Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΕΡΟΠΗ ΒΟΥΔΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΕΡΟΠΗ ΒΟΥΔΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΕΡΟΠΗ ΒΟΥΔΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ

2  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

3  ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

4  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

5  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

6  ΠΑΝΤΕΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

7  ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

8  Στη Σάμο υπάρχουν εκπαιδευτικές μονάδες που καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το Δημοτικό μέχρι και τις Μεταπτυχιακές Σπουδές.  24 Δημοτικά Σχολεία μοιράζονται στο Βαθύ, το Καρλόβασι, και 16 ακόμα χωριά.  Στη Σάμο υπάρχουν 6 γυμνάσια, 3 Γενικά Λύκεια, 2 Επαγγελματικά Λύκεια ( ΕΠΑΛ ), εκ των οποίων το ένα είναι Εσπερινό, και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, όπως επίσης και το Πανεπιστήμιο Θετικών Επιστημών στο Καρλόβασι.  Επίσης υπάρχει ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής και ΙΕΚ που στεγάζεται που στεγάζεται στο ισόγειο του 1 ου Γυμνασίου Σάμου, δίπλα στη βιβλιοθήκη.

9

10  Σάμος : ΗΡΑΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2014 Σάμος : ΗΡΑΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2014  Το φεστιβάλ Ηραία - Πυθαγόρεια δίνει την ευκαιρία και φέτος στους επισκέπτες της Σάμου να έρθουν ποιο κοντά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με την αναπαράσταση αρχαίων Ηραίων στο Πυθαγόρειο της Σάμου.  Στις φετινές τριήμερες εκδηλώσεις ( Δευτέρα 18, Τρίτη 19, Τετάρτη 20) περιλαμβάνονται δυο μουσικές εκδηλώσεις στο αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή μεγάλη Πομπή των Ηραίων ακολουθώντας το τελετουργικό της αρχαιότητας. Ώρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων στις 9 το βράδυ.

11  Τελευταία παράσταση για την μουσική κωμωδία « Η Όπερα της πεντάρας » Τελευταία παράσταση για την μουσική κωμωδία « Η Όπερα της πεντάρας »  Ολοκληρώνονται οι φετινές παραστάσεις της μουσικής κωμωδίας των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ « Η Όπερα της πεντάρας » που ανέβασε με επιτυχία η Θεατρική Ομάδα Σάμου.  Η τελευταία παράσταση θα δοθεί αυτό το Σάββατο 17 Μαΐου στις 8 30 ΄μμ στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

12  Η Σάμος στην έκθεση Greek Tourism Expo 2014 Η Σάμος στην έκθεση Greek Tourism Expo 2014  Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 στο Εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στο Ελευθέριος Βενιζέλος άνοιξε η έκθεση Greek Tourism Expo 2014 Συμμετείχαν φορείς από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Σάμος.  Την Σάμο εκπροσώπησαν ο ειδικός σύμβουλος αντιπεριφεριάρχη τουρισμού κ Πλατανιώτης Δημήτριος, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, από τον Δήμο ο κ. Βογιατζής Δημήτρης, Κυριαζής Δημήτρης και Καραγιάννη Ιωάννα.  Κατά την διάρκεια της έκθεσης έγιναν αρκετές επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους, Tour operator, General manager με σκοπό την περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος.  Η Έκθεση φιλοξένησε περισσότερους από 250 εκθέτες και Buyers και στο πρόγραμμά της εντάσσονται πολλές και σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις εστιασμένες σε επίκαιρα θέματα που αφορούν τον Ελληνικό τουρισμό.

13  Η 1 η Έκθεση Χειροποίητων Ειδών και Κοσμημάτων  Περισσότεροι από 30 επιλεγμένοι δημιουργοί στο χώρο των κοσμημάτων, της ένδυσης, της υπόδησης, των βρεφικών ειδών, των ειδών δώρου, των accessories, των χριστουγεννιάτικων ειδών, των καλλυντικών και των παραδοσιακών προϊόντων μετέχουν από το πρωί της Παρασκευής στην 1 η Έκθεση Χειροποίητων Ειδών και Κοσμημάτων στο Κλειστό Γυμναστήριο του 1 ου και 2 ου Γυμνασίου Σάμου.  Η έκθεση διοργανώνεται από την εταιρεία " Δυναμική Promotion Samos", με την υποστήριξη του Δ. Ο. Π. ΠΟ. Ν. Α. Σ ( Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης Σάμου ) και θα είναι ανοιχτή και την Κυριακή από 10:00 έως 19:00, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  Μέρος από τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπτυξιακή Υστέρηση Σάμου " Η Μέλισσα ".

