Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευαγγελία Δανδίκα Ειρήνη Ταξίδου Δημήτρης Δημητριάδης Σοφία Ψωμιάδου Βαγγέλης Χαμουρατίδης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευαγγελία Δανδίκα Ειρήνη Ταξίδου Δημήτρης Δημητριάδης Σοφία Ψωμιάδου Βαγγέλης Χαμουρατίδης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευαγγελία Δανδίκα Ειρήνη Ταξίδου Δημήτρης Δημητριάδης Σοφία Ψωμιάδου Βαγγέλης Χαμουρατίδης

2  Παιδικά χρόνια  Σπουδές  Βραβεία  Τα γεράματα  Γνωριμίες  Η οικογένεια του  Στιγμιότυπα του ελληνοϊταλικού πολέμου  Εικόνες  Πηγές

3  Σε ηλικία 3 χρονών ο πατέρας του μετέφερε τα εργοστάσια του στον Πειραιά και η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1917 στο ιδιωτικό σχολείο Δ. Ν. Μακρή, όπου φοίτησε για επτά χρόνια, έχοντας μεταξύ άλλων δασκάλους του τον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο και τον Ι. Θ. Κακριδή.

4 Αποφάσισε να σπουδάσει χημικός, ξεκινώντας ειδικά φροντιστήρια για τις εισαγωγικές εξετάσεις του επόμενου έτους.

5  Διακρίθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960  Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979

6  Τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκούντως δημιουργικά για τον Ελύτη, με σημαντικές εκδόσεις έργων του στην ποίηση, το δοκίμιο και τη μετάφραση. Οι διακρίσεις και οι τιμές για το έργο του, εντός και εκτός της Ελλάδας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης θα φύγει από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996, λόγω ανακοπής, σε ηλικία 85 ετών.

7 Γνώρισε : Ποιητές : Ανδρέα Εμπειρικό, Νίκο Γκάτσο, Νίκος Καρύδης, Ζωγράφοι : Θεόφιλος, Νίκος - Γκίκας και Γιάννης Μόραλης Εκδότες : Νίκος Καρύδης Μεταφραστές : Μπο - Μποβί

8  Η οικογένεια του Οδυσσέα Αλεπουδέλη αποτελούνταν από τον πατέρα του Παναγιώτη Αλεπουδέλη, τη μητέρα του Μαρία Βρανά και τα έξι αδέλφια του. Το παλιό όνομα της οικογένειας είναι Λεμονός. Τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής του τα πέρασε στην Κρήτη, στην Λέσβο και στις Σπέτσες. Η οικογένεια του είχε στενές σχέσεις με τον Ελευθέριο Βενιζέλο αφού ήταν το πολιτικό ίνδαλμα τους. Η οικογένεια Αλεπουδέλη έχασε την μοναδική της κόρη την Μυρσίνη στα 20 χρόνια της.

9  Με την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940) επιστρατεύεται ως ανθυπολοχαγός και ο παγωμένος χειμώνας του '40, τον βρίσκει στην πρώτη γραμμή του πυρός. Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 προωθείται με το λόχο του εντός του αλβανικού εδάφους. Στις αρχές του 1941 παθαίνει κοιλιακό τύφο και μεταφέρεται ετοιμοθάνατος στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Γλυτώνει τον θάνατο ως εκ θαύματος και μεταφέρεται στην Αθήνα. Η μακριά του ανάρρωση συμπίπτει με την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και την επακολουθήσασα Κατοχή.

10

11  http://tomonogramma.blogspot.gr/p/blog-page.html http://tomonogramma.blogspot.gr/p/blog-page.html  http://www.sansimera.gr/biographies/557 http://www.sansimera.gr/biographies/557  Google εικόνες


Κατέβασμα ppt "Ευαγγελία Δανδίκα Ειρήνη Ταξίδου Δημήτρης Δημητριάδης Σοφία Ψωμιάδου Βαγγέλης Χαμουρατίδης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google