ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Άσκηση 1 η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος έχει ονομαστική ισχύ, ρεύμα και τάση 30hp, 110 A και 240V αντίστοιχα. Η ονομαστική.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Advertisements

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
(α) εξηγεί τη λειτουργία του μετασχηματιστή υπό φορτίο
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Βασική περιγραφή στρεφόμενων ηλεκτρικών μηχανών
Σύνδεση ηλεκτρικών αντιστάσεων σε σειρά
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Αντιστάσεις παράλληλα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα
Αντιστάσεις σε σειρά Δύο ή περισσότερες αντιστάσεις, λέμε ότι είναι συνδεδεμένες σε σειρά όταν το άκρο της μίας αντίστασης συνδέεται με την αρχή της άλλης.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
Ασύγχρονος τριφασικός τετραπολικός κινητήρας 380 V/50Hz με βραχυκυκλωμένο το δρομέα σε σύνδεση αστέρα έχει τις παρακάτω παραμέτρους ισοδύναμου κυκλώματος:
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 2: Ασύγχρονος Τριφασικός Κινητήρας Αρχή Λειτουργίας Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 8: Θεωρία των δυο Στρεφόμενων Πεδίων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Σ.Ρ. ΜΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.
ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #1
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος Σ.Ρ. 100 V, 10 kW, διέγερσης σειράς, έχει αντίσταση τυμπάνου ίση με R α = 0,1 Ω και αντίσταση πεδίου ίση με R f = 0,05 Ω. Η.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΠΛΟ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΤΑΣΗ ΕΞ’ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΣΤΑΤΗΣ Τάση εξ’ επαγωγής στα άκρα.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Σ.Ρ. Πέτρος Μανουσαρίδης Επιβλέπων: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 9: Μέθοδοι Εκκίνησης Μονοφασικών Κινητήρων Ηρακλής.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
Μονοφασικές Ασύγχρονες Μηχανές
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
Προσδιορισμός φοράς επαγωγής μαγνητικού πεδίου Β σε ρευματοφόρο αγωγό με τον κανόνα του δεξιού χεριού.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
δίνει το σχετικό τύπο που συνδέει τα πιο πάνω μεγέθη
γ) Αναφέρει εφαρμογές των σύγχρονων κινητήρων.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
Τα μέρη ενός ηλεκτρικού κινητήρα είναι:
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 4: Προσδιορισμός των Παραμέτρων του Ισοδύναμου.
Συγχροσύστημα εναλλασσομένου
Εναλλασσόμενο ρεύμα και 3-φασικά συστήματα
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Άσκηση 1 η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος έχει ονομαστική ισχύ, ρεύμα και τάση 30hp, 110 A και 240V αντίστοιχα. Η ονομαστική ταχύτητα περιστροφής είναι 1200στρ./λ και οι απώλειες περιστροφής 3550W. O κινητήρας διαθέτει παράλληλο τύλιγμα με 2700 σπείρες ανά πόλο, τύλιγμα σειράς με 12 σπείρες ανά πόλο. Οι αντιστάσεις των τυλιγμάτων έχουν τις παρακάτω τιμές: Αν ο κινητήρας συνδέεται με αθροιστική σύνθετη διέγερση και η Radj=175Ω: 1.Ποια είναι η ταχύτητα στη λειτουργία χωρίς φορτίο; 2.Ποια είναι η ταχύτητα πλήρους φόρτισης; 3.Ποια η διακύμανση της ταχύτητας του κινητήρα; 4.Αν η Radj=250Ω, ποια θα είναι η νέα ταχύτητα περιστροφής υπό πλήρες φορτίο;

