Κοσμητολογία Ι - Θ Ενότητα 10: Συντήρηση καλλυντικών προϊόντων (β΄μέρος) Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή Ενότητα 17: Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Advertisements

Μέρος Β’. 2 Η ΠΕ Τμήμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων των Σχολείων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Περιβαλλοντικό ζήτημα και οικολογικό κίνημα ΜΑΘΗΜΑ 6.
Κοσμητολογία ΙΙΙ (Θ) Ενότητα 2: Κραγιόν (Ι) Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS Μάθημα: Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική.
1 Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα. 2 ΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σύνδεση περιβάλλοντος και εκπαίδευσης 1913…καθιερώνεται με νόμο η σύνδεση περιβάλλοντος και.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ) Ενότητα 9 : Μέτρηση φαινολικών στο κρασί Δρ. Βασίλης Ντουρτόγλου Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών Ανοικτά.
Αιματολογία ΙΙΙ (Θ) Ενότητα 3: Μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα (β΄μέρος) Αναστάσιος Κριεμπάρδης Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Μία εναλλακτική πρωτοβουλία συνεργασίας στον τομέα των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών Δρ. Αικατερίνη Παπαδοπούλου ΜΥΡΕΨΩΣ.
Ενζυμική Αποτρίχωση (Ε) Ενότητα 1: Εισαγωγή Κατερίνα Δηλαβέρη, Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Κοσμητολογία Ι - Θ Ενότητα 9: Συντήρηση καλλυντικών προϊόντων (α΄μέρος) Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής.
Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Ηγεσία Ενότητα 6: Οι βάσεις της Ομαδικής Συμπεριφοράς Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 7: Βιταμίνες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του.
Διεθνείς Συστήματα Κρατήσεων στον Τουρισμό Ενότητα 4: Διεθνή Συστήματα Κρατήσεων (Global Distribution Systems,G.D.S.) Δρ.Βασιλική Κατσώνη, Επίκουρος Καθηγήτρια.
1 ΕΚΠΟΝΗΣΗ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας Νευρολογική Νοσηλευτική Ενότητα 2.2: Η εφαρμογή της αξίας του σεβασμού - της ελευθερίας - της δικαιοσύνης στην φροντίδα του.
Κοστολόγηση Ενότητα 2: Δομή επιχειρήσεων γραφικών τεχνών και χαρακτηριστικά σύγχρονων τεχνολογιών Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογία.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 10: Μεταβολισμός των θρεπτικών συστατικών Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 19: Είδη διαιτών Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Τεχνικές μάλαξης (Θ) Ενότητα 11: Μάλαξη και ειδικές τεχνικές Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
Τεχνικές μάλαξης (Θ) Ενότητα 9: Μάλαξη στον αθλητισμό Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του.
Ανάλυση Συστημάτων Μακροχρόνιας Φροντίδας (Θ) Ενότητα 09: Η Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα: Το θεσμικό πλαίσιο Γιώργος Πιερράκος Τμήμα Διοίκησης.
Μάθημα: Οικονομική Του Περιβάλλοντος & Των Φυσικών Πόρων Διδάσκων: Dr. Ευτύχιος Σαρτζετάκης Δημήτρης Σακκουλίδης – Φωτεινή Σαμαρά Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ.
Βιοστατιστική (Θ) Ενότητα 6: Έλεγχοι υποθέσεων - Διαστήματα εμπιστοσύνης Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ανοικτά.
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ) Ενότητα 4: Θεματική Πρόσβαση: Προβληματισμοί και προσδιορισμός των εννοιών Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας.
Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 6: Ουσίες ρύθμισης Οσμής - Γεύσης Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 2: Χρωστικές πρόσθετες ύλες τροφίμων Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το.
Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 1: Απλός και σύνθετος τόκος και Εισαγωγή στο EXCEL Εργαστήριο 1 ης Εβδομάδας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Εκτυπωτικά Υποστρώματα (Θ) Ενότητα 5.2: Yδατογράφημα Βασιλική Μπέλεση Επίκ. Καθηγήτρια Τμήμα Γραφιστικής Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Ανοικτά.
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 4.6: Χορός και Εικονογραφημένο Βιβλίο Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Ενότητα 5 : Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ « Περιβαλλοντικά Προβλήματα & Δίκαιο» ΜΑΘΗΜΑ 9.
Εφαρμογές Στατιστικής στην Τεχνολογία Τροφίμων (Θ) Ενότητα 2: Πληθυσμός και δείγμα - Δειγματοληπτικές μέθοδοι και δειγματοληπτικό σφάλμα Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου,
Διατροφή Ενότητα 19: Λίπη, έλαια, λαχανικά και πατάτες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Διαχείριση Έργων & Εργοταξίων Ενότητα 8β: Μηχανήματα τεχνικών έργων (ΜΤΕ) – Ανάλυση IΙΙ Βασίλειος Μούσας Τμήμα πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας.
Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ενότητα 2: Οι Λειτουργίες του Μάνατζμεντ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του.
Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ενότητα 4: Ο Ρόλος του Μάνατζερ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος.
Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στην Αισθητική Ενότητα 5: Άλλες ουσίες από το περιβάλλον που έχουν βλαπτική επίδραση στο δέρμα και στην υγεία Δρ. Ευαγγελία.
Διατροφή Ενότητα 13: Yπέρβαρος / παχυσαρκία & απώλεια βάρους Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστήρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Αιματολογία ΙΙΙ (Ε) Ενότητα 5: Αιμόσταση - Προαναλυτική φάση Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια.
Κοινωνική Εργασία στην υγεία και ψυχική υγεία Ενότητα 3: Ψυχιατρικός ιδρυματισμός και ιδρυματική κακοποίηση Χάρης Ασημόπουλος, Ph.D., Επίκουρος Καθηγητής.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 1: Γιατί τρεφόμαστε Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το.
Κοινωνική Εργασία στην υγεία και ψυχική υγεία Ενότητα 13: Διασφάλιση – Βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών ψυχικής υγείας Χάρης Ασημόπουλος, Ph.D., Επίκουρος.
Ανάλυση Συστημάτων Μακροχρόνιας Φροντίδας (Θ) Ενότητα 4: Κατ’ οίκον Φροντίδα: Βασικές αρχές λειτουργίας Γιώργος Πιερράκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Οδοντική μορφολογία Ενότητα 11: Πρώτος γομφίος κάτω γνάθου Αριστείδης Γαλιατσάτος DDs, Dr Dent. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας.
Ενόργανη Χημική Ανάλυση (Θ) Ενότητα 4: Εισαγωγή στις μεθόδους χρωματογραφίας Δρ. Αρχοντούλα Χατζηλαζάρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενόργανης Ανάλυσης και.
Κοινωνική Εργασία στην υγεία και ψυχική υγεία Ενότητα 2: Ο αποϊδρυματισμός και η ανάπτυξη της κοινοτικής φροντίδας Χάρης Ασημόπουλος, Ph.D., Επίκουρος.
Κοσμητολογία ΙΙ (Θ) Ενότητα 5: Συσκευασία καλλυντικών προϊόντων Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 2.1: Μυθολογία Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο Ενότητα 7: Εικαστικές παρεμβάσεις σπουδαστών σε χώρους μνήμης – β’ μέρος Φρύνη Μουζακίτου Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 2.1: Μυθολογία Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α. Μαρτίνης.
Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στην Αισθητική Ενότητα 8: Αισθητική αντιμετώπιση Δρ. Ευαγγελία Πρωτόπαπα, Καθηγήτρια Φαρμακοποιός - Αισθητικός Τμήμα Αισθητικής.
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος Ενότητα 17: Ραδιοσυχνότητες Ευθυμία Μικελάτου Αισθητικός Κοσμητολόγος B.Sc., M.Sc. Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.
Διαδικτυακές συναλλαγές στον Τουρισμό (e-tourism) (Θ) Ενότητα 10: e-marketing και τουρισμός Δρ.Βασιλική Κατσώνη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα.
Τεχνική Ψιμυθίωσης Θεαμάτων Ενότητα 11: Κλασικό Μακιγιάζ Μικελάτου Ευθυμία Αισθητικός Κοσμητολόγος B.Sc., M.Sc. Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
Προδιαγραφές Ανοιχτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων Ομάδα ανάπτυξης Ανοιχτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 14: Διατροφικά συμπληρώματα Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Διδακτική της Πληροφορικής Ενότητα 4: Εποπτικά Μέσα & Νέες Τεχνολογίες Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική Κλειώ Σγουροπούλου.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων - E Ενότητα 3: Παραδείγματα και εφαρμογές συστημάτων Δήμος Πανταζής Dr, MSc, Αγρ.Τοπ.Μηχ.
Νομοθεσία /Δεοντολογία Νοσηλευτικού Επαγγέλματος Ενότητα 10: Νοσηλευτική Νομοθεσία Ευγενία Βλάχου, Ελένη Ευαγγέλου Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
Αξιολόγηση επενδύσεων Ενότητα 10: leasing Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons.
Διασφάλιση ποιότητας Ενότητα 1: Γενικές αρχές Ιωάννης Τσάκνης, Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
Τεχνική Ψιμυθίωσης Θεαμάτων Ενότητα 1: Αρχαίο αιγυπτιακό μακιγιάζ Ευθυμία Μικελάτου Αισθητικός Κοσμητολόγος B.Sc., M.Sc. Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.
Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Ηγεσία Ενότητα 11: Οργανωσιακή αλλαγή Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται.
Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Εφήβους Ενότητα 11: Παιδική κακοποίηση Χάρης Ασημόπουλος, Ph.D., Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ανοικτά.
Ενζυμική Αποτρίχωση (Θ) Ενότητα 4: Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μόνιμη αποτρίχωση Δρ. Ευαγγελία Πρωτόπαπα, Καθηγήτρια Φαρμακοποιός - Αισθητικός Τμήμα.
Ορισμοί 1/3 Αποστείρωση είναι η πλήρης καταστροφή των μικροβίων, με τη βοήθεια φυσικών και χημικών μέσων. Απολύμανση είναι το σύνολο των μέσων τα οποία.
Βιοηθική Κατά το δεύτερο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα αναπτύχθηκε μια νέα τεχνολογία, η Βιοτεχνολογία, βασισμένη στην απίστευτα γοργή ανάπτυξη των Μοριακών.
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοσμητολογία Ι - Θ Ενότητα 10: Συντήρηση καλλυντικών προϊόντων (β΄μέρος) Δρ. Αθανασία Βαρβαρέσου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Ως συντηρητικά για τα καλλυντικά θεωρούνται όσες ουσίες περιλαμβάνονται στο παράρτημα VI της οδηγίας 76/768/ΕΕC καθώς και στις τροποποιητικές οδηγίες 2003/15/EC, 2007/17/EC και 2007/22/EC. Ελεύθερα συντηρητικών ή Αυτοσυντηρούμενα καλλυντικά

