Ο ΦΑΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ: Hλεκτρικά κυκλώματα Γουργιώτου Ευθυμία Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Σημ.: Οι ώρες διδασκαλίας που αναφέρονται σε κάθε φάση και στάδιο είναι κατά προσέγγιση.
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (BULLYING)
ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ Πέτρος Γεωργιάδης Σύμβουλος Επιστήμης, Υ
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
Eπιμέλεια Τίκβα Χριστίνα
1 Μια διδακτική πρόταση για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις ΘΕΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ.
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ Howard Gardner Θέμα: Ανακύκλωση.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
14ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τάξη ΣΤ’
Η προσομοίωση 11/12/2014 Υοu 4 Teachers Πώς οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την προσομοίωση  Συζήτηση και καταγραφή εκπαιδευτικών εμπειριών 11/12/2014.
Λέμε ΌΧΙ Στο Σχολικό Εκφοβισμό
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Δ1Δ1.  Γεννήθηκε το 1842 στη Τήνο  Παιδί φτωχής οικογένειας ξυλουργού  Το 1850 η οικογένειά του έρχεται στην Αθήνα  17 ετών φοιτά στη Σχολή Καλών.
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ 1:
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Ομάδα:τρελοί επιστήμονες
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Φιλία στη ζωή μας»
Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 2.1: Μυθολογία Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
ΛΆΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΏΡΑ ΑΜ:5399 ΚΟΡΟΜΗΛΆ ΜΑΡΊΑ ΓΕΩΡΓΊΑ ΑΜ:5385 Η γη ως ουράνιο σώμα- Η εναλλαγή μέρας νύχτας.
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
« Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο » Ο σχηματισμός των σκιών Πασσά Διονυσία Ψαρρού Αλεξία.
Είναι άδικο: M ία π ροσέγγιση της έννοιας της αδικίας μέσα από μια αφήγηση Νηπιαγωγός : Αμαλία Παππά 10 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Θήβας.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «Εκπαιδευτική Τεχνολογία-Πολυμέσα»
Συνέντευξη με νήπια.
Ένα παραμύθι για το διαδικτυακό εκφοβισμό
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Βιολογία Γυμνασίου.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
Προσχολική Παιδαγωγική
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Χωρίς τη μπαταρία δεν θα γινόταν τίποτα
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Σταυρούλα Σαμαρτζή και Σμαράγδα Καζή Τμήμα Ψυχολογίας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μετρώντας Αντίστροφα..! Στέλλα Πέτρου Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Χρόνος χρήσης ψηφιακών συσκευών
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
1 ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ΦΑΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ: Hλεκτρικά κυκλώματα Γουργιώτου Ευθυμία Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ανάγνωση ιστορίας Παρουσίαση του παραμυθιού: Το παραμύθι αυτό αναφέρεται σε ένα φάρο, που εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν σε μια άκρη ενός λιμανιού και φώτιζε τα καράβια έτσι ώστε να μην πέφτουν πάνω στα βράχια. Ο φάρος αυτός ήταν πολύ παλιός, και όλα ετούτα τα χρόνια είχε για παρέα μονάχα τους γλάρους, που έπαιζαν και φώναζαν πάνω ή δίπλα από αυτόν. Έτσι περνούσε ο καιρός και όλα κυλούσαν αρμονικά στη θάλασσα αυτή, ώσπου ξαφνικά μια μέρα καθώς η θάλασσα είχε αγριέψει πάρα, μα πάρα πολύ, το φως του φάρου έσβησε και ο φάρος έμεινε σβηστός. Παρόλα αυτά δεν κράτησε κακία στη θάλασσα μονάχα την κοίταζε μελαγχολικά και ήθελε να ανάψει και πάλι το φως του. Όμως οι μέρες περνούσαν και τίποτα δεν άλλαζε, και ο φάρος όλο και φοβόταν περισσότερο μην τυχόν και δεν τον γνωρίσουν από μακριά τα καράβια και πέσουν πάνω του. ( Στο σημείο αυτό ο εκπαιδευτικός σταματάει το παραμύθι, διότι στόχος είναι η δημιουργική επίλυση του προβλήματος για το πώς θα ανάψει το παιδί τον φάρο)

 Έρωτήσεις αποδόμησης ιστορίας-πρώτη καταγραφή αρχικών αναπαραστάσεων των παιδιών σε ιστόγραμμα. ◦ Για ποιο πράγμα μας μιλάει η ιστορία; ◦ Τι είναι ο φάρος, πώς λειτουργεί, σε τι μας χρησιμεύει; ◦ Ποιος τον φτιάχνει και πώς; ◦ Έχουμε φάρο εδώ στο Ρέθυμνο; Κ.λπ.  Ελεύθερη έκφραση των παιδιών μέσα από το σχέδιο.  Παρουσίαση εργασιών στην ολομέλεια.  Μουσικοκινητικό παιχνίδι με βάση την ιστορία.

Επίσκεψη στο Φάρο του Ρεθύμνου Συνέντευξη με έναν ψαρά για να μας λύσει τις απορίες μας σχετικά με το φάρο. Μαγνητοφώνηση απαντήσεων. Επιστροφή στην τάξη, απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης με τον ψαρά.

Κεντρικά ερωτήματα Πώς θα βοηθήσουμε το φάρο να ανάψει πάλι τη λάμπα του; Τι έχει μέσα η λάμπα που την κάνει να ανάβει;» Καταιγισμός ιδεών-δεύτερη καταγραφή εκπαιδευτικού. – Να αλλάξουμε τη λάμπα – Να ανάψουμε φωτιά – Να φέρουμε ηλεκτρολόγο να μας δείξει – Να διαβάσουμε στα βιβλία μας, να ψάξουμε πληροφορίες στον υπολογιστή μας. Διαπραγμάτευση ιδεών-ανεύρεση λύσης αποδεκτής από όλους και εφικτής προς επίλυση του προβλήματος

Χωρισμός ομάδων (μια ομάδα έψαξε στα βιβλία, η δεύτερη στον υπολογιστή, η Τρίτη ετοίμασε το ερωτηματολόγιο για τη συνέντευξη με τον ηλεκτρολόγο, ανάληψη ρόλων κάθε ομάδας). Διερεύνηση λύσης στα βιβλία της τάξης και στον υπολογιστή. (το μυστικό που ανακάλυψαν λέγεται, ηλεκτρικό κύκλωμα) Παρουσίαση των αποτελέσματων στην ολομέλεια της τάξης.

 Η εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται ότι η αναζήτηση αυτή δεν βοήθησε τα παιδιά να καταλάβουν πώς λειτουργεί ένα κύκλωμα.  Επιχειρεί για πρώτη φορά μια πειραματική προσπάθεια κατασκευής ηλεκτρικού κυκλώματος στην ολομέλεια.  Με τη βοήθεια των καταγραφών των παιδιών από την προηγούμενη αναζήτησή τους, ζητά από τα παιδιά να ανακαλέσουν ποια υλικά χρειάζονται για την κατασκευή του ηλεκτρικού κυκλώματος.

 Απλώνει τα υλικά με ελκυστικό τρόπο στη μοκέτα της ολομέλειας και καλεί τα παιδιά να δοκιμάσουν διάφορους τρόπους δημιουργίας ενός κυκλώματος : σκοπός να ανάψει η λάμπα.  Παράλληλα, παροτρύνει τα παιδιά να κρατούν μπροστά τους ένα σημείωμα και να αναπαραστούν κάθε φορά την προσπάθεια του συμμαθητή τους που προσπαθεί να ανάψει τη λάμπα. (γραφική αναπαράσταση πρώτης πειραματικής προσπάθειας).

 Προετοιμασία συνέντευξης με ηλεκτρολόγο μέσω Skype.  Υλοποίηση συνέντευξης (αναλυτική παρουσίαση ηλεκτρικού κυκλώματος)  Η υπεύθυνη ομάδα καταγράφει όσα περιγράφει ο ηλεκτρολόγος.  Παρουσιάζει τα αποτελέσματα στο σύνολο των παιδιών της τάξης.  Παρουσίαση PPT και VIDEO από τον εκπαιδευτικό για περισσότερη κατανόηση.  _2.html _2.html

Δεύτερη προσπάθεια πειραματισμού των παιδιών για την κατασκευή του κυκλώματος. (γραφική αναπαράσταση δεύτερης πειραματικής προσπάθειας) Eργασία σε ανομοιογενείς ομάδες: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4. Κάθε ομάδα παίρνει μία μπαταρία, ένα λαμπάκι και δύο καλώδια (από τα άκρα των οποίων έχει αφαιρεθεί το πλαστικό). Δοκιμάζει να ανάψει το λαμπάκι με τους 8 τρόπους που φαίνονται στις εικόνες. Καταγράφουν την αναπαράσταση του κυκλώματος στο οποίο η λάμπα ανάβει.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων στην ολομέλεια. Τα παιδιά παρουσιάζουν στο πλαίσιο της ομάδας τους τον τρόπο που σκέφτηκαν και ενήργησαν προκειμένου να ανάψει η λάμπα του φάρου. Η εκπαιδευτικός παροτρύνει τα παιδιά της κάθε ομάδας με κατάλληλες ερωτήσεις να αυτοαξιολογήσουν τον τρόπο εργασία τους. Η εκπαιδευτικός παροτρύνει τα παιδιά ακροατές να ετεροαξιολογήσουν τα αποτελέσματα της ομάδας που παρουσιάζει. Όλοι μαζί οδηγούνται σε ένα συμπέρασμα για την κατάκτηση της ΄νέας έννοιας μέσα από τις εμπειρίες που βίωσαν.

Εφαρμογή της νέας έννοιας Αξιολόγηση της δραστηριότητας Ομαδική: Κατασκευή μακέτας φάρου. – Συζήτηση, οργάνωση ομάδων, διανομή ρόλων, επιλογή υλικών, χώρου, κλπ. Φύλλο ατομικής αξιολόγησης – Δίνονται τρία είδη κυκλωμάτων και τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν αυτό που κάνει τη λάμπα να ανάψει.

Βιβλιογραφία Τσάπρα Φ. & Σκαλίδη Ζ.( 2004). Ο φάρος που αγαπούσε τα καράβια. Αθήνα: Εκδόσεις Διάπλαση.