Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ. Πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας των οφθαλμοκινητικών μυών το ματιού, με αποτέλεσμα την παρέκκλιση από.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ
Advertisements

Τα γυαλιά: Ο βοηθός της όρασής μας.
ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ
Ophtha Awareness & Diagnosis Campaign Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη!
Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
Β’ Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ.
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ
Διάλεξη 11η Αποκλίσεις Σπονδυλικής Στήλης
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΓΕΝΙΚΑ ΤΥΠΟΙ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΤΙΩΝ
Βαλαβάνη Ευδοξία ΑΕΜ: Εργασία 3η.
Ιατρική του Ύπνου ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
 Ορίζεται η έννοια της αμβλυωπίας,  Αναλύεται η φυσιολογία του φαινομένου,  Γίνεται μια εκτενή περιγραφή των ειδών και των αιτιών της αμβλυωπίας, 
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΜΑΤΙΟΥ
Ποια είναι τα παιδιά με προβλήματα όρασης;
Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα
Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης
Αισθητήριο Όργανο Όρασης
Οι σταγόνες φτάνουν ως το φρύδι και στη συνέχεια κυλάνε στο πλάι χωρίς να μπούνε στο μάτι μου.
Πώς βλέπουμε.
Προβλήματα όρασης και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις
ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ- ΜΑΚΙΓΙΑΖ
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ - A possible day at the office ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ, M.Sc. Optometry ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ I.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 25/10/10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΟΦΘΑΛΜΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σ  1.η δράση των οφθαλμοκινητικών μυών 2.το τόξο επαφής των μυών 3.Οι συζυγείς κινήσεις.
Νευρολογικές παθήσεις Γρίβα Ευαγγελία Παιδίατρος – Νεογνολόγος Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο μηχανισμός της όρασης Για να σχηματιστεί οπτική εικόνα, πρέπει οι φωτεινές ακτίνες να σχηματίσουν είδωλο του αντικειμένου πάνω στον αμφιβληστροειδή =>βρίσκονται.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ Το υδατοειδές υγρό που παράγεται από το ακτινωτό σώμα διαχέεται και γεμίζει το χώρο.
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ - ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (1)
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΩΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη.
ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. OI ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΣ  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ  ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΑΥΤΙΣΕΩΣ  ΤΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ. Οφείλεται.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Νησιώτου – Μαντέλου Ιουλία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΥ ΒΟΛΒΟΥ.
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ Αμβλυωπία μπορεί να ορισθεί η οπτική οξύτητα χειρότερη από 6/9, η οποία δεν οφείλεται σε διαθλαστικά σφάλματα, οφθαλμολογικές ανωμαλίες που μπορούν.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΕΦΥΚΟΤΑ. Επιπεφυκίτιδα (conjunctivitis) Ο βλεννογόνος του επιπεφυκότα φλεγμαίνει πολύ συχνά, διότι είναι εκτεθειμένος.
Η οπτική οξύτητα περιγράφεται με το παρακάτω κλάσμα: Οπτ. Οξύτητα = όραση (v) (χωρίς διόρθωση) = απόσταση του τεστ σε m / απόσταση αναγνώρισης πιο μικρού.
ΟΣΦΥΟΝΩΤΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΟΦΘΑΛΜΩΝ 2.
ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ Η φωτεινή δέσμη μπορεί να έχει κυκλική διατομή ( Spot retinoscope ) ή ταινιοειδή (Streak retinoscope)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 ΝΥΣΤΑΓΜΟΣ. Ακούσιες, ρυθμικές,με μορφή ταλαντώσεως κινήσεις ενός ή δύο οφθαλμών σε όλες ή ορισμένες μόνο θέσεις του βλέμματος. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Δρ Αποστολίδου Ευτέρπη Εντατικολόγος Φυσιολογία Νοέμβριος 2011.
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Κουκούλης Πάρης. Τα μέρη του ματιού βολβόςΟ βολβός του ματιού κινείται από μύες Βολβός.
1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος MD,HSPH(MPH, PhD) π Εθνικός Εμπειρογνώμονας, GDVF2 Luxembourg Aναπληρωτής Καθηγητής Προληπτικής.
Οφθαλμολογική – Οπτομετρική Εξέταση ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ατομικό- Οικογενειακό Συνήθη οφθαλμικά συμπτώματα ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Επισκόπηση-ψηλάφηση Εξέταση της όρασης 1.
Μια πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο
Παραλυτικός στραβισμός
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας
Κατάγματα της περιοχής του αγκώνα
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Κάταγμα μείζονος βραχιονίου ογκώματος
Υπογλυκαιμία.
ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
ΜΕΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΖΛ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ – ΕΙΔΗ (ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)
Δρ. Αντωνία Καλλή BSc, MSc, PhD
Διευθυντής Β΄Παιδοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Καθηγητής: Κ. Πιτσιλαδής Τάξη-Τμήμα: Α΄1 Μάθημα: Βιολογία
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ.
 Είναι μια πανάρχαια θεραπευτική προσέγγιση στα σωματικά προβλήματα του ανθρώπου, η οποία στηρίζεται στη χρήση φυσικών μέσων. Χρησιμοποιεί το φως, το.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας των οφθαλμοκινητικών μυών το ματιού, με αποτέλεσμα την παρέκκλιση από τη φυσιολογική θέση του ενός ματιού

