Η πλατφόρμα Moodle στο Βαρβάκειο: δημιουργία, συντήρηση και διδακτική αξιοποίηση Διονύσης Λαμπρινίδης Μαθηματικός.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διονύσης Λαμπρινίδης & Μαρία Νέζη. Στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο τα τελευταία 3 χρόνια επιχειρούμε να εισάγουμε τεχνολογίες του web2 στην σχολική.
Advertisements

ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Οι προστριβές μεταξύ παιδιών αποτελούν φυσιολογικό, αποδεκτό φαινόμενο στα πλαίσια ισορροπημένων, ισότιμων σχέσεων. Όμως όταν.
Τ.Π.Ε. το λενε τωρα… Αχιλλεας Καρετσος ΠΕ 19 - Η πληροφορικη στο Δημοτικο.
Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α΄ Λυκείου. Α΄φάση: Πριν από την ανάγνωση (ενδεικτικός χρόνος: τρεις διδακτικές ώρες) 1 η ώρα : τα παιδιά συζήτησαν για τα.
Πλατφόρμες Ηλεκτρονικής Μάθησης Η Πλατφόρμα OpeneClass Οφηλία Νεοφύτου Σταύρος Καουκάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1.
Movie Maker Windows Live Διήμερο εκπαιδευτικού 22/1/2016 Περιφερειακό Λύκειο Απ. Λουκά Κολοσσίου.
“Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης: Τάσεις και Προοπτικές’’
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΡΙΤΖ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου
Ερευνητική εργασία Διαδίκτυο και Επικοινωνία
Συστήματα Τηλεκπαίδευσης
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Bασιλεία Μαυρίδου, ΑΕΜ: 620 Βασιλική Τσολοπούλου, ΑΕΜ: 529
Η δύναμη της εικόνας «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» είναι το κυρίαρχο μήνυμα της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου καθώς αντικατοπτρίζει.
Τι είναι το Sexting; Το sexting είναι η ανταλλαγή προκλητικών µηνυµάτων ή γυµνών φωτογραφιών µέσω διαδικτύου ή µέσω κινητών τηλεφώνων, που λανθασμένα.
Η Κοκκινοσκουφίτσα σε νέες περιπέτειες
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
Προτάσεις για τη δημιουργία προϊόντων προώθησης εκπαιδευτικών ιστολογίων στα πλαίσια της μαθησιακής κοινότητας ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής Κατεύθυνση Παιδαγωγική.
Ε΄ ΤΑΞΗ: ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ:
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ
επιδιωκόμενο παραγόμενο προϊόν επιδιωκόμενο παραγόμενο προϊόν
Κάτω ο διαδικτυακός εκφοβισμός
Παραγωγή Ηλεκτρονικού Προϊόντος – ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων
Μαρία Σταυρινού Ιωάννης Παπαδόπουλος
Salsa-Αργεντίνικο Τάνγκο
Συνεδρία 5 Μέρος 2ο Ιστολόγια (Blogs)
Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα
Κοινωνικά Δίκτυα Κεφάλαιο 15.
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (BULLYING)
Σχολικός εκφοβισμός Ιστορίες (1ο μέρος) Παρατηρητές
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
15ο Γυμνάσιο –Λ.Τ Β΄ Λυκείου Τμήμα 3ο
Δασκάλα – σύμβουλος ΣΧΤ
Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber-bullying)
7Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Π.Ε. ΑΧΑΙΑΣ 10o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
Ερευνητική Εργασία «Εφηβεία και προβλήματα»
Ερευνητική εργασία ταξίδι στο Διαδίκτυο 20/7/
Περί greeklish...ο λόγος! Εργασία για το μάθημα « Κοινωνιογλωσικές θεωρήσεις για την γλώσσα και την διδασκαλία της» Δήμα Ιφιγένεια Διτσόλα Ελένη Δουργουτιάν.
Διαδικτυακός εκφοβισμός
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Επαγγελματική Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας
Μια προσέγγιση της πολιτικής οικονομίας
23o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Α. Π. Θ
Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων στην πλατφόρμα Open eClass
Από τον Web 1.0 στον Web X
«ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Β1
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ???
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
« Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση : Εξατομικευμένη και αυτορυθμιζόμενη μάθηση - Η Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας Ανοικτού Κώδικα Moodle» Κερασοβίτης.
Διδακτικη της ιστοριας με ΤΠΕ 4ο μαθημα
Δημιουργία ομάδας στο facebook
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
βλέπουμε – διαβάζουμε – γράφουμε»
πολιτιστικό πρόγραμμα
Ομήρου Ιλιάδα Ζ
ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΈΝΑ WIKI ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΕ 9 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
TIPS για ασφάλεια στο FACEBOOK
ΑσφAλεια του ΔιαδικτΥου
Ομήρου Ιλιάδα Ζ
Ψευδή προφίλ στο facebook
Ασφάλεια προσωπικών δεδομένων
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Μεσα Κοινωνικησ Δικτυωσησ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
To Φωτόδεντρο.
Β΄ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας (Κ.Β)
Τζωρτζίνα Βαλτζή Εύα Μπινίκου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η πλατφόρμα Moodle στο Βαρβάκειο: δημιουργία, συντήρηση και διδακτική αξιοποίηση Διονύσης Λαμπρινίδης Μαθηματικός

