Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΘΛΑΣΗ. PROJECT ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗ &ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗ ΟΡΑΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΘΛΑΣΗ. PROJECT ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗ &ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗ ΟΡΑΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗ &ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗ ΟΡΑΣΗ

2 ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΘΛΑΣΗ

3 Ανάκλαση & διάθλαση Οφείλονται στην εκτροπή του φωτός.
Πρόσπτωση του φωτός σε μια ανακλαστική επιφάνεια. Αλλαγή τροχιάς του φωτός επειδή περνάει από ένα υλικό σε ένα άλλο με διαφορετικό δείκτη διάθλασης (n). Αρχή του Ελαχίστου Χρόνου ή Αρχή του Φερμά Πιέρ ντε Φερμά (Pierre de Fermat) - Πρωτοχρονιά 1662.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάκλαση & διάθλαση: οφείλονται στην εκτροπή του φωτός.
Πρόσπτωση του φωτός σε μια ανακλαστική επιφάνεια. Αλλαγή τροχιάς του φωτός επειδή περνάει από ένα υλικό σε ένα άλλο με διαφορετικό δείκτη διάθλασης (n). αρχή του ελαχίστου χρόνου ή αρχή του Φερμά (Πιέρ ντε Φερμά (Pierre de Fermat) την Πρωτοχρονιά του 1662.)

5 ΑΝΑΚΛΑΣΗ Σημαντική ιδιότητα του φωτός. Χάρη σε αυτή εμείς οι άνθρωποι έχουμε την αίσθηση της όρασης.

6 Νόμοι της ανάκλασης 1. Ακτίνα πρόσπτωσης & ακτίνα ανάκλασης: βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. 2. Η γωνία πρόσπτωσης = γωνία ανάκλασης.

7 Πρακτικές εφαρμογές ανάκλασης
Καθρέπτες στο σπίτι Οι καθρέπτες δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Επειδή: Μας αρέσει να βλέπουμε το είδωλό μας πάνω τους. Δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου.

8 Περισσότερες χρήσεις των καθρεπτών
Καθρέπτες αυτοκινήτων. απαραίτητο μέτρο ασφάλειας . Αποτρέπει τα οδικά ατυχήματα. Οδοντιατρικοί καθρέπτες. Ευκολία στη διάγνωση.

9 ΔΙΑΘΛΑΣΗ Διάθλαση  ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το φως αλλάζει τροχιά επειδή περνάει από ένα υλικό σε ένα άλλο.

10 C0: ταχύτητα του φωτός στο κενό
Νόμοι της διάθλασης Η προσπίπτουσα ακτίνα φωτός, η διαθλώμενη και η κάθετη στην επιφάνεια που γίνεται η διάθλαση βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Όταν μία ακτίνα φωτός κινείται από ένα αραιότερο σ’ ένα πυκνότερο μέσο, η γωνία πρόσπτωσης είναι μεγαλύτερη από τη γωνία διάθλασης. Όταν μία ακτίνα φωτός κινείται από ένα πυκνότερο σ’ ένα αραιότερο μέσο, η γωνία πρόσπτωσης είναι μικρότερη από τη γωνία διάθλασης. n= C0/u n: Δείκτης διάθλασης C0: ταχύτητα του φωτός στο κενό

11 Η διάθλαση στην καθημερινότητα
. Τοποθετώντας ένα στυλό μέσα σε ένα μισογεμάτο ποτήρι με νερό έτσι ώστε το μισό να εξέχει από την επιφάνεια του νερού. Παρατηρούμε ότι παρ’ ότι το στύλο ήταν ευθύγραμμο φαινόταν σαν να ήταν καμπυλόγραμμο. Αυτό οφείλεται στην διάθλαση η οποία έκανε το είδωλο του κάτω μέρους του στυλό να μετατοπίζεται έτσι ώστε να μην φαίνετε το στυλό αλλά το είδωλό του.

12 Ολική ανάκλαση Ολική ανάκλαση συμβαίνει μόνο όταν το φως, πέφτει στην διαχωριστική επιφάνεια με γωνία μεγαλύτερη από την οριακή. Δηλαδή η γωνία πρόσπτωσης είναι μεγαλύτερη της οριακής γωνίας. Τότε το φως δεν διαθλάται αλλά η ακτίνα ανακλάται ολικά από τη διαχωριστική επιφάνεια και το φως επιστρέφει στο ίδιο μέσο ακολουθώντας τους νόμους της ανακλάσεως στην αλλαγή της πορείας του. Οριακή γωνία ή κρίσιμη γωνία ονομάζεται η γωνία προσπτώσεως που αντιστοιχεί σε γωνία διαθλάσεως 90ο όταν το φως περνάει από μέσο (α) σε μέσο (β) για τα οποία ισχύει nα > nβ. Δηλαδή, όταν το φως διαδίδεται από οπτικά πυκνότερο μέσο α σε αραιότερο μέσο β (με nα > nβ.)

13 ΟΡΙΑΚΗ ΓΩΝΙΑ Η οριακή γωνία προσδιορίζεται για κάθε οπτικό μέσο, από τη σχέση:  ημφ = 1 / n (όπου φ = οριακή γωνία και n = δείκτης διάθλασης του μέσου)

14 Μέσα σε μία οπτική ίνα το φως «παγιδεύεται» και δεν ξεφεύγει από αυτή.
Οπτικές ίνες Χρησιμοποιούν το φαινόμενο της ολικής ανάκλασης του φωτός για να μεταφέρουν το φως από το ένα τους άκρο στο άλλο. Μέσα σε μία οπτική ίνα το φως «παγιδεύεται» και δεν ξεφεύγει από αυτή. Για την μεταφορά ενός φωτεινού αντικειμένου πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα σύνολο εκατοντάδων οπτικών ινών. Εφόσον η γεωμετρική διάταξη των ινών διατηρείται αναλλοίωτη, το φωτεινό αντικείμενο αναδημιουργείται στο τέλος του αγωγού.

