ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΑΙΔΟΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ
Advertisements

Τα γυαλιά: Ο βοηθός της όρασής μας.
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ….ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ
Οι φακοί επαφής αλλάζουν την ζωή μας
Pinhole Camera ή Κάμερα Μικροσκοπικής Οπής
ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΘΛΑΣΗ. PROJECT ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗ &ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗ ΟΡΑΣΗ.
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ.
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Βασικοί μηχανισμοί όρασης
Παθήσεις του ματιού και η διόρθωση τους
9. ΦΑΚΟΙ & ΟΠΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.
Β’ Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ.
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΙΤΟΜΥΚΙΝΗΣ c ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΙΚΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΜΠΕΝΤΟ ΒΙΛΕΡΙΑ.
Τροχοί κ΄ υγεία Εργασία: Οικιακής Οικονομίας Από τον μαθητή: Παναγιώτη Κάρκουλα.
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου
Στοιχειώδεις Δεξιότητες στην Οφθαλμολογία
Ανατομία και Βιομηχανική
Βαλαβάνη Ευδοξία ΑΕΜ: Εργασία 3η.
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ.
Ο οφθαλμικός λοβός έχει
ΟΠΤΙΚΗ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ, ΙΣΩΣ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΜΑΤΙΟΥ
Ποια είναι τα παιδιά με προβλήματα όρασης;
Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Όρασης
Προβλήματα όρασης και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις
ΠΡΟΣΩΠΟΛΟΓΙΑ- ΜΑΚΙΓΙΑΖ
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ - A possible day at the office ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ, M.Sc. Optometry ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.
ΑΜΕΣΗ ΟΦΘΑΛΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Οπτικά, αυτά τα όργανα αποτελούνται από δύο μέρη, ένα φωτιζόμενο σύστημα και ένα σύστημα παρατήρησης.
Ο μηχανισμός της όρασης Για να σχηματιστεί οπτική εικόνα, πρέπει οι φωτεινές ακτίνες να σχηματίσουν είδωλο του αντικειμένου πάνω στον αμφιβληστροειδή =>βρίσκονται.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ Το υδατοειδές υγρό που παράγεται από το ακτινωτό σώμα διαχέεται και γεμίζει το χώρο.
Κερατομετρία - Τοπογραφία Κερατόμετρο Javal. Κερατόμετρο Bauch & Lomb.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΩΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. OI ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΣ  ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ  ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΑΥΤΙΣΕΩΣ  ΤΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ. Οφείλεται.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Νησιώτου – Μαντέλου Ιουλία Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ Α - ΥΛΙΚΑ: PMMA Διαπερατότητα ανύπαρκτη υψηλός δείκτης διάθλασης λεπτοί φακοί δέχεται τροποποίηση άριστη διαβροχή Ανθεκτικό.
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ Αμβλυωπία μπορεί να ορισθεί η οπτική οξύτητα χειρότερη από 6/9, η οποία δεν οφείλεται σε διαθλαστικά σφάλματα, οφθαλμολογικές ανωμαλίες που μπορούν.
Η οπτική οξύτητα περιγράφεται με το παρακάτω κλάσμα: Οπτ. Οξύτητα = όραση (v) (χωρίς διόρθωση) = απόσταση του τεστ σε m / απόσταση αναγνώρισης πιο μικρού.
Ο φωτογραφικός φακός Στα πλαίσια του μαθήματος Φωτογραφίας στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων, στα Δ.ΙΕΚ Σπάρτης Ρήγου Θάλεια.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ. Πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας των οφθαλμοκινητικών μυών το ματιού, με αποτέλεσμα την παρέκκλιση από.
ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ Η φωτεινή δέσμη μπορεί να έχει κυκλική διατομή ( Spot retinoscope ) ή ταινιοειδή (Streak retinoscope)
Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης και μέλη του Κ.Α.Π.Η. του δήμου Αιγιαλείας (Αίγιο) Αθανάσιος Χατζηπαντελής Δήμητρα Μακρυνιώτη Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας Τ.Ε.Ι.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 ΝΥΣΤΑΓΜΟΣ. Ακούσιες, ρυθμικές,με μορφή ταλαντώσεως κινήσεις ενός ή δύο οφθαλμών σε όλες ή ορισμένες μόνο θέσεις του βλέμματος. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Δρ Αποστολίδου Ευτέρπη Εντατικολόγος Φυσιολογία Νοέμβριος 2011.
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ Κουκούλης Πάρης. Τα μέρη του ματιού βολβόςΟ βολβός του ματιού κινείται από μύες Βολβός.
Τρισωμία 21, από τα χρωμοσώματα στα γονίδια.  Το συχνότερο γενετικό αίτιο Ν.Υ. 95% των περιπτώσεων ελεύθερη τρισωμία (3 χρωμοσώματα) 1/800 γεννήσεις.
Οφθαλμολογική – Οπτομετρική Εξέταση ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ατομικό- Οικογενειακό Συνήθη οφθαλμικά συμπτώματα ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Επισκόπηση-ψηλάφηση Εξέταση της όρασης 1.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ Τμήμα Μαιευτικής Α.Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας
Μια πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο
1. άνω ορθός μυς του ματιού
Παραλυτικός στραβισμός
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΠΝΦ
Το παιδί με «Διάσπαση Προσοχής» (Inattention):
ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Η μάστιγα της εποχής μας.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΣΥΓΚΛΙΝΟΝΤΕΣ ΦΑΚΟΙ Σημείωση: οι ερωτήσεις του φύλλου εργασίας είναι εκτός ύλης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για την εργαστηριακή άσκηση.
ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Ό ρ α σ η.
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
Αστεροειδής ή Ακτινωτός δίσκος Στενοπική σχισμή
Μυϊκή κράμπα (muscle cramp)
Καθηγητής: Κ. Πιτσιλαδής Τάξη-Τμήμα: Α΄1 Μάθημα: Βιολογία
ΜΑΤΙ, ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ.
Όταν το χαρτονάκι είναι κοντά στο βιβλίο, βλέπω τα γράμματα μεγαλύτερα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΜΕΤΡΩΠΙΕΣ Υπερμετρωπία Η υπερμετρωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. γεροντική υπερμετρωπία Αντιρροπούμενη (μηχανισμός προσαρμογής) Εκδηλη (συμπτωματική – αυτή διορθώνουμε))

