ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παράδειγμα εφαρμογής του αλγορίθμου BP σε δίκτυο 2-2-2.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μεταπτυχιακή Διατριβή
Advertisements

Ασκήσεις Συνδυαστικής
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΜIΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ή ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Δυναμική συμπεριφορά των λογικών κυκλωμάτων MOS
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Προσαρμοστικό σχήμα συμπίεσης δεδομένων.
Περισσότερες Ασκήσεις Συνδυαστικής
Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αλγόριθμος.
Διαίρει και Βασίλευε πρόβλημα μεγέθους Ν διάσπαση πρόβλημα μεγέθους Ν-k πρόβλημα μεγέθους k.
1 Θεματική Ενότητα Γραφήματα & Επίπεδα Γραφήματα.
Προσεγγιστικοί Αλγόριθμοι
Εξόρυξη Δεδομένων και Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα
Αριθμητικές Μέθοδοι Βελτιστοποίησης Θεωρία & Λογισμικό Τμήμα Πληροφορικής - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ι. Η. Λαγαρής.
Παράγωγοι, συμβολισμοί Αν Y=f(X) μια παραγωγίσιμη συνάρτηση του Χ οι συμβολισμοί είναι αποδεκτοί συμβολισμοί της παραγώγου της Υ.
Ασκήσεις.
Ευστάθεια Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 16/05/13 Δίκτυα Ουρών. ΔΙΚΤΥΟ ΔΥΟ ΕΚΘΕΤΙΚΩΝ ΟΥΡΩΝ ΕΝ ΣΕΙΡΑ Θεώρημα Burke: Η έξοδος πελατών από ουρά Μ/Μ/1 ακολουθεί κατανομή Poisson.
Θεωρία Γράφων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές
Ενεργή επιλογή αλγορίθμου, Active Algorithm Selection, Feilong Chen and Rong Jin Εύα Σιταρίδη.
Άσκηση 7 Οι πλευρές του ορθογωνίου τριγώνου ΑΒC είναι x-14, x, x+4 και η περίμετρος του είναι 80m. Να υπολογίσετε την τιμή του x και στη συνέχεια να επαληθεύσετε.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Θεωρία Υπολογισμού Εισαγωγή (μέρος 3 ο ). Χρειαζόμαστε Μοντέλα Εμπρός πατάκι Πίσω πατάκι Πόρτα ΚλειστόΑνοιχτό.
1 Βέλτιστη δρομολόγηση (optimal routing) Αντιμετώπιση της δρομολόγησης σαν «συνολικό» πρόβλημα βελτιστoποίησης. Γιατί: Η αλλαγή της δρομολόγησης μιας συνόδου.
Επιπρόσθετες Ασκήσεις στην Μαθηματική Επαγωγή. Να δειχθεί ότι: 1*2+2*3+…+n(n+1)=[n(n+1)(n+2)]/3, ∀ n≥1. Άσκηση 1.
1 Κατανεμημένοι αλγόριθμοι για την εύρεση γεννητικών δέντρων (spanning trees) 1.Ένας σταθερός κόμβος στέλνει ένα ‘start’ μήνυμα σε κάθε γειτονική του ακμή.
Κοζαλάκης Ευστάθιος ΠΕ03
2ο Γυμνάσιο Αριδαίας Α’ Γυμνασίου
Ο πολλαπλασιασμός με το 11 πολύ απλά και γρήγορα Επιμέλεια: Κων/νος Κλουβάτος (από το icks.html#20x20«)
Οι εντολές επανάληψης Σε πολλά προβλήματα απαιτείται η επανάληψη ενός συνόλου ενεργειών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Θα αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά.
Ένα δείγμα προβλημάτων στα Αριθμητικά του Διόφαντου
Παρεμβολή συνάρτησης μιας μεταβλητής με την βοήθεια νευρωνικών δικτύων
Ενότητα 6η: ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Μετασχηματισμός Fourier
Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ ΥΤΙΚΗΣ Μ ΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων 2013 Μάθημα 3 ο Δ. Γ. Τσαλικάκης.
Μετασχηματισμός Fourier Διακριτού Χρόνου Δειγματοληψία
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems Παραδείγματα Ανοικτών Δικτύων Ουρών Κλειστά Δίκτυα Ουρών Β. Μάγκλαρης Σ. Παπαβασιλείου.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Θεωρία της Πληροφορίας (Θ) Ενότητα 2: Δίαυλος Πληροφορίας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παραδείγματα BP.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ι (Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα) ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ.
Τι μάθαμε μέχρι τώρα: Η μέτρηση μπορεί να είναι: ΑΜΕΣΗ ή ΕΜΜΕΣΗ Κάθε μέτρηση έχει ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ. Παρουσιάζοντας τη μέτρηση σύμφωνα με τη θεωρία σφαλμάτων.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 7: Η αρχή των δυνατών έργων. Η αρχή του D’ Alembert Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 5: Μη Αδρανειακά Συστήματα Αναφοράς Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Μετρήσεις-Αβεβαιότητα-Σφάλματα. Η μέτρηση ενός μεγέθους στο εργαστήριο μπορεί να είναι: ΑΜΕΣΗ ή ΕΜΜΕΣΗ Στην άμεση μέτρηση το μέγεθος μετράται με κάποιο.
ΥΝ Ι: ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΝΩΣΗΣ 1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα και Γενετικοί Αλγόριθμοι) ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες-Ορισμοί Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Hy335a Φροντιστήριο 1 ησ σειράς ασκήσεων Βαρδάκης Γιώργος Τριανταφυλλάκης Κωστής.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Ακαδημαϊκό Έτος  Ο σκοπός της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων είναι να μετατρέψει σαρωμένες εικόνες γραπτού κειμένου σε κείμενο ASCII που είναι.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Ορίζει και να υπολογίζει
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Ασκήσεις WEKA Νευρωνικά δίκτυα.
Τίτλος Πτυχιακής Εργασίας :
Βέλτιστη δρομολόγηση (optimal routing)
ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ
Μηχανική των υλικών Μεταβολή όγκου λόγω παραμόρφωσης
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ
Ταξινόμηση Πολυφασματικών Εικόνων
Διάλεξη 9: Συναγωγή και διάχυση (συνέχεια)
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου II
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B.
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παράδειγμα εφαρμογής του αλγορίθμου BP σε δίκτυο

