ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ 6 η Περίπτωση: φυσιοθεραπεία Γιανζίνα Ελίνα 1048.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Σμαράγδα Φαρίδου, Θεολόγος Φίλιππος Βοϊδομάτης, Γεωλόγος.
Advertisements

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δημοκρατική και Διαπολιτισμική Αγωγή στην Ελλάδα Φοιτήτρια: Ηλιάνα Τριανταφυλλίδου.
Οι Θεωρίες του Πιαζέ και του Βιγκότσκι Στέλλα Βοσνιάδου.
Ανάπτυξη της προσωπικότητας Ο κύκλος της ζωής Κομοτηνή 19/10/2011 Βορβολάκος Θεοφάνης Λέκτορας ΔΠΘ.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ. Σμαράγδα Φαρίδου,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ακαδημαϊκό Έτος Χειμερινό Εξάμηνο.
ΕΚΠΑ Παιδαγωγική Ψυχολογία Ακαδημαϊκό Έτος Δημιουργικότητα & Διδασκαλία της Ιστορίας Κωνσταντίνα Πλευρίτη.
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος. Διδακτική των Μαθηματικών. Υπεύθυνος Καθηγητής: Χ. Λεμονίδης Φοιτήτρια: Ε. Δαϊκοπούλου 1.
ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Διδάσκων : Βασίλης Κόμης Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 08 : Θεωρίες Μάθησης και ΤΠΕ: Εποικοδομισμός (Μέρος Β) Βασίλειος Κόμης ΤΕΕΑΠΗ.
Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.
Ανάπτυξη του Λόγου Ενότητα 4: Ζητήματα γλώσσας στην Εκπαίδευση Δήμητρα Κατή Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Γνωσιακή Επιστήμη Εισαγωγή.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία: Έρευνα και Εφαρμογές
Επιστημολογία… στην εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες
Η Γνωστική εξελικτική θεωρία του Jean Piaget
Επιμορφωτική ημερίδα: Η καινοτομία στη διδασκαλία των Φιλολογικών
Μάθηση 1/2 Ψυχολογικό φαινόμενο Ενδεικτικοί ορισμοί:
Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 3 : Φάσεις, Μοντέλα και Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις Ένταξης των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Βασίλειος Κόμης ΤΕΕΑΠΗ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ PIAGET
Διδακτική της Πληροφορικής
Όταν η Ιθάκη κηρύσσει τον πόλεμο στο ταξίδι
ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Η Διασκεδαστική Μάθηση Συμβάλλει στην Καλή Μάθηση
Αντικείμενο διδασκαλίας
Εισαγωγή στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Διδακτική της Πληροφορικής και των ΤΠΕ Μάθημα επιλογής Στ’ εξάμηνο, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο.
-Η θεωρία της επεξεργασίας των πληροφοριών
ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΛΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Διαφοροποιημένη Διδασκαλία (ΔΔ) Επειδή ένα μέγεθος παπουτσιών δεν ταιριάζει σε όλους… Αλβανόπουλος Γιώργος ΠΕΚ Καβάλας, 03/05/2017.
« Το Πένθος στη ζωή του Παιδιού, Το Σχολείο ως Πλαίσιο Στήριξης »
ΠΤN - ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ των εννοιών των ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Εξέλιξη των ιδεών στις Φυσικές Επιστήμες
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Η ανάπτυξη του κωφού παιδιού
Βρεφική Ηλικία.
Καλώς ήρθατε στο Νηπιαγωγείο
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Τα παιδιά προσπαθούν να μεταφράσουν τα μαθηματικά.
Η επίδραση της Δημιουργικής Γραφής στην ενίσχυση της Συναισθηματικής και Κοινωνικής Αγωγής. Μελέτη περίπτωσης ατόμου σε απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες.
Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Πολιτισμική διαμεσολάβηση στο σχολικό πλαίσιο
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
ΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ένα σύστημα αξιολόγησης των ανθρώπινων πράξεων. Η ανάπτυξη της ηθικότητας αποτελεί το βασικό πυρήνα της διαδικασίας κοινωνικοποίησης του παιδιού.
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ τησ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΤα ΤΟΝ PIAGET
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ 1ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
«ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ»
Έφη Γουργιώτου Eπίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αισθητηριακές Διαταραχές
Δομικά και λειτουργικά στοιχεία της διδασκαλίας
ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΚΙΝΗΤΡΑ
Μορφές Δραματικής Έκφρασης
Υλικά και Δραστηριότητες Διδασκαλίας Μαθηματικών ΙΙ
Τι ενδιαφέρον παρουσιάζει;
H γνωστικο-εξελικτική προσέγγιση
H θεωρία του Lev Vygotsky
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Μανινασ νικολαοσ Παγιδασ κωνσταντινοσ-εφραιμ
Τό στάδιο των συγκεκριμένων λογικών νοητικών ενεργειών του Piaget
Κοινωνικοπολιτισμικές όψεις της σύγχρονης εκπαίδευσης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου- Λήδα Αναγνωστάκη
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου-Λήδα Αναγνωστάκη
ΨΧ06 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 3 : ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ
J. Bruner: η διερευνητική – ανακαλυπτική μάθηση
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Περίγραμμα Μαθήματος
Γνωστική ανάπτυξη Piaget
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Ι Λήδα Αναγνωστάκη ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ 6 η Περίπτωση: φυσιοθεραπεία Γιανζίνα Ελίνα 1048