15 Πρακτικές εφαρμογές των οπτικών ινών
χρησιμοποιούνται πλέον σε όλους τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις επειδή βοηθούν την γρήγορη μετάδοση της πληροφορίας, χωρίς να προκαλούν αλλοίωσή της γιατί δεν γίνονται παρεμβολές στο σήμα τους. κατασκευή φωτεινών επιγραφών και στη διακόσμηση και τον φωτισμό πισινών για να αποφεύγεται ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας. Ακόμη αποτελούν πηγή οικονομικού φωτισμού στις βιτρίνες των καταστημάτων, στα μουσεία, στις πινακοθήκες και στις γκαλερί για να γίνεται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

16 ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Στην ιατρική οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται στα ενδοσκόπια. Με το ενδοσκόπιο ο γιατρός μπορεί να δει ορισμένες περιοχές του σώματός μας Μια ομάδα οπτικών ινών μεταφέρει φως από μια πηγή στο άκρο του ενδοσκοπίου φωτίζοντας έτσι την αρτηρία ή κάποιο άλλο όργανο του σώματος. Όμως η πιο σημαντική εφαρμογή των οπτικών ινών αφορά τις τηλεπικοινωνίες. Το σήμα διαβιβάζεται τώρα ψηφιακά με τη μορφή φωτεινών παλμών όχι μόνο με καλύτερη ποιότητα αλλά και μέσω πολύ λεπτών οπτικών ινών με τεράστια χωρητικότητα

17 ΕΠΙΣΗΣ Οι σύγχρονοι υπολογιστές και κυρίως οι υπερ-υπολογιστές εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες οι οποίες τους ανοίγονται με τη χρήση οπτικών ινών

18 Ποιήματα Ποίημα: "Φως", της Ιωάννας Μουτσοπούλου http://solon.org.gr
Από την ποιητική συλλογή «Ψυχές της Φύσης» Φως! Ουσία από το πυρ το πιο αρχαίο, στις απαρχές του κόσμου τις χαμένες πίσω στο χρόνο, τότε που το Πνεύμα το άυλο φωτοβόλησε το αρχέγονο σκότος σε μια εκρηκτική στιγμή θέλησης εκλύοντας τον εαυτό του, τον ανεξάντλητο, σε θυσία ανεξερεύνητη στης μορφής τα όρια. Μια αλληγορική ιστορία του φωτός .

19 επίσης Γεννήθηκα στη χώρα που το Φως λατρεύεται Μεγάλωσα  στη χώρα που το γαλάζιο αποθεώνεται Γερνάω στη χώρα που το μπλε της θάλασσας με περικλείει Θέλω να πεθάνω  στην χώρα μου που το κόκκινο  είναι το χρώμα του ηθικού ήλιου μου. Πανδαισία ανύπαρκτων χρωμάτων. Ποιητης: Λαζαροπουλος Χ. Αποθεώνεται το μεγαλείο της Ελλάδας και το φως της (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και τονίζεται η φιλοπατρία του ποιητή 

20 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Ασχοληθήκαμε με τη φυσιολογική οπτική, δηλαδή με την επιστήμη που ασχολείται με τη λειτουργία του οφθαλμού και τις κυριότερες βλάβες του. Καθώς και με τις οπτικές ίνες.

21 ΟΡΑΣΗ Είναι μία από τις πέντε αισθήσεις την αντιλαμβανόμαστε μέσω των ματιών. Το αντικείμενο που αντιλαμβάνονται τα μάτια είναι το φως

22 Ακόμη είναι γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πάνω από 30% του εγκεφάλου μας για να βλέπουμε

23 ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Το φως του περιβάλλοντος όταν προσπίπτει σε διάφορα αντικείμενα ένα μέρος του αντανακλάται και φτάνει στα μάτια μας. Έτσι, προβάλλεται στον αμφιβληστροειδή η εικόνα του περιβάλλοντα χώρου. Οι υποδοχείς ενεργοποιούνται ανάλογα με το χρώμα και την ένταση του φωτός και στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Όλα τα ερεθίσματα σχηματίζουν μια εικόνα, η οποία όμως είναι ανάποδα σαν το φιλμ στις φωτογραφικές μηχανές. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια αναλαμβάνει να τη γυρίσει κανονικά

24 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων πάνω στη γη έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του ή την όρασή του.

25 ΑΙΤΙΕΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Πιθανές αιτίες των οφθαλμικών παθήσεων είναι ο τραυματισμός του οφθαλμού, μια φλεγμονή ή μια λοίμωξη του ματιού και αύξηση της ενδοφλέβιας πίεσης. Οι περισσότερες από αυτές εμφανίζονται σε ήπια μορφή, αλλά μπορούν δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Οι πιο γνωστές από τις παθήσεις των ματιών είναι η μυωπία, η πρεσβυωπία, η υπερμετρωπία.

26 ΜΥΩΠΙΑ Η μυωπία είναι περισσότερο πάθηση του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του ματιού δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν.

27 ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ Η πρεσβυωπία είναι μια πάθηση του Ματιού που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 και σταθεροποιείται στην ηλικία των ετών. Στην πρεσβυωπία αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλικού φακού και αύξηση του μεγέθους του.

28 ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ Σε αυτή την πάθηση συμβαίνει κάτι παρόμοιο με την μυωπία μόνο που τώρα η εικόνα εστιάζεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδή. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται σε ανθρώπους με μάτια που έχουν μικρή διαθλαστική δύναμη.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΘΛΑΣΗ. PROJECT ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗ &ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗ ΟΡΑΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google