Οι συνεκτικοί στραβισμοί Εμφανίζονται στα παιδιά μετά τον 6 ο μήνα της ζωής λόγω - κακής συνεργασίας των δύο ματιών ή - σοβαρής διαθλαστικής ανωμαλίας, π.χ. μεγάλη υπερμετρωπία Η διόφθαλμη όραση δεν αναπτύσσεται σωστά και για να μην τα βλέπει το παιδί διπλά, συνήθως ελαττώνεται η όραση στο μάτι που στραβίζει και δε χρησιμοποιείται (αμβλυωπία εξ αχρηστίας)

Αμβλυωπία ονομάζεται η μόνιμη μείωση της κεντρικής όρασης, συνήθως στο ένα μάτι, με πλήρη διόρθωση της υπάρχουσας διαθλαστικής ανωμαλίας και χω΄ρις ορατή βλάβη που να δικαιολογεί την μεγάλη ελάττωση της οπτικής οξύτητας Αίτια: - Στραβισμός στα παιδιά - Ανισομετρωπία (μεγάλη διαφορά διαθλαστικής βλάβης στα δύο μάτια, συνήθως υπερμετρωπία ή αστιγματισμός) - Όταν το μάτι δε χρησιμοποιείται (καταρράκτης, θόλωση κερατοειδούς

Οι παραλυτικοί στραβισμοί Παρουσιάζονται σε άτομα που έχει αναπτυχθεί η διόφθαλμη όραση και εκδηλώνονται με διπλωπία Οφείλονται σε παράλυση νεύρου ή μυός Το άτομο τείνει να γέρνει την κεφαλή ή να κλείνει το μάτι που στραβίζει προκειμένου να μην τα βλέπει διπλά Στη διάγνωση συμβάλλει η εξέταση Hess screen

Οι παραλυτικοί στραβισμοί- Παράλυση του κοινού κινητικού νεύρου Εκδηλώνεται με: Διπλωπία (εκτός εάν η πτώση του βλεφάρου καλύπτει την κόρη) Πτώση βλεφάρου Απαγωγή του βολβού (το μάτι πηγαίνει προς τα έξω και ελαφρά προς τα κάτω) Μπορεί να υπάρχει μυδρίαση

Οι παραλυτικοί στραβισμοί- Παράλυση του απαγωγού νεύρου Εκδηλώνεται με: Το μάτι έρχεται προς τα μέσα και δεν μπορεί να γυρίσει προς τη μέση γραμμή ή έξω

Πάρεση λοξών μυών

Προσδιορισμός του στραβισμού με την κερατοειδή αντανάκλαση (ρίχνουμε φως ταυτόχρονα στον κερατοειδή και των δύο ματιών)

Προσέγγιση ασθενούς με απώλεια της όρασης Δοκιμασία κάλυψης

Οι συνεκτικοί στραβισμοί- Αντιμετώπιση Χορηγούμε τα κατάλληλα γυαλιά (διόρθωση της διαθλάσεως) για να αποφύγουμε την αμβλυωπία Κλείνουμε το μάτι που βλέπει καλά Χειρουργούμε

Βιβλιογραφία- Λήψη εικόνων 1)Οφθαλμολογία Ι. Κολιόπουλου, Έκδοση 3 η, Εκδόσεις Παρισιάνου 2)Οδηγός για κλινική εξέταση, B. Bates, Έκδοση 2 η, Εκδόσεις Λίτσας 3)Πρακτική οφθαλμολογία, A. Pane, P. Simcock, Εκδόσεις Γκότσης 4)Βασική οφθαλμολογία F. G. Berson, 6 η Έκδοση, Εκδόσεις Πασχαλίδη