Α) Στην νεογνική ηλικία όλοι υπερμέτρωπες Β) Ρηχός πρόσθιος θάλαμος προδιάθεση για γλαύκωμα Γ) Δεν βλέπει ούτε μακριά ούτε κοντά Δ) Σε μεγάλη ηλικία λόγω σκλήρυνσης του φλοιού του φακού

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τα παιδιά συνήθως και με υψηλό βαθμό υπερμετρωπίας κουράζονται εύκολα και απεχθάνονται την ανάγνωση. Επίσης οι γονείς παρατηρούν ότι τα μάτια του παιδιού στρέφονται κατά διαστήματα προς τα έσω. Διαταραχές της κινητικότητας των ματιών και της διόφθαλμης όρασης λόγω υπερπροσαρμογής (συγκλίνοντα στραβισμό) Κατά τη σχολική ηλικία συνήθως τα παιδιά παραπονιούνται για μετωπιαία κεφαλαλγία και παροδικές θολώσεις της όρασης, συνήθως στην ανάγνωση και στο γράψιμο. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι το άτομο, τόσο εντονότερα τα υποκειμενικά συμπτώματα. (μειώνεται η αντιρροπούμενη και αυξάνει η έκδηλη)

ΔΙΟΡΘΩΣΗ Όταν πρόκειται για μικρό παιδί και εφ’ όσον η υπερμετρωπία είναι χαμηλή (περίπου 2.00D) η οπτική οξύτητα φυσιολογική, όπως επίσης και η συνεργασία των ματιών, δεν απαιτείται διόρθωση. Αν η υπερμετρωπία υπερβαίνει μετά την κυκλοπληγία τις 3.00D είναι ίσως σκόπιμη η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών για συνεχή χρήση στο μισό. Αν όμως είναι μικρότερη των 3.00D αρκεί συνήθως η χρήση τους κατά την γραφή και την ανάγνωση.

ΜΥΩΠΙΑ Η μυωπία διακρίνεται σε: α. αξονική β. διαθλαστική γ. εκφυλιστική

Εκφυλιστική μυωπία α) Λέπτυνση του σκληρού (οπίσθιο σταφύλωμα) β) Μυωπικός κώνος (λόγω της λοξής φοράς του οπτικού νεύρου) γ) Χοριοειδική ατροφία δ) Ρήξη της μεμβράνης του Bruch ε) Αλλοιώσεις του υαλοειδούς

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τα παιδιά συνήθως δεν παραπονούνται για κακή όραση επειδή δεν γνωρίζουν ποια είναι η φυσιολογική όραση. Εξωφορία για κοντά (αποκλίνων στραβισμός) Οι γονείς συνήθως αντιλαμβάνονται πρώτοι ότι το παιδί δεν βλέπει τα μακρινά αντικείμενα. Στενεύουν την βλεφαρική σχισμή ΔΙΟΡΘΩΣΗ Διορθώνουμε στα παιδιά εξ’ ολοκλήρου την υπάρχουσα μυωπία και τα συμβουλεύουν να φοράνε τα διορθωτικά τους γυαλιά συνέχεια, για να λειτουργεί η προσαρμογή Υποδιόρθωση της μυωπίας δικαιολογείται μόνο στις πιο σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που η μυωπία συνοδεύεται από εσωφορία.

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ Αστιγματισμός καλείται η διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία παράλληλες ακτίνες δεν διαθλώνται εξίσου σε όλους τους μεσημβρινούς.

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Όσο μεγαλύτερο είναι το αστιγματικό σφάλμα, τόσο πιθανότερο είναι η θόλωση της οράσεως να αποτελεί το μόνο υποκειμενικό σύμπτωμα. Πονοκέφαλοι και ασθενωπικά συμπτώματα σε υψηλό αστιγματισμό, είτε λείπουν τελείως είτε είναι ελαφρού βαθμού. ΔΙΟΡΘΩΣΗ Μικρού βαθμού αστιγματικό σφάλμα το οποίο δεν προκαλεί ελάττωση της οπτικής οξύτητας, ούτε συμπτώματα κοπιωπίας δεν είναι ανάγκη να διορθώνεται, ή σφαιρικό ισοδύναμο Στην αντίθετη περίπτωση το σφάλμα πρέπει οπωσδήποτε να διορθώνεται. Τα παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα στην διόρθωση αστιγματισμού

Απλός μυωπικός Απλός υπερμετρωπικός Σύνθετος μυωπικός Σύνθετος υπερμετρωπικός Μικτός Αστιγματισμός Ομαλός Ανώμαλος – κερατόκωνος Λοξός

Ανισομετρωπία α) Άνιση οπτική οξύτητα β) Ανισοεικονία γ) Ανισοφορία δ) Αμβλυωπία Δ.Ο. – 8.00 Α.Ο. – 2.00