Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ

2 Νεοπλασία Μια ανώμαλη μάζα που υπερβαίνει την ανάπτυξη των κανονικών ιστών, δεν συντονίζεται με αυτούς και εξακολουθεί να αυξάνεται κατά τον ίδιο πληθωρικό τρόπο και μετά την καταστολή του γενεσιουργού ερεθίσματος.

3 Παράγοντες που επηρεάζουν τη νεοπλασία
Γενετικοί Περιβαλλοντικοί

4 Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Διατροφή Χημικές ουσίες Φάρμακα Ακτινοβολίες Ιοί

5

6

7 Καρκινογόνες ουσίες Καρκινογόνες ουσίες θεωρούνται οι ουσίες εκείνες που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα εξής τέσσερα κριτήρια: Προκαλούν όγκους, που δεν παρατηρούνται στην ομάδα ελέγχου Αυξάνουν τους όγκους που παρατηρούνται στην ομάδα ελέγχου Προκαλούν όγκους νωρίτερα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου Αυξάνουν την πρόκληση πολλαπλών όγκων

8 Στάδια καρκινογένεσης
Πρώτο στάδιο - ΕΝΑΡΞΗ: Μετατροπή του φυσιολογικού κυττάρου σε προκαρκινικό (μεταλλαγμένο) Δεύτερο στάδιο - ΠΡΟΑΓΩΓΗ: Μετατροπή του προκαρκινικού κυττάρου σε καρκινικό

9

10 Συν-καρκινογόνα Συν-καρκινογόνα (co-carcinogens) ονομάζονται οι ουσίες εκείνες που επάγουν την καρκινογόνο δράση ενός γονιδιοτοξικού καρκινογόνου, όταν χορηγούνται πριν ή συγχρόνως με αυτό ή όσο διαρκεί η βλάβη του DNA.

11 Επιδιορθωτικοί μηχανισμοί
Σε βλάβες του DNA η σημαντικότερη επιδιόρθωση είναι η «εκτομή- επιδιόρθωση», ως εξής: Αναγνωρίζεται η βλάβη από τις γλυκοσιδάσες. Ακολουθεί εκτομή του τμήματος που υπέστη βλάβη με τις ενδονουκλεάσες. Οι πολυμεράσες συνθέτουν ένα νέο υγιές τμήμα. Το νέο υγιές τμήμα συνδέεται με λιγάσες στην άλυσο του DNA.

12 Επιδιορθωτικοί μηχανισμοί
Αν δεν προλάβουν να δράσουν και το κύτταρο εισέλθει στη φάση του αναδιπλασιασμού, τότε θεωρούμε ότι έχει εισέλθει σε προκαρκινική κατάσταση και η εξαλλαγή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά είναι πιθανή έως αναπόφευκτη.

13 ΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ ΓΟΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ
1.Ογκογονίδια Οι αλλαγές των κωδικίων (τριάδα νουκλεοτιδίων) μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία των ογκογονιδίων, που είναι συστατικά των κυττάρων, που αποτελούνται από μία αλληλουχία γονιδίων και σε φυσιολογική κατάσταση βρίσκονται σε καταστολή, ενεργοποιούνται όμως όταν συμβούν μεταλλάξεις. Τα περισσότερα ογκογονίδια διαταράσσουν το φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης και διαφοροποίησης των κυττάρων.

14 2. Ογκοκατασταλτικά γονίδια
Καταστέλλουν τη δράση των ογκογονιδίων. Αν τα ογκοκατασταλτικά γονίδια εξουδετερωθούν με απάλειψη ή μετάλλαξη, επέρχεται επαγωγή της καρκινογένεσης.

15 Διαφοροποίηση Με τον όρο «διαφοροποίηση» του νεοπλασματικού κυττάρου νοείται ο βαθμός ομοιότητάς του με το φυσιολογικό από το οποίο προέρχεται, μορφολογικά και λειτουργικά και ο βαθμός αυτός είναι αντιστρόφως ανάλογος από το ρυθμό πολλαπλασιασμού του. Τα καλοήθη νεοπλάσματα είναι καλά διαφοροποιημένα.

16

17 Μυκοτοξίνες

18 Καρκίνος δέρματος Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που περιέχουν διβενζο- ανθρακένιο και βενζοπυρένιο (πίσσα, αιθάλη, πετρέλαιο, ορυκτέλαια).

19 Καρκίνος ουροποιητικού
Χρώματα ανιλίνης, που περιέχουν αρωματικές αμίνες.

20 Καρκίνος του ήπατος Αζωχρώματα Οργανικοί διαλύτες Βινυλοχλωρίδιο

21 Καρκίνος αναπνευστικού
Εργάτες βιομηχανίας υποδημάτων, βυρσοδεψίας, επίπλων (αδενοκαρκίνωμα ρινός) Εργάτες μεταλλείων (καρκίνος των βρόγχων, που οφείλεται στο ραδόνιο) Εργάτες εργοστασίων ή ορυχείων αμιάντου (μεσοθηλίωμα πνευμόνων) Εργάτες παραγωγής φωταερίου (καρκίνος των βρόγχων)

22

23

24 Λευχαιμία Βενζόλιο Οργανικοί διαλύτες
Ακτινοβολίες (υπεριώδης, ιονίζουσα, ακτίνες Χ, ακτίνες γ, κλπ)

25 Καρκινογόνος δράση ακτινοβολιών
Ενεργοποίηση των ογκογονιδίων Διεγείρουν τον απλό πολλαπλασιασμό των κυττάρων Επισπεύδουν το γήρας των κυττάρων

26 Παράγοντες που συμβάλλουν στην καρκινογόνο δράση των ακτινοβολιών
Η ηλικία των εκτεθειμένων Η ανοσολογική τους κατάσταση Το οικογενειακό ιστορικό

27

28 Χιροσίμα, Ιαπωνία (1945) Έζησαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκείνοι που δέχτηκαν μικρότερη ποσότητα ακτινοβολίας

29 Τσερνομπίλ, 1986 Επίκεντρο μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία

30


Κατέβασμα ppt "ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google