Η μεικτή μάθηση πρέπει να προσεγγίζεται σαν μια ριζική ανασκευή του διδακτικού μοντέλου με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:  στροφή από το δασκαλοκεντρικό στο μαθητοκεντρικό μοντέλο και την ενεργό μάθηση, στροφή η οποία αφορά το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανο- μένης της διδασκαλίας στην τάξη.  αύξηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ μαθητών-δασκάλου, των μαθητών μεταξύ τους, των μαθητών με το διδακτικό αντικείμενο και των μαθητών με τις εξωτερικές πηγές.

Η προσέγγιση αυτή διευκολύνεται από την δυναμική του Moodle το οποίο εξαρχής ήταν προσανατολισμένο στην αλληλεπίδραση και την συνεργατική δημιουργία του περιεχομένου. Ένας εκπαιδευτικός που χρησιμοποιεί το Moodle προσπαθεί να δημιουργήσει μαθησιακά περιβάλλοντα γνωρίζοντας ότι οι μαθητές θα έχουν αυξημένες δυνατότητες επιλογών στη διαχείριση του χρόνου τους, του επιπέδου δυσκολίας των δραστηριοτήτων κλπ.

Η δυναμική που δημιουργείται αποκτά ιδιαίτερη αξία στην περίπτωση των μαθηματικών, όπου η αλλαγή παραδείγματος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αφού συνδέεται με την αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων σε σχέση με τα ίδια τα μαθηματικά ως πολιτισμικό προϊόν.

Στατιστική Β΄ Γυμνασίου

Το μάθημα επιλέχθηκε να διδαχθεί στο τμήμα Β 1 μέσω μιας στατιστικής έρευνας που πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι μαθητές. Οι ίδιοι οι μαθητές επέλεξαν ως αντικείμενο της έρευνας την στάση των συμμαθητών τους στο μαθητικό ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου «έφηβοι δημοσιογράφοι». Στο κάθε βήμα της διαδικασίας της έρευνας διδάχθηκαν τις απαραίτητες έννοιες της στατιστικής. Η χρήση της πλατφόρμας Moodle που λειτουργεί στο σχολείο έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Σύνταξη ερωτηματολογίου Οι ερωτήσεις προτάθηκαν από τους μαθητές και έγιναν δεκτές μετά από συζήτηση στην τάξη. (1) Πόσο συχνά επισκέπτεσαι το ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου «έφηβοι δημοσιογράφοι»; (2) Πόσα άρθρα ή σχόλια έχεις αναρτήσει; (3) Έχεις λογαριασμό στο Facebook; (4) Σου αρέσει να επισκέπτεσαι το ηλεκτρονικό περιοδικό; (5) Θεωρείς χρήσιμο το ηλεκτρονικό περιοδικό; (6) Αντιμετωπίζεις προβλήματα στη χρήση του ηλεκτρονικού περιοδικού; (7) Πιστεύεις ότι συνδέεται η χρήση του ηλεκτρονικού περιοδικού με την βαθμολογία;

Επιλογή δείγματος Διαλογή Μετά από συζήτηση στην τάξη επιλέχθηκε το δείγμα να αποτελείται από 3 μαθητές και 3 μαθήτριες κάθε τμήματος του σχολείου. Η επιλογή αποδείχθηκε επιτυχής, με κριτήριο την σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας με τα πραγματικά στοιχεία που προσφέρει η ίδια η πλατφόρμα wiki του ηλεκτρονικού περιοδικού.