Οι τιμές των βαρών μεταξύ του κρυφού επιπέδου και του επιπέδου εξόδου είναι όλες ίσες με 0.3, ενώ οι αντίστοιχες μεταξύ του κρυφού επιπέδου και του επιπέδου εισόδου είναι όλες ίσες με 0.2. Οι τιμές κατωφλίου σε όλους τους νευρώνες είναι αρχικά ίσες με 0.4 και θεωρούμε ότι είναι συνάψεις με είσοδο –1 και βάρος ίσο με την τιμή του κατωφλίου. Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το παρόν ΤΝΔ με τη μέθοδο οπισθοδιάδοσης του λάθους και ότι η επιθυμητή έξοδος για το πρότυπο (0.1, 0.9) είναι το διάνυσμα (1,0). Οι υπολογισμοί θα γίνουν με ακρίβεια 3 δεκαδικών ψηφίων.

Είσοδος Επιθυμητή έξοδος Το αρχικό ΤΝΔ της άσκησης

Υπολογισμός της εξόδου με τα αρχικά βάρη. Άθροισμα στο κόμβο 3: (w13*0.1) + (w23*0.9) – 0.4 = 0.3* * = -0.1 Ενεργοποίηση στον κόμβο 3: Άθροισμα στο κόμβο 4: (w14*0.1)+ (w24*0.9) – 0.4 = 0.3* *0.9 – 0.4 = Ενεργοποίηση στον κόμβο 4: F4 = F(-0.1) = Άθροισμα στο κόμβο 5: (w35* F3) + (w45* F4) – 0.4 = 0.2* * = Ενεργοποίηση στον κόμβο 5: Άθροισμα στο κόμβο 6: (w36* F3)+ (w46* F4) – 0.4 = 0.2* *0.475 – 0.4 = Ενεργοποίηση στον κόμβο 6: F6=F(-0.21) = Άρα η έξοδος του ΤΝΔ με τα δοθέντα βάρη είναι (0.448,0.448).

