Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γ. Ρίτσος Ανυπόταχτη Πολιτεία. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για την ενότητα «Παράδοση και μοντερνισμός στην ποίηση» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γ. Ρίτσος Ανυπόταχτη Πολιτεία. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για την ενότητα «Παράδοση και μοντερνισμός στην ποίηση» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γ. Ρίτσος Ανυπόταχτη Πολιτεία

2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για την ενότητα «Παράδοση και μοντερνισμός στην ποίηση» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΑΓΑΛΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ : ΜΑΡΙΑΣ ΜΗΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ – Α’ τάξη Μουσικού Λυκείου Κατερίνης

3 Το ποίημα «Ανυπόταχτη Πολιτεία» κατατάσσεται στην μοντέρνα ποίηση. Η Γλώσσα: Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο ποίημα είναι η νέα ελληνική με κάποιους ιδιωματισμούς, π.χ. Πάνου από τις πινακίδες, μοσκοβολάει ψημένο καλαμπόκι, ροζιασμένα χέρια κ.ά.

4 Χαρακτηριστικά της μοντέρνας ποίησης Ο στίχος είναι ελεύθερος. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι απλό και καθημερινό. Υπάρχει πλήθος ιδεών και συναισθημάτων και πυκνή διαδοχή εικόνων και ο σκηνικός διάκοσμος προσδίδει στοιχεία δραματικότητας.

5 Σημασία και περιεχόμενο του ποιήματος: Σύμμειξη κυριολεξίας και μεταφοράς. Η ερμηνευτική πολλαπλότητα και οι συνειρμοί κυριαρχούν στο ποίημα.

6 Η πολιτεία περνάει μέσα απ’ τα φώτα της.

7 Η πολιτεία ανάβει τις φουφούδες της μεσοκαλόκαιρα στις γωνιές των δρόμων.

8 Η πολιτεία μοσκοβολάει ψημένο καλαμπόκι.

9 Α, πολιτεία, πολιτεία, αγαπημένη μου, με τους κεραυνούς σου,

10 μυστικά αποθηκευμένους υπονόμους κάτου στα υπόγεια, βαθιά βαθιά, με το χτικιό, με την φτώχεια, με την τρέλα.

11 Α, πολιτεία του τίμιου ιδρώτα, η νύχτα σου με το εκδρομικό της σακίδιο στον ώμο της γυρνώντας από την Κυριακή προς την Δευτέρα, με τις πευκοβελόνες στα μαλλιά της

12 και με το κοκκινόχωμα στα χέρια της – Ανυπόταχτη, ανυπόταχτη, ανυπόταχτη, σπιθίζοντας την οργή σου κάτου από τα άπληστα ρουθούνια των εμπόρων

13 φτιάχνοντας σκάλες με τα δεκανίκια των ανάπηρων

14 για ένα πολύ ψηλό σπίτι

15 για ένα πολύ ψηλό βουνό

16 για έναν πολύ ψηλό ουρανό

17 Ακούστε αυτό το τρίξιμο της πόρτας μέσα σ ’ όλη την έκταση της νύχτας

18 πάνου απ’ τους γλόμπους των θυρωρείων, πάνου απ’ τις πινακίδες όπου χασμουριούνται τα κλειδιά των απόστρατων.

19 Αχ πολιτεία αλλοπαρμένη με τα ροζιασμένα χέρια σου. Ακούστε αυτό το τρίξιμο της πόρτας.

20 Δύο εργάτες με τις φόρμες τους περνούν πιασμένοι σβέρκο σβέρκο.

21 Ένα κορίτσι αφήνει χάμου τους κουβάδες του για να μπορέσει να χαμογελάσει. Οι στύλοι του τηλέγραφου δρασκελούν με τα μακριά τους πόδια το σκοτάδι.

22 Άνθρωποι με σκυφτό κεφάλι γυρνούν κοιτάζοντας το χώμα σαν να μετράν τη γη και το μάκρος των τάφων και το μάκρος των ίσκιων τους

23 σα να ψάχνουν για το κλειδί του σπιτιού τους και για την καρδιά τους.

24 Ο αγέρας μιας πυρκαγιάς φουσκώνει τα σκισμένα τους πουκάμισα. Α, πολιτεία, πολιτεία. Έχετε δει μια πολιτεία πιο γυμνασμένη στο θυμό και στην πείνα και στον έρωτα;

25 Λίγα λόγια για την εποχή και τα γεγονότα που σχετίζονται με το ποίημα Η Ανυπόταχτη πολιτεία γράφτηκε από τον Αύγουστο του 1952 ως το Φεβρουάριο του 1953, όταν ο Ρίτσος επέστρεψε από Αϊ-Στράτη, όπου είχε εξοριστεί. Ο ποιητής επιστρέφοντας νιώθει ένα οδυνηρό ξάφνιασμα από τη μορφή που πάει να πάρει η «ανυπόταχτη πολιτεία», η ηρωική Αθήνα. Η πολιτεία, διόλου ανυπόταχτη τώρα, συνεχίζει τη ζωή της μέσα στις καινούριες συνθήκες, όπου τίποτε δεν θυμίζει τους νωπούς αγώνες, τίποτε δεν δικαιώνει τις θυσίες.

26 Η λήθη των μεγάλων αγώνων, οι αμβλυμμένες συνειδήσεις, η προσαρμογή στη νέα κατάσταση, η ξενοκρατία και η φαυλότητα εξοργίζουν τον ποιητή, που δεν παύει ωστόσο να κηρύττει την αγάπη, ούτε παραιτείται από τον οραματισμό του και τον πόθο του για ειρήνη, για «ένα τραγούδι που θα κάνει ελεύθερο τον κόσμο», όπως γράφει σ’ ένα στίχο. Η εικόνα αυτή κάνει τον ποιητή επιθετικό και ειρωνικό απέναντι στους συμβιβασμένους, τους βολεμένους.

27 Όσο και να προσπαθήσω να απεικονίσω το μεγαλείο αυτού του κορυφαίου ποιητή, πάντα θα υπάρχουν πολλά περισσότερα να δει κανείς. Ευχαριστώ!!! Μητσιοπούλου Μαρία


Κατέβασμα ppt "Γ. Ρίτσος Ανυπόταχτη Πολιτεία. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για την ενότητα «Παράδοση και μοντερνισμός στην ποίηση» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google