΛΑΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Αμυντικοί μηχανισμοί ανθρώπινου οργανισμού
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
Κονδυλώματα (HPV).
Πρώιμη σύγκλειση επιφυσιακών γραμμών
Καρκίνος του αίματος.
Εξάρθρημα επιγονατίδας
Δυσπλασία της άρθρωσης του ισχίου
Ρήξη χιαστών συνδέσμων
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΡΠΕΤΩΝ
Οστεοχόνδρωση ανώμαλη ενδοχόνδρια οστεοποίηση
Εξάρθρημα Ατλαντοαξονικής
Πανοστεΐτιδα Ηωσινοφιλική πανοστεΐτιδα, ινώδης οστεοδυστροφία
Τραύμα Λύση συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Επούλωση : Βιολογικό φαινόμενο, με τοπικές και γενικές διεργασίες, που συμβάλλουν στη σύνθεση.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Παθήσεις της άρθρωσης του ισχίου
Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2012 Αργύρης Συμεωνίδης Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΩΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Αιμορραγικό ιστορικό Μ.Καρακάντζα. ιστορικό Γυναίκα ηλικίας 23 χρονών, προσήλθε στον γιατρο γιατί από 48ώρου παρατήρησε μελανιές στα άκρα και τον κορμό.
Παθήσεις της άρθρωσης του ώμου
9/23/2016 Ι. ΜΕΛΕΤΗΣ 1 ΠΟΡΦΥΡΙΕΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΟΡΦΥΡΙΑ (πολύ σπάνια) u Υπερβολική παραγωγή ελεύθερης ουροπορφυρίνης Ι από τα ερυθρά u Φωτοευαισθησία.
ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΙΜΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΡΑΚΛΗ-ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ Είναι οι δερματοπάθειες που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον και η αιτία που τις προκαλεί είναι κάτι που έχει άμεση σχέση.
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Τζελέπη Κατερίνα Λαμπροπούλου Θεοπούλα Στεφανοπούλου Αγγελική 21/11/13.
Παιδικές ασθένειες. Στομαχόπονοι και πονοκέφαλοι σε παιδιά Μερικά παιδιά, παρ' όλο που είναι σε γενικές γραμμές υγιή, παρουσιάζουν στομαχόπονους ή πονοκεφάλους.
ΣΥΝΟΨΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΥΡΩΝ ΕΜΜ. ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
Αλλεργική δερματίτιδα (εξ επαφής). Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος. Προκαλείται, λόγω επαφής του δέρματος, με παράγοντες.
Βασίλειος Σιούτης Φυσικοθεραπευτής Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διαχείρησης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Εργασία 7ης Εβδομάδας Θ.Ε. Παθολογία της Γήρανσης.
ΜΥΪΚΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ.
ΤΣΙΩΡΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Πτυχιούχος Φυσικοθεραπεύτρια Α-ΤΕΙ Θεσσαλονικης
ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ: ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΕΛΚΟΣ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ
Χρονιες λεμφικές λευχαιμιες
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»
Επαναληπτικές ασκήσεις 4ης ενότητας
Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑΙDS)
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα παιδιών Νόσος του Still Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

 η αυτοάνοση νόσος, δηλαδή γενικότερη ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα σε υγιή κύτταρα και ιστούς και προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων και των στοιχείων που περιβάλλουν αυτές ρευματοειδής αρθρίτιδα

 Όταν αυτό συμβαίνει κατά την παιδική ηλικία, τότε έχουμε περίπτωση παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γνωστής και ως νόσος του Still. Νόσος του Still

 Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται στην παιδική ηλικία έως και 17 ετών. Η κατανομή της στα φύλα είναι η ίδια. Ο ρευματοειδής παράγοντας είναι συνήθως θετικός στις αιματολογικές εξετάσεις (Ra test θετικό )

 Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια από τις κολλαγονώσεις και τα αίτιά της είναι άγνωστα. Κατά καιρούς έχουν “ ενοχοποιηθεί ” διάφοροι ιοί. Η νόσος έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η συστηματική, με πόνο και πρήξιμο σε μια άρθρωση, η πολυαρθρική, στην οποία προσβάλλονται πολλές αρθρώσεις και η ολιγοαρθρική, που προσβάλλονται οι αρθρώσεις του κάτω άκρου ( ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική ) Αίτια :

 Αρχικά εκδηλώνεται με δυσκινησία, ερυθρότητα στις αρθρώσεις και πυρετό. Οι πόνοι και η δυσκινησία στις αρθρώσεις δημιουργούν χωλότητα στο παιδί ( κουτσαίνει ). Πρήξιμο, αύξηση θερμοκρασίας, διόγκωση των λεμφαδένων και παραμόρφωση των αρθρώσεων, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί επίσης ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 Η κλινική εικόνα και η καλή λήψη του ιστορικού από τον θεράποντα ιατρό αποτελούν τη βάση μιας καλής διάγνωσης. Σημαντικής άξιας είναι οι ακτινογραφίες, όπως επίσης και οι μικροβιολογικές – ορολογικές εξετάσεις ( ρευματοειδής παράγοντας θετικός, αύξηση ταχύτητας καθιζήσεως ερυθρών αιμοσφαιρίων, ανίχνευση αντιπυρηνικών αντισωμάτων, αύξηση C αντιδρώσας πρωτεΐνης κ. α.) Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 Μπορεί να εμφανίσει σε βάθος χρόνου μερική καταστροφή των αρθρώσεων με συνέπεια - ανάλογα την άρθρωση -, να υπάρχει αδυναμία κίνησης και αδυναμία βάδισης. Ανισοσκελία, προβλήματα όρασης και αναιμία έχουν επίσης παρατηρηθεί ως επιπλοκές. Πιθανές επιπλοκές

 Η συντηρητική αγωγή με χρήση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, αναλγητικών, ειδικών αντιρρευματικών φαρμάκων ( αναστολείς της Cox-2) ακόμη και σκευασμάτων κορτιζόνης, η φυσικοθεραπεία και η κινησιοθεραπεία αποτελούν τη βάση στο στάδιο της θεραπείας. Πρόσφατα έχουν χρησιμοποιηθεί βιολογικοί παράγοντες ( τροποποιητές των λευκών αιμοσφαιρίων ) για τη θεραπεία της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σημαντικής αξίας η διατήρηση της κίνησης των αρθρώσεων με φυσιοθεραπευτική προσέγγιση. Γενικότερα η νόσος είναι σπάνια Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο Πηγή: