Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ. ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ. ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

3 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ:  ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΣΕΩΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΒΟΛΤΟΜΕΤΡΩΝ.  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.  ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΧΘΕΙ Η ΕΚΛΥΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ.

4 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕΓΕΘΟΣΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΙΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΤΙΜΕΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΜOΡΦΗ ΤΑΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ

5 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

6 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΒΟΛΤΟΜΕΤΡΟ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΝ KELVIN ΤΟ 1884. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΌΤΙ ΌΤΑΝ ΣΕ ΈΝΑ ΔΙΑΚΕΝΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΚΕΝΟ ΑΥΤΌ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΤΑΣΕΩΝ.

7 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ – ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΩΜΕΝΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ

8 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΝ Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΩΝ ΕΊΝΑΙ C ΤΟΤΕ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ: Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟ: Η ΕΛΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΩΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ:

9 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ  ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΕΝΔΕΙΞΗΣ rms.  ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΑΠΟ 50V – 1MV.  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΜΕΡΙΚΑ MHz.  ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΦΟΡΤΙΣΗ (ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ) ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΙΣΧΥΟΣ.  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΑΣΗΣ.

10 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Τα διάκενα σπινθηρισμού χρησιμοποιούνται για την μέτρηση του πλάτους της τάσης. Χρησιμοποιούνται σε τάσεις άνω των 10kV. Έχουν περιορισμένη ακρίβεια αλλά αυξημένη αξιοπιστία και απλότητα. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την βαθμονόμηση άλλων μετρητικών διατάξεων.

11 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Η απόσταση ανάμεσα στις σφαίρες πρέπει να είναι μικρή. Οι διαστάσεις των σφαιρών και γενικότερα της διάταξης καθώς και οι διαστάσεις των ελεύθερων χώρων γύρω από αυτήν είναι αυστηρά καθορισμένες από τους κανονισμούς. Οι σφαίρες πρέπει να είναι λείες. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του αέρα.

12 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΤΑΣΗ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 300kV (DC) ΚΑΙ 200kV (AC). H ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ GΩ, KAI ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 1mA. H ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΗ ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ: Η τιμή της αντίστασης αλλάζει με την θερμοκρασία και επηρεάζει την ακρίβεια των μετρήσεων.

13 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

14 Στους καταμεριστές τάσης ο αντιστάτης υψηλής τάσης αποτελείται από μεγάλο πλήθος ανεξάρτητων αντιστάσεων συνδεδεμένων σε σειρά. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιστάτες άνθρακα, συνθετικοί άνθρακα και αντιστάτες υμενίου οξειδίου μετάλλου. Δεν χρησιμοποιούνται μεταλλικοί αντιστάτες περιελιγμένου σύρματος. Μέχρι τα 100kV τα στοιχεία των αντιστατών έχουν μόνωση αέρα. Για υψηλότερες τάσεις χρησιμοποιούνται άλλα μονωτικά υγρά ή αέρια. Το ύψος του καταμεριστή τάσης εξαρτάται από την εξωτερική τάση υπερπήδησης. Ενδεικτικά ο ελεύθερος χώρος μεταξύ ηλεκτροδίου κορυφής και εδάφους πρέπει να είναι: 2,5 – 3μ/MV για συνέχεις τάσεις. 2-2,5μ/MV για κεραυνικές κρουστικές τάσεις. 5μ/MV για εναλλασσόμενες τάσεις.

15 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗΣ ΤΑΣΗΣ. ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ. ΟΙ ΠΑΡΑΣΙΤΕΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΥ.

16 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

17

18 ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗΣ ΤΑΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ Η ΑΥΤΕΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΙΤΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΟΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΩΜΙΚΗΣ ΑΝΡΙΣΤΑΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ:

19 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ O λόγος καταμερισμού θα είναι: Για να είναι ο λόγος καταμερισμού πραγματικός αριθμός θα πρέπει να ισχύει:

20 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ  Το φανταστικό μέρος των αντιστάσεων του καταμεριστή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παράσιτες χωρητικότητες.  Οι παράσιτες χωρητικότητες μπορούν να υπολογιστούν κατά προσέγγιση από τις διαστάσεις του καταμεριστή. Ενδεικτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σχέση:  Πρακτικά ωμικοί καταμεριστές χρησιμοποιούνται για μετρήσεις εναλλασσόμενων τάσεων έως 200kV.  Ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι οι απώλειες ενέργειας οι οποίες εξαρτώνται από το τετράγωνο της εφαρμοζόμενης τάσης.

21 ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

22

23

24  ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ:  ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΣΩ ΙΣΧΥΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ) ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΗ ΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ.  ΟΛΟΣ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΈΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΩΒΟ FARADAY.  ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ.  ΤΟ ΟΜΟΑΞΟΝΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ.


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ. ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google