14

15  Η ΤΣΑΜΠΟΥΝΑ  Η τσαμπούνα παιζόταν στα χωριά, στους γάμους, και στα κάλαντα κατά την περίοδο του Δωδεκαήμερου και των Αποκριών, αλλά και σε κάθε άλλη περίσταση καθ ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον καιρό όμως, η χρήση της περιορίστηκε.  Δύο όργανα που είχαν πολύ σημαντική παρουσία στις διασκεδάσεις των Σαμίων, μέχρι τη δεκαετία του ‘60 ήταν η Λύρα και η Αρμόνικα. Στα χωριά της Σάμου υπήρχαν τοπικοί μουσικοί οργανοπαίκτες που αναλάμβαναν διασκεδάσεις μικρότερης εμβέλειας. Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούσαν όποιο όργανο είχαν διαθέσιμο, συνήθως την τσαμπούνα, το σαντούρι, την αρμόνικα και πιο παλιά, τη λύρα.

16 1.ΤΣΑΜΠΟΥΝΑ 2.ΑΡΜΟΝΙΚΑ 3.ΛΥΡΑ

17  ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ  Ο Γιάννης Ρίτσος ( Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909- Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, με διεθνή φήμη. Πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει εξοριστεί στη Λήμνο, στη Μακρόνησο και στον Άγιο Ευστράτιο. Το 1956 ταξίδεψε στη Γυάρο, αρχικά, και κατόπιν στη Λέρο Με το πέρας της δικτατορίας, στη μεταπολίτευση, ο Ρίτσος, έγινε ευρέως γνωστό, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στον εξωτερικό, ενώ ακολούθησαν πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις.  Η Σονάτα του Σεληνόφως, ο Επιτάφιος, η Ρωμιοσύνη είναι κάποια από τα μεγαλύτερα ποιήματα του ποιητή, ενώ έχει κάνει και πολλές μεταφράσεις ξένων ποιητών. Πολλά ποιήματα του Ρίτσου, έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη.

18  Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ  Στη Σάμο, ο ποιητή, θα συνεχίσει να δημιουργεί. Εκεί γράφει τη συλλογή Κιγκλίδωμα, το οποίο αναφέρεται στο τρομοκρατικό κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη. Επίσης, στη Σάμο, ο ποιητής θα ζήσει την απόλυτη μοναξιά, λόγω του περιορισμού του, θα νιώσει την κατάλυση της δημοκρατίας, μιας και όχι απλά δεν του επέτρεπαν να κυκλοφορεί, αλλά ούτε και να αλληλογραφεί. Αν και αποκομμένο, οι τρεις συλλογές του Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα, γραμμένες σε τσιγαρόχαρτο θα βγουν κρυφά από την Ελλάδα, το 1969, με τη βοήθεια της Χρύσας Προκοπάκη.

19  1980-1990/ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ  Τη δεκαετία εκείνη, πεθαίνει ο Στρατής Τσίρκας. Ο Ρίτσος συνέθεσε ένα ποίημα για εκείνον. Γενικότερα, ο Ρίτσος συνεχίζει και γράφει, ασταμάτητος ποιήματα. Το ‘84 πεθαίνει ο Μάνος Κατράκης. Επιστήθιος φίλος και συνεξόριστος του Ρίτσου. Το γεγονός τον βυθίζει στο πένθος. Κατόπιν, έπονται κι άλλοι θάνατοι φίλων του, όπως της Νανάς Καλλιανέση, του Τάσου Λειβαδίτη, του Τάσου και του Γιάννη Τσαρούχη, οι εξελίξεις αυτές θα του δημιουργήσουν ένα συναίσθημα μεγάλης ερήμωσης.

20  ΘΑΝΑΤΟΣ  Εν Αθήναις, την 11 η Νοεμβρίου 1990, απεβίωσε ο Γιάννης Ρίτσος. Η σορός του ποιητή ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του, τη Μονεμβασιά. Αφήνοντας πίσω του 50 ανέκδοτες συλλογές ποιημάτων.

21


Κατέβασμα ppt "ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΕΡΟΠΗ ΒΟΥΔΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google