Ανανέωση των βαρών Ανανέωση των συνδέσεων μεταξύ κρυφού και επιπέδου εξόδου Η έξοδος του ΤΝΔ έπρεπε να ήταν [1.0,0.0] για το πρότυπο εισόδου [0.1,0.9]. Άρα το σφάλμα στην έξοδο είναι: Για τον κόμβο 5: ( ) Για τον κόμβο 6: ( ) Ο υπολογισμός των βαρών ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία. Για τους νευρώνες στο επίπεδο εξόδου ισχύει: Για το πρόβλημά μας έχουμε: Άρα: όπου t = target =1.0 και o=output= Συνεπώς δ5= Ομοίως: όπου t = target =0.0 και o=output= Συνεπώς δ6=

Ανανέωση των βαρών (συνέχεια) Ανανέωση των συνδέσεων μεταξύ κρυφού και επιπέδου εξόδου Για τον υπολογισμό των νέων τιμών w45, w35, w36 και w46 ισχύουν: Όπου: n=0.25 είναι ο ρυθμός εκμάθησης F3 είναι η ενεργοποίηση της σιγμοειδούς στον κόμβο 3 και F4 είναι η ενεργοποίηση της σιγμοειδούς στον κόμβο 4. Για τις νέες τιμές των κατωφλίων ισχύει:

1.2.2 Ανανέωση των συνδέσεων μεταξύ κρυφού και επιπέδου εισόδου Ο υπολογισμός των βαρών ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία. Για τους νευρώνες στο κρυφό επίπεδο ισχύει: Επειδή εδώ έχουμε δύο κόμβους εξόδου, σε κάθε νευρώνα του κρυφού επιπέδου έχουμε δύο συνδέσεις με το επίπεδο εξόδου. Άρα στη παραπάνω σχέση πρέπει να προσέξουμε το άθροισμα Οπότε: δ3=F3*(1-F3)*[(δ5*w35)+( δ6*w36)] = = 0.475*( )* [(0.137 *0.2)+ (-0.111*0.2)] =0.001 Ομοίως: δ4=F4*(1-F4)* [(δ5*w45)+( δ6*w46)] = =0.475*( ) * [(0.137 *0.2)+(-0.111*0.2)] =0.001 Άθροισμα δύο γινομένων

1.2.2 Ανανέωση των συνδέσεων μεταξύ κρυφού και επιπέδου εισόδου (συνέχεια ) Για τον υπολογισμό των νέων τιμών w13, w14, w23 και w24 ισχύουν: Όπου: n=0.25 είναι ο ρυθμός εκμάθησης, i1=0.1 και i2=0.9 είναι οι είσοδοι του ΤΝΔ. Όλες οι μεταβολές είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν να φανούν με ακρίβεια 3 δεκαδικών ψηφίων. Άρα οι τιμές των βαρών και των κατωφλίων θεωρούμε ότι δεν μεταβάλλονται.

Είσοδος Επιθυμητή έξοδος Το ΤΝΔ λοιπόν μετά από ένα κύκλο εκπαίδευσης και τη μεταβολή των βαρών είναι:

Υπολογισμός της εξόδου με τα νέα βάρη. Άθροισμα στο κόμβο 3: (w13*0.1) + (w23*0.9) – 0.4 = 0.3* * = -0.1 Ενεργοποίηση στον κόμβο 3: Άθροισμα στο κόμβο 4: (w14*0.1)+ (w24*0.9) – 0.4 = 0.3* *0.9 – 0.4 = Ενεργοποίηση στον κόμβο 4: F4 = F(-0.1) = Άθροισμα στο κόμβο 5: (w35* F3) + (w45* F4) – = 0.216* * = Ενεργοποίηση στον κόμβο 5: Άθροισμα στο κόμβο 6: (w36* F3)+ (w46* F4) – = 0.187* *0.475 – = Ενεργοποίηση στον κόμβο 6: F6=F(-0.250) = Άρα η έξοδος του ΤΝΔ με τα νέα βάρη είναι (0.460,0.438).