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Άσκηση 2 η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος με διέγερση σειράς έχει ονομαστική τάση 250V. Η συνολική αντίσταση σειράς (οπλισμού και διέγερσης) είναι ίση με 0,08Ω. Ο κινητήρας διαθέτει τύλιγμα αντιστάθμισης. Το τύλιγμα διέγερσης σειράς αποτελείται από 25 σπείρες ανά πόλο. Να υπολογιστούν η ταχύτητα και η επαγόμενη ροπή του όταν το ρεύμα του οπλισμού είναι: 1. Ι=50 Α. 2. Ι=25 Α.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Άσκηση 3 η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος διέγερσης σειράς με ονομαστικά στοιχεία λειτουργίας: 20hp, 240V, 76A, 900 στρ/λ, διαθέτει τύλιγμα διέγερσης με 33 σπείρες ανά πόλο. Η αντίσταση οπλισμού του κινητήρα είναι 0,09Ω και η αντίσταση διέγερσης του 0,06Ω. Η καμπύλη μαγνήτισης του κινητήρα εκφράζεται με τη μαγνητεγερτική του δύναμη στο εσωτερικό του ως προς την τάση Ε Α στις 900 στρ./λ με τον παρακάτω πίνακα: ΕΑ (V) F (At) H αντίδραση οπλισμού στη μηχανή θεωρείται αμελητέα. Αμελητέες θεωρούνται και οι απώλειες περιστροφής. Να υπολογιστεί η ροπή, η ταχύτητα και η ισχύς εξόδου του κινητήρα κατά τη λειτουργία με το 33%, με το 67%, με το 100% και με το 133% του πλήρους ρεύματος οπλισμού.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Άσκηση 4 η Ένας κινητήρας παράλληλης διέγερσης έχει ονομαστική τάση 230V και η αντίσταση οπλισμού του είναι 0,18Ω. Εάν θέλουμε το ρεύμα του οπλισμού να μην ξεπεράσει τα 76 Α κατά την εκκίνηση: 1. Υπολογίστε την αντίσταση που πρέπει να συνδέσουμε σε σειρά στον κινητήρα. 2. Υπολογίστε την τιμή της αντίστασης όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η αντιηλεκτρεγερτική δύναμη γίνει ίση με Ε Α = 168V. 3. Υπολογίστε το ρεύμα του οπλισμού κατά την εκκίνηση εάν δεν συνδεθεί εξωτερική αντίσταση. Θεωρήστε μια σταθερή πτώση τάσης 2V στις ψήκτρες.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Άσκηση 5 η Ένας κινητήρας παράλληλης διέγερσης έχει ονομαστική τάση 120V και η αντίσταση οπλισμού του είναι 0,2Ω. Το ονομαστικό ρεύμα του κινητήρα είναι 75 Α. 1. Υπολογίστε υπολογίστε το ρεύμα εκκίνησης ως ποσοστό του ονομαστικού ρεύματος. 2. Υπολογίστε τη τιμή της αντίστασης που πρέπει να συνδεθεί σε σειρά στον κινητήρα ώστε το ρεύμα εκκίνησης να μην ξεπερνά το 150% του ονομαστικού ρεύματος. 3. Υπολογίστε τη τιμή της αντίστασης που πρέπει να συνδεθεί σε σειρά στον κινητήρα ώστε το ρεύμα εκκίνησης να μην ξεπερνά το 150% του ονομαστικού ρεύματος όταν η αντιηλεκτρεγερτική δύναμη Ε Α είναι ίση με 25% της ονομαστικής τάσης. 4. Υπολογίστε τη τιμή της αντίστασης που πρέπει να συνδεθεί σε σειρά στον κινητήρα ώστε το ρεύμα εκκίνησης να μην ξεπερνά το 150% του ονομαστικού ρεύματος όταν η αντιηλεκτρεγερτική δύναμη Ε Α είναι ίση με 50% της ονομαστικής τάσης. 5. Υπολογίστε την τάση Ε Α κατά τη λειτουργία υπό πλήρες φορτίο (χωρίς εξωτερικά συνδεδεμένες αντιστάσεις). Θεωρήστε μια σταθερή πτώση τάσης 2V στις ψήκτρες.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Η καμπύλη μαγνήτισης του κινητήρα της άσκησης 1

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Η καμπύλη μαγνήτισης του κινητήρα της άσκησης 2