Αρχές καλής παραγωγής καλλυντικών (Good Manufacturing Practice, GMP) Κατάλληλη συσκευασία Τύπος γαλακτώματος Διαθεσιμότητα του νερού (a W ) pH Συστατικά με αντιμικροβιακή δράση που δεν χαρακτηρίζονται ως συντηρητικά σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Εναλλακτικά συντηρητικά Τεχνολογία φραγμών (Hurdle Technology)

Άσηπτες συνθήκες παραγωγής. Καθαρά και αποστειρωμένα μηχανήματα παραγωγής. Μικροβιολογικός έλεγχος των πρώτων υλών κατά την παραλαβή, αποθήκευση και χρήση. Εκπαιδευμένο προσωπικό. Αρχές καλής παρασκευής καλλυντικών (Good Manufacturing Practice, GMP)

Αναερόβιες συνθήκες πλήρωσης φιαλιδίων (Χρήση αζώτου). Σωληνάρια με ρύγχος. Σωληνάρια με ειδικές βαλβίδες που δεν επιτρέπουν την αναρρόφηση του αέρα. Συσκευασίες μιας χρήσης π.χ. κάψουλες. Κατάλληλη συσκευασία

Η Βέλτιστη ποσότητα νερού για κάθε μικροοργανισμό εξαρτάται από: θερμοκρασία, pH, θρεπτικό υπόστρωμα του καλλυντικού, διαλυμένες στο νερό ουσίες Απαιτήσεις σε νερό: βακτήρια> ζυμομύκητες > ευρωτομύκητες Συγκέντρωση νερού στο καλλυντικό= δεσμευμένο + ελεύθερο (διαθέσιμο) Διαθεσιμότητα του νερού (aW)

Πολυόλες όπως γλυκερίνη, σορβιτόλη Πολυακρυλικά πολυμερή που σχηματίζουν πηκτώματα Υδρολυμένες πρωτεΐνες Αμινοξέα Άλατα Υδροκολλοειδή Ουσίες που μειώνουν το ελεύθερο (διαθέσιμο) νερό

Εξωτερική φάση το νερό (Ο/W) Εξωτερική φάση το λάδι (W/O) pH Ισχυρά όξινο pH < 4 Ισχυρά αλκαλικό pH > 10 Τύπος του γαλακτώματος

Πολικές ενώσεις με μεσαίου μήκους αλυσίδα Χηλικά αντιδραστήρια Φαινολικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις Αιθέρια λάδια Φυτικά εκχυλίσματα Φυτικά συστατικά Εναλλακτικά “συντηρητικά”

I.Καπρυλυλογλυκόλη II.Λιπαρά οξέα και μονοεστέρες τους (π.χ. Καπρυλικός και Καπρικός Γλυκερινστέρας) III.Φαινυλοαιθυλική αλκοόλη IV.Αιθυλοεξυλογλυκερίνη Πολικές ενώσεις με μεσαίου μήκους αλυσίδα

Καπρυλυλογλυκόλη CH 3 (CH 2 ) 4 CH 2 CH(OH)CH 2 OH Ενυδατικές ιδιότητες και ρυθμιστής του ιξώδους Αντιμικροβιακές ιδιότητες 0.3 % σε συνδυασμό με παραδοσιακά συντηρητικά % μόνη

Εστέρες του επτανοϊκού (C7), καπρυλικού (C8), καπρικού (C10) και λαυρικού οξέος (C12) με γλυκερίνη ή προπυλενογλυκόλη Τα μονογλυκερίδια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες % Λιπαρά οξέα και οι μονοεστέρες

Διαταράσσει την κυτταρική μεμβράνη των μικροοργανισμών και τη σύνθεση του DNA. Συνεργιστική δράση με την καπρυλυλογλυκόλη. Φαινυλοαιθυλική αλκοόλη

Αποσμητικό, Μαλακτικό, Υγραντικό Διαλυτοποιητής αρωμάτων Gram + Δεν δρα έναντι Gram- και μυκήτων Μειώνει την επιφανειακή τάση της κυτταρικής μεμβράνης των μικροοργανισμών 0.5 % σε συνδυασμό με παραδοσιακά ή εναλλακτικά συντηρητικά 3-[(2-Αιθυλοεξυλο)οξο]γλυκερίνη

Φαινολικές ενώσεις Καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ, φερουλικό οξύ

Aρωματικές ενώσεις Αλδεϋδες, αλκοόλες και οργανικά οξέα Π-ανισικό οξύ και λεβουλινικό οξύ

Αιθέρια λάδια: Αρωματικά, πτητικά υγρά που λαμβάνονται με απόσταξη. Εκχυλίσματα: Μη αρωματικά μίγματα που λαμβάνονται με εκχύλιση με διάφορους διαλύτες π.χ. νερό, προπυλενογλυκόλη, αλκοόλη, λάδια. Υγρά, ημιστερεά και στερεά. Αιθέρια λάδια και εκχυλίσματα και συστατικά φυτικής προέλευσης

Οικονομικά Βιοδιασπώμενα Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξάνουν τις δερμοκοσμητικές ιδιότητες του καλλυντικού π.χ. αντιοξειδωτική δράση, ενυδατική δράση κλπ. Μειονεκτήματα: Αλλεργιογόνα, εξειδίκευση στη δράση, ισχυρή οσμή, μείωση της συγκέντρωσης στην υδατική φάση, φωτοτοξικότητα. Αιθέρια λάδια: Πλεονεκτήματα

Αιθέρια Λάδια και Εκχυλίσματα Μειονεκτήματα Αιθέρια λάδια και εκχυλίσματα Μικρό αντιμικροβιακό φάσμα Αλλεργίες Αιθέρια λάδια Αυξημένη λιποφιλία και συγκέντρωση στη λιπαρή φάση Πτητικότητα Αντενδείκνυται για αρκετά προϊόντα μακιγιάζ πχ make-up Φωτοτοξικότητα

Αιθέρια Λάδια – Εκχυλίσματα – Φυτικά συστατικά Αιθέρια λάδια Thymus vulgaris essential oil (Lamiaceae) Artemisia Afra oil και Pteronia incana oil (Asteraceae) Calamintha officinalis (Lamiaceae) Melaleuca alternifolia (Myrtaceae) Εκχυλίσματα Origanum vulgare, Thymus vulgaris, Rosmarinus officinalis, Lavandula officinalis, Cinnamomum zeylanicum και Hydrastis canadensis Lonicera caprifoleum και Lonicera japonica (Caprifoleaceae) Ουσίες που απομονώνονται από φυτά Totarol –Podocarpus nagi (Podocarpaceae) Usnic Acid - Usnea barbata (Usneaceae), Parmelia caperata (Parmeliaceae)

Αιθέρια Λάδια 1/2

Thymus vulgaris Ενσωματώνεται σε πλήθος καλλυντικών προϊόντων όπως σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόπαστες, αποσμητικά λόγω των καθαριστικών και τονωτικών ιδιοτήτων του. Σε συγκέντρωση 3 % είναι αποτελεσματικό για τη συντήρηση O/W καλλυντικής κρέμας έναντι Gram θετικών και αρνητικών βακτηρίων όχι όμως έναντι των μυκήτων A. niger και C. albicans.