Δημιουργήθηκαν ομάδες

Η κάθε ομάδα ανέλαβε την επεξεργασία ενός ερωτήματος

Υποβλήθηκαν οι εργασίες

Οι μαθητές δεν αρκέστηκαν στην υποβολή των εργασιών τους. Βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν, με κάπως τεκμηριωμένο τρόπο, προβλημα- τισμούς τους σχετικά με την λειτουργία του μαθητικού ηλεκτρονικού περιοδικού Ο προβληματισμός τους επεκτάθηκε στην δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης σε ένα μέσο, όταν αυτό έχει συνδεθεί με μαθήματα και επομένως και με την αξιολόγησή τους.

1 ο ερώτημα: συχνότητα επίσκεψης στο μαθητικό περιοδικό Οι μαθητές των τμημάτων Β 1 και Β 2 που επισκέπτονται συχνά το περιοδικό είναι όσοι όλοι οι υπόλοιποι μαθητές

1 ο ερώτημα: σύνδεση του μαθητικού περιοδικού με την αξιολόγηση σε συγκεκριμένα μαθήματα Οι μαθητές των τμημάτων Β 1 και Β 2 που πιστεύουν ότι η σχέση τους με το μαθητικό περιοδικό παίζει ρόλο στην βαθμολόγησή τους σε συγκεκριμένα μαθήματα είναι όσοι όλοι οι υπόλοιποι μαθητές

Η εύρεση του Μέγιστου Κοινού Διαιρέτη και η ανακάλυψη των αρρήτων Μαθηματικές Αναζητήσεις (πολιτιστικό πρόγραμμα που λειτουργεί κάθε Κυριακή πρωί)

Ζητάμε τον Μ.Κ.Δ. των αριθμών 368 και ο στάδιο: 368 = 136 · ο στάδιο: 136 = 96 · ο στάδιο: 96 = 40 · ο στάδιο: 40= 16 · ο στάδιο: 16 = 8 · Τώρα που το υπόλοιπο έγινε 0 η διαδικασία τερματίζεται. Μ.Κ.Δ. είναι το τελευταίο μη μηδενικό υπόλοιπο, δηλαδή ο αριθμός 8.

ἦλθον δὲ τὴν ἀρχὴν ἐπὶ τὴν τῆς συμμετρίας ζήτησιν οἱ Πυθαγόρειοι πρῶτοι αὐτὴν ἐξευρόντες ἐκ τῆς τῶν ἀριθμῶν κατανοήσεως. κοινοῦ γὰρ ἁπάντων ὄντος μέτρου τῆς μονάδος καὶ ἐπὶ τῶν μεγεθῶν κοινὸν μέτρον εὑρεῖν οὐκ ἠδυνήθησαν. αἴτιον δὲ τὸ πάντα μὲν καὶ ὁποιονοῦν ἀριθμὸν καθ' ὁποιασοῦν τομὰς διαιρούμενον μόριόν τι καταλιμπάνειν ἐλάχιστον καὶ τομῆς ἀνεπίδεκτον, πᾶν δὲ μέγεθος ἐπ' ἄπειρον διαιρούμενον μὴ καταλιμπάνειν μόριον, ὃ διὰ τὸ εἶναι ἐλάχιστον τομὴν οὐκ ἐπιδέξεται, ἀλλὰ καὶ ἐκεῖνο ἐπ' ἄπειρον τεμνόμενον ποιεῖν ἄπειρα μόρια, ὧν ἕκαστον ἐπ' ἄπειρον τμηθήσεται, καὶ ἁπλῶς τὸ μὲν μέγεθος κατὰ μὲν τὸ μερίζεσθαι μετέχειν τῆς τοῦ ἀπείρου ἀρχῆς, κατὰ δὲ τὴν ὁλότητα τῆς τοῦ πέρατος, τὸν δὲ ἀριθμὸν κατὰ μὲν τὸ μερίζεσθαι τῆς τοῦ πέρατος, κατὰ δὲ τὴν ὁλότητα τῆς τοῦ ἀπείρου.

Ευχαριστώ