Aνεμοβλογιά ή Ανεμευλογιά. Τι είναι ανεμοβλογιά; Η ανεμευλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος που χαρακτηρίζεται από γενικευμένο φυσαλιδώδες, κνησμώδες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ ΣΕ ΑΝΟΣΟΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Advertisements

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ
Βιολογία Η επιστήμη του μέλλοντος Εφαρμογές - Επιστήμη - Έρευνα
η κλινικη μικροβιολογια στην ταχεια διαγνωση των λοιμωξεων
Λοιμώξεις στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
Αντιιικά Φάρμακα.
Ερπητο-ιοί Herpes Simplex virus 1, 2 Varicella-Zoster virus
ΕΡΠΗΤΟΪΟΙ.
Λευχαιμίες HSCT και AML Υπεύθυνοι καθηγητές:Φοιτητές: Ευάγγελος ΜπριασούληςΣτέφανος Φερούς Ελευθερία ΧατζημιχαήλΠαναγιώτης Χριστοφόρου Χρίστος Κόρτας.
Λοιμώξεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Νευρικό Σύστημα Κεντρικό νευρικό σύστημα –Εγκέφαλος –Νωτιαίος μυελός Περιφερικό νευρικό σύστημα –Εγκεφαλικά νεύρα.
Ειδικές εξετάσεις ΕΝΥ Δρ. Χάρης Αλεξόπουλος Μονάδα Νευροανοσολογίας Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας Ιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Λοιμώξεις ΚΝΣ Γιώργος Λ. Δαΐκος. Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Α΄ΠΠΚ Λαϊκό Νοσοκομείο.
ΑIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) Ελένη Κουρέα ΑIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) Ελένη Κουρέα Mάρτιος
Λοιμώξεις και κύηση T.O.R.C.H
Βιοπαθολογίας – Κλινικής Μικροβιολογίας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD. ΙΟΙ. Οι ιοί είναι συμπλέγματα που αποτελούνται από πρωτεΐνη και γενετικό υλικό, το οποίο είναι RNA ή DNA. Δεν έχουν κυτταρική.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΛΕΜΦΟΫΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2014 Αργύρης Σ. Συμεωνίδης.
Θρομβοπενίες και θρομβοπάθειες Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΟΣ BSc, CEng, MIET, MD, PhD, DTM&H(Lon), FRCP Αν. Καθηγητής Παθολογίας & Λοιμώξεων ΠΓΝΠ.
Θρομβοπενίες και θρομβασθένειες Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ.
ΕΡΠΗΤΟΪΟΙ. HERPESVIRIDAE Herpesviruses ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ονομα : Έρπης –ερπύζω (Ιπποκράτης ) Παραμονή σε λανθάνουσα κατάσταση σε διάφορα κύτταρα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία Διδακτικό έτος Αργύρης Συμεωνίδης Αναπλ. Καθηγητής.
Διαγνωστική προσέγγιση, παρακλινική διερεύνηση και διαφορική διάγνωση ασθενούς με λεμφαδενοπάθεια Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία Αργύρης Σ. Συμεωνίδης.
Διφθερίτιδα Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) που παράγει τη διφθεριτική τοξίνη. Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο.
5o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Μοριακές Τεχνικές στη Διάγνωση των Λοιμώξεων.
Αναπαραγωγή των ιών στα κύτταρα Προϋποθέσεις: υποδοχείς στην κυτταρική μεμβράνη το κύτταρο να παραμείνει ζωντανό κατά τον πολλαπλασιασμό του ιού ειδικό.
Save My Mind.
Αναπαραγωγή των ιών στα κύτταρα
Λοιμώξεις.
Λοιμώξεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Ασθενής με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και εκδήλωση Nεφρωσικού συνδρόμου
Παθογένεια ιογενών λοιμώξεων
INFECŢIILE CU VIRUSURI HERPETICE
Chimioterapie antivirala
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Περγιαλιωτησ βασιλησ Γ` μαιευτικη & γυναικολογικη κλινικη
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑ Πυρετός και εξάνθημα
ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
POWER SUPPLY SYSTEM.
Cijepljenje u bolesnika s transplantacijom solidnih organa (jetre)
Λαγού Στέλλα Παθολόγος Γ’ Παν/κή Παθολογική Κλινική
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Aνεμοβλογιά ή Ανεμευλογιά

Τι είναι ανεμοβλογιά; Η ανεμευλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος που χαρακτηρίζεται από γενικευμένο φυσαλιδώδες, κνησμώδες εξάνθημα, κόπωση και πυρετό.Το εξάνθημα πρωτοεμφανίζεται στον κορμό και το πρόσωπο και κατόπιν εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Η ανεμευλογιά προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τοπικές εκδηλώσεις και οφείλεται σε αναζωπύρωση του ιού VZV που μετά την πρωτοπαθή λοίμωξη παραμένει στα παρασπονδυλικά γάγγλια.

Με ποιον τρόπο μεταδίδεται η ανεμευλογιά; Η ανεμευλογιά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή,αερογενώς ή με σταγονίδια και εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος ασθενών ή εκκρίσεις από τις δερματικές βλάβες ατόμων με ανεμευλογιά ή έρπητα ζωστήρα. Επίσης μεταδίδεται με έμμεση επαφή μέσω αντικειμένων μολυσμένων από εκκρίσεις των βλεννογόνων ή των δερματικών βλαβών προσβεβλημένων ατόμων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεμευλογιάς; Σε ανεμβολίαστα παιδιά η ανεμευλογιά συνήθως διαρκεί ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κνησμώδες γενικευμένο εξάνθημα και κεφαλαλγία. Το εξάνθημα στα παιδιά αποτελεί συνήθως την αρχική εκδήλωση της νόσου, εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι (τριχωτό) και στην συνέχεια εξαπλώνεται στον κορμό και το υπόλοιπο σώμα. Οι ενήλικες μπορεί να εμφανίζουν αρχικά πυρετό και αδιαθεσία 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος ενώ συνήθως παρουσιάζουν πιο βαριά κλινική εικόνα της νόσου και έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Ποια είναι η περίοδος μεταδοτικότητας; Η περίοδος μεταδοτικότητας κυμαίνεται από 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4-5 ημέρες μετά, ή μέχρι οι βλάβες να σχηματίσουν εφελκίδες. Η ανεμευλογιά θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, ιδιαίτερα στο πρώιμο στάδιο της.

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2 έως 3 εβδομάδες. Τα άτομα νοσούν συνήθως ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανεμευλογιάς; Η διάγνωση της ανεμευλογιάς τις περισσότερες φορές γίνεται με βάση την κλινική εικόνα η οποία συνήθως είναι τυπική και αναγνωρίσιμη από έναν έμπειρο κλινικό ιατρό. Εκτός από την κλινική εικόνα, η ανεμευλογιά επιβεβαιώνεται και με διάφορες εργαστηριακές μεθόδους.

Μελέτες έδειξαν ότι εμβολιασμός με μια δόση εμβολίου ανεμευλογιάς προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας (70%- 90%) έναντι οποιασδήποτε μορφής ανεμευλογιάς και >90% έναντι σοβαρής νόσου. Σε τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη μιας έναντι δυο δόσεων εμβολίου ανεμευλογιάς(η 2η) δόση χορηγήθηκε 3 μήνες μετά την 1η η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των δυο δόσεων ήταν 98%. Η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 100% (με 2 δόσεις εμβολίου) έναντι σοβαρής ανεμευλογιάς.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ! ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΙΡΗ-ΠΑΝΤΑΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Β 3