Αιθέρια Λάδια 2/2 Αrtemisia afra (Asteraceae) και Pteronia incana (Asteraceae) Calamintha officinalis (Lamiaceae) Διαφορητικό Αποχρεμπτικό 2 % σε κρέμα και σαμπουάν

Φυτικά Εκχυλίσματα 1/4 Melaleuca alternifolia (Myrtaceae) H αντιμικροβιακή δράση αποδίδεται στην τερπιν-4-όλη (ελάχιστη συγκέντρωση 30%). Δεν επιτρέπεται να περιέχει 1,8-κινεόλη σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από15 %, λόγω των αλλεργιογόνων ιδιοτήτων της. S. aureus, S. epidermidis, P. acnes, P. aeruginosa, Ε. coli και των μυκήτων C.albicans και Α. niger. Ενσωματώνεται σε σαπούνια και προϊόντα κατά της ακμής. 0.5 % ως εναλλακτικό συντηρητικό.

Φυτικά Εκχυλίσματα 2/4 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ-ΜΙΓΜΑ

Φυτικά Εκχυλίσματα 3/4 Φυτικά εκχυλίσματα I.Συνδυασμός των Origanum vulgare, Thymus vulgaris, Rosmarinus officinalis, Lavandula officinalis, Cinnamomum zeylanicum και Hydrastis canadensis (ΦΑΙΝΟΛΕΣ: ΘΥΜΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗ) % ευρέως ως εναλλακτικό συντηρητικό

II.Lonicera caprifoleum και Lonicera japonica (Caprifoleaceae) Αντιμικροβιακή δράση Εναντίον κοινού κρυολογήματος και κυστίτιδας Μίγμα εκχυλίσματος 0.2 % και 1 % καπρυλικού γλυκερινεστέρα για γαλακτώματα και σαμπουάν Φυτικά Εκχυλίσματα 4/4

I)Μίγματος 0.2 % Lonicera και καπρυλικού γλυκερινεστέρα 1 % σε μαλακτική κρέμα για τα μαλλιά (Conditioning Cream), σαμπουάν (Shampoo), αποφολιδωτική κρέμα (Peeling Cream) και κρέμα σώματος (Body Milk) και II)0.25 % Lonicera σε διάλυμα περιεκτικότητας 99 % σε νερό (Hydrosol). Παράδειγμα ικανότητας συντήρησης καλλυντικού προϊόντος με εναλλακτικά συντηρητικά

Τοταρόλη Τοταρόλη 1/2

Τοταρόλη 2/2 Είναι τερπενοειδής φαινόλη που λαμβάνεται από το φυτό Podocarpus nagi (Podocarpaceae). Ισχυρή δράση έναντι των Gram θετικών βακτηρίων P. acnes, S. aureus, S. mutans και M. Tuberculosis. Αναστέλλει την κατανάλωση οξυγόνου και άρα τον μεταβολισμό των μικροοργανισμών ή αναστέλλει τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος. Αντιοξειδωτική δράση. Στοματοπλύματα. Εναλλακτικό συντηρητικό.

Ασνικό οξύ 1/2

Ασνικό οξύ 2/2 Usnea barbata (Usneaceae), Parmelia caperata (Parmeliaceae). S. aureus, S. mutans, M. aurum και κάποια είδη Enterococcus, Clostridium και Propionibacterium. Στοματοπλύματα, αποσμητικά προϊόντα. Διάλυμα 1% έχει χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση ενυδατικής κρέμας.

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Αθανασία Βαρβαρέσου Αθανασία Βαρβαρέσου. «Κοσμητολογία Ι - Θ. Ενότητα 10: Συντήρηση καλλυντικών προϊόντων (β΄μέρος)». Έκδοση: 1.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.ocp.teiath.gr

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain διαθέσιμο ως κοινό κτήμα Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. χωρίς σήμανσηΣυνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:  το Σημείωμα Αναφοράς  το Σημείωμα Αδειοδότησης  τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων  το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.