Εκπαίδευση παιδιού με πρόβλημα κινητικού έλεγχου

Χαρακτηριστικά εκπαιδευόμενου o Κοριτσάκι πέντε ετών o Πραγματοποίησε επέμβαση σε ηλικία 4 ετών στον υποθάλαμο του εγκεφάλου o Έχει σημαντικό περιορισμό κινητικού ελέγχου των άνω και κάτω άκρων o Ωστόσο, έμαθε να περπατάει και να ισορροπεί χωρίς βοήθεια (με αργά και μικρά βήματα) o Τώρα, θέλει να μάθει να χειρίζεται μόνη της με σταθερότητα και ακρίβεια το μολύβι (η δεξιότητα που θα μάθει)

Χαρακτηριστικά εκπαιδευόμενου Χαρακτηριστικά εκπαιδευόμενου o Έχει υψηλή παρακίνηση γιατί δεν της αρέσει να την βοηθάνε (εκνευρίζεται) o Βρίσκετε στο γνωστικό στάδιο μάθησης (έχει χάσει τον κινητικό έλεγχο και πρέπει να μάθει την κίνηση από το μηδέν) o Επίσης, λόγο ηλικίας η νοημοσύνη της είναι προσυλλογιστική με σκέψη εγωκεντρική και χωρίς ικανότητα γενίκευσης (Piaget)

Στόχοι μάθησης o Μάθηση προγράμματος (χειρισμός μολυβιού) o Τελειοποίηση δεξιότητας o Γενίκευση (διαφορετικά αντικείμενα)

Χαρακτηριστικά δεξιότητας o Λεπτή o Διαδοχική o Κινητική o Κλειστή o Χειρισμός αντικειμένων o Κλειστό κύκλωμα ελέγχου

Περιβάλλον εκτέλεσης o Οικία, σχολείο o Παρουσία κοινού (γονείς, συμμαθητές) o Δεν υπάρχει χρονική πίεση εκτέλεσης της δεξιότητας o Ωστόσο, πλησιάζει χρονική περίοδος που θα είναι αναγκαία η χρήση της δεξιότητας (θα πάει στο σχολείο)

Προετοιμασία εξάσκησης o Ο στόχος μας είναι να σχηματίσει ο ασκούμενος με το μολύβι ένα τρίγωνο o Θα έχουμε μερική εξάσκηση της δεξιότητας o Αρχικά, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν:  Σχεδίαση οριζόντιων γραμμών  Σχεδίαση κάθετων γραμμών

Προετοιμασία εξάσκησης o Σαν αρχική βοήθεια θα χρησιμοποιούμε κουκίδες για τον σχεδιασμό αλλά όταν πλέον το παιδί αποκτήσει άνεση θα ανεβάζουμε λίγο το επίπεδο δυσκολίας  Ένωση κουκίδων για την παραγωγή τριγώνου  Αντιγραφή τριγώνου  Τυπωμένο σχέδιο επάνω στο οποίο το παιδί θα πατήσει με το μολύβι με στόχο να μην βγει από το σχέδιο

Προετοιμασία εξάσκησης o Σύντομη, απλή και ξεκάθαρη παρουσίαση της δεξιότητας, χωρίς λεπτομέρειες και γενικότητες o Πρακτική επίδειξη πριν, κατά και μετά την εξάσκηση (προφορικά ή οπτικά) o Τονίζουμε σημαντικά σημεία της εκτέλεσης της δραστηριότητας (θέση σώματος, λαβή μολυβιού, τοποθέτηση χεριών, πίεση, φορά)

Προετοιμασία εξάσκησης o Κατά την εκτέλεση δύσκολων δεξιοτήτων:  θα υπάρχει ενθάρρυνση της προσπάθειας του ασκούμενου και συγχαρητήρια για την προσπάθεια  Δεν θα τον ζορίζουμε, τον αφήνουμε μέχρι το σημείο στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα, πάντα οι ασκήσεις γίνονται με ευχάριστο τρόπο

Προετοιμασία για την εξάσκηση o Η κατανομή της εξάσκησης θα είναι κατανεμημένη (στόχος της εξάσκησης είναι η ποιότητα) o Εξάσκηση μία φορά την ημέρα και με μέρες χωρίς εξάσκηση o Η εξάσκηση θα έχει την μορφή  4’ εξάσκηση, 6’ διάλειμμα, επί τρείς φορές  Σχεδίαση 9 γραμμών

Προετοιμασία για την εξάσκηση o Κατά την εξάσκηση θα ολοκληρώνονται όλες οι προσπάθειες της ίδιας δεξιότητας πριν ξεκινήσει η εξάσκηση για την επόμενη δεξιότητα (ομαδοποιημένη) o Η εξάσκηση θα είναι μεταβαλλόμενη  Στο τύπο της δεξιότητας (μολύβι, μαρκαδόρος, κηρομπογιά)  Στο περιβάλλον (πίνακας, χαρτί, τετράδιο)

Ανατροφοδότηση και διόρθωση λαθών o Χρήση επαυξημένης καθοδηγητικής ανατροφοδότησης (σαν κίνητρο και σαν ενθάρρυνση) ως προς:  Την γνώση αποτελέσματος( έκανε την γραμμή ευθεία με το μολύβι)  Την γνώση απόδοσης (ύστερα από βιντεοσκόπηση των προσπαθειών παρατηρούμε την θέση σώματος, λαβή μολυβιού, τοποθέτηση χεριών, πίεση, φορά)

Ανατροφοδότηση και διόρθωση λαθών o Η εσωτερική ανατροφοδότηση θα είναι διαθέσιμη με ερωτήσεις (αισθάνεσαι την πίεση των δαχτύλων σου στο μολύβι) o Όλες οι προσπάθειες ανατροφοδότησης θα είναι :  Περιληπτικές (ένα λάθος τη φορά)  Ελαττωμένης συχνότητας( θα μειώνετε σταδιακά για να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για επεξεργασία